Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВА ВЛАСТ У ЦРНОЈ ГОРИ РУШИ ТЕМЕЉНИ УГОВОР? Пад Владе Дритана Абазовића доводи у питање споразум са СПЦ

23.08.2022. 08:29
Пише:
Србија Данас/Новости
Dritan Abazović
Дритан Абазовић / Извор: Профимедиа

Може ли пад Владе Дритана Абазовића након свега 113 дана трајања довести у питање судбину Темељног уговора са Српском православном црквом, којим се уређују односи најбројније верске организације и државе Црне Горе?

Иницијатива за пад покренута је само неколико сати након што су тај документ у Подгорици "оверили" патријарх српски Порфирије и премијер Абазовић. Покретачи су били Демократска партија социјалиста, Социјалдемократска партија, Социјалдемократе, Либерална партија и Демократска унија Албанаца, да би им у Скупштини (не)очекивано на ванредној седници помогли посланици Демократске Црне Горе, Бошњачке странке, Праве и Уједињене Црне Горе и тако направили нову парламентарну већину од 50 посланика, од укупно 81. Из Социјалистичке народне партије, која је била део Абазовићевог кабинета, тврде да су Демократе тајним договором са ДПС срушили Владу.

- Сада прети реална опасност да нека нова влада, коју ће вероватно чинити ДПС, Демократе, СДП, СД и БС, поништити Темељни уговор са СПЦ - оцењују у СНП, питајући Демократе да ли су свесни због које тачке дневног реда су гласале за пад Владе и зашто раније, на захтев премијера Абазовића, нису упутили ниједну примедбу на текст тог споразума.

ЦРНА ГОРА У СТРАХУ ОД НОВОГ МАСАКРА: Крвна освета дубоко укорењена, психолог открива шта је најбоље за породицу Бориловић

ЦРНА ГОРА У СТРАХУ ОД НОВОГ МАСАКРА: Крвна освета дубоко укорењена, психолог открива шта је најбоље за породицу Бориловић

"ИЗГЛАСАВАЊЕ НЕПОВЕРЕЊА ДЕМОКРАТИЈА НА ДЕЛУ" Огласили се Американци након пада Абазовићеве владе

"ИЗГЛАСАВАЊЕ НЕПОВЕРЕЊА ДЕМОКРАТИЈА НА ДЕЛУ" Огласили се Американци након пада Абазовићеве владе

СЦЕНАРИЈИ КОЈИ ОЧЕКУЈУ ЦРНУ ГОРУ: Након што је оборена Влада Дритана Абазовића постоје само ДВА РЕШЕЊА

СЦЕНАРИЈИ КОЈИ ОЧЕКУЈУ ЦРНУ ГОРУ: Након што је оборена Влада Дритана Абазовића постоје само ДВА РЕШЕЊА

Одговорио је одборник Демократа у Скупштини општине Голубовци Новица Пејовић наводећи да СНП покушава да стави знак једнакости између себе и Темељног уговора.

- Нико и никад га поништити неће, јер то нећемо дозволити. Ми смо храбри и озбиљни људи - поручио је Пејовић.

Међутим, јуче је члан Главног одбора ДПС из Никшића Рајко Перовић саопштио да је ДПС нешто обећао потпредседнику Демократа Борису Богдановићу и да ће то испунити "до последњег слова".

- Ми нисмо шибицарска странка као УРА. ДПС ће дати Бечићу мањинску подршку да састави владу - навео је Перовић, додајући да ДПС заузврат очекује да Демократе пониште нелегалне уговоре претходне Владе, вероватно мислећи и на Темељни уговор.

Један од оснивача покрета "Преокрет" и политички аналитичар Срђан Перић на питање "Новости" може ли споразум са СПЦ бити ревидиран у случају прекомпозиције политичких снага и повратка тзв. суверенистичких странака, одговара да је све могуће очекивати и ништа са сигурношћу није могуће предвидети.

- Пошто се избегло да имамо благотворан дијалог који бисмо водили на разуман начин и који би водио до интеграције заједнице - прича остаје отворена. Помирење се не дешава ниједном одлуком, оно је пут стицања узајамног поверења. То је процес - рекао је Перић.

- Када бисмо процењивали по изјавама парламентарних актера, свако би био веома изненађен, али је јасно након фебруара ове године да је ДПС-у враћена моћ у руке до те мере да ће иницијативама које је већински носио смењивати прво једну, а потом и другу Владу - којима је главна реторика била смена тог истог ДПС-а. Трапаве изведбе показало се непримерених модела формирања влада су водиле растакању изборне воље грађана за снажним променама у друштву. Сада живимо последице те чињенице.

О томе ко ће највише профитирати у овој ситуацији, наш саговорник прогнозира - ДПС.

- ДПС обилато користи поклоне који му се нуде у континуитету од, рецимо, октобра 2020. године. Потенцијално ово може бити прилика и да нови субјекти покажу снагу, али укупно су грађани изгубили, јер су уместо историјске прилике за демонтажу коруптивног система добили признавање партитократије и клијентелизма као легитимног политичког исказа. То се мора мењати. И то ће сада бити много тежи пут него пре августа 2020, јер се у међувремену догодило разочарење у политичке елите - оцењује Перић.

ЕРАКОВИЋ "ПРЕВАСПИТАВА" ЧЛАНСТВО

Због заједничке фотографије председника Општине Жабљак Веселина Вукићевића (ДПС) са митрополитом црногорско-приморским Јоаникијем и председником СО Никшић Немањом Вуковићем, уследила је реакција Јевта Ераковића, потпредседника ДПС, који је запретио функционерима своје партије!

- Ниједан функционер ДПС не сме игнорисати чињеницу да СПЦ негира независност Црне Горе. Оно што врх партије и ја лично можемо јесте да радимо са функционерима и чланством како би сви схватили где је кључ проблема. То је процес и неће се десити преко ноћи, али ћемо истрајати - поручио је Ераковић.

БОНУС ВИДЕО: Километарска колона код Параћина - аутомобили миле по путу