Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ведрана Рудан о усташкој комеморацији у Блајбургу: Боже, Хрвати НИКАД неће прогледати!

13.05.2017. 20:39
Пише:
Србија Данас
Vedrana Rudan
Ведрана Рудан / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Hayat ТВ БиХ

Осула по сународницима

Хрватска књижевница Ведрана Рудан, најпознатија по бриткости свога језикам, последњу своју колумну посветила је комеморацији убијеним припадницима усташког покрета у Блајбургу, коју сваке године обележава у организацији званичне хрватске државе.

Сећате ли се младе којој су НА СВАДБУ донели ПРАЗНУ КОВЕРТУ? Ево шта јој је ПОРУЧИЛА Ведрана Рудан

Њену колумну, писану у петак, преносимо у целости.

И ове године биће обележена блајбуршка трагедија. За незналице, ако их уопште има, 15. јуна 1945. године, преписујем са Википедије, Британци су одбили да прихватие предају оружаних снага НДХ и наредили да се морају предати Југославенској армији. Да не идем у детаље, према Википедији, тамо је побијено 50.000 Хрвата.

Vedrana Rudan
Ведрана Рудан / Извор: Фото: YT prinscreen/Happy ТВ

Сваке године у Блајбург одлазе колоне Хрвата и Хрватица и представника нашег демократијом и родољубљем и правдом и истином опседнутог вођства Хрватске да би жртвама одали почаст.

Увреда за потомке

Ове године су се Аустријанци узнемирили јер хрватско "одавање почасти" сматрају окупљањем нациста који окићени усташким симболима и машући црним заставама изазивају нека боља, мрачна, стара времена. Аустријанци су немоћни, јер усташко ушато "У" у Аустрији није забрањено, а скуп се сваки пут најављује као "црквени".

Зато ћемо и ове године у ударном Дневнику Хрватске ТВ видету разуларене дивљаке у црном и скрушене политичаре у тамном. Ни једни ни други не могу заборавити и опростити шта је Тито учинио Хрватима.

ВЕДРАНА РУДАН ОШТРИЈА НЕГО ИКАД: Ми смо Хрвати - у томе и ЈЕСТЕ ПРОБЛЕМ!

Шта су Британци учинили Хрватима сви су заборавили. Тито у Хрватској данас се може и мора је*ати на хиљаду начина. Британци су за нас у овој причи невини, јер су моћнији од мртвог Тита. Ми Хрвати увек знамо коме га се сме, коме не сме, а коме се мора турати у буљу.

Та фрка око Блајбурга никад ми није била јасна. Ратовало се. НДХ је изгубила. У рату се убија. Победник пише историју. Жртве труну, родбина памти док је жива. То би било то. Користити масакр било кога типа у политичке сврхе прозирно је и вулгарно. Жртве не диже из гроба, а њихову децу или унуке, ако су нормални, узнемирује и вређа.

РУДАН ОСУЛА ПАЉБУ ПО ТОДОРИЋУ: Састаје се с хрватском владом ноћу! Тко ту ноћи о поноћи кога је*е

У рату се људи не деле на добре и лоше, сви су лоши. Лицемерно завијање над гробовима побијених у Блајбургу ругање је мртвима, јер живи нису тамо да би им одали почаст.

Они само желе да се фоткају за телевизију, нека суседи виде да они дишу црно. Политичари мисле да ће им шансе за победу на идућим изборима бити веће ако се "поклоне" у Блеајбургу, "највећем стратишту у историји Хрвата".

БРУТАЛНА ВЕДРАНА РУДАН: Хрватска је мала земља за велика силовања

Колико је нормално да Хрватине или они који мисле да то јесу, одлазе у Аустрију и тамо се "клањају" костима побијених Хрвата? Претпоставимо да јесте. Претпоставимо и то да су Хрвати културан народ који не заборавља на своје који су ни криви ни дужни изгубили живот у аустријској вукоје*ини покушавајући побећи од крвника Тита. Све је то некако људски и разумљиво. Ако се и деру, ако и носе капе са ушатим 'У' на глави, ако и величају фашистичку НДХ, можда је све то у афекту? Изгубио си деду, изгубио си баку, можда оца, можда маму, најмање на што имаш право, можда је, величати НДХ.

Ајмо сад мало на причу да погледамо из другог угла. Многи се труде, никоме није пошло за компјутером, израчунати колико је људи до данас убила Република Хрватска, мислим ова "наша" и ова "демократска". Колико је Хрвата и Хрватица оставило кости у Агрокору? Колико су стотина хиљда младих живота уништили људи и жене који владају Хрватском од деведесет и прве? Колико је стотина хиљада побијених кредитима у францима, наметима и ужасним порезима? Којима су покрали дедовину? Очевину? Затрло семе?

РУДАН ОСУЛА ПАЉБУ: Колинда обожава своју децу па би и она била "анемична" кад би КРЕНУО РАТ

Данашња Хрватска састоји се од питај бога колико Блајбурга. Банке су Блајбург, Пореска управа је Блајбург, правосуђе је Блајбург, здравство је Блајбург, школство је Блајбург, Влада је Блајбург, Скупштина је Блајбург, Колинда је Блајбург...

Сви хрватски блајбурзи

Па, ипак, ми, још увек живи потомци или родбина побијених и протераних Хрвата, не осећамо потребу да одемо у бар један од хрватских Блајбурга да бисмо се тамо поклонили сенима наших најмилијих и својој властитој сени.

А ова је Хрватска побила најмање десетороструко више Хрвата него што је то учинио Тито?

РУДАН ОСУЛА ПАЉБУ: Хрватска није држава! Све су наше вође биле лопови, лажови и злочинци!

Зашто је то тако? Зато, јер су у нама убили све људско. Зато, јер нас упорно хране прошлошћу и костима наших предака, а себе месом кога крвавим очњацима деру са наших већ одраних леђа. Па, ипак... Блајбург се, по њима, догодио масакр, а у хрватским блајбурзима се, по њима, дешава демократија. Нико од нас не види да се данас у Хрватској Хрватима дешава геноцид.

Боже, Хрвати никад неће прогледати. Не, нисмо проклети. Једноставно, ми, живи лешеви, ми, жртве хрватске демократије, ми, сужњи које мори глад, глупи смо к'о ку*ац.