Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОГЛАСИЛА СЕ ПОЛИЦИЈА ЦРНЕ ГОРЕ: Издато саопштење о масакру на Цетињу, надлежни упутили апел јавности

13.08.2022. 15:34
Пише:
Србија Данас
Cetinje
Цетиње / Извор: Профимедиа

Језива тишина, мук, пустош - тако је данас у Цетињу након стравичног злочина у којем је Вук Бориловић убио 10 људи, међу којима и двоје деце.

У међувремену се огласила први пут и Управа полиције Црне Горе, чије саопштење преносимо у целости:

ТРАГИЧНА СУДБИНА ТРИ КУМА: Нови детаљи невиђеног масакра на Цетињу

ТРАГИЧНА СУДБИНА ТРИ КУМА: Нови детаљи невиђеног масакра на Цетињу

БОРИЛОВИЋ ПОГОЂЕН СА ПЕТ МЕТАКА: Извршена обдукција нападача са Цетиња

БОРИЛОВИЋ ПОГОЂЕН СА ПЕТ МЕТАКА: Извршена обдукција нападача са Цетиња

КОМШИЈА ЗА КОЈЕГ СЕ СУМЊА ДА ЈЕ УСМРТИО МОНСТРУМА СА ЦЕТИЊА ИМАО ПРОБЛЕМА СА ЗАКОНОМ? Хапшен због ОВОГА, полиција интензивно трага за њим

КОМШИЈА ЗА КОЈЕГ СЕ СУМЊА ДА ЈЕ УСМРТИО МОНСТРУМА СА ЦЕТИЊА ИМАО ПРОБЛЕМА СА ЗАКОНОМ? Хапшен због ОВОГА, полиција интензивно трага за њим

Дежурна служба Одјељења безбједности Цетиње је јуче, 12. августа 2022. године, у 15.30 обавештена од стране више грађана да је дошло до употребе ватреног оружја у насељу Медовина.

Такође, на основу до сада спроведених извиђајних радњи, укључујући и изјаве, односно прикупљена обавјештења произилази да је око 15.30 часова В.Б. (34) обавио телефонски разговор са другим лицем, чији идентитет за сада, из разлога заштите оштећених и свједока, нећемо саопштавати, а у којем је, између осталог, саопштио да је у својој кући лишио живота породицу која је код њега становала, односно двоје малољетне дјеце. Овом разговору је претходио још један разговор о чијој садржини и идентитету особа се за сада, из истих разлога, нећемо изјашњавати али који потврђују претходне наводе.

На лице мјеста су хитно упућени расположиви полицијски службеници. Приликом доласка, у близини насеља Медовина, они су чули пуцње, вриску и галаму мјештана. Истовремено, виђевши их осумњичени В.Б. је употријебио ватрено оружје према полицијским службеницима који су, услијед испуњености законских услова, узвратили употребом ватреног оружја у циљу онеспособљавања нападача. Тада је од стране полицијских службеника у правцу извршиоца тешког кривичног дјела испаљено око 20 пројектила.

Приликом размјене ватре у овом догађају, један службеник Управе полиције рањен је у предјелу главе. До сада спроведене мјере и радње указују да је један од пројектила који је испаљен од стране полицијских службеника погодио В.Б. и том приликом га тешко ранио. Након наизмјеничне употребе ватреног оружја од стране полицијских службеника и В.Б., сходно њиховим изјавама и извјештајима, у једном тренутку више није било употребе оружја од стране В.Б.

Ово потврђује и изјава свједока који је телефоном разговарао са В.Б. око 15.50 часова, односно двадесетак минута послије телефонског разговора који је претходно водио В.Б. По изјави свједока, у овом телефонском разговору од 15.50 часова, В.Б. је изјавио да је лишио живота већи број лица и да је тешко рањен и да мисли да неће преживијети.

Полиција није излазила са саопштењима за јавност из објективних разлога, односно све док несумњиво нису биле утврђене чињенице и посљедице у овом, за црногорске околности, незапамћеном случају. Вјерујемо и да је то био једини одговоран приступ, а посебно имајући у виду да би објављивање било каквих недовољно провјерених информација, а таквих је имајући у виду осебеност околности било много и могле су водити негативним посљедицама.

Такође, одмах по извјештавању полицијских службеника о околностима на лицу мјеста и лоцирања рањеног починиоца тешких кривичних дјела, као и блокирања дијела подручја ради заштите грађана и стварања предуслова за дјеловање тактичке јединице, отпочета је процедура ангажовања специјалне тактичке јединице (ПТЈ), а у међувремену је наступила и смрт В.Б. И даље се утврђују околности да ли је смрт наступила као посљедица тешког рањавања или накнадног испаљивања пројектила на за сада тачно неутврђен начин од стране грађанина. У том смислу, полиција има одређене податке и индиције који се провјеравају даљим полицијско – тужилачком активностима.

Управа полиције ће, такође, сходно својим процедурама, у оквиру комплетног утврђивања чињеница о овом случају, провјерити и сва поступања својих службеника како би мјеродавно утврдили да ли су она била у складу са законом и стандардима.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

У интересу јавности, указујемо да на основу прикупљених сазнања постоје индиције, засноване на исказима лица из непосредног окружења В.Б., које су указивале на промјене у његовом понашању али не и на потенцијално извршење оваквог злочина, те је тим поводом био заказан специјалистички преглед В.Б. Наглашавамо и да не постоје сазнања, нити је полицији пријављивано, да су постојали ранији конфлкти, нити било какав претходни напад у посљедњем периоду од стране В.Б. на породицу подстанара. У истом смислу, не треба доводити у узрочно – посљедичну везу извршење овог тешког злочина са било каквим противправним понашањима из претходног периода.

Управа полиције апелује на солидарност и да се овај трагични догађај не злоупотребљава у јавном животу и на друштвеним мрежама, кроз стављање у погрешан или манипулативан контекст, јер злонамјерно, нетачно и неутемељено изношење чињеница у односу на појединце, као и на слијед догађаја, није израз ни поштовања према жртвама нити помаже надлежним институцијама да све процедуре окончају у складу са законом.

Веома је важно, посебно у контексту бројних неодговорних коментара, објава, саопштења и понашања да се спријече било какви поводи за даље конфликте између породица, а поготово у оквиру негативних обичаја који треба да буду искоријењени на подручју Црне Горе.

Коначно, апелујемо и на медије да користе комуникацију са полицијом и тужилаштвом и да, сходно професионалним стандардима, провјеравају све наводе на овим адресама прије објављивања.

Управа полиције ће наставити да информише јавност о свим детаљима овог случаја, а изражавамо наду и да ће јавност имати разумијевања да свака информација коју Управа полиције даје захтијева вишеструке провјере а што захтијева одређено вријеме - навела је Полиција.