Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УСПОН И ПАД КРИМИНАЛНЕ ПОРОДИЦЕ ВУКОТИЋ: Отац ликвидиран у сачекуши, синови обележени као вође опаког клана

14.04.2020. 22:27
Пише:
Србија Данас/Блиц
Jovica Vukotić
Јовица Вукотић / Извор: Профимедиа/илустрација

Према полицијским евиденцијама, двојца браће годинама уназад налазе се на челу једне од највећих и најмоћнијих крминалних група која се чак нашла под лупом међународних полиција.

Након што се због сукоба око 300 килограма кокаина украденог у Валенсији уједињени которски клан распарчао на два дела, шкаљарски и кавачки, првом групом вођство је преузела породица Вукотић, макар када је реч о њеним синовима Јовану и Игору. Према полицијским евиденцијама, двојца браће годинама уназад налазе се на челу једне од највећих и најмоћнијих крминалних група која се чак нашла под лупом међународних полиција. Али, кренимо редом.

ВУКОТИЋ ИЗРУЧЕН ЦРНОЈ ГОРИ! Вођа шкаљараца у НАЈСТРОЖОЈ ТАЈНОСТИ хеликоптерима пребачен у Подгорицу

ВУКОТИЋ ИЗРУЧЕН ЦРНОЈ ГОРИ! Вођа шкаљараца у НАЈСТРОЖОЈ ТАЈНОСТИ хеликоптерима пребачен у Подгорицу

ОТКРИВЕНО ЗАШТО СУ УБИЈЕНИ ДЕДОВИЋ И СТАМАТОВИЋ?! Једна грешка их КОШТАЛА ЖИВОТА, клан им то НИЈЕ ОПРОСТИО

ОТКРИВЕНО ЗАШТО СУ УБИЈЕНИ ДЕДОВИЋ И СТАМАТОВИЋ?! Једна грешка их КОШТАЛА ЖИВОТА, клан им то НИЈЕ ОПРОСТИО

ВЕЛИКА АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ У "КРАУН ПЛАЗИ": Спречен НОВИ КРВАВИ ОБРАЧУН црногорских кланова у Београду!

ВЕЛИКА АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ У "КРАУН ПЛАЗИ": Спречен НОВИ КРВАВИ ОБРАЧУН црногорских кланова у Београду!

За неколико дана навршиће се тачно годину дана од како је у класичној криминално сачекуши ликвидиран Веселин Вукотић (79). Овај Которанин осим преко својих синова није у толикој мери био повезиван са криминалом, бавио се бизнисом, у његовом власништву су били бројни угоститељски локали у Црној Гори. Ипак, многи сматрају да му је главе дошло управо пословање његових синова.

Тог 20. априла, у которском насељу Доброта у вечерњим сатима, младић са качкетом на глави чекао је Веска Вукотића у прикрајку. Када је око 20.35, аутомобилом марке "ауди", Веско Вукотић пришао својој кући, младић са качетом се хладнокрвно дошетао до њега, извадио полуаутоматски пиштољ и сасуо кишу метака у Новљанина.

Одмах је настао метеж, а Вукотић је превезен у болницу у којој је убрзо и преминуо. Пуцач са качкетом имао је довољно времена да пешице побегне ка насељу Свети Стасије.

Ни дан данас полиција не зна идентитет младића са качкетом, а једини конкретни трагови који су доспевали до новинских страница махом се своде на снмике сигурносних камера које је имала Вескова кућа, премда извори појединих црногорских медија блиски полицији, тврде да су они праткично неупотребљиви, јер се на њима не види јасно лице егзекутора.

Упркос томе што није био директно повезан са криминалом, сматрало се од самог старта да је Веселин убијен у наставку обрачунова кланова, а ту тезу добро је поткрепљивала чињеница да се међу таквим групама посао често своди на примитивни принцип "око за око, зуб за зуб".

Црногорски медији су писали да су полицајци саслушали четворицу наводних чланова кавачког криминалног клана из Никшића, блиских високорангираном члану тог клана Душку Рогановићу. И поред тога, до данас ниједан траг није довео за разјашњења криминалне сачекуше.

Испред куће Вукотића пре нешто више од шест година бачена је експлозивна направа, али тада није било повређених. Спекулисало се и да је управо он био мета 16. априла 2016. године, када је у насељу Кавач пуцано на црни "мерцедес" којим је управљао Ненад Поповић. Наводно, Поповићев аутомобил изрешетан је грешком, јер је Вукотић возио идентичан. Ипак, 20. април 2019. био је кобан по најстаријег Вукотића.

