Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЛИКА КОРУПЦИОНАШКА АФЕРА ТРЕСЕ БУДВУ! Милиони евра кредита отплаћени непознатој фирми! Умешан и познати естрадни менаџер

29.08.2019. 10:57
Пише:
Србија Danas/Vijesti.me
Budva
Будва / Извор: Профимедиа

Један од бивших челника Општине Будва проговорио је пред специјалним тужиоцима како и због чега је пре 11 година из градске касе плаћено 2.800.000 евра кредита непознате фирме из Уругваја, али и како је естрадни менаџер Радомир Рака Марић са 700.000 евра помогао Будви у том послу.

Тиме је практично отворена нова корупционашка афера у метрополи туризма, јер ту милионску трасакцију није одобрио локални парламент, нити се конкретно зна ко стоји иза фирме којој је покривен кредит, потврђено је незванично Вијестима.

Исти извор саопштио је да се тим поводом ускоро могу очекивати и нова хапшења.

Катнићев тим заинтересовао се за случај кад је чуо за Марића

Из Специјалног државног тужилаштва (СДТ), на чијем је челу Миливоје Катнић, недавно су градским властима проследили допис којим траже да им се доставе расположиви списи о том случају - да ли је постојала скупштинска одлука и због чега је милионски кредит узет зарад фирме "Ларк business", чије је седиште у једној од најмањих јужноамеричких држава.

ГРАЂАНИ БЕСНИ: У Херцег Новом за ове послове нуде мизерне плате и још се чуде што нико неће да ради

ГРАЂАНИ БЕСНИ: У Херцег Новом за ове послове нуде мизерне плате и још се чуде што нико неће да ради

Срамота: Уместо да покажу солидарност са страдањем Срба, црногорски званичници посећују злочинце у Приштини!

Срамота: Уместо да покажу солидарност са страдањем Срба, црногорски званичници посећују злочинце у Приштини!

ВЛАСТИМА У ПОДГОРИЦИ БЛИСКИЈИ АЛБАНЦИ ОД СРБА: Душко Марковић похвалио сарадњу ЦРНЕ ГОРЕ И САМОПРОГЛАШЕНОГ КОСОВА (ФОТО)

ВЛАСТИМА У ПОДГОРИЦИ БЛИСКИЈИ АЛБАНЦИ ОД СРБА: Душко Марковић похвалио сарадњу ЦРНЕ ГОРЕ И САМОПРОГЛАШЕНОГ КОСОВА (ФОТО)

Катнићев тим заинтересовао се за тај случај почетком године кад им је которско Основно државно тужилаштво проследило документацију о начину на који је Марић још 2008. године платио 700.000 евра Црногорској комерацијалној банци - да би помогао Општини да измири део кредита, као и због чега се локална управа кредитно милионски задужила како би вратила дуг приватне компаније.

Основи суд у Котору тада је зауставио парнични поступак који је покренуо Марић, како би наплатио дуг од Будве. Пошто је добила налазе вештака, судија которског суда проследила је папире колегама из локалног тужилаштва, а ови их доставили СДТ-у.

Рака Марић и Жељко Бебек

Марић је пред которским судом тужио Општину Будва, траживши да му врате новац који им је дао.

У списима предмета у које су Вијести имале увид, пише да је тај естрадни менаџер у априлу 2008. у три наврата уплатио 700.000 евра ЦКБ-у, које је банка преусмерила тако што је 633.386,78 евра отишло на измиривање кредита Општине, док је са 66.613,22 евра затворен кредит извесног Д.Д.

Објашњава се да је све почело последњег дана октобра 2007, када је закључен уговор о кредиту између ЦКБ и Главног рачуна трезора Општине Будва у износу од 2.876.560,70 евра. Тај новац преусмерен је на затварање кредита компаније "Ларк бусинес С.А", која није регистрована у Црној Гори, већ у Бјељини, а седиште фирме је у Уругвају. Представници Општине током судског процеса остали су при ставу да нема финансијског трага у изводима Секретаријата за финансије о дугу који помиње Марић.

Марић је дао 700.000 евра општини Будва, а они се сад праве блесави

- Имајући у виду изјашњење вештака из ког се утврђује да у списима предмета не постоји документација на основу које је Радомир Марић уплатио средства ЦКБ са циљем враћања кредита Општине Будва, као ни податак о компанији 'Ларк business', нити основ по коме је Општина кредитом ЦКБ затворила кредит ове фирме, односно у списима нема документације које повезују Општину и 'Ларк business', те чињеница да нису наведена лица из ЦКБ – иницијатора налога одговорних за интерни налог за трансфер новца одобрених по основу кредита Општине а на рачун 'Ларк business', као и за давање усмене инструкције за затврање кредита Д.Д., то суд сматра да је у конкретном случају неопходно списе предмета проследити Основном државном тужилаштву у Котору, а ради утврђивања да ли постоји основана сумња за покретање кривичног поступка против било којег лица за било које кривично дело које се води по службеној дужности - наведено је у решењу тог суда, када су папири прослеђени тужиоцима.

Општина Будва

Из локалног Секретаријата за заштиту имовине Општине Будва још прошле године су которском суду писано доставили мишљење на налаз вештака, у коме су навели да би било неопходно испитати све актере спорних новчаних трансакција, како би се утврдило основ за исплате.

ЦРНА ГОРА ПОСТАЛА БРИТАНСКИ ШПИЈУНСКИ ЦЕНТАР "Мило спреман на све само да остане на власти"

ЦРНА ГОРА ПОСТАЛА БРИТАНСКИ ШПИЈУНСКИ ЦЕНТАР "Мило спреман на све само да остане на власти"

Трагедија у кањону Мораче: Девојка се оклизнула и пала у амбис, спасиоци једва стигли до њеног тела

Трагедија у кањону Мораче: Девојка се оклизнула и пала у амбис, спасиоци једва стигли до њеног тела

ЦРНА ГОРА ПРЕПЛАВЉЕНА ДРОГОМ: Више од ТОНУ НАРКОТИКА заплењено од почетка године!

ЦРНА ГОРА ПРЕПЛАВЉЕНА ДРОГОМ: Више од ТОНУ НАРКОТИКА заплењено од почетка године!

- Да се утврди да ли су актери спорних транскација били уопште овлашћени за било какво давање усмених налога банци, што би умногоме дало јаснију слику да ли су налози дати у складу или у супротности са императивним законским нормама - наводи се у мишљењу општинског Секретаријата.

Марић је био кључна фигура у време када је Будва била центар музичких дешавања на Балкану - као менаџер посредовао је приликом гостовања Ролингстонса на Јазу 2007. године, односно гостовања Мадоне годину касније.

Ти музички спектакли коштали су будванску Општину више од десет милиона евра, а затим се њима бавило и Специјално тужилаштво.

На челу организационог одбора уочи концерта Ролингстонса био је Светозар Маровић, осуђени шеф будванске криминалне групе, који се налази у бекству.