Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЖЕСТОК ОДГОВОР РУСКЕ АМБАСАДЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Овде су добро запамтили противзакониту агресију на Југославију 1999. године

08.02.2022. 12:25
Пише:
Србија Данас
crna gora i rusija
црна гора и русија / Извор: Shutterstock

Амбасада Руске Федерације у Подгорици оптужила је америчку амбасадорку у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке за клевету против Русије након што су се, како су навели, пажљиво упознали са русофобским опусом представника земље која је шампион у започињању ратних конфликата.

Из руске Амбасаде истичу да је занимљиво чути да је "дипломатија изнад рата" од представника земље која је одавно изгубила дипломатске навике и шампион је у започињању ратних конфликата - као минимум њих 25 после 1945. године, само у 21. веку скоро десетак.

- Руководећи се представама о својој изузетности, често уз измишљен разлог, Американци више пута крше суверенитет и територијални интегритет држава, остављајући иза себе разарања, хаос, хиљаде убијених и милионе осакаћених судбина - наводи се у реаговању руске Амбасаде у Подгорици.

"Влада у пуном мандату док се не изабере нова!" Кривокапић саопштио да ће и даље доносити одлуке

"Влада у пуном мандату док се не изабере нова!" Кривокапић саопштио да ће и даље доносити одлуке

ДИРЕКТНО У МЕТУ! Бечић једним снимком подсетио колико значи ДАТА РЕЧ: Да ли је сад све јасно? (ВИДЕО)

ДИРЕКТНО У МЕТУ! Бечић једним снимком подсетио колико значи ДАТА РЕЧ: Да ли је сад све јасно? (ВИДЕО)

"БИЋЕ ПРОТЕСТА У СВИМ ГРАДОВИМА!" Речи Милана Кнежевића са БУРНЕ седнице одјекују Црном Гором! (ВИДЕО)

"БИЋЕ ПРОТЕСТА У СВИМ ГРАДОВИМА!" Речи Милана Кнежевића са БУРНЕ седнице одјекују Црном Гором! (ВИДЕО)

Подсећају да је само током директних ратних дејстава, која су 2001. године САД водиле на територији Авганистана, Пакистана, Ирака, Либије, Јемена, Сомалије и Сирије, погинуо је скоро један милион људи, укључујући цивилно становништво, а више од 38 милиона су постали избеглице.

- Окривљујући без икаквог основа Русију за кршење договора о контроли наоружања, САД су тражиле и формулисале изговоре за излазак из споразума о разоружању, који су им сметали, чиме су практично срушили успостављену архитектуру безбедности. Данас мало ко гаји илузије у вези са тобожњим "одбрамбеним" обележјима блока НАТО - наводи се у саопштењу.

Истичу да је тешко поверовати да је Алијанса бомбардовала Југославију 1999. године из одбрамбених разлога и да је размештала наоружање на територији Пољске, тобоже ради заштите од Ирана.

- Противзаконита агресија на Југославију 1999. године вероватно је била прва претензија НАТО на улогу светског жандарма. Судећи по нашим контактима у црногорском друштву, овде су добро упамтили НАТО бомбардовања и њихове жртве, међу којима и страдање деце у Мурину - наводе из руске Амбасаде.

Bombardovanje Jugoslavije
Бомбардовање Југославије / Извор: Профимедиа

У оно што Американци називају "протестима" Украјинаца за своју демократску будућност у 2014. години, из Амбасаде Руске Федерације у Подгорици кажу да је Стејт департмент уложио пет милијарди долара с циљем да смени руководство ове земље, уз то под паролом зближавања са ЕУ.

- Колико се ми сећамо из не сувише префињене и сигурно не дипломатске формулације тадашње заменице државног секретара САД В. Нуланд, мишљење ЕУ о саставу "демократске" украјинске владе Американце, благо говорећи, није интересовало. Државни удар, извршен 2014. у Украјини је довео до незапамћеног ширења национализма, којем су отпор пружили становници Донбаса - наводе из руске Амбасаде.

Напомињу и да су себе од овакве судбине изузели становници Крима, који су на демократском референдуму изгласали поновно уједињење са Русијом.

Указали су и да од ширења Алијанске свет није постао безбеднији, ни стабилнији, али су напоменули да НАТО систематски током неколико деценија шири своју војну инфраструктуру према руским границама, а не у супротном правцу.

- Ово озбиљно подрива безбедност наше земље - кажу у Амбасади Русије.

Истичу, између осталог, да сада желе да у НАТО увуку и Украјину, а то ће, како је рекао и министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров реално пољуљати односе Запада са Русијом, јер ће постати најгрубље кршење званичних политичких обавеза, које су на себе преузели председник САД и лидери других земаља - чланица Алијансе.

- Примећујемо да и сам Кијев моли своје прекоокеанске спонзоре да спусте реторику. Ствара се осећај да послије срамног бекства из Авганистана САД имају неопходност да се рехабилитују у очима међународне заједнице, да створе привид "дипломатске победе" САД и Запада, који су тобоже приморали Русију претњом санкцијама да одустане од планова напада на Украјину. Планова, које Русија није ни имала - саопштили су из Амбасаде.

Наглашено је и да Вашингтон наставља са деструктивним понашањем и још већим погоршањем положаја отпочевши хистерију у вези са измишљеним упадом Русије у Украјину.

- Узгред о томе, да ми имамо посла са режираном кампањом притиска, сведочи поражавајућа, скоро дословна сличност "ауторског текста" Рајзинг Рајнке са коментаром "амбасадора" САД у Приштини Џ. Ховенијера од 1. фебруара ове године - наводи се у саопштењу.

Покушаји разговора са Русијом језиком уцена сасвим сигурно неће приближити Амерканце остваривању жељених циљева, кажу у Амбасади и додају да би Подгорица, коју Американци упорно позивају на борбу против измишљене руске агресије, морала да има у виду, да многи сценарији, које су САД испробале на украјинском полигону, већ се преносе на Балкан, а самим тим и у Црну Гору.