Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НА ЧЕЛУ МАФИЈАШКЕ ХОБОТНИЦЕ ЈЕ МИЛО" Хапшење најмоћније жене у Црној Гори отворило Пандорину кутију

18.04.2022. 18:56
Пише:
Србија Данас/Курир
Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа

Црногорска полиција ухапсила је јуче Весну Меденицу, бившу председницу Врховног суда Црне Горе.

Прва жена црногорског правосуђа је ухапшена по налогу Специјалног државног тужилаштва, а сумњичи се да је починила два кривична дела - стварање криминалне организације и противзаконит утицај.

Меденица је од 2003. до 2007. године била врховна државна тужитељка Црне Горе, а након тога је у три мандата бирана за председницу Врховног суда Црне Горе, а због ових чињеница саговорници оцењују да њена криминална дела воде директно до њеног шефа - црногорског председника Мила Ђукановића!

КО ЈЕ ВЕСНА МЕДЕНИЦА? Најмоћнијој жени Миловог режима стављене лисице на руке - ведрила и облачила 17 година

КО ЈЕ ВЕСНА МЕДЕНИЦА? Најмоћнијој жени Миловог режима стављене лисице на руке - ведрила и облачила 17 година

УХАПШЕНА ВЕСНА МЕДЕНИЦА: Бившој председници Врховног суда ЦГ стављене лисице на аеродрому

УХАПШЕНА ВЕСНА МЕДЕНИЦА: Бившој председници Врховног суда ЦГ стављене лисице на аеродрому

ЕУ ЗАСТАВА НАПАЛА ЦРНОГОРСКОГ ЗВАНИЧНИКА: "Бјежи распадуљо, максе, оли што ти је" (ВИДЕО)

ЕУ ЗАСТАВА НАПАЛА ЦРНОГОРСКОГ ЗВАНИЧНИКА: "Бјежи распадуљо, максе, оли што ти је" (ВИДЕО)

Меденица је оставку поднела у децембру 2020. године. Према речима лидера Покрета за промене (ПЗП) и једног од лидера Демократског фронта Небојше Медојевића "уплетеност прве жене црногорског правосуђа у шверц наркотика и цигарета показује да је овај посао државни пројакат, а да је на челу нарко картела Мило Ђукановић, човек који је 30 година владао Црном Гором и буквално приватизовао државу."

Nebojša Medojević
Небојша Медојевић / Извор: Профимедиа

- Црном Гором управља мафија. То је одавно јасно, а сада, ево, почињу да се појављују и докази. Наравно, на челу те мафијашке хоботнице је Мило Ђукановић. Јер, када неко на тако високој државној функцији буде оптужен за најтежа кривична дела, за заштиту мафије која је пребацивала тоне дроге и цигарета преко Црне Горе, онда је јасно да је у све упетен и сам политички врх. Црна Гора је приватизована и њоме управља мафија и то је сада и доказано - истиче Медојевић. Додаје да је међународна заједница односно Европол и Евроџаст још пре шест месеци проследила властима у Црној Гори документацију и две милијарде дешифрованих порука са апликације скај коју користи мафија.

- Ова фреквенција тих порука показује да је Црна Гора седиште, односно центар мафијашке хоботнице која је разграната по читавом региону, али глава је у Црној Гори - наглашава Медојевић.

Он појашњава и да Кривокапић и Абазовић нису ништа урадили за шест месеци од кад су добили доказе и да је зато морала да реагује међународна заједница.

- Хапшење Весне Меденице је резултат притиска који је међународна заједница извршила преко медија и још неким каналима, иначе, да су се питали Кривокапић и Абазовић, који су се и сами уплели у шверц наркотика и цигара, ништа не би било урађено - наглашава Медојевић, подвлачећи да је Меденица штитила војнике и пружала логистичку подршку нарко картелу, односно да је радила све што је од ње тражено:

Vesna Medenica
Весна Меденица / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Al Jazeera Балканс

- Са функције коју је обављала могла је много. Њен син није никакав озбиљан играч у целој причи, већ је само користио функцију своје мајке како би глумио мафијаша.

Иначе, Меденица је ухапшена у недељу увече око 22 часа на аеродрому Голубовци код Подгорице када је покушала да се укрца у авион на лет за Београд. Наводно је имала карту у једном правцу. Приликом хапшења она је молила да је пусте јер има заказан предлег код кардиолога у Београду. Ту је чак у неколико наврата наводно губила свест. Међутим, јуче ујутру, око седам часова, њој је заисат а позлило, па је пребачена у Ургентни блок Клиничког центра Црне Горе, одакле су саопштили да је њено здравствено стање стабилно, али и да ће бити задржана на лечењу.

Директор Друштва за истраживање политике и политичке теорије Владимир Павићевић сматра да случај Весне Меденице представља део директног притиска на Мила Ђукановића који је на власти тридесет година.

- Ово је тама број један у Црној Гори. У стручној јавности случај се везује за рад тужилаштва у борби против организованог криминала и корупције након првих озбиљних реформи у тој области. Са друге стране, у политчком смислу, он предствља притисак на Мила Ђукановића и наговештај неговог политичког пензионисања - закључује Павићевић.

Како је пала Меденица

Одале је криптоване поруке њеног сина

Меденица је ухапшена на основу дешифрованих порука са апликације скај које је размењивао њен син Милош Меденица. Наиме, он је са дугогодишњим телохртанитељем своје мајке Дарком Лаловићем, уговарао шверц дроге из Колумбије и кријумчарење цигарета. Управо у тим разговорима, Меденица је обелоданио да је његова мајка упозната са његовим прљавим пословима, и да ће их заштити ако затреба, "јер им много зна", алудирајући на конкуренте у шверцу цигарета.