Вест о трагичној смрти оца затекла је Јована Вукотића у затвору у Београду, где је издржавао 15 месеци дугу казну због фалсификовања докумената. У том тренутку чекао је коначну одлуку српског и црногорског правосуђа о томе да ли ће бити испоручен родној Црној Гори због кривичних дела за која се тамо сумњичи, а за која је тврдио да немају везе са њим.

Jovan Vukotić
Јован Вукотић / Извор: Фото: Приватна архива

Годинама назад, Јован Вукотић слови за шефа шкаљарске криминалне организације, а према евиденцијама безбедносних структура Црне Горе, кланом руководи са братом Игором и Игором Дедовићем који је у јануару убијен у Атини док је био у друштву Стевана Стаматовића. Главна "делатност" им је наводно шверц вртоглавих количина дроге, махом кокаина, али и друга тешка дела.

Иако повезиван са најтежим кривичним делима, занимљиво је да је он само три пута осуђиван, а да су они поступци који су вођени против њега, а који се могу набројати на прсте једне руке, завршавани или ослобађајућом пресудом или је неко од њему блиских људи преузимао кривицу.

У спушком затвору Вукотић је провео девет месеци, од новембра 2014. до августа 2015. и то због помагања у покушају убиства 2002, када је имао 21 годину. Пре пет година осуђен је и на три месеца затвора због пиштоља који је, приликом претреса, у насељу Шкаљари у Котору, нађен у његовом блиндираном џипу. Трећи пут Вукотић се нашао на оптуженичкој клупи у Србији због македонских кривотворених папира.

У међувремену, Црна Гора је затражила од Србије да након што одслужи казну коју су му досудили српски правосудни органи буде депортован у Црну Гору. Као разлог наведен је наводни покушај убиства из 2016. године и недозвољено држање оружја. Црногорска полиција верује да је Јован покушао да убије Тамару Звицер, супругу вође супарничког кавачког клана Радоја Звицера. Он је, према наводима полиције, својим аутомобилом марке "ауди" подгоричке регистрације препречио пут колима Тамаре Звицер и пуцао из пиштоља. Није, међутим, погодио ни њу, ни њен аутомобил, већ друго возило које је било паркирано у близини.

У том тренутку са њим се у колима налазио и његов отац Веселин Вукотић, док је са Тамаром Звицер у возилу била њена малолетна ћерка. Црногорска полиција је после убиства Веселина Вукотића претресла његову кућу и у гаражи нашла аутомобил "ауди", који је послат на вештачење.

После пуцњаве Тамара Звицер је јавно оптужила Јовицу Вукотића да је пуцао на њу, што је он демантовао. Тврдио је да је тог дана био у Словенији о чему је наводно доставио и доказе. Уз то, црногорска полиција тражила га је и због наводног покушаја убиства двојице припадника супарничког кавачког клана, Милоша Радоњића и Војина Ступара.

После последњег хапшења Вукотића, у септембру 2018. грчко правосуђе је колегама из Београда упутило захтев за процесуирањем овог Которанина. Достављени су списи предмета, али је Тужилаштво за организовани криминал утврдило да нема довољно основа за сумњу која би била довољна за вођење истраге против Вукотића по нашем закону.

О томе колико је Јован Вукотић велики играч, али и криминалац угрожене безбедности, можда најбоље говори начин на који је испоручен Црној Гори - по строгом протоколу, у тајности, уз незапамћене мере обезбеђења.

igor dedović
игор дедовић / Извор: Фото: MUP/YoutubePrintscreen/Argument ТВ

Децембра 2019. у медијима се појавила информација да се против четири особе води предистрага због сумње да су припремали ликвидацију Вукотића. Наиме, његова нова невенчана супруга, са којом којом је ступио у везу док је био у затвору у Београду, пријавила полицији сумњиво заустављање и претрес таксија у којем је била када је Вукотићу носила ручак у екстрадициони притвор. Пронађен је и натријум-цијанид за који се сумња да је био намењен Вукотићу.

Осим по рату између шкаљараца и кавчана, о Јовану Вукотићу су писало и на странама “жуте штампе” због везе са манекенком из Београда Дејаном Живковић.

Вукотићевих фотографија у јавности је веома мало, а на својим профилима на друштвеним мрежама, манекенка је постављала њихове заједничке фотографије, где је Јовичино лице увек било замагљено.

Када је убијен Веселин Вукотић, његов други син Игор налазио се у бекству. Иначе, годинама уназад, Игор успева да утекне полицији. Као и његов брат Јован често се доводи у везу са разним кривичним делима, понајвише шверцом наркотика из Латинске Америке у Западну Европу, мада су конкретни докази уз помоћ којих би се евентуално сместио иза решетака, као и код Јована, изостали.

Тек понекад у црногорским медијима се појави информација да је лоциран у некој од европских држава, те да би хапшење могло уследити сваког тренутка, али тачних информација о његовом кретању у јавности засад нема.

