Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗА НЕЗАКОНИТО РОБИЈАЊЕ 100.000 ЕВРА: Црна Гора дужна да плати одштету Душку Шарићу за незаконито хапшење

17.05.2019. 13:25
Пише:
Србија Данас/Вјести
Duško Šarić
Душко Шарић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Stefan Цветковић

Бјелопољски Виши суд потврдио је пресуду Основног суда у Пљевљима којом је држава обавезана да Душку Шарићу исплати 103.000 еура, на име накнаде нематеријалне штете због неоснованог лишења слободе.

Суд је обавезао државу да Шарићу надокнади и износ од 984 еура на име трошкова поступка, у року од 15 дана по правоснажности пресуде. 

Бјелопољски Виши суд потврдио је пресуду Основног суда у Пљевљима којом је држава обавезана да Пљевљаку Душку Шарићу исплати 103.000 еура, на име накнаде нематеријалне штете због неоснованог лишења слободе у периоду од 15. новембра 2010. до 23. априла 2014. године, са законском каматом од дана доношења пресуде до исплате.

ЗЛОЧИН КОЈИ ЈЕ ШОКИРАО ХРВАТСКУ: Завршена истрага против оца који је БАЦИО ДЕЦУ СА БАЛКОНА

ЗЛОЧИН КОЈИ ЈЕ ШОКИРАО ХРВАТСКУ: Завршена истрага против оца који је БАЦИО ДЕЦУ СА БАЛКОНА

Два полицајца из Уба и једна жена ухапшени због фалсификовања новчаница?! Покушали да прикрију доказе, али...

Два полицајца из Уба и једна жена ухапшени због фалсификовања новчаница?! Покушали да прикрију доказе, али...

Војнику који одбије учешће у НАТО мисији следује ТЕШКА КАЗНА! Нови закон у Црној Гори УЗДРМАО ПОСЛАНИКЕ!

Војнику који одбије учешће у НАТО мисији следује ТЕШКА КАЗНА! Нови закон у Црној Гори УЗДРМАО ПОСЛАНИКЕ!

Жалбу на првостепену пресуду Вишем суду, због превисоко одмерене одштете, поднела је заштитница имовинско правних интереса Црне Горе Фахра Личина, али је жалба одбијена. Суд је обавезао државу да Шарићу надокнади и износ од 984 еура на име трошкова поступка, у року од 15 дана по правоснажности пресуде. Пресудом Основног суда у Пљевљима одбијен је као неоснован Шарићев захтев да му се на име накнаде нематеријалне штете за претрпљене душевне болове због повреде угледа, части и слободе исплати износ од 97.800 еура.

Суд констатује да право на накнаду штете тужиоцу припада на основу Устава Црне Горе и Европске конвенције за заштиту људских права, као и на основу Законика о кривичном поступку и Закона о облигационим односима.

Досуђена накнада Шарићу, према мишљењу судија Вишег суда, "примерена је штетним последицама везаним за личност тужиоца проистеклим из неоснованог лишења слободе и адекватна насталој штетној посљедици". Према оцени суда, она представља посебан облик моралне сатисфакције на коју има право особа која је неосновано лишена слободе, односно чије се притварање у коначном показало неоправданим.

Суд констатује да је приликом одлучивања о висини накнаде, првостепени суд узео у обзир све објективне и субјективне околности које су могле бити од утицаја на природу, тежину и трајање душевних болова те да досуђени износ представља правичну накнаду за претрпљене душевне болове.

- У вријеме одређивања притвора тужилац је био породичан човек, отац двоје дјеце, а раније није осуђиван. Послие 2,5 године боравка у притвору супруга је оставила тужиоца и развели су се. У казненој евиденцији не постоје подаци о евентуалној осуђиваности Д.Ш. Даље је утврђено да је тужилац пре лишења слободе уживао добар углед у својој средини, а да су се односи средине према њему након лишења слободе променили - констатује се у пресуди.

Sud
Суд / Извор: Профимедиа

- Ценећи дужину трајања притвора (41 месец и 8 дана), тежину кривичних дела стављених тужиоцу на терет, затворске услове у којима је боравио, ранију неосуђиваност и чињеницу да се први пут сусреће с притворским условима, да се ради о младом породичном човеку, оцу двоје деце, углед који је тужилац раније уживао у својој средини, однос средине према њему после лишења слободе, као и одвојеност од породице, првостепени суд је закључио да је неосновано лишење слободе изазвало код тужиоца душевне болове таквог интензитета који оправдавају досуђивање накнаде нематеријалне штете због претрпљених душевних болова, услед повреде слободе, части и угледа у износу од 103.000 еура - пише у одлуци.

Недавно је потврђена и пресуда према којој држава другооптуженом Јовици Лончару дугује 106.200 еура по основу неоснованог лишавања слободе од 11. маја 2011. до 23. априла 2014. године.

Пљевљаке Лончара и Шарића Апелациони суд је 27. септембра 2017. године, након три осуђујуће пресуде, ослободио оптужби за прање око 20 милиона еура стечених наводном продајом наркотика. Ту одлуку прошле године потврдио је и Врховни суд.

Кумановска група на суђењу у Скопљу: Ово је Албанија!

Кумановска група на суђењу у Скопљу: Ово је Албанија!

Шкаљарци ухваћени са опремом за праћење!? Полиција запленила СПЕЦИЈАЛНО ВОЗИЛО Которана

Шкаљарци ухваћени са опремом за праћење!? Полиција запленила СПЕЦИЈАЛНО ВОЗИЛО Которана

ПОЗНАТО шта ће бити са ПОЛИЦАЈЦЕМ који је убио ЧОВЕКА ИГРАЈУЋИ СЕ ПИШТОЉЕМ У СУДУ У ВЛАСЕНИЦИ!

ПОЗНАТО шта ће бити са ПОЛИЦАЈЦЕМ који је убио ЧОВЕКА ИГРАЈУЋИ СЕ ПИШТОЉЕМ У СУДУ У ВЛАСЕНИЦИ!

Оптужницу против њих 2012. године подигла је специјална тужилтељка Ђурђина Ивановић.

Подсећамо да је Душко Шарић брат Дарка Шарића, коме се у Београду суди за наводно прање 20. милиона евра стечених, како се наводи у оптужници београдског тужилаштва, од продаје наркотика.