Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Смеће смрди од Улциња па до краја Боке (ФОТО)

29.06.2019. 19:41
Пише:
Србија Данас/Вјести
smeće
смеће / Извор: Профимедиа

Туристички радници, еколошки активисти, грађани о томе колико су освешћене еколошке и туристичке дестинације

Утјеха, барска општина, уторак - 26. јун, девет сати ујутро. Са камиона који одвози смеће по магистрали лети отпад на све стране. Возач се не зауставља, а други иза њега из возила снима шта се догађа.

Аутор видеа, Michal Бадер, Немац је који годинама живи и ради Црној Гори. Власник је апартмана у насељу Утјеха, а смештај који нуди већ седам година носи ЕУ Ецолабел, ознаку која гарантује очување животне средине. У Црну Гору се заљубио, у свакој прилици промовише њене лепоте, али - Бадер не ћути ни када је у питању немарност како грађана, тако и институција, и њихов однос према животној средини.

О сликама смећа којима неретко сведоче, коментаришу и његови гости.

ТАЈНИ СЛАТКИ РАЗГОВОРИ: О чему уз кафу причају мушкарци, а о чему жене

ТАЈНИ СЛАТКИ РАЗГОВОРИ: О чему уз кафу причају мушкарци, а о чему жене

ФАНТАСТИЧНИ ПОПУСТИ У TRAVELLAND-U САМО ДО 30. ЈУНА!

ФАНТАСТИЧНИ ПОПУСТИ У TRAVELLAND-U САМО ДО 30. ЈУНА!

ПЕРФИДНИ ПЛАНОВИ МИЛА ЂУКАНОВИЋА: Први задатак - УДАРИТИ НА СРБЕ!

ПЕРФИДНИ ПЛАНОВИ МИЛА ЂУКАНОВИЋА: Први задатак - УДАРИТИ НА СРБЕ!

- Ситуација на плажама које су дате под закуп је у реду, јер власници то мање-више одржавају како би требало. Али, на локацијама којима не управља нико, стање је катастрофално, посебно на Великој плажи, Ади Бојани. Тамо је горе него икад. Смеће, депоније… Имам доказе гостију који су тамо камповали, али су отишли прве ноћи због лошег стања - казао је он.

Бадер годинама указује на проблем отпада, како на плажама, тако и на путевима који воде до њих, где је смеће неретко расуто и одложено поред контејнера.

- Слика увек иста, чак и гора. Сви моји гости питају о чему се ради. У Бару је постављен и билборд са поруком 'Stavi отпад ђе му је и мјесто', а у граду нема довољно контејнера. Акција је смешна, само бацање пара - поручује он.

Станка Лазаревић из Херцег Новог туристички је водич. Док води туре, најчешће и не види плаже, али зато јој, каже, не недостаје терена.

- Далеко најгора је ситуација на потезу од Петровца до Вирпазара, преко Паштровске горе, где од згражавања туриста при проласку поред депонија занемимо и ми водичи и не знамо шта да кажемо. Дивље депоније грађевинског материјала присутне су и кроз Грбаљ. Лоше је било и на реци Тари, близу Мојковца, али сад је то растиње покрило, па се све и не види. Катастрофа је и пут од Добрих Вода ка Владимиру, у улцињској општини, а тренутно се затрпавају и огромним камењем заграђују депоније око Никшића, како камиони не би могли да улазе - преноси Лазаревић утиске са терена.

У Бару алармантно

Медијима свакодневно стижу поруке читалаца, црногорских и страних држављана који шаљу фотографије дивљих мини-депонија на Маљевику и у ширем захвату Спичанског поља. Бројне приговоре у протеклих месец и по упућивали су и руски држављани који живе у том месту, а извиђачи су организовали више акција чишћења Маљевика и мапирања мини-депонија.

На седници Скупштине општине Бар, која је одржана ове седмице, заменик директора предузећа Драган Ђоновић указао је на акутан проблем комуналаца са недовољним бројем, а још више недостатком локација за постављање контејнера, посебно у Сутомору.

Опозициони одборници су листом у коментару активности комуналаца указивали да је то предузеће одавно технички и кадровски превазиђено и да не може адекватно да одговори повећаној продукцији отпада широм општине.

Ко и где "разноси" делиће историје

Туристичка радница из Новог, осим објашњења о отпаду, туристима некад мора да објасни и шта се догађа са објектима који сведоче о прошлости Црне Горе, попут камења са одбрамбених зидова на путу Његуши - Котор.

- Сваког дана, све више, камење нестаје са ивица зида серпентинског пута... Много је блокова камења које је већ растресено и однесено и то не тако далеко. Много камена је растресено од малтера и спремно да се током ноћи укрца и одвезе. Брука и срамота, јер ту је стајало скоро 150 година, а уједно и штитило животе путника -  испричала је радница.

Чије је смеће?

Из МОРТ-а су казали да су за уклањање отпада са општинских територија, укључујући и делове у зони морског добра, ако тај део није дат на коришћење, задужена локална комунална предузећа.

За локације у зони морског добра које су дате на коришћење (плаже и друге јавне површине или објекти), за одржавање су задужена привредна друштва или предузетници, односно закупци.

- Такође, у оквиру обавезе одржавања чистоће, закупци су дужни да са предузећем које обавља комуналну делатност на територији општине на којој се налази простор који је предмет закупа, закључе уговор о пружању услуга сакупљања, односно преузимања и одвожења отпада - наводе из МОРТ-а.