Медији у Црној Гори писали су да га полиција тражи због наводног покушаја убиства двојице припадника супарничког кавачког клана, Милоша Радоњића и Војина Ступара.

Мистериозни Игор и опаки Јован често се од убијених чланова породице и билиских пријатеља опраштају у читуљама преко дневних новина, што је иначе манир својствен овдашњим мафијашима.

Тако су се након убиства оца, са њим поздравили и Игор и Јован.

- Понестало ми је речи! Нисмо стигли да се опростимо пред твој вечни одлазак на јуначко Чево. Твоја смрт данас је пробудила оно што сам годинама умиривао у себи. Свако зна шта му је чинити. Образ ћемо сачувати како си нас учио целог живота, а живот је пролазан - упутио је поруку Јован Вукотић из затвора у Београду.

У још једној читуљи, Јован је из затвора послао поруку "увек си нас учио да је живот пролазан, а образ траје вечно. Нећемо те изневјерити" и тиме покренуо сумњу да ће осветити смрт свог оца.

На сличан начин од оца се опростио и Игор.

- Морам да те поздравим последњи пут на овакав начин, Оче мој, узданице, доброчинитељу, јуначе мој!!! Запамти да нас нико не може раздвојити, никад! Почивај ми у нашем миру Чевском, са браћом својом! Нека ти је вјечна слава и хвала ти! Воли те бескрајно твој син Игор - написао је негде из бекства.

Иако није члан ове породице, блиски сарадник и кум ове породице Игор Дедовић свакако је играо велику улогу у њиховим животима. Убијен је у јануару ове године у Атини, док је вечерао у друштву своје и породице блиског сарадника Стевана Стаматовића. Верује се да су се дуже време крили у Атини, али да их је посета породице "одала", о чему је касније говорио и сам Јован Вукотић, разуме се, у читуљи.

Грчки истражитељи још нису успели да одгонетну ко су четворица маскираних младића који су ушетали у ресторан и испалили кишу метака на шкаљарце, али је сасвим извесно да њихове ликвидације представљају наставак у низу убистава у рату кланова.

Одмах након убиства, у црногорској дневној штампи објављена је читуља коју је, наводно, потписао Јован Вукотић.

- Тешко је било знам, куме, одолети Андреином загрљају, иако си знао да је ризично. Бринуо си за све, а ниси мислио на себе, куме. Ова жива половина мене ти поручује да мирно спаваш и будеш поносан. Ја живим за оно зашто би ти живео да си на мом месту, куме. Твој одлазак нам даје још већу снагу да не посустајемо - написано је у читуљи коју је наводно послао Вукотић.

ЋУТАО О ХАПШЕЊУ АМФИЛОХИЈА, А САД СЕ ОГЛАСИО: Црногорски министар полиције открио НАМЕРУ ВЛАСТИ

ЋУТАО О ХАПШЕЊУ АМФИЛОХИЈА, А САД СЕ ОГЛАСИО: Црногорски министар полиције открио НАМЕРУ ВЛАСТИ

МИЛО ОТИМА РЕЛИКВИЈЕ СПЦ ДА БИ ИХ ПРОДАО ВАТИКАНУ?! Како је десница Јована Крститеља доспела на Цетиње (ФОТО)

МИЛО ОТИМА РЕЛИКВИЈЕ СПЦ ДА БИ ИХ ПРОДАО ВАТИКАНУ?! Како је десница Јована Крститеља доспела на Цетиње (ФОТО)

ЦРНУ ГОРУ ЈЕ ПОГОДИО ВИРУС "ЗАКОН О БЕЗАКОЊУ": Амфилохије разобличио Мила, "Његов је режим гори од корона вируса"

ЦРНУ ГОРУ ЈЕ ПОГОДИО ВИРУС "ЗАКОН О БЕЗАКОЊУ": Амфилохије разобличио Мила, "Његов је режим гори од корона вируса"

ПРОЦУРИЛА ИНФОРМАЦИЈА: Укупан дуг Милове фирме премашио ЧЕТИРИ МИЛИОНА ЕВРА

ПРОЦУРИЛА ИНФОРМАЦИЈА: Укупан дуг Милове фирме премашио ЧЕТИРИ МИЛИОНА ЕВРА

НАОПАКО, МИНИСТРЕ! ШЕКСПИР НАПИСАО "КРАЉА ИЛИРА"?! Трагикомична изјава црногорског министра културе! (ВИДЕО)

НАОПАКО, МИНИСТРЕ! ШЕКСПИР НАПИСАО "КРАЉА ИЛИРА"?! Трагикомична изјава црногорског министра културе! (ВИДЕО)