Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈЕДНАКО РУГЛУ: "Свети Стефан" запуштен - лежаљке коштале 120 евра, а цене су сада СПУШТЕНЕ до максимума

05.07.2021. 18:21
Пише:
Србија Данас
Sveti Stefan
Свети Стефан / Извор: Профимедиа

Вест о повлачењу хотела на луксузним плажама Светог Стефана, па и самим тим, "препуштања" плажа и онима који немају да плате баснословно скупе лежаљке, поделило је црногорску јавност, али и туристе.

Ексклузивност на Светом Стефану и Милочеру више не постоји, заменио га је масовни туризам који је стигао са "слободним" плажама, каже мештанин Драган.

- А они што су "ослобађали" те плаже, ту се не купају. Само да све подсетим: ми мештани се никад нисмо купали на гостинским плажама, оне су уназад 40 година, као што им и име каже, увек биле за госте наших ексклузивних хотела - додаје Драган.

Доктор специјалиста саветује: СИГУРАН НАЧИН да избегнете стомачне тегобе на путовањима!

Доктор специјалиста саветује: СИГУРАН НАЧИН да избегнете стомачне тегобе на путовањима!

"ЕУ ДА ОДОБРИ ВИЗНУ ЛИБЕРАЛИЗАЦИЈУ ЗА КОСОВО" Мило удара по Србији - постојале идеје за формирање ТРИ ВЕЛИКЕ ДРЖАВЕ Западног Балкана

"ЕУ ДА ОДОБРИ ВИЗНУ ЛИБЕРАЛИЗАЦИЈУ ЗА КОСОВО" Мило удара по Србији - постојале идеје за формирање ТРИ ВЕЛИКЕ ДРЖАВЕ Западног Балкана

ЈУРИО 250 КИЛОМЕТАРА НА САТ СА ДЕТЕТОМ У КОЛИМА: Полицајци покушали да га зауставе, у пуној брзини се закуцао у ограду

ЈУРИО 250 КИЛОМЕТАРА НА САТ СА ДЕТЕТОМ У КОЛИМА: Полицајци покушали да га зауставе, у пуној брзини се закуцао у ограду

Након што су закупац и хотелски оператер најавили да ове сезоне неће отварати хотеле Свети Стефан и Милочер, улаз на тим хотелским плажама је слободан, плаже су неуређене, без мобилијара, а у њиховом залеђу су затворени спа објекти, ресторани, кафеи и други пратећи садржаји хотелске понуде.

Реч је о ексклузивним купалиштима на Будванској ривијери која су деценијама била намењена хотелским гостима, спремним да за једно ноћење плате више хиљада евра. Улаз је био дозвољен и другима, али уз астрономске цене, па је комплет лежаљки са сунцобраном дневно коштао и 120 евра, пише Радио Слободна Европа (РСЕ).

Одлуци закупаца да затворе хотеле је претходило неколико протеста дела мештана почетком године, подржаних од стране челника будванске локалне власти, коју предводи Демократски фронт, када су уклоњене ограде на прилазу хотелима и плажама. Они су се противили изградњи некретнина у оквиру новог хотела Краљичина плажа које инвестира "Адриатик Пропертис", а тражили су и безуслован приступ закупљеним хотелским плажама.

Crna Gora
Црна Гора / Извор: Профимедиа

Тај захтев је један од разлога које су из "Адриатик Пропертиса" навели за затварање Св. Стефана и Милочера јер, како су казали, не могу да својим гостима гарантују мир и дискрецију као основ своје туристичке понуде.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић казао је да је само апсолутно неодговорна власт могла да учини да репрезентативни део туристичке понуде Краљичина плажа буде равна руглу, и да Црна Гора, како је рекао, изгуби инвеститора:

- Верујемо да сте видели на друштвеним мрежама на шта личи најрепрезентативнији део обале Краљичина плажа. Продаја пива и ћевапа за један евро - оценио је Ђукановић.

Шта кажу мештани?

Већина мештана не жели јавно да говори о томе треба ли елитне плаже наменити само онима који их могу скупо платити. Како незванично објашњавају, већина власника некретнина ту има сопствене апартмане за изнајмљивање, па и личне интересе у захтеву за безуслован приступ хотелским плажама.

Драган сматра да би се проблем могао решити ако би о туризму одлучивали они који познају туризам, а на питање зашто мештани нерадо говоре о овом проблему, каже да је реч о синдрому малог места где се сви познају.

Марија ипак сматра да садашња слика тог дела ривијере неће наудити његовом имиџу.

- Ја сам мештанка и не могу бити ни на једној, ни другој страни. Видећемо шта ће бити до краја, али мислим да све ово неће утицати на имиџ Светог Стефана и његово име - уверена је.

Став туриста

Сандра из Београда летује у Будви, али од кад је чула да је бесплатан улаз на Краљевој плажи у Милочеру, са породицом ту долази на купање.

- Ја сам и прошле године била овде и лежаљке су биле око 100 еура, и то у време короне. Надам се да ће се хотели опет отворити и да ће ово поново бити ексклузивно, јер Свети Стефан и Милочер то стварно заслужују - каже.

За Ратка из Босне и Херцеговине је бесплатан улаз на плаже добра вест.

- Када је нешто бесплатно, онда се ексклузивност губи, али с друге стране добија на популарности. Јер, долазиће гомила туриста који ће опет потрошити неки цент - каже овај туриста.

Млади украјински пар Елена и Александар су у Црној Гори већ трећи пут и кажу да су изненађени што могу бесплатно да уђу на милочерске плаже.

- То за нас јесте добра ствар јер не морамо платити 100 евра, али то значи и да би овде могла постати превелика гужва на малом простору. По мом мишљењу може једна плажа да буде слободна за улаз, а на другој се могу оставити високе цене, и то би било у реду - предлаже Елена.

- Слажем се са мојом женом, али ми се не свиђа колико се изградило у околини током последњих пет година, колико долазимо. Ако се тако настави, овај драгуљ ће свакако бити изгубљен - додаје Александар.

Доктор туристичке економије Раде Ратковић оцењује да ће бити тешко надокнадити штету коју ће последице затварање хотела нанети бренду црногорског туризма. Оптимистична опција је, додаје, да након сезоне дође о договора и хотели опет буду отворени наредне године.

Према речима Ратковића, затварањем Светог Стефана и Милочера је изгубила туристичка привреда, држава Црне Гора, локална заједница и запослени радиници, а дестинација ће ослабити своју позицију пред страним инвеститорима.