Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВИ ДЕТАЉИ ТРАГЕДИЈЕ КОЈА ЈЕ ЗАВИЛА У ЦРНО ЦЕО РЕГИОН: Чека се обдукција тела осморо младих, а једно је сигурно!

02.01.2021. 09:46
Пише:
Србија Danas/Index.hr
Posušje
Посушје / Извор: Фото: Printscreen/Youtube/TVDnevniAvaz

Велика трагедија погодила је Посушје када се осморо младих људи угушило се у новогодишњој ноћи у месту Трибистово.

Њихова тела су пребачена у Мостар где би требало да се треба обави обдукција, а за целу Босну и Херцеговину 2. јануар проглашен је Даном жалости.

НЕЗАПАМЋЕНА ТУГА У РЕГИОНУ: Очај због погибије осморо младих, неутешни грађани пале свеће (ВИДЕО)

НЕЗАПАМЋЕНА ТУГА У РЕГИОНУ: Очај због погибије осморо младих, неутешни грађани пале свеће (ВИДЕО)

КОБНИ АГРЕГАТ РАДИО КАД СУ ИСТРАЖИТЕЉИ УШЛИ У ВИКЕНДИЦУ СМРТИ: Заспали су, а да нису били свесни опасности (ВИДЕО)

КОБНИ АГРЕГАТ РАДИО КАД СУ ИСТРАЖИТЕЉИ УШЛИ У ВИКЕНДИЦУ СМРТИ: Заспали су, а да нису били свесни опасности (ВИДЕО)

ДРЖАВА ЗАВИЈЕНА У ЦРНО: Због трагичне смрти осморо тинејџера проглашен дан жалости!

ДРЖАВА ЗАВИЈЕНА У ЦРНО: Због трагичне смрти осморо тинејџера проглашен дан жалости!

- По налогу дежурног тужиоца сроведен је увиђај и све предвиђене радње. Тела су након тога упућена према Мостару - рекао је начелник полиције МУП-а Жупаније Западнохерцеговачке Милан Галић.

Обдукција тела четири младића и четири девојке који су се у новогодишњој ноћи угушили, највероватније од плина, требало би да буде завршена у следећа два дана.

Нови детаљи трагедије каква се не памти пристижу стално

Полиција је објавила иницијале младих људи, а медији су навели да су преминули Иван М, Стипе Р, Мирела Р, Жана П, Миа С., Стипе П, Марија П и Стјепан Ј.

Још увек није јасно шта се и како тачно догодило, али основне ствари се знају.

Осморо младих, четири младића и четири девојке, били су на дочеку Нове године у једној викендици у месту Трибистово код Посушја.

Кад су се тачно угушили, утврдиће обдукција. Локални медији су писали да је с њима био још један младић који је након поноћи отишао кући јер је јутрос морао на посао у један угоститељски објект на Блидињу.

Њега је наводно одвезао један од смртно страдалих који се, након што је оставио пријатеља, вратио у кућу.

Вршњаци и родбина с њима су комуницирали све до 4 сата ујутро. Међутим, онда су престали да одговарају на позиве и поруке. 

Младићи и девојке из оближње викендице, који су такође славили Нову годину, ујутро су их нашли мртве. Куцали су им, али нико није одговарао па је један младић разбио прозор и ушао унутра.

Тамо га је дочекао стравичан призор - осморо младих људи већ је било мртво.

- У суседној викендици биле су такође млађе особе које су чекале Нову годину. Они су први приметили да нитко није изашао из викендице која се налазила у близини. Након тога су покушали да уђу у викендицу, али врата су била закључана. Један од њих је ушао и у приземљу затекао осам особа у бесвесном стању, након чега је позвао полицију - изјавио је комесар МУП-а ЗХК Милан Галић.

Полицију су одмах позвали. Иако се ради о удаљеном и неприступачном терену, дошли су брзо. Међутим, могли су само да констатују смрт.

Све упућује на то да су се младићи и девојке угушили због агрегата који је целу ноћ радио, а сви су прозори и врата били затворени.

Кућа је, наиме, уз помоћ агрегата добијала електричну енергију. Међутим, уз агрегат који се налазио у помоћној просторији, у кућу су млади донели и плински топ, који успешно загрева просторије, међутим и јако брзо исисава кисеоник.

Према незваничним информацијама, утврђено је да се агрегат из којег је и исцурео смртоносни угљеников моноксид, који је отровао четири млада пара, налазио у једној мањој просторији налик на оставу која је била прозорчићем повезана с већом просторијом у којој су се млади налазили и у којој су заспали.

Додају да је агрегат још увек радио кад је полиција ушла у кућу.

Тела су пронађена око десет сати

Тела осморо младих нађена су око десет сати ујутро 1. јануара. Вест се одмах проширила целим крајем. Како је убрзо установљено, умрли су имали између 18 и 20 година. Ради се махом о локалним младићима и девојкама. Петоро их је студирало у Мостару. То је објавио Студентски збор Универзитета у Мостару.

- Смрт нас не може раздвојити, време нас дели само на час. Сећања не могу да оду, она су вечно жива за нас - навели су из Студентског збора.

Њихови пријатељи и познаници не верују шта се догодило.

- Иван и је био јако добар пријатељ. Нажалост, страдао је. Покој му души. На почетку нисам веровао, чак сам мислио да ме неко зеза. Наводно их је било више, 10-ак, да их је двоје-троје раније отишло јер су имали обавезе. Ови су, нажалост, остали да спавају - каже младић који се представио као Марко Ђерек.

- Осећам се тужно - каже Давид Башић.

- 2020. је била свима најгора. Сад одједном ово. Сви тугују, што да вам кажем - додаје младић.

На Тргу хрватских “бранитеља” у Посушју синоћ се окупило неколико стотина грађана који су запалили свеће и одали почаст осморо преминулих тинејџера.

Грађани Посушја су, како јављају локални медији, били у сузама због трагедије која је 1. Јануара потресла Посушје, али и целу Босну и Херцеговину и регион.