Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЛИЧАНСТВЕН МИТИНГ У БАЊАЛУЦИ! Срби одлучни да бране част, одбијају наметање ГЕНОЦИДА (ФОТО/ВИДЕО)

18.04.2024. 19:30
Пише:
Србија Данас
Skup u Banjaluci
Скуп у Бањалуци / Извор: Танјуг/СРНА/Борислав Здриња

На Тргу Крајине у Бањалуци одржава се велики народни митинг "Српска те зове" са којег је поручено да Републику Српску и српски народ нико не може и неће понизити, ма где и какве одлуке буду доношене.

На Тргу Крајине који је пун грађана из целе Републике Српске, Србије и дијаспоре, као и улице које воде ка њему, истакнуте су српске тробојке, те транспаренти подршке руководству Републике Српске, њеним институцијама и борби српског народа за слободу.

Учесници скупа држе фотографије српских жртава из Подриња, међу којима има и убијене српске деце.

Великом народном митингу присуствују председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Владе Српске Радован Вишковић, председник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, председник Скупштине Србије Ана Брнабић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић, сенатор Српске Александар Вулин.

Присуствују и представници бројних институција Српске, те Српске у заједничким институцијама БиХ, локалних заједница, академске заједнице, невладиног сектора проистеклог из Одбрамбено-отаџбинског рата, као и званичници из јавног друштвеног и политичког живота.

Митинг је почео интонирањем химни "Моја Република" и "Боже правде".

Skup u Banjaluci
Скуп у Бањалуци / Извор: Танјуг/СРНА/Борислав Здриња

Повод за окупљање је најављена резолуција о Сребреници о којој би требало да расправља Генерала скупштина УН, па се очекује да ће са скупа бити изражено незадовољство поводом ове иницијативе.

- Да високо подигнемо наше тробојке, као симбол отпора свима онима који желе да покоре не само Републику Српску, већ и слободарски дух нашег народа - наводи се, између осталог у позиву на скуп.

Централне улице Бањалуке су затворене, а скуп обезбеђују полицијске снаге Републике Српске.

На митингу су се обратили званичници Србије и Републике Српске.

Председик Републике Српске Милорад Додик истакао је следеће:

- Поздрављам Александра Вучића који гледа овај пренос у Београду, али поздрав и за оне у Сарајеву. ВРС је била грешка у Сребреници и желим да се свим страдалима изкажем саучешће, то је био злочин након замора мржња и страдања, али то није био геноцид. Желе то да нам ставе на леђа и да нас сачекују на сваком месту и питају о томе. Трагична је чињеница да 3.500 Срба погинулих у Сребреници нико не оплакује и никога није брига. Овај огавни западни свет гура Сребреницу на политички свет, да оквалификују српски народ као једини који је починио тако нешто, а да Немачка и остали избришу своје геноциде. Немојте то да радите, то ће трајно раздвојити народ у БиХ. Нећемо бити са вама у истој држави, ако не можемо живети са вама у истој држави - рекао је у даху.

На скупу се обратила и председница Народне скупштине Србије Ана Брнабић.

- Важно је да се држимо заједно и да смо у нашем националном бићу једно. Имам данас три поруке за све које нас слушају и прате. Прва порука је увек да смо за поштовање Дејтонског споразума, и увек смо достојно држали позицију, иако смо били на мети напада и прљавих лажи. Друга порука је да су се времена променила, некада сте имали власт која је уводила санкције Српској и хапсили Србе због ратних злочина. Данас су у Србији на власти људи који ће увек бити уз Републику Српску. Можемо и да се не сложимо. Битно је да се Српска гради и да помажемо Српску од стране Србије, а то је чин љубави који нико не може да нам одузме. Моја трећа порука данас је да смо ми једини у региону, који су преко највиших званичника исказали жаљење због жртава. Председник Вучић је у Сребреници хтео да положи цвет, а тамо су хтели да га убију и линчују. Нико није кажњен за једини случај за напад на неког званичника. Нико није то осудио, али је могуће да после сурове медијске машинерије где се тврди да су Срби криви за све. Када Срби нешто кажу и тврде, они одмах тврде да је то јерес. Само распирују и потпирују мржњу. Запад тражи моралну и правну дисквалификацију за српски народ. Ово је борба против српског народа лажима, али наша борба и даље траје за мир и стабилност. Поносна сам што долазим из Србије која се бори за правду. Председник Вучић се чуо са десетинама шефова влада, експертима и аналитичара, да потражи одговор чему та резолуција о геноциду. Видећете да неће имати експлицитну већину, колико год се трудили да буде нефер гласање. Ми ћемо истаћи нашу српску тробојку и показаћемо пркос и понос српског народа и победићемо. Србија ће бити уз Српску док је света и века. Живела Српска и Србија - истакла је током обраћања.