Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МИЛО ДОЖИВЕО ТОТАЛНИ ФИЈАСКО! Најновије истраживање открива шта би се десило да се поново ОДРЖЕ ИЗБОРИ

22.10.2020. 22:11
Пише:
Србија Danas/Vijesti.me
Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа/илустрација

Већина од 59,7 одсто испитаника сматра да ће после избора ствари у Црној Гори ићи у бољем правцу, док свега 21,5 одсто сматра да ће да иду у горем

Када би актуелни мандатар за састав Владе, Здравко Кривокапић, формирао своју странку, а парламентарни избори се одржавали наредне недеље, његова партија би била најјача у Црној Гори.

МИЛО НЕ ЖЕЛИ СРБЕ У ЦРНОЈ ГОРИ! Паника у Ђукановићевом режиму: Кривокапић му спрема ВЕЛИКО ИЗНЕНАЂЕЊЕ

МИЛО НЕ ЖЕЛИ СРБЕ У ЦРНОЈ ГОРИ! Паника у Ђукановићевом режиму: Кривокапић му спрема ВЕЛИКО ИЗНЕНАЂЕЊЕ

НЕЈАСНА СИТУАЦИЈА ОКО НОВЕ ВЛАДЕ У ЦРНОЈ ГОРИ! Медојевић загрмео: Неће нам Мило састављати ВЛАСТ

НЕЈАСНА СИТУАЦИЈА ОКО НОВЕ ВЛАДЕ У ЦРНОЈ ГОРИ! Медојевић загрмео: Неће нам Мило састављати ВЛАСТ

КРИВОКАПИЋ СТАВИО ТАЧКУ: У попису становништва у Црној Гори остају вера, језик и нација

КРИВОКАПИЋ СТАВИО ТАЧКУ: У попису становништва у Црној Гори остају вера, језик и нација

То су резултати телефонског истраживања након избора 30. августа, које је Нова српска политичка мисао (НСПМ) спровела од 10. до 18. октобра у Црној Гори.

Кривокапићеву странку би подржало 24.5, ДПС 20.8, Демократе 13.8, а Грађански покрет УРА 11.3 одсто грађана.

Следе Демократска народна партија (4.7), Права Црна Гора (4.4), Нова српска демократија (3.6), Бошњачка странка (3.4), Социјалистичка народна партија (3.1), Социјалдемократе (2.6), Социјалдемократска партија (2.3), албанске странке (2.1), Покрет за промјене (1.0), Демос (0.8), док би за неког другог гласало 1.6 одсто анкетираних.

Међу 900 анкетираних грађана Црне Горе, како наводе из НСПМ, већина од 59,7 одсто испитаника сматра да ће "после избора ствари у Црној Гори да иду у бољем правцу", док свега 21,5 одсто сматра да ће да иду у горем.

Педесет четири одсто испитаника је, на питање шта је био главни разлог због којег је ДПС изгубио изборе, закључило да је за пораз ДПС-а пресудан био "спорни закон о слободи вероисповести и сукоб са митрополитом Амфилохијем", а на другом мјесту је "криминал и корупција у врху власти". "И опет је веома интересантно и индикативно да су ова два одговора као главни разлог пораза ДПС-а веома често наводили чак и сами гласачи ДПС, и то у знатно већем проценту од такође понуђених опција "мешање из Москве и Београда", "Запад га је пустио низ воду" и слично", наводе из НСПМ.

На питање ко је од политичких личности највише допринио успеху опозиције, највећи број испитаника је казао да је то носилац листе "За будућност Црне Горе" Здравко Кривокапић (43,7), испред лидера коалиције "Црно на бијело" Дритана Абазовића (18,4) и лидера коалиције "Мир је наша нација" Алексе Бечића (8,2).

Crna Gora
Црна Гора / Извор: Профимедиа

На питање кога би гласали на председничким изборима, највише испитаника се опредијелило за актуелног председника државе, Мила Ђукановића, којег би подржало њих тридесет одсто. На другом месту је Здравко Кривокапић са 25 процената, а на трећем и четвртом месту су Дритан Абазовић (13) и Алекса Бечић (12,7 одсто).

Ако би данас био други круг избора за председника, а избор био између Бечића и Ђукановића, лидера Демократа би гласало 58,9 одсто испитаника, а актуелног председника 27,9.

На исто питање, а када би избор био између Бечића и Кривокапића, за актуелног мандатара за састав владе би гласало 56 одсто, а за Ђукановића 31,3. За Абазовића би, у истом сценарију, гласало 57,8 грађана, а за Ђукановића, 28,1.

На питање да по "школском систему", оценама од један до пет, оцијене политичаре и јавне личности, оцењени најбољом средњом оценом су владика Јоаникије (4,18) и митрополит црногорско-приморски Амфилохије (4,12).

Vladika Joanikije
Владика Јоаникије / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Након њих слиједе Дритан Абазовић (3,83), Здравко Кривокапић (3,70), Алекса Бечић (3,68), Вања Ћаловић Марковић (3,35), Миодраг Лекић (2,86), Бобан Мугоша (2,83), Мило Ђукановић (2,72), Владимир Јоковић (2,63), Марко Милачић (2,60), Милан Кнежевић (2,42), Драгиња Вуксановић станковић (2,39), Небојша Медојевић (2,34), Милица Пејановић Ђуришић (2,26), Андрија Мандић (2,17).

На питање да се по истом принципу оцени "однос према неким земљама и институцијама", најбољу средњу оцјену добиле су Српска православна црква (4,35) и Србија (4,18).

Следе Русија (3,82), Европска унија (3,30), Војска и полиција (3,03), САД (2,91), Национално коордионационо тијело (2,90), НАТО (2,56), Црногорска православна црква (2,39), и правосуђе (2,16).

Да Здравко Кривокапић не би требало да оснује своју странку сматра 43,3 анкетираних, за то решење је 31,1 њих, док 25,6 нема став.

Ипак, на питање, "да се идуће недјеље одржавају парламентарни избори за Скупштину Црне Горе, и уколико на њих изађете, за коју бисте партију или листу гласали", највише испитаника се определило за опцију "Странка Здравка Кривокапића (уколико је формира)".

На питање да у једној речи опишу Ђукановића, 14,9 испитаника је казало да је њихов одговор: "лопов, преварант, корумпиран, похлепан, осиромашио народ".

Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа

Двадесет четири одсто испитаника за Кривокапића би казало да је "добар, поштен човек".