Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УЖАСНА СМРТ У ХРВАТСКОЈ ПОРОДИЦИ: "Слушамо ПЛАЧ једни других кроз зидове и не можемо да се загрлимо"

14.04.2020. 21:13
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
koronavirus
коронавирус / Извор: Танјуг

Клинички центар у Загребу не признаје смрт од корона вируса.

Сандра Стојанов преминула је од корона вируса, али болница у Хрватској тврди да је узрок смрти епилепсија. Кад је 2. априла у Клиничком болничком центру Загреб умрла 45-годишња Сандра Стојанов, која је била позитивна на Covid-19 и имала тешки облик епилепсије, њена породица је следећи дан слушала конференцију за новинаре Националног стожера цивилне заштите.

ЗАРАЂУЈЕТЕ, А ИГРАТЕ СЕ! Потребно је само да кликћете, имате добру интуицију и можете да зарадите целу месечну плату!

ЗАРАЂУЈЕТЕ, А ИГРАТЕ СЕ! Потребно је само да кликћете, имате добру интуицију и можете да зарадите целу месечну плату!

ОВАКО НАШ МАЛИ КОМШИЈА ХРАБРИ ВРШЊАКЕ: Џенад (9) снимио песму која подиже дух у изолацији (ВИДЕО)

ОВАКО НАШ МАЛИ КОМШИЈА ХРАБРИ ВРШЊАКЕ: Џенад (9) снимио песму која подиже дух у изолацији (ВИДЕО)

ЋУТАО О ХАПШЕЊУ АМФИЛОХИЈА, А САД СЕ ОГЛАСИО: Црногорски министар полиције открио НАМЕРУ ВЛАСТИ

ЋУТАО О ХАПШЕЊУ АМФИЛОХИЈА, А САД СЕ ОГЛАСИО: Црногорски министар полиције открио НАМЕРУ ВЛАСТИ

Њихову Сандру нису навели као још једну жртву корона вируса - тај петак, 3. априла, министар здравства Вили Берош саопштио је да је у КБ-у Дубрава преминула 85-годишња жена која је имала више хроничних болести, као осма по реду у црној статистици епидемије. Спомена о Сандри није било ни у суботу када је објављено да Хрватска бележи нови биланс жртава - њих четири, и то у КБЦ-у Осијек. Загреб је остао поштеђен. У недељу су жртве такође биле из других градова.

- Загонетна методологија? - Необично нам је да није објављено да је преминула још једна особа јер је Сандра била позитивна на Covid-19. Не знам какву методологију имају при бројању преминулих - прича за "Јутарњи лист" њен брат Томислав Стојанов и открио је кроз шта у последње две недеље пролази његова породица након што су се мајка Ружа и сестра Сандра вратиле из цркве.

После вести да је свештеник инфициран коронавирусом, цела породица која живи заједно у кући затворила се у самоизолацију. Мајци је било добро, сестра је кашљала, а отац Анте, срчани болесник, најпре је добио температуру, а потом имао и велике тешкоће с дисањем. О његовим проблемима с дозивањем Хитне помоћи Јутарњи лист је већ писао - Анте Стојанов је 26. марта одвезен у Клинику за инфективне болести, прикључен је на респиратор и бори се за живот.

Недељу дана после тога, односно 2. априла ујутро, кћи Сандра Стојанов, којој су родитељи као особи с посебним потребама били старатељи, јако је тешко дисала. У 8 сати ујутро, како прича њен брат, имала је јаке епилептичне нападе, а од корона вируса се гушила и борила да дође до даха. Није долазила к свести, а Хитна помоћ стигла је на време, а болничари су били прописно заштићени. У 10 сати одвезли су је на Обједињени хитни болнички пријем на Ребро. Дванаест сати после је умрла је.

- Претпостављам да су је одвезли на Ребро зато што на Инфективном одељењу немају никога ко би могао да јој помогне око епилептичких напада. У петак ујутро су нам јавили тужну вест. У том шоку се више не сећам шта је речено, али сећам се да је наведено гушење као узрок смрти. Нису, нажалост, успели да је спасу, а нама је грозно што нисмо били с њом. Маму је из болнице звала медицинска сестра и ганула је својом љубазношћу, дала је и свој приватни број мобилног ако нам било што буде требало - испричао је Томислав Стојанов.

Он је истакао да је његова сестра сахрањена исти дан у пола три по брзој процедури која је предвиђена за особе преминуле од корона вируса. Сахрани није присуствовала породица која је била у изолацији, без икога, осим свештеника.

"Слушам мајку како плаче кроз зидове"

- Не могу да вам опишем колико је жалосно што као син слушам своју маму како плаче на спрату испод мене, а не смем да се спуштим да је утешим. Мами за сада није ништа, чека се да се симптоми покажу јер је бринула о Сандри. Не знам како ћу јој помагати ако се разболи, а да притом не угрозим своју породицу и децу близанце. Слушамо једни друге кроз зидове и не можемо да се загрлимо - описује Томислва за хрватски портал какав је ужас корона вирус донео у њихове животе.

Он је рекао да се не зна тачан узрок смрти његове сестре, "нити му се то сад чини превише важним". Међутим, пита се што њено име није наведено.

- Не знамо колико је смртних случајева позитивно тестираних пацијената који нису евидентирани да су умрли од последица компликација инфекције коронавирусом - истакао је он.

