Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАШТО ЈЕ ДОДИК ПРЕД СУДОМ? Ево шта председнику Српске стављају на терет

11.12.2023. 10:16
Пише:
Србија Данас
zašto je dodik optužen
зашто је додик оптужен / Извор: Фото: Танјуг/ХИНА/ ФОТО ФЕНА/ Азим Љајовић (ХО)

Судски процес против Додика почео је 10. октобра

Милорада Додика, председника Републике Српске Тужилаштво Босне и Херцеговине терети да је починио кривично дело "неизвршавање одлука високог представника у БиХ" и судски процес је у току. 

СЛЕДЕ ИЗБОРИ Демократска партија социјалиста бира ново руководство: Најјача опозициона партија у Црној Гори уводи нова правилаcrna gora

СЛЕДЕ ИЗБОРИ Демократска партија социјалиста бира ново руководство: Најјача опозициона партија у Црној Гори уводи нова правила

ПРВИ ПРЕМИЈЕР АЛБАНАЦ У СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ: Талет Џафери нови шеф техничке владе 100 дана пред избореFoto: Profimedia

ПРВИ ПРЕМИЈЕР АЛБАНАЦ У СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ: Талет Џафери нови шеф техничке владе 100 дана пред изборе

АЛБАНЦИ ЗАПАЛИЛИ, МАКЕДОНЦИ ОБНОВИЛИ Последња задужбина Немањића у селу Матејче - духовни центар Срба али и СВЕДОК ПРОГОНА (ФОТО/ВИДЕО)matejce

АЛБАНЦИ ЗАПАЛИЛИ, МАКЕДОНЦИ ОБНОВИЛИ Последња задужбина Немањића у селу Матејче - духовни центар Срба али и СВЕДОК ПРОГОНА (ФОТО/ВИДЕО)

Наиме, цели проблем је почео покушајем Републике Српске да реши питање јавне имовине у Босни и Херцеговини. Власти Српске и њена Скупштина изгласале су Закон о непокретној имовини по коме она припада онима који ту имовину користе. Тај принцип расподеле имовине назива се и функционалном поделом. Дакле, ентитетима би припадало оно што је на њиховој територији и што користе у раду својих органа. 

Томе одговара и расподела надлежности која је дефинисана у Уставу Босне и Херцеговине као једном од анекса Дејтонског споразума. Тамо су тачно наведене заједнички послови који се обављају у Сарајеву, а међу њима се не помиње питање јавне имовине. Осим тога Устав дефинише претпоставку надлежности у корист ентитета. 

Међутим, Уставни суд Босне и Херцеговине, у коме судије из реда бошњачког народа имају већину заједно са иностраним судијама, донео је одлуку да стави ван снаге закон донесен у Бањалуци. 

Слично је поступио и Високи представник чији легитимитет Република Српска не признаје. Он је тада образложио да питање државне имовине не може бити регулисано ентитетским законом.

Српска одбија да прихвати одлуке

Власти Српске предвођене Милорадом Додиком, нису прихватиле наметнута решења од стране Кристијана Шмита и Уставног суда БиХ. Закон је наставио да се примењује. 

Milorad Dodik
Милорад Додик / Извор: Профимедиа

- То је за нас ништавно и правно потпуно неутемељено. Ми ћемо наставити да спроводимо наш Закон о непокретној имовини. А његову писанију немамо намеру да игдје објављујемо и то не обавезује наше надлежне органе -  навео је том приликом Додик. 

Водећи се тим његовим ставом институције Српске, а пре свега Службени гласник, није испунио процедуру и одбио је да објави одлуку Високог представника и Уставног суда. Тиме оне суштински нису ушле у правни систем Републике Српске, па се сходно томе нису ни примењивале. 

Шмит користи "бонска овлашћења"

На то није остао нем ни сам Високи представник. Користећи такозвана "бонска овлашћења" донео је измене и допуне Кривичног закона Босне и Херцеговине и дефинисао непоштовање својих одлука као кривично дело. 

Некима се чини као парадокс, али то је пост-дејтонска збиља Босне и Херцеговине, да један човек доноси одлуке, а за њихово непоштовање прописује кривичне мере. Да би ствар била апсурднија, тим одлукама се терете апсолутно легитимно изабрани представници народа Републике Српске. Но принцип демократије и владавине народа по свој прилици у овом случају није приоритет "међународне заједнице" и њених представника и специјалних изасланика на Балкану. 

- Све опције су на столу! Ви знате који је то спектар бонских овлашћења који имам на располагању. Све опције су и даље на столу. Надам се да ће се политички актери уразумити - изјавио је том приликом самоуверени Шмит.

Додиков одговор и подизање оптужнице

Након Шмитових иступа Српска је одлучила да формализује своје непризнавање дотичног као Високог представника. Они доносе спорни "Закон о измени Закона о објављивању закона и других прописа РС", где се наводи да његове одлука неће бити објављиване у Службеном галснику. 

Осим тога председник Додик доноси и  "Указ о проглашењу Закона о непримењивању одлука Уставног суда БиХ који је Народна скупштина РС усвојила 26. јуна 2023. године."

Управо та два спорна акта су разлог за подизање оптужнице против председника РС. Осим њега, по истом основу оптужен је и Милош Лукић директор Службеног гласника. Судски процес почео је 10. октобра ове године, а на њему су се, на изненађење неких појавила оба оптужена. 

Излазак пред суд

 Председник Републике Српске Милорад Додик и директор Службеног гласника Српске Милош Лукић изјаснили су се тада у Суду БиХ да не разумеју оптужницу и немају поверења у Суд БиХ, што је судија Јасмина Ћосић Дедовић, по службеној дужности саопштила да то разуме као изјашњење о неприхватању кривице.

- Нисам разумео и схватио на чему је то засновано. Једину законодавну активност у БиХ спроводи Парламентарна скупштина и не могу да схватим да они отварају процес. Ово је политички процес којим се желе обрачунати са Републиком Српском и њеним председником - изјавио је Додик. 

Занимљивост са суђења је и то што на захтев већа није хтео да устане говорећи како га "боле леђа".

- Већ је, колико видим, донета и пресуда и потребна им је брзина да се до те пресуде дође. Овде се ради о клики о удруженом злочиначком покрету коју чине Шмит и Марфи и још неки... Дакле, ради се о једној криминалној групи која је спремна да извршава налоге америчког амбасадора који охрабрује Шмита тврдећи да иза њега стоји снага. У сваком случају мислим да је све ово нелегално и циркус, који ће дискредитовати правосуђе и Устав БиХ - додао је Додик.

Додик и Лукић још једном су се појавили на суду. Тада је захтевано да се цели процес пребаци у Бањалуку. Суд је тај захтев оптужених одбио и процес ипак наставио у Сарајеву, где се ускоро очекује и ново рочиште.