Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КРИВОКАПИЋ ЗА РТС Проговорио о "црногорском пролећу" па открио зашто је честитао НЕЗАВИСНОСТ Косова (ВИДЕО)

14.04.2021. 19:13
Пише:
Србија Данас
Zdravko Krivokapić
Здравко Кривокапић / Извор: Профимедиа

Кривокапић је дао интервју за српски јавни сервис и том приликом открио многе занимљивости.

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић гостовао је данас у емисји "Око" на Радио Телевизији Србије и том приликом говорио о многим, горућим темама које су тренутно актуелне у Црној Гори.

ОРЛ специјалиста упозорава: Ове симптоме не смете да игноришете! Ево како да заштитите нос и дисајне путеве!

ОРЛ специјалиста упозорава: Ове симптоме не смете да игноришете! Ево како да заштитите нос и дисајне путеве!

МЕДОЈЕВИЋ НИКАД ЈАСНИЈИ: Хитно испитати улогу Мила Ђукановића поводом дешавања у Сребреници

МЕДОЈЕВИЋ НИКАД ЈАСНИЈИ: Хитно испитати улогу Мила Ђукановића поводом дешавања у Сребреници

ВЕЛИКИ ДИПЛОМАТСКИ КИКС БИХ! Огласио се министар спољних послова Словеније: Ми то не радимо, НИСМО ХРВАТСКА

ВЕЛИКИ ДИПЛОМАТСКИ КИКС БИХ! Огласио се министар спољних послова Словеније: Ми то не радимо, НИСМО ХРВАТСКА

О смени министра Лепосавића

- Влада траје и трајаће до председничких избора. Шта да кажем о Владимиру Лепосавићу... сваки човек греши, али он је направио неспоразум у односу на споразум који је потписан од стране три коалиције. Онда се огрешио о декларацији коју је Скупштина усвојила. Он је има три фаула, али један је био довољан да премијер смени министра. Морају да се испорбају сви елементи услова. Ово је први пут у историји Црне Горе да премијер тражи од министра да поднесе оставку. Ја сам као премијер њега поставио на то место и имам право да га "уклоним". То вам је као на фудбалској утакмици. То ће надам се, бити разрешено у процедури.

- Не можете ви који се бавите државним послом да говорите поједине ставове јавно, морате личо и приватно мишљење да задржите за себе - рекао је Кривокапић о Лепосавићу и његовој изјави о Сребреници.

О честитању независности Косова

Недавно је премијер Здравко Кривокапић честитао независност Косова, исконске и једино српске територије а он је поводом тога и овог пута рекао пар речи:

- Никада ништа нисам радио тајно. Иако ми приговарају... Не видим шта је спорно што сам позвао председницу Републике Српске и што сам са њом имао контакт. Ваљда и ја као премијер имам шансу да искористим своја права. Не можете да не урадите нешто ако је то ваша протокуларна обавеза. Односим се према догађајима онако како је важно датумима - рекао је Кривокапић.

Погледајте цео прилог у наставку:

Ко треба да добије црногорско држављантво 

Каже да ако желите да створите и живите у демократском амбијенту не може бити спорно ако неко протестује, питање је само шта је повод, ко их организује и ко их финансира.

- Ја сам јасно рекао да имам информације ко је један од главних организатора недавних протеста као и да када је реч о њиховом финансирању имамо директну спрегу организованог криминала и политике. Свакоме ко жели то да види је врло јасно као и тренутак када је тај протест почео - каже црногорски премијер.

Повод је дискриминација једног броја грађана којима је ускраћено црногорско држављанство, а обавеза владе је да све дискриминаторске законе доведе у меру "познанија права", а један од тих закона је Закон о држављанству.

- Црна Гора ће бити део овог простора без обзира шта се буде догађало са Законом о држављанству. Црна Гора је у тој мери земља неправде да смо ову годину прогласили годином правде, а једна од намера је да грађани који овде живе, имају породицу, плаћају порез буду препознати као држављани Црне Горе. Никада нећу водити рачуна тако да је човек број, а тако га је доживљавао ДПС и одређени политички субјекти који све приписују бирачком гласу који вреди само у том тренутку - рекао је Кривокапић.

Према сазнањима црногорског премијера црногорско држављанство требало би да добије око 9.500 људи који живе и раде у Црној Гори, основали су породице и имају децу као и око 10.000 расељених које је Црна Гора прихватила када су били у нужди и којима према важећим законима у овој години треба коначно да се додели и држављанство.  

Иако многи прижељкују дестабилизацију Црне Горе Кривокапић обећава да се неће догодити "црногорско пролеће" већ, како каже, црногорско лето када ће први пут после 2019. године туристи моћи да дођу у већем броју и уживају у црногорском гостопримству.

"Без дијалога се не може"

- Овим протестима само се шаље погрешна слика у тренутку када припремамо предстојећу туристичку сезону - рекао је црногорски премијер.

У Београд ће, напомиње, доћи чим добије позив и истиче да неке недоумице, а можда и разлике у погледима су потпуно природне.

- Али ова два народа који су опредељени и усмерени један ка другом треба да сарађују. И ми ћемо за ту сарадњу врло брзо доћи до решења које ће бити на задовољство и једне и друге државе, и једог и другог народа и решити све до сада нагомилане проблеме - каже Кривокапић.

Врло често су се, сматра, у прошлости дешавали антагонизми који су условљавали да једна политика можда прави добро решење на свом простору наспрам друге политике, што није добро.

- Ми треба да сарађујемо на принципима независности и мислим да ће се то врло брзо догодити и ја сам верујем умолио премијерку Брнабић и председника Вучића да нам помогну по питању вакцина, а то миоже да буде и добар повод за виђења и дијалог, јер без њега се не може - рекао је за РТС премијер Црне Горе Здравко Кривокапић.