"Јутарњи" се пита како се води евиденција о умрлима ако су преминули имали и неке друге тешке дијагнозе, односно који је тај кључни критеријум за процену да је некоме пресудио Covid-19, која би променила укупну слику размера епидемије у Хрватској. Слично је питање поставио водитељ Александар Станковић у емисији "Неђељом у 2" директорки Инфективне клинике Алемки Маркотић - од чега је неко умро ако има леукемију и добије корона вирус.

- Да нема вируса, можда би се особа од других болести успјела извући... Умро је од вируса короне, а леукемија је томе помогла - изјавила је докторка Маркотић.

У извештају о узроку смрти Сандре Стојанов наведена је епилепсија. У анамнези коју је потписала специјалиста из неурологије Барбара Барун пише: "С обзиром на потврђену дијагнозу код болеснице, као и актуелни епилептички статус с доказано високом стопом смртности и у здравој популацији, диференцијално дијагностички узрок смрти је по свему основна болест, а не суперпонирана инфекција".

Права пацијената

Управа КБЦ-а Загреб рекла је за "Јутарњи" да је та установа у "обавези да поштује одредбе Закона о заштити права пацијената, Закона о здравственој заштити, Закона о лекарству и одредбе других позитивних прописа као и интерних аката установе, те из тог разлога нису у могућности да изнесу било какве податке о пацијентима и њиховом здрављу". Хрватски лист инсистирао је на одгтовору, а пошто њега још није било, "Јутарњи" се обратио директору хрватског Завода за јавно здравље Крунославу Цапаку са питањем води ли се у Хрватској и евиденција о умрлима с другим дијагнозама, али и Covidom-19, као и шта је критеријум за одређивање узрока смрти.

Цапак је појаснио за "Јутарњи" да се здравствени радници у Хрватској држе препоруке Светске здравствене организације и Европског центра за спречавање и контролу болести да у случајевима и неке хроничне болести и Covida-19 смрт третирају као последицу корона инфекције. Укратко, ко је позитиван на вирус, а заврши смртним исходом, њега би требало водити као умрлог од болести Covid-19, а не од друге дијагнозе.

За епидемиологе поступак је уредан

"Јутарњи лист" тражио је објашњење од КБЦ-а зашто се у случају Сандре Стојанов поступило супротно правилима Светске здравствене организације. Хрватски портал добио је одговор од одговор Миливоја Новака, помоћника директора за квалитет здравствене заштите и надзор.

- Болесница је довезена возилом ХМП-а због епилептичког статуса. Најављено је да је позитивна на корона вирус, те је смештена у изолациону јединицу у ОХБП-у у којој се збрињавају болесници позитивни или под сумњом на Covid-19. Радило се о пацијенткињи којој је раније дијагостификована фармакорезистентна епилепсија. Сазнало се да је отац заражене Covid-19 позитиван, на респиратору. Мајка је у самоизолацији. пацијенткиња је због кашља прегледана и тестирана 28. марата на Клиници за инфективне болести - наводи се у одговору Новака.

- Отпуштена је на кућно лечење, а пацијенткиња је преминула 2. априла у 22.30 сати упркос свим предузетим мерама лијечења. С тијелом је поступано према упутама ХЗЈЗ-а везано уз поступак с болесником умрлим од Covida-19. Закључено је да је узрок смрти епилептички статус, а не инфекција Covidom-19. Епидемиологу није пријављена смрт због болести Covid-19, због тога што то није био узрок смрти, што је видљиво и из пријаве смрти која је послана у ХЗЈЗ. Након конзултација с епидемиолозима ХЗЈЗ-а потврђено је да то био исправан поступак - додаје се у одговору.

Неверица, јуче 23 степена, а данас пада снег?! ВЕЈАВИЦА ПОКРИЛА ПОЛА ХРВАТСКЕ (ВИДЕО)

Неверица, јуче 23 степена, а данас пада снег?! ВЕЈАВИЦА ПОКРИЛА ПОЛА ХРВАТСКЕ (ВИДЕО)

МИЛО ОТИМА РЕЛИКВИЈЕ СПЦ ДА БИ ИХ ПРОДАО ВАТИКАНУ?! Како је десница Јована Крститеља доспела на Цетиње (ФОТО)

МИЛО ОТИМА РЕЛИКВИЈЕ СПЦ ДА БИ ИХ ПРОДАО ВАТИКАНУ?! Како је десница Јована Крститеља доспела на Цетиње (ФОТО)

Хрватски свештеници постали ХИТ НА ИНТЕРНЕТУ због социјалног дистанцирања: "Ајде ћа од мене, лупићу те"

Хрватски свештеници постали ХИТ НА ИНТЕРНЕТУ због социјалног дистанцирања: "Ајде ћа од мене, лупићу те"

ОГЛАСИЛИ СЕ СТРУЧЊАЦИ: Назире се излаз Црне Горе из канџи пандемије

ОГЛАСИЛИ СЕ СТРУЧЊАЦИ: Назире се излаз Црне Горе из канџи пандемије

"Ја се више не купам на Јадрану" Лукша надомак обале упецао џиновску МОРСКУ НЕМАН

"Ја се више не купам на Јадрану" Лукша надомак обале упецао џиновску МОРСКУ НЕМАН