Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

(УЖИВО) СРПСКА ЈЕ ОДЛУЧИЛА: Огромна већина заокружила ДА на референдуму о Дану РС (ФОТО)

25.09.2016. 07:19 21:43
Пише:
Танјуг/СрбијаДанас
referendum u rs
референдум у рс / Извор: Реутерс

Према прелиминарним резултатима, референдум у РС је успео, а од 7 до 19 часова грађани су се изјашњавали да ли желе да се 9. јануар и убудуће обележава као Дан Републике у РС.

21.10 - Српска је одлучила!

На основу 30,76 одсто обрађених података, 99,80 одсто грађана РС је заокружила Да на референдуму о Дану Републике Српске изјавио је вечерас Синиша Каран, председник Републичке комисије за спровођење референдума о Дану РС.

Следећи резултати су око 22 часа. 

Више на ОВОМ линку.

20.39 - Иванић: Референдум у РС прошао мирно

Члан Председништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је вечерас да је најважније да је референдум у РС прошао мирно и да је коначно "стављена тачка на ту причу".

- Важно је да ће 9. јануар остати празник и да сада то треба прилагодити - рекао је Иванић. 

Он сматра да "ово у вези са референдумом, вероватно, није требало, али кад се већ десило, због образа српског народа важно је да је изашао довољан број људи и да је референдум оправдан".

20.17 - Цвијановић: Поносна сам на грађане Српске

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је поносна што је први референдум у РС успео захваљујући грађанима РС.

- Браво Српска! Браво грађани РС! Поносна сам што је РС извршила овај важан задатак - истакла је Цвијановићева вечерас током обраћању јавности у Народној скупштини РС након одржавања референдума о Дану РС.

Она је најавила да ће наредних дана бити измењен Закон о празницима у РС где ће се брисати обавезност да се слави Дан Републике Српске.

Željka Cvijanović
Жељка Цвијановић / Извор: Профимедиа

- Сви који се не идентификују са Даном РС неће морати да га славе - истакла је она.

20.00 - Политико: Референдум "најсмелији изазов" дејтонском поретку

Референдум у Републици Српској, на којем су грађани данас гласали да ли желе да 9. јануар и убудуће обележавају као Дан Републике у РС, могао би да буде "најсмелији изазов" до сада уставном поретку, који је створен Дејтонским споразумом како би се прекинуо рат у БиХ 1995. године. 

- Чак је и Србија, која тренутно води преговоре за чланство у ЕУ, направила отклон у напору да максимално умањи ризик од конфронтације - наводи тај портал.

Време одржавања референдума је повезано и са локалним изборима, који су заказани за 2. октобар, оцењује Политико. 

Више о писању листа прочитајте ОВДЕ.

19.00 - Затворена бирачка места

У Републици Српској вечерас у 19 сати затворена су гласачка места, на којима су се грађани на референдуму изјашњавају да ли желе да се 9. јануар и убудуће обележава као Дан Републике у РС.

Процене излазности и први незванични резултати очекују се у 9 сати увече. 

Гласачка места била су отворена јутрос од 7.00 сати.

Више о овој вести можете прочитати ОВДЕ.

referendum u rs
референдум у рс / Извор: Реутерс

18.30 - Излазност до 17 часова

Председник Републичке комисије за спровођење референдума Синиша Каран рекао је да је до 17.00 часова гласало 624.190 гласача, односно 51.17 одсто свих регистрованих гласача.

Излазност у Српској до 17 часова износи 51,17 одсто. Гласало је 624.190 грађана, истакао је Каран. Највећа излазност забиљежена је у Доњем Жабару 73,23 одсто.

referendum u rs
референдум у рс / Извор: Фото: Танјуг/Танја Валић

17.20 - Додик: Неће Бакир Изетбеговић одређивати дан рођења Српске

Председник СНСД, Милорад Додик, рекао је данас на Сокоцу да Република Српска данас пише историју и да је 25. септембар важан историјски дан за Српску.

