Skip to main content
Enterobiotik

Doktor specijalista savetuje: SIGURAN NAČIN da izbegnete stomačne tegobe na putovanjima!

Foto: Shutterstock
Nedelje pomnog planiranja, brižljiv izbor najsunčanijeg mesta s najplavljim morem, a mi, konačno spremni, odlučujemo da će jedine obaveze koje imamo biti so na koži, miris borovine i hedonizam.

Ipak, odmor nam se umesto zamišljenog scenarija pretvara u suprotnost. Umesto talasa  i peska, ostajemo zarobljeni u sobi, sa periodičnim trčanjem do toaleta. Da, pogodili ste. U pitanju su najčešći simptomi omražene kraljice pokvarenih planova – putničke dijareje. Nažalost, neumoljiva statistika nas upozorava da vrlo lako možemo postati jedan od „srećnih“ dobitnika, budući da je pojava ovog poremećaja izrazito česta i pogađa čak do 50% turista. Zbog toga smo odlučili da porazgovaramo sa magistrom farmacije, dr sc. Nevenom Ivanović, docentom na Katedri za bromatologiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, koja će nam pomoći da razumemo uzroke, simptome i načine na koje možemo da sprečimo pojavu dijareje na putovanjima.  

SKORO NIKOGA NE ZAOBILAZI, A ŽENE SU U VEĆEM RIZIKU! Evo kako sprečiti posledice ovog tihog oboljenja!

SKORO NIKOGA NE ZAOBILAZI, A ŽENE SU U VEĆEM RIZIKU! Evo kako sprečiti posledice ovog tihog oboljenja!

Zbog čega smo podložniji pojavi dijareje na putovanjima? 

Putnička dijareja je najpredvidljivija bolest povezana sa putovanjem. Karakterišu je učestale tečne stolice praćene mučninom, povraćanjem, grčevima u stomaku, groznicom, ali nekad i pojavom krvi u stolici. Ove tegobe su uzrokovane konzumiranjem hrane i vode kontaminirane bakterijama i virusima, a pre svega bakterijom Escherichia coli. Tegobe se obično javljaju prvih par dana, traju  do četiri dana, mada mogu trajati i znatno duže.  Praksa je pokazala da čak i uz pridržavanje najvažnijih higijenskih mera, kao i uz doslednu primenu jednostavnih saveta tipa: „skuvati, ispeći, oljuštiti ili zaboraviti“, nećemo u potpunosti sprečiti pojavu putničkih dijareja, iako se smatra da upravo loša higijenska praksa u lokalnim restoranima možda i najviše doprinosi riziku od pojave putničke dijareje.

Šta možemo da uradimo ako nas iznenadi putnička dijareja i da li možemo da je izbegnemo? 

U slučaju putničke dijareje važna je nadoknada izgubljene tečnosti. Potrebno je da se tečnost (voda, blagi čajevi ili pirinčana voda) unosi često i u malim količinama. Što se tiče ishrane, važno je naglasiti da nisu potrebne restriktivne dijete i da je važno nastaviti sa uravnoteženom ishranom odmah nakon rešavanja problema dehidratacije.  Svakako, treba izbegavati namirnice koje dodatno mogu iritirati želudac ili pojačati stomačne tegobe, a to su: pržena i masna hrana, mesne prerađevine, mahunarke, mleko, sladoled i dr. Na sreću, postoji način da se nastanak putničke dijareje spreči primenom odgovarajućih probiotskih preparata. Jedna od najefikasnijih je probiotska kvasnica Saccharomyces boulardii, koja prema preporukama Svetske gastroeneterološke organizacije i postojećim Smernicama za farmaceute za pravilnu primenu probiotika ima najviši nivo preporuke u sprečavanju dijareje na putovanjima. Kombinacija S. boulardii i dobrih bakterija Lactobacillus može dodatno doprineti uspostavljanju ravnoteže u našoj crevnoj mikrobioti i učiniti je manje podložnom za naseljavanje loših (patogenih) bakterija, a samim tim i nastanak putničke dijareje. Preporučuje se da se počne sa primenom adekvatnog probiotskog preparata pet do sedam dana pred put i nastavi sa korišćenjem tokom trajanja putovanja. 

Promo
Doc. Dr Nevena Ivanović, Farmaceutski fakultet Beograd
Foto: Promo

Kako da izaberemo adekvatan probiotski preparat

Prvo je važno naglasiti da su probiotici živi mikroorganizmi koji, kada se primene u adekvatnoj količini, ispoljavaju povoljan efekat na zdravlje. To praktično znači: da bi probiotici bili efikasni, moraju u dovoljnom broju stići na mesto delovanja. Na stabilnost probiotskog preparata, a samim tim i na njegovu efikasnost utiče više faktora, a glavni su:  toplota, svetlost, vlaga i, pre svega, prisustvo kiseonika. Pakovanje, odnosno ambalaža  ima najvažniju ulogu u očuvanju stabilnosti preparata. Najbolji način da se stabilnost postigne, a time obezbedi efikasnost proizvoda tokom predviđenog roka upotrebe, jeste korišćenje posebnog aTECH pakovanja koje je dodatna zaštita probiotskog preparata od kiseonika, svetlosti i vlage. Specijalna kesica punjena inertnim gasom štiti probiotski preparat od nepovoljnih uticaja spoljašnje sredine i garantuje da će preparat imati željeni efekat do isteka roka trajanja. 

I na kraju, kako biste sprečili neprijatnosti na putovanju, važno je izabrati:

  1. Dokazano efikasnu probiotsku kulturu u prevenciji putničke dijareje - S. boulardii u  kombinaciji sa probiotskim bakterijama roda Lactobacillus plantarum 
  2.  aTECH pakovanje koje garantuje dodatnu stabilnost i kvalitet preparata

Dakle, pravilan izbor probiotskog preparate biće naš najveći saveznik u borbi za letovanje kakvo zaslužujemo. Zato se pripremite na vreme.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd