Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕСЛАВНА УЛОГА РУСКИХ ЗВАНИЧНИКА

ЛАВРОВ И ШОЈГУ БИЛИ КАО БРАЋА ОД СТРИЦА МИЛУ ЂУКАНОВИЋУ! Касније се разочарали, а ОВАКО су помогли да се отцепи Црна Гора

22.04.2024. 12:51
Пише:
Србија Данас/Борба
Sergej Lavrov
Сергеј Лавров / Извор: Профимедиа

Црна Гора у НАТО-у не значи ништа, осим као својеврсни поклопац за Србију, казао је из Москве Бранко Влаховић.

Међутим и поред те своје једине намене, Влаховић тврди, да се не треба се предимензионирати улога Црна Горе у НАТО-у.

Црна Гора је некакав поклопац у лонцу у којем се налази Србија из којег нема излаза јер нема луке и море. Црна Гора је само направила проблем Србији  што се никаква помоћ Србији не може доставити, јер је изолована. То је највећа заслуга коју су Милу Ђукановићу и његова компанија направили НАТО-у. Ако и учествује у некаквим вежбама то је само на симболички начин. Па не мисли неко озбиљно да у некаквом рату Русије и Запада црногорски сердари могу да одиграју некакву важну улогу – навео је Влаховић.

Он је истакао да је огромну улогу у раздвајању Србије и Црне Горе имала званична Москва.

Руси имају грех у одвајању Црне Горе од Србије. Западне лобисте Милу Ђукановићу је плаћао Олег Дерипаска који је касније купио КАП и то је неоспорно. Неоспорно је још и једно – да су у Москви то хтели да прекину, довољно је било да Дерипаску у Кремљу позову на разговор и он то не би урадио – казао је Влаховић  и истакао да је руски државни врх био у пријатељским односима са Милом Ђукановићем и Миланом Роћеном.

– Пре свега мислим на Лаврова и Шојгуа који су и долазили у Црну Гору. Мило Ђукановић, Свето Маровић и Милан Роћен су са руским руководиоцима били као браћа од стричева. Лавров је мени рекао да су Ђукановић и екипа издали и прекршили пријатељство. Многи црногорски паразити су се омастили од Руса, кога су год су могли да „одеру“, они су одрали тих година. Смешно је на крају да се ти црногорски политичко-криминални лидери као што је Свето Маровић  крију по Београду. Тај велики филозоф је у Москви, у мом присуству, објашњавао како је у интересу Србије и Црне Горе да се раздвоје, а сада се крије по Београду. Нека одговара за своја недела пред органима земље за коју се залагао – јасан је Влаховић.

Осврнуо се и на последње иступе црногорског министра одбране Драгана Краповића.

Краповић не треба да брине, неће нико да напада Црну Гору, а такође треба да зна да се у Русији нико не боји Краповића и његових војника. А Краповићу, којег лично не познајем, желим да једног дана буде кандидат за секретара НАТО-а, како би се Црна Гора за неко време могла дичити таквим сердаром – изјавио је Влаховић.

Белогардејска емиграција је била крем руског друштва, за овима што су дошли у Србију и Црну Гору не жали нико

Влаховић се дотакао Руса који су населили Србију и Црну Гору након избијања грађанског рата у Украјини. Како каже, међу њима ниједног угледног имена, а сви одреда раде за западне компаније и исказују јасне антируске ставове.

Не треба ове упоређвати са белогардејском имиграцијом. Оно је била елита, а ово су људи који нису чак ни средњи слој. У Црној Гори, ни у Србији нема ниједног угледног имена да је нешто значио у земљи одакле је дошао. То су две врсте људи. Један део тих западних фирми који се повукао из Русије им је понудио опцију да оду за Београд где су преселили многи своје фирме и да одатле радите. Они који нису то прихватили добили су некакву отпремнину. Други део су људи који су имали у неким западним банкама паре и они су те паре пребацили у Београд и отворили рачуне да би могли да наставе да раде – навео је Влаховић.

Додао је да се међу стационираним Русима у Црној Гори и у Србији не може ниједан угледан члан руског друштва.

– У том смислу они су ефемерни људи код којих се мења менталитет чим зараде прве паре у западним фирмама. Они би сутра када би им неко дао зелену карту односно привремени боравак у било којој земљи ЕУ отишли из Црне Горе или Србије. Не могу се они упоређивати са белогардејцима од којих је већина њих који су отишли из СССР-а  били интелектуалци или војна елита.  Зато су они могли дати велики допринос у Краљевини Југославији, а ови осим што ће да зараде новац никакав траг неће оставити ни у Србији ни у Црној Гори и када буду отишли нећете имати за ким да жалите. Нису то неки велики стручњаци, то је један средњи слој чиновника, оператера који су радили у западним компанијама. Нема међу њима великих архитеката, научника, доктора и културних посленика светског гласа какви су били белогардејци који су подигли Југославију после грађанског рата у Русији и који нису били непријатељи своје земље. За овима који су отишли нико у Русији не пати. Оно мало те културне елите што је побегло отишло је у Израел – рекао је Влаховић.