- Ми бранимо свој дан, Дан државности Републике Српске и не дирамо никога. 9. јануар је свети дан за Републику Српску све ове године. Данас потврђујемо да неће Бакир Изетбеговић и странци одређивати датум настанка и рођења наше Републике Српске - истакао је Додик.

Опширније о овој вести кожете прочитати ОВДЕ.

16.45 - Гласао Кустурица: Референдум је судбинско изјашњавање грађана

Прослављени редитељ Емир Кустурица поручио је да је референдум о Дану Републике Српске судбинско изјашњавање грађана Српске.

- Он не представља само одбрану Дана Републике, већ и одбрану наше културе и свега онога чега не можемо да се одрекенемо - Андрића, Његоша, Кочића, Дучића, Бећковића, Попе, Црњанског, Драгослава Михаиловића... и бројних други - изјавио је Кустурица, пренели су бањалучки медији.

Више о овоме кликом ОВДЕ.

emir kusturica
емир кустурица / Извор: Србија Данас

Иначе, Кустурица је гласао на бирачком месту у Вишеграду.

16.16 - Излазност до 15 часова

Излазност у Српској до 15 часова износи 39,65 одсто или 484.328 грађана, истакао је Каран. Највећа излазност забиљежена је у Купресу, 61,66 одсто

Република Српска јутрос од седам часова гласа на референдуму са питањем  “Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске?”.

referendum u rs
референдум у рс / Извор: Фото: Танјуг/Танја Валић

16.10 - Каран: Сјајна излазност, гласање у толерантној атмосфери

Председник Републичке комисије за спровођење референдума у РС Синиша Каран рекао је Танјугу да гласање о Дану РС протиче по плану и у толерантној атмосфери.

Каран је истакао да укупна излазност од 31 одсто до 13 сати представља сјајан резултат.

- Нисмо поредили са неким ранијим изборним процесима, али се може рећи да је та излазност много боља - казао је Каран, изразивши очекивање да ће излазност до затварања гласачких места, до 19 сати бити још већа.

Више прочитајте у посебној вести кликом ОВДЕ.

15.00 - Лукач: Од седам сати није било посебних инцидената

Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС казао је да је стање безбедности током одржавања референдума о Дану Републике стабилно и задовољавајуће.

- Од 7 сати није било посебних инцидената. Надамо се да ће тако остати и до 19 часова. Што се тиче Гацка, гласачко место Кула поред Гацка није ни отворено као гласачко место. Комисија је спојила то место са другим.

Више о томе прочитајте у посебној вести.

referendum u rs
референдум у рс / Извор: Фото: Танјуг/Танја Валић

14.30 - До 13 сати изашло 30.48 одсто гласача

Председник Републичке комисије за спровођење референдума Синиша Каран рекао је да је до 13.00 часова гласало 372.280 гласача, односно 30.48 одсто свих регистрованих гласача.

Највећа излазност је забележена у Калиновику (50.91%), Источном Старом Граду (49.50%), Трнову (47.65%), Берковићима (46.99%) и Купресу (46.51%).

Дијаспора гласа

Велико интересовање дијаспоре се показало у Бечу, где људи чекају у редовима по неколико сати како би изразили своје мишљење и гласали на референдуму. Више о томе кликом ОВДЕ.

Излазност у Бањалуци до 13 часова је 31,58 одсто.

14.10 - Чубриловић: Надам се да је излазност била велика

Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је након гласања на референдуму о Дану РС да очекује да ће тензије опасти, а реторика која је била непотребна, нестати. 

- Мислим да је овај процес који се одвија у БиХ превише заокупирао пажњу и политичара и грађана. Имамо доста проблема на које морамо да се концентришемо - рекао је Чубриловић и додао да се нада да ће излазност грађана бити велика.

Nedeljko Čubrilović
Недељко Чубриловић / Извор: Фото: Танјуг/Танја Валић

14.05 - Светске агенције о референдуму у РС

Светске агенције известиле су данас да се у Републици Српској одржава референдум о спорном националном празнику, упркос одлуци највишег суда Босне и Херцеговине и западном притиску да се откаже процес који, како оцењују, ризикује да распири етничке тензије у тој балканској земљи.

14.00 - Крсмановић: Неће бити дестабилизације ни погоршања стања

Референдум о Дану РС неће дестабилизовати БиХ и РС, а што се тиче постреферендумске ситуације неће бити погоршања, тврди новинар Младен Крсмановић.

Крсмановић каже да овај референдум генерално јесте узрокован одлуком Уставног суда БиХ, који је проблематичан са аспекта да га чине и тројица судија странаца.

- Ако сматрамо да БИХ треба да буде суверена земља онда је потпуно нелогично да Сарајево, које се залаже за суверену БИХ, подржава концепт у коме ће тројица судија арбитрирати у аспекту уставног права - објашњава Крсмановић у изјави за Танјуг.

referendum
референдум / Извор: Танјуг

13.38 - Чавић: Република Српска је историјска чињеница

Председник НДП-а Драган Чавић изјавио је данас, након изјашњавања на референдуму о Дану Републике у РС, да је Република Српска историјска чињеница коју нико не може променити.

Чавић је гласао на референдумском месту у Бањалуци.

13.10 - Гласала Биљана Плавшић

У представништву РС у Београду, на референдум је изашла и некадашња председница РС, Биљана Плавшић.

- Мислим да сви знају да је ово одбрана РС. Иначе не излазим на нека партијска гласања, али сам овде осетила да је одбрана онога у чему сам и ја учествовала, у стварању РС - рекла је Плавшић.

Целу вест прочитајте ОВДЕ.

Biljana Plavšić
Биљана Плавшић / Извор: Профимедиа

12.50 - Срби масовно гласали у Аустрији

Грађани Републике Српске (РС) у Аустрији су данас масовно изашли на биралишта како би гласали на референдуму о Дану Српске.

Референдум о Дану Срске организован је и у дијаспори, а тако и у Аустрији на четири места. Бирачка места отворена су при српским клубовима у Бечу, Грацу, Линцу и Инсбруку.

ГРАЂАНИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ О РЕФЕРЕНДУМУ: Не може се мањети дан рођења!

У главном граду Аустрије бирачко место отворено је у просторијама Заједнице српских клубова у Бечу, где су се до поднева формирали дуги редови.

Испред зграде у којој се налази седиште Заједнице већ у 6:30 часова, пола сата пре отварања гласачког места, окупило се десетак грађана који су чекали да гласају.

У прва два сата од отварања гласачког места свој глас предало је више од стотину људи.

Referendum
Референдум / Извор: Реутерс

Интересовање грађана за гласањем било је огромно, те су се стварали велики редови пред улазом на бирачко место. Тај ред се простирао од улазних врата Заједнице па све до првог спрата где се налази Заједница.

Право гласа у диајспори имају сви грађани РС уз приложену личну карту или пасош који су издати од стране МУП-а Републике Српске. 

На лицу места ће Изборна комисија врши додатна провера пријаве боравка у Републици Српској. 

12.40 - До 11 сати излазност грађана 17,68 одсто

Према подацима Републичке изборне комисије за сровођење референдум до 11 сати у просеку је гласало 215.861, или 17,68 одсто уписаних грађана Републике Српске са правом гласа.

Подаци су, како је саопштено из те комисије, сачињени на основу 79.95 одсто гласачких места која обухватају 78.32 одсто свих регистрованих гласача у Републици Српској.

Највећа излазност је забележена у Источном Старом Граду (30.28 одсто), Калиновику (29.95 одсто), Шековићима (28.09 одсто), Источном Дрвару (27.78 одсто) и Трнову (27.67 одсто).

Излазност у Брчцко Дистрикту до 11 сати била је 16.51 одсто, у Сребреници 10.21 одсто, у Бајалуци 18.53 одсто, Бијељини до 10.57 одсто, у Приједору 13.15 одсто, Зворнику 16.72 одсто, Требињу 22.73 одсто И Добоју 14.71 одсто.

