Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЧНИ СПОМЕН И ЦАРСТВО НЕБЕСКО: Сахрањен митрополит Амфилохије, ковчег спуштен у крипту (ФОТО/ВИДЕО)

01.11.2020. 08:16 21:21
Пише:
Србија Данас
Amfilohije
Амфилохије / Извор: Фото: SD/ilustracija/Youtube/Printscreen/MONDO Црна Гора

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије сахрањен је данас у крипти Саборног храма у Подгорици.

Свету заупокојену литургију предводио је Његова светост патријарх српски Иринеј уз саслужење више епископа црногорске, али и других помесних цркава.

"ДРАГИ МОЈ ЂЕДО, ЗНАМ ДА НИСИ ВОЛЕО ДА БУДЕМ ТУЖАН" Писмо дечака, симбола литија, преминулом митрополиту Амфилохију

"ДРАГИ МОЈ ЂЕДО, ЗНАМ ДА НИСИ ВОЛЕО ДА БУДЕМ ТУЖАН" Писмо дечака, симбола литија, преминулом митрополиту Амфилохију

Познато ко ће говорити на сахрани митрополита Амфилохиија: Литургију и опело ће служити патријарх Иринеј!

Познато ко ће говорити на сахрани митрополита Амфилохиија: Литургију и опело ће служити патријарх Иринеј!

"Амфилохије је био Божији анђео ратник" Потресно писмо блаженопочившем митрополиту Амфилохију његовог духовног чеда

"Амфилохије је био Божији анђео ратник" Потресно писмо блаженопочившем митрополиту Амфилохију његовог духовног чеда

14:15
Митрополит Амфилохије сахрањен у крипти у Храму Христовог Васкрсења

Након литургије која је почела у 9 часова јутрос, и праћења свих обичаја, уз говор, сузе, јецаје и тугу која се ширила како Подгорицом, тако и Црном Гором, Србијом и у свим земљама где нашега народа има, ковчег са телом преминулог митрополита црногорско-приморског Амфилохија Радовића спуштен је у крипту у Храму Христовог Васкрсења која постаје нова, вечна кућа митрополита. 

14:00
Свештеници носе ковчег до вечног почивалишта

Након беседа које су испричане испред Храма, поворка је ушла у сам Храм Христовог Васкрсења где ће тело митрополита бити сахрањено у крипти, као по његовој жељи. 

13:45
Говор владике Јоаникија

- Нека плаче Црна Гора, има и за киме! Али тај плач ће се претворити у радост јер је био човек библијски, дубоко је допирао својом мишљу, човек дубоке, истрајне, тихе молитве и тихог ћутања, али и такав беседник, као апостол и као нови Златоусти... Окадио је сваки камен, свако дете помиловао, свакога гладног нахранио, свакога бескућника примио, све уважио и све трпио, а највише од свега, сваког примио својом љубављу - рекао је владика Јоаникије.

- Он је био теолог, његова реч просветлила је људске умове и душе, а све због тога што се ослонио и сјединио са Богом, а ту љубав је донео на овај свет својом љубављу и молитвом. Његова борба за Христа, љубав и правду довела га је до тога да спозна тајну Косова, Јасеновца и Црне Горе, и открио је да се косовски заветник заковао за Црну Гору, и када је причао "Не дамо светиње" то се ширило на Острог, Грачаниц, Морачу, Дечане... Може данас наш митрополит рећи да је добар рат ратовао, истином Божјом и правдом као најјачим оружјем, зато је и победио! А његова смрт запечатила је све његове победе до дана данашњег! - рекао је Јоаникије.

Vladika Joanikije
Владика Јоаникије / Извор: Фото: Србија Данас

- Ово је велика жалост која ће се претворити у радост, не само у Црној Гори, већ и шире! И утешиће све оне који су данас тужни због смрти нашег митрополита Амфилохија - додаје он.

