Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МИЛО ПОНОВО УДАРА НА СРБИЈУ! СПЦ означава као параверску организацију која се меша у политику Црне Горе

05.09.2022. 21:39
Пише:
Србија Данас/Дан
Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа

Устоличење митрополита Јоаникија кога су хеликоптером довели на Цетиње, најбоље говори о карактеру власти која успостављена у Црној Гори након избора 2020. године, каже председник Црне Горе Мило Ђукановић.

Он је у интервјуу Градској ТВ говорећи од две владе од 30. августа 2020., казао да је Влада Дритана Абазовића разарала Црну Гору.

- То је била Влада која је потписивањем Темељног уговора трајно себе жигосала као издајничку Владу и влада која је промовисала криминал у врху државе и полиције и Влада која је зауставила европске интеграције Црне Горе – казао је Ђукановић.

Црна Гора је издржала тешку двогодишњу голготу на ногама сачувавши оно што су највеће вредности њеног савременог развоја, казао је Ђукановић и додао да то даје основ за оптимизам да би упркос озбиљним оштећењима могла ускоро да ухвати прикључак на путу свог даљег европског развоја.

 

 

 

- Да ли ће нас претходне провере довести и до оптималности такве формуле за парламентарне изборе видећемо, али верујте ми важније од свега је да кроз разговоре које имам унутар назовимо је опозиционе коалиције од 30. августа, дакле, оне коалиције коју чини 40 одборника са сваким појединачно ја видим да постоји та свест на којој инсистирате - истакао је Ђукановић.

Примећујете, како додаје, да се тај блок конституише. Да ли ће он бити формализован као предизборна коалиција или не зависиће, каже председник Црне Горе, од много фактора.

- То није само емотивно питање. То је и врло математичко питање. Морате кроз серију паметно постављених истраживања закључити шта мисле бирачи. Постоје бирачи који би, као и Ви, желели да се догоди такав политички фронт који би гарантовао Црној Гори стабилност и убрзани европски развој. Постоје и они други који на жалост упркос свим овим мојим упозорењима неће гласати за ДПС зато што је у коалицији са неким ко му се не допада или неће гласати за СД зато што је гласач СДП-а - рекао је Ђукановић.

Питање је, сматра он, сложено.

- Не можете му приступати емотивно. Морамо позвати људе, што сам учинио данас пет пута, клонимо се својих емоција посебно лоших, размишљајмо у нашем интересу и мени се чини да већ примећујете један нови квалитет односа унутар тог политичког блока - закључио је председник Црне Горе.

Он је уверен да ће на наредним изборима Црна Гора добити Владу која ће бити посвећена њеним, а не туђим интересима.

- На предстојећим изборима у Главном граду, они који су обновили црногорску независност наступиће јединствено - уверен је председник Црне Горе и лидер ДПС-а.

Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа

- Ја мислим да на следећим изборима захваљујући сазревању грађана Црне Горе током последње две године можемо доћи до такве политичке Владе, али само уз један услов који сам већ казао. Немојте очекивати да ће то чаробним штапићем да реши ни овај ни онај појединац, ни ова ни она партија. Тај чаробни штапић имамо ми као грађани, свако од нас као грађанин. Дакле, морамо изаћи на изборе, морамо престати да због своје словоље или ината чинимо себи штету, морамо престати да награђујемо оне за које знамо да ће издати након завршених избора - истиче он.

- Јер ако кренете да се понашате другачије ви онда ризикујете да заиста будете реметилачки фактор демократског развоја овог друштва. Према томе, мој позив је – вратимо се основном проблему. Ја мислим да је легитимна и племенита и истинита жеља за променом власти, али која се, нажалост, реализовала по систему ‘силом на срамоту’ довела Црну Гору у овако тешку позицију где су учинци две претходне Владе овако трагични какве сам вам малопре описао - наводи Ђукановић.

Не може се очекивати да ће предстојећи избори проћи без уплива са стране, додао је Ђукановић.

- Мислим и на упливе разних страних обавештајних служби, али укључујући и параверске организације каква је Црква Србије. Биће тога и у наредном периоду. С тим смо се борили у континуитету, можда нисмо толико о томе причали колико се данас прича, али смо се борили и успевали да се са тим изборимо. Мислим да смо у стању и да се изборимо и овог пута - казао је он.

Ђукановић је казао да Црна Гора мора добити Владу која ће заиста штитити њене, а не туђе интересе.

- Након само 113 дана обављања своје дужности Влада Дритана Абазовића је оставила довољно убедљивих доказа да данас можемо да кажемо да је то влада која је разарала уставно правни систем Црне Горе и која је захваљујући понашању премијера избрисала ону веома важну демаркациону линију између извршне и судске власти - казао је Ђукановић.

Она је, како је додао, поништила претходну одличну праксу усаглашавања правног система Црне Горе са правним системом ЕУ.

- То је влада која је, како је пропустила нову изгледну прилику коју је ЕУ дала Црној Гори након агресије Русије на Украјину да убрзаном динамиком оствари своје чланство у ЕУ - казао је Ђукановић.

Абазовићева влада остаће упамћена, не само у код нас него и у региону, као влада са највећим бројем етикетирања и најбруталнијих напада на слободу говора и на медије. Заједничко, како каже, за обе владе је да су биле безнадежно некомпетентне и апсолутно недорасле изазовима са којима се суочава Црна Гора.

- Овај двогодишњи период је потврдио исправност одлука које је Црна Гора донела да преузмемо одговорност за своје одлуке. Замислимо да се данас о Црној Гори одлучује у Београду? - казао је Ђукановић.

Навео је да упркос напорима обје владе у име Црне Горе се не одлучује у Београду.