Referendum u RS
Референдум у РС / Извор: Фото: Танјуг/Танја Валић

12.35 - Шаровић: Све ће се знати након референдума

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић гласао је у гласачкој јединици у Источном Сарајеву, а након тога изјавио да ће 9. јануар увек бити везан за лидере СДС, чији је члан од 1990. 

- Не верујем у лажне патриоте. Увек сам волео РС и када јој је било најпотребније. Они који су данас гласни, да јој затреба вероватно би први побегли - рекао је Шаровић, пренео је сарајевски портал Klix.ba.

С обзиром на то да је одржавање овог референдума забрањено одлуком Уставног суда БиХ, Шаровић каже д аће се све знати након његовог одржавања.

- Народна скупштина РС није повукла своју одлуку. Видећемо шта ће бити. Надам се да вођа није слеп - рекао је Шаровић.

12.30 - МУП: Стање безбедности на референдумским местима повољно

Стање безбедности на референдумским местима подручју целе Републике Српске и даље је повољно, саопштило је Министарство унутрашњих послова РС. Из МУП-а поручују да се све активности одвијају планираном динамиком.

Босњаци и Хрвати који живе у Републици Српској позвани су да бојкотују референдум о Дану Републике у РС.

12.15 - Цвијановић: Референдумски дан успешан

Премијерка РС Жељка Цвијановић изјавила је данас, након гласања, да је задовољна чињеницом да је РС успела да ораганизује референдум о дану тог ентитета и покаже да је способна за то чак и онда када је суочена с бројним опструкцијама. 

- Искористила сам своје право и обавезу према РС-у - рекла је она новинарима после гласања, оценивши референдумски дан као успешан.

Целу вест прочитајте ОВДЕ.

Željka Cvijanović
Жељка Цвијановић / Извор: Профимедиа

11.50 - Изетбеговић: Неће бити рата, нико неће уништити РС

Преседавајући Председништва БиХ и председник СДА Бакир Изетбеговић изјавио је да у БиХ неће бити рата и да нико неће уништити Републику Српску.

- Ми ћемо чувати ову земљу и Дејтонски мировни споразум и све грађане, и Србе и Хрвате и Бошњаке. Никаквих ратова бити неће, јер ће се уразумити они у Бањалуци - рекао је он новинарима синоћ у Брчком, где је присуствовао на предизборном скупу СДА, пренела је Фена. 

Шта је још Изетбеговић рекао прочитајте ОВДЕ.

Bakir Izetbegović
Бакир Изетбеговић / Извор: Профимедиа

11.30 - Салкић: Бошњаци треба да остану прибрани

Потпредседник РС Рамиз Салкић изразио је незадовољство данашњим инцидентом у Кули код Гацка, где већином живи бошњачко становништво.

- Свима је јасно да је овај референдум антиуставан. Имали смо ових дана и напуштање домова од људи који су узнемирени овом ситуацијом - додао је Салкић и оценио да ће све ово проћи и да неће имати значајнији утицај на наш живот овде.

- Наставићемо да се боримо за своја права, колико год то иритирало друге, нећемо дозволити да нам одређују наша правила живота нити ћемо ходати погнуте главе на простору Српске - поручио је Салкић. 

referendum
референдум / Извор: Реутерс

11.32 - Измештено гласачко место у Кули код Гацка

Председник Комисије за спровођење референдума у РС, Синиша Каран изјавио је данас да су гласачко место у Кули код Гацка "из делимично техничко-сигурносних разлога изместили“, али да је ситуација под контролом и нема сигурносних проблема.

Измештање гласачког места је урађено како се не би реметио гласачки процес.

ИНЦИДЕНТ НА РЕФЕРЕНДУМУ: Група мештана блокирала бирачко место у Кули

Referendum RS
Референдум РС / Извор: Фото: Танјуг/Танја Валић

11.30 - СНП подржава референдум у РС 

Члан Председништва и посланик Српске народне партије Огњен Пантовић изјавио је данас у Бањалуци да та странка најснажније подржава спровођење референдума у Републици Српској. 

"Свима који данас излазе на гласање желим да поручим да читав српски народ, заједно са нашим савезником Русијом и председником Владимиром Путином, подржава напоре Републике Српске да одбрани своју самосталност и суверенитет загарантоване Дејтонским споразумом", наводи Пантовић у писаној изјави.

ВУЛИН: Због политичара као што је Бакир Изетбеговић је и донет Дејтонски споразум!

11.20 - Словенци против референдума у РС

Министарство спољних послова Словеније изразило је данас жаљење због одржавања референдума у Републици Српској.

- Министарство пажљиво прати догађања у БиХ и изражава жаљење што је када је почетком ове недеље био постигнут значајан напредак на ЕУ путу истовремено дошло до непоштовања одлука највиших државних институција какав је Уставни суд - наводи се у саопштењу министарства.

РЕФЕРЕНДУМ У ПОЛИТИЧКОМ ЖИВОТУ: Зашто је важан за Републику Српску?

referendum
референдум / Извор: Танјуг

11.10 - Босић гласао у Доњим Жабарима

Председник Српске демократске странке Младен Босић гласао је јутрос на референдуму у општини Доњи Жабар на гласачком месту предвиђеном за гласаче из Брчко Дистрикта. 

„Очекујем да ће чланови и симпатизери СДС-а гласати на референдуму зато што га је расписала Народна скупштина РС као највиша демократска институција РС“, рекао је Босић након гласања.

Лошим је оценио то што Срби из Дистрикта Брчко нису могли да гласју као остали грађани РС, јер се тиме, како је рекао, шаље лоша порука.

Агенција Фена је јавила да Босић гласао на непотврђеном гласачком листу пошто није нађен на гласачком списку за референдум.

glasački listić
гласачки листић / Извор: Танјуг

11.02 - Лука Петровић: Радујем се референдуму

Генерални секретар СНСД Лука Петровић гласао је са супругом у Економској школи у Требињу.

- Задовољство ми је што видим гужве на бирачким местима. Срећни смо што можемо да констатујемо да је РС кроз своје институције самостално донела одлуку о референдуми и то је највиши чин који данас обележавамо, самосталност институција РС - поручио је Петровић.

10.45 - Чавић: Не плашим се санкција после референдума

Драган Чавић, председник НДП, изјавио је после гласања у бањалучкој Економској школи, да је Српска апсолутно у праву када инсистира на томе да је одлука Уставног суда БиХ била правно неодговарајућа и политички мотивисана.

- Историјска је чињеница да је 9. јануар дан државности РС. Уопште ме не интересују приче о могућим санкцијама након референдума – нагласио је Чавић.

СВЕ О РЕФЕРЕНДУМУ: Ево зашто се схвата као највиши облик ДЕМОКРАТИЈЕ и која га земља НАЈВИШЕ примењује!

referendum
референдум / Извор: Танјуг

10.35 - Иванић: 9. јануар остаје празник РС

Члан Председништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић гласао је на једном од бирачких места у Бањалуци, а потом поручио да ће 9. јануар остати дан који ће РС обележаватии и убудуће.

Они који не буду хтели да обележавају тај дан неће га ни обележавати, рекао је Иванић И додао да је ово делом био покушај изборне кампање СНСД-а Милорада Додика, али даје опозиција у РС својом подршком осујетила тај циљ.

- Ово је једино здраво и разумно решење. Надам се да ће вечерас од 7.00 сати ствари отићи у нормалније токове - казао је Иванић.

Целу вест прочитајте ОВДЕ.

Mladen Ivanić
Младен Иванић / Извор: Србија Данас

10.25 - Излазност до 9 сати 6,31 одсто

Републичка комисија за спровођење референдума саопштила је да је излазност на рефрендуму у Републици Српској до 9 часова била 6,31 одсто.

Према подацима са 87.93 одсто гласачких места која обухватају 87.46 одсто свих регистрованих гласача у Републици Српској до 09:00 часова је гласало 77 015 гласача, односно 6.31 одсто свих регистрованих гласача, наводи Комисија у саопштењу.

Највећа излазност је забележена је у Шековићима (11.99%), Хан Пијеску (10.86%), Рогатици (10.57%), Трнову (10.47%) и Источном Старом Граду (10.24%).

Referendum u RS
Референдум у РС / Извор: Реутерс

Излазност у Бања Луци до 09:00 часова је 7.48 процената.

10.15 - У Србији референдум тече без проблема

Изјашњавање држављана Републике Српске у Србији на свих пет бирачких места одвија се без проблема.

Држављани РС у Србији гласају на пет бирачких места, у Београду, Новом Саду, Зрењанину, Панчеву иСуботици, и за њих је достављено 13 хиљада гласачких листића, а представници бирачких места очекују да ће бирачко право остварити око десет хиљада грађана, рекао је директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић. 

Цицовић је додао да ће сваком грађанину РС-а који дође са личном картом, пасошем или возачком дозволом, бити омогућено гласачко право, а да ће оним грађанима који имају документ Србије, провером у бирачком списку бити омогућено гласање. 

Referendum u RS
Референдум у РС / Извор: Реутерс

10.10 - Вулин: Сви актери у БиХ не смеју ничим да узнемире било кога

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изразио је очекивање да ће референдум у Републици Српској протећи мирно и да ће сви актери у Босни и Херцеговини повести рачуна да ничим не узнемире било кога.

Вулин је, гостујући на Пинку, истакао да је "за Србију најважније да се сачува мир и стабилност у БиХ, јер ако је БиХ нестабилна и ако је РС у проблему, ми не можемо мирно да посматрамо да је наш народ у РС из било ког разлога узнемирен или уплашен".

- То важи и за бошњацки и хрватски народ, јер ми хоћемо мир са свима - истакао је министар, одговарајући на питање како коментарише безбедност у региону, данашњи референдум у РС и различите коментаре, нарочито из руководства БиХ, као и осуде из Хрватске.  

Целу вест прочитајте ОВДЕ.

10.00 - Додик гласао у Лакташима

Председник Републике Српске Милорад Додик гласао је данас на референдуму у 10.00 сати у Дому кулутре у Лакташима.

Он је на бирачко место дошао са супругом и сином. 

Гласање је пратио велики број медија. Целу вест прочитајте на овом линку.

Milorad Dodik
Милорад Додик / Извор: Реутерс

09.42 - Изетбеговић: Не наседајте на евентуалне провокације

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић позвао је Бошњаке повратнике да не наседају на евентуалне провокације.

- Позивам повратнике у РС да не наседају на провокације, да не напуштају своје домове нити места у којим живе. Референдум ће проћи, Босна и Херцеговина ће остати. Зато ће сутра мера ваше храбрости бити стрпљење - рекао је Изетбеговић. 

Целу вест прочитајте ОВДЕ.

09.30 - 16 биралишта у Сребреници

 На подручју општине Сребреница, где живи већинског бошњачко становништво, јутрос је отворено свих 16 референдумских биралишта. 

Ни на једном од њих нема гужви, углавном, да раније гласају, пожурили су они старији. У ширем кругу гласачких места налазе се по један или два полицајца. 

Иначе, атмосфера у граду је уобичајена, без видљивог повећаног присуства полиције.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

09.10 - У Кули група мештана блокирала референдумско место

У месту Кула код Гацка мања група мештана блокирала је референдумско место, а на лице места је изашла полиција, јавља ТВ РТ РС.

У Кули већином живи бошњачко становништво. Целу вест прочитајте ОВДЕ.

08.50 - Дураковић: Бошњаци не треба да излазе на референдум, ни да се боје

Начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић казао је да Бошњаци не треба да излазе на референдум који се одржава у Републици Српској, нити треба ичега да се боје. 

- Бошњаци у Сребреници су храбар народ и немају шта да изгубе. Не могу да изгубе више него што су изгубили 1995. године. Ја сам у Сребреници заједно с њима и са својом породицом као и сваки други дан - рекао је Дураковић.

Ćamil Duraković
Ћамил Дураковић / Извор: Профимедиа

Алија Табаковић, председник Меџлиса Исламске заједнице Сребреница, поручио је Бошњацима у том граду да нема разлога за забринутост, те да недељу проведу уобичајно са својим породицама. 