- Он је такав човек да ће се о њему говорити, у његово дело и лик ће се улазити и у будуће векове, његова слава ће трајати вечно. Смогните снаге да се помолимо, и да смогнемо снаге да га испратимо до његовог новог вечног дома - рекао је Јоаникије.

13:30
Матија Бећковић беседи испред Храма

- Тужни саборе, ожалошћени народе, млада, слободна Црна Горо... Надао сам се да ће Амфилохије сахранити мене, била је то велика част за сваког кога је сахрањивао протеклих 30 година и томе се свако надао, али је небо одлучио да ја сахраним и опростим се од њега, а знам да нећу моћи као што би он мене - рекао је Бећковић.

- Дуго је Бог бирао и чекао онога ко је доследан да се придружи овом великом празнику - додао је он.

- Два света Петра Петровића су сада две живе стене на које се ослања митрополија СПЦ, а трећа, најтврђа стена био је и остао митрополит Амфилохије Радовић, а сва тројица нису били мање верни Христу од апостола Петра. Апостол Петар се Христа одрекао три пута, а наше две стене нису једном - рекао је Бећковић.

- Амфилохије се родио на Божић и добио је име Ристо, а знамо да наш народ Христа зове Ристос, Амфилохије је песник, и као такав био је способан да створи дело поезије од Црне Горе. И како је написао Иво Андрић, песнику и његовом делу ни људи ни време не могу ништа, а само ситне душе и њихова лоша дела поништава - рекао је Матија Бећковић.

- Данас почиње нови, вечни живот Амфилохија, а нема ни бољег места ни правог времена за такву улогу. Он је потврдио своју улогу у овом животу, Бог га је позвао у прави час, да га је позвао на небо раније, не би ваљало, позвао га је на небо да учини више и за свој народ и своју цркву. Нова Црна Гора почиње од А, зато смрт ником није пала лакше него њему, зато лежи овако спокојан, зато ми плачемо, а он се на небу смеје. Како је свети Ђорђе убио аждају, тако је Амфилохије убио корону не само као вирус, него као вирус братске мржње - рекао је Бећковић. 

- Амфилохије је потпалио ватру и убацио варницу у груди Црне Горе. Организовао је литије и настао је поклич који се никада нигде није чуо "Не дамо светиње" - рекао је Бећковић.

- И већ видимо како га, како га греле светитељи! Срећан пут, кажемо му ми, а на небу дочекују са, добро нам дошао Амфилохије - завршио је своју беседу овим речима Матија Бећковић.

13:22
Здравко Крвокапић одржао је говор испред Храма

- Моја највећа радост био је наш сусрет, тај твој загрљај ћу носити до своје последње уре, а твоје речи нека одзвањају у нашим срцима, а рекао си "благо мени". Ти си сваког човека доживљавају као брата, у нашем сусрету видех јасно да су твоје мисли биле повезане са господом и једино се тако може победити свако зло, и зато је свака твоја мисао била да се умножи братство и свештенство - рекао је Кривокапић.

- Три јунака Црне Горе ће се славити три дана један за другим, како ти је и жеља била, свети владико - додао је он.

- Драги владико, опрости свима нама ако смо те чиме увредили, и како си се за живота молио за нас, тако и настави. Нека ти је вечна слава. Христос Васкрсе - рекао је Кривокапић.

Zdravko Krivokapić
Здравко Кривокапић / Извор: Фото: Србија Данас

 

13:16
Алекса Бечић држи говор у част Амфилохија

Председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић саопштио је како се нада да ће бити последњи владика који је морао бранити цркву од дела свог народа.

Председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић саопштио је да се Црна Гора опрашта данас од високопреосвећеног митрополита Амфилохија, али и једног од највећег пријатеља овог времена.

- Овај пут се опраштамо нешто другачије. Ја се данас опраштам од тебе, владико, вјерујући да се никад нећемо растати. Надам се да ћеш бити посљедњи владика који је морао бранити цркву од дијела свог народа, а бранио си је и одбранио тако да си сваком унапријед опростио. Светињу си у себи носио, знао си то јер си и сам као Морачки син оштар у изражају, а у поступању благ. Толико подарити и саградити могу само велики и бесмртни - поручио је Бечић.

- Вечан ти и миран спокој митрополите, почивај у нашој најлепшој земљи Црној Гори. Живело помирење, живела Црна Гора - рекао је Алекса Бечић. 

13:10
Беседа патријарха Иринеја

Патријарх Српске православне цркве Иринеј обрадио се на сахрани митрополита црногорско-приморског Амфилохија у Подгорици.

Он је поздравио све присутне и председника Србије Александра Вучића.

- Није ни мало случајно што је блаженопочившег Амфилохија његова верна паства и пријатељи испраћају на овај најважнији пут у људком животу само један дан од Светог Петр Цетињског. Није ли ово знак велике духовне сличности две важне личности - упитао је он.

Казао је да је то велика утеха свима чија су срца испуњена жалошћу због испраћаја митрополита Амфилохија.

- Ако упоредимо време и прилике у којима су деловали митрополити Свети Петар Цетињски и Амфилохије, обојица су се храбро борили за опстанак православне вере. Митрополит Амфилохије се при устоличењу сусрео са многим неслућеним проблемима и крајње тешким стањем - казао је Иринеј.

Подсетио је да је тада већина храмова била претворена у торове за стоку, без монаштва и свештеника.

- Безбожничка идеологија ликовала је у својој свемоћи, духовна запуштеност у читавом народу. Упорним трудом и напором митрополит Амфилохије је апостолсом ревношћу крчио коров - рекао је Иринеј.

Он је за митрополита Амфилохија рекао да је био покретач обнове, те да ће његово име бити уписано златним словима у српској историји.

11:50
На сахрану стигао Матија Бећковић

Испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици где је одржана литургија и опеле митрополиту Амфилохију стигао је и Матија Бећковић који ће одржати беседу у име и част преминулог Амфилохија Радовића.

Matija Bećković
Матија Бећковић / Извор: Фото: Printscreen

 

Изношење ковчега са телом митрополита Амфилохија

После одржане литургије коју је служио патријарх СПЦ Иринеј, епископ бачки Иринеј и остала свештена лица, као и последњих поздрава и наклона верника Амфилохију, ковчег са телом преминулог митрополита изнето је из Храма Христовог Васкрсења.

Amfilohije
Амфилохије / Извор: Фото: Србија Данас

 

Више о овој вести можете прочитати кликом ОВДЕ.

Амфилохије ће по својој жељи бити сахрањен у крипти Храма у Подгорици у гробу који је припремљен за његовог живота.

11:14
Сахрани присуствује и начелница пулмолошке клинике

Сахрани присуствује и  др Јелена Боровинић Бојовић, начелница пулмолошке клинике у KCCG. 

Митрополит Амфилохије је, након што му је дијагностификован корона вирус, одбио је да напусти Црну Гору и оде да се лечи у некој од светских болница.

Амфилохије је, према речима др Јелене Боровинић Бојовић, био изричит и није желео да иде. Он се наљутио на наговарање и представљање могућности да се лечи било где друго.

Митрополит је рекао да је он то схватио и доживео као божји позив да узме крст и да нову пошаст носи заједно са својим народом, те да ће начин на који се његов народ лечи бити начин и његовог лечења.

Шта је све причао са др Боровинић Бојовић током лечења можете прочитати кликом ОВДЕ.

11:05
Са Вучићем стигли и Мандић и Кнежевић

У Храм Христовог Васкрсења је стигао и председник Србије Александар Вучић, док су одмах за њим пристигли и лидери Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић и Милан Кнежевић. 

11:03
Александар Вучић стигао у Храм Христовог Васкрсења

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Храм Христовог Васкрсења у Подгорици, након посете Српској кући, где је положио венац поред тела преминулог митрополита Амфилохија.

AV
АВ / Извор: Фото: Србија Данас

Више о овој вести можете прочитати кликом ОВДЕ.

У Храму је и српски члан Председништва Босне и Херцеговине (БиХ) Милорад Додик.

10:36
Амфилохијева миљеница се опрашта од свог ђеда

Хиљаде људи, чини непрегледну колону испред храма у Подгорици, међутим у тој гужви се по свему издваја девојчица која стоји тик уз ковчег Амфилохија са иконом у руци.

У питању је мала Уна Рајовић (8), која је постала једна од јунакиња литија у Црној Гори, а која је претходно у сузама дочекала вест да је преминуо митрополит Амфилохије.

Она је током лета обележила неколико литија у Подгорици, које су се одржавале у знак протеста против Закона о слободи вероисповести.

Mala Una
Мала Уна / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/ Свет на длану

Више о овој вести можете прочитати кликом ОВДЕ.

10:00
Епископ бачки Иринеј

Епископ бачки Иринеј рекао је да је поред туге због растанка "наша радост већа, јер знамо да је растанак привремен".

Он је рекао да није случајно него по промислу Божјем да се митрополит упокојио уочи празника Светог Петра Цетињског и да се данас предаје земљи у дан Христовог васкрсења, јер је свака недјеља Дан Христовог васкрсења.

Episkop bački Irinej
Епископ бачки Иринеј / Извор: Фото: Србија Данас

Епископ је рекао да је митрополит Амфилохије већ у детињству, што је тада био изузетак у време безбожништва, као дечак из Мораче свим срцем примио Христа.

Он је казао да није истина да је митрополит преминуо од вируса, него је 11 дана био победник тог вируса, "али његов организам и телесна слабост нису издржали то искушење". 

Беседа за Амфилохија

Владика Иринеј бачки је у својој беседи над одром митрополита Амфилохија изнео занимљиву чињеницу да су свети Петар цетињски, Петар други Петровић Његош и митрополит Амфилохије умрли у три дана.

Свети Петар цетињски је, казао је, умро 30. октобра, Петар други Петровић Његош на данашњи дан, 1. новембра, а митрополит Амфилохије се упокојио дан уочи смрти светог Петра цетињског.

Појаснио је да је на дан смрти светог Петра цетињског његово тело било изложено у Цетињском манастиру, а биће сахрањен на дан када је умро Петар Други Петровић Његош.

У црквеним круговима то се тумачи да, као што Грци имају празник Света тријерајха, смрћу митрополита и Црна Гора добила своја света три јерарха.

Владика бачки Иринеј је у беседи рекао да је данашњи дан истовремено и тужан и радостан - тужан што се, казао је, растајемо са владиком Амфиохијем који се целог живот трудио да на разним местима слави Христа, славу Божју и свету цркву његову.

А, радујемо се, казао је, зато што знамо да је сваки растанак привремен и надамо се да ћемо се наћи једног дана заједно у наручју Оца небеског.

09:30
Чувена племенска заједница опростила се од вољеног митрополита

Племе Кучи објавили су видео-снимак на ком се види да су кренули ка Подгорици да испрате свог митрополита.

- Кучи кренули у ходочашће - пише уз објављени видео-снимак.

 

Више о овој вести можете прочитати кликом ОВДЕ. 

09:00
Патријарх Иринеј са свештенством стигао у Храм у Подгорици, почела литургија

У Храм Христовог васкрсења у Подгорици јутрос је стигао патријарх СПЦ Иринеј, који ће пре сахране митрополита Амфилохија служити литургију са архијерејима СПЦ и помесних цркава. 

Patrijarh Irinej
Патријарх Иринеј / Извор: Фото: Србија Данас

08:47
На сахрану дошао и Владимир Божовић

Стигао је и амбдсадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић.

08:42
У Храм Христовог Васкрсења стигао и Здравко Кривокапић

У Храм Христовог Васкрсења стигао је и мандатар за састав нове црногорске владе Здравко Кривокапић.

08:35
Верници похрлили да испрате Амфилохија, колоне аутомобила на путу за Подгорицу

Верници су од раног јутра похрлили ка Подгорици да свог вољеног Ђеда испрате на последње путовање

Организованих полазака било је из многих градова широм Црне Горе, а путеви ка Подгорици, где ће Амфилохије бити сахрањен, од јутрос су преплављени аутомобилима.

Више о овој вести можете прочитати кликом ОВДЕ. 

08:20
Председници општине Будве и Котора стигли на сахрану

На сахрану Амфилохије стигли и председници Општине Будва и Котор, Марко Царевић и Владимир Јокић, председник Скупштине општине (СО) Будва Крсто Радовић.

08:00
Верници се полако окупљају испред храма

Храм у Подгорици од синоћ пун је верника који долазе како би одали почаст и упутили последњи поздрав митрополиту Амфилохију. Река људи слива се у Храма Христовог Васкрсења од синоћ, па све до јутрос. 

Фотографија у јутарњим часовима, за разлику од јуче око ковчега је постављена ограда.

Saborni hram
Саборни храм / Извор: Фото: In4s.net

Прилику да се опросте од митрополита Амфилохија грађани Подгорице имали су од јуче, када је тело митрополита донето у Саборни храм и имаће до данас у 9 сати када ће почети сахрана.

Овако је храм изгледао на синоћној литургији.

Saborni hram
Саборни храм / Извор: ФОТО: Приватна архива

Свету заупокојену литургију служиће Његова светост Патријарх српски Иринеј

У току Свете литургије беседиће Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј, а после опела Његова светост патријарх српски Иринеј, академик Матија Бећковић, мандатар за састав нове црногорске владе Здравко Кривокапић, председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић, као и администратор Митрополије црногорско-приморске епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, објављено је на сајту Митрополије.

Председник Србије присуствује сахрани

Сахрани ће присуствовати председник Србије Александар Вучић, а долазак је најавио и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Митрополит ће бити сахрањен у крипти Саборног храма у Подгорици

Ковчег са посмртним остацима архиепископа цетињског и митрополита црногорско-приморског Амфилохија допремљен је јуче у Подгорицу и изложен у Храму Христовог васкрсења, кроз који је велики број грађана прошао како би му одали пошту.

Тело митрополита биће у Храму до сахране и све време грађани који желе да се опросте од Амфилохија моћи ће то да учине у мимоходу.

Амфилохије ће према сопственој жељи бити сахрањен у крипти Саборног храма у Подгорици, а гроб у којем ће почивати припремљен је за његовог живота.

Amfilohije
Амфилохије / Извор: Профимедиа

До сахране митрополита у свим православним храмовима у једнаким размацима звониће звона, а након тога, у свим манастирима, где је то могуће, биће служене литургије и одржан помен.

Епископски савет је апеловао на све учеснике митрополитовог испраћаја да се придржавају свих прописаних здравствених мера заштите од корона вируса.

Црногорски Јавни сервис РТЦГ директно ће пратити сахрану, саопштила је Митрополија црногорско-приморска.

Митрополит Амфилохије преминуо је 30. новембра у КБЦ Подгорица

Митрополит Амфилохије преминуо је у петак 30. новембра у КБЦ Подгорица, након чега су његови земни остаци пренети у Цетињски манастир, где је хиљаде верника дошло да га последњи пут целива и узме благослов од свог архијереја. На дан Светог Петра Цетињског Чудотворца служена је Света архијерејска литургија у Цетињском манастиру, након које је блаженопочивши митрополит свечано испраћен са Цетиња, а десетине хиљада верника га је на коленима дочекало у Подгорици.