Према његовим речима, Бошњаци треба да се понашају "као да се ништа не дешава".

- Има милион пречих ствари од референдума о којима Бошњаци треба да мисле. Не треба наседати на неке провокације, ова прича око референдума не треба да буде битна Бошњацима. Ако неко покуша да провоцира Бошњаке не треба паничити него обавестити полицију - рекао је Табаковић.

07.55 - Грађани стигли пре самог отварања гласачких места

На гласачком месту у основној школу Иван Горан Ковачић у Бањалуци први грађани су дошли и пре самог отварања. Кажу да су дошли да испуне грађанску дужност.

- Морамо да знамо ко смо, шта смо и где смо. 9. јануар је наш празник, славићемо га и убудуће - изнео је мотиве за гласање један од првих гласача.

Referendum u RS
Референдум у РС / Извор: Фото: СД/Илустрација

Други објашњава да је ратовао за РС и да је, како каже, сасвим нормално да жели да се слави дан када је она створена.

Велики број грађана се већ окупио на том гласачком месту. 

Како су саопштили из Комисије за спровођење републичког референдума, излазност ће бити саопштавана на свака два сата почев од девет сати.

07.01 - Отворена бирачка места

Званичници РС позвали су грађане да масовно изађу на биралишта и достојанствено одлуче да ли желе да 9. јануар буде рођендан РС. Право гласа у РС има 1. 219. 399 грађана и они ће се изјашњавати на око 1. 900 гласачких места. 

Гласачка места ће бити отворена до 19.00. 

Referendum u RS
Референдум у РС / Извор: Реутерс

И ПОСЛЕ АЛИЈЕ, АЛИЈА: Разумем нервозу бранитеља БиХ, кад би неко да им отме Сребреницу!

На пет бирачких места дрзављани РС, који се затекну данас у Србији моћи ће да се изјасне у Београду, Новом Саду, Зрењанину, Суботици и Панчеву.

Прелиминарни резултати током ноћи

Према најавама из Комисије за спровођење референдума, први прелиминарни резултати, могу се очекивати већ током ноћи. 

Izbori
Избори / Извор: Профимедиа/илустрација

Излазност грађана биће саопштавана на свака два сата, почев од 9 сати ујутру.

Провера гласачког места путем поруке

Без обзира на то што Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ није желела да учествује у спровођењу референдума у РС, правила на њему важе као на изборима. То значи да ће грађани гласати на истом месту где су гласали и пре две године на општим изборима, а они који из неког разлога нису сигурни где им је гласачко место могу то да провере бесплатним слањем свог ЈМБГ на број 065 12 44.

Када је реч о гласању грађана Брчко дистрикта, они ће моћа да се изјашњавају у суседним локалним заједницама Доњем Жабару и Бијељини, односно у Лончарима и Доњој Буковици.

ДОДИК РАЧУНА НА СРПСКИ НАРОД: На насиље смо спремни да оговоримо и то отцепљењем!

Иначе, држављани РС моћи ће, осим у Србији, да се изјашњавају и у Аустрији, Белгији, Русији, Немачкој, Швајцарској, у већем броју градова у тим државама, о чему ће бити благовремено обавештени.

Референдум има саветодавни карактер, односно даје мишљење о акту који ће тек бити донесен, у парламенту Српске, у складу са већинским изјашњавањем грађана на референдуму, а након референдума он је обавезујући.

АНАЛИТИЧАРИ САГЛАСНИ: Референдум НЕЋЕ променити ништа, народу је јасно да одлучује о нечему ШТО ВЕЋ ПОСТОЈИ

Подигнут ниво безбедности у РС

Иначе, безбедносне структуре у Републици Српској подигле су ниво безбедности због претњи да би појединци из вехабијских и екстремистичких организација могли да угрозе институције РС током одржавања референдума.

То је раније саопштио министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Лукач је, како су пренели бањалучки медии, рекао да према информацијама којима располаже МУП, постоје претње да би могло доћи до угрожавања институција РС, али да ће бити предузете све мере заштите.