Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗЛОКОБНЕ РЕЧИ ВОЂЕ КЛАНА, 2014. ПОКРЕНУЛЕ РАТ! Шкаљарци обезглављени, кавчани им убили 24 члана

26.07.2020. 23:01
Пише:
Србија Данас/Курир
Uviđaj ubistva Helen Pastor
Увиђај убиства Хелен Пастор / Извор: Профимедиа

Егзекуција вође "шкаљараца" Игора Дедовића и његове десне руке Стевана Стаматовића, али и недавна ликвидација његових сарадника Алана Кожара и Дамира Хаџића, довеле су ову криминалну групу у знатно ослабљену позицију у односу на конкурентски клан

Ја сам вас направио, ја ћу и да вас уништим!

Ову поруку упутио је, наводно, још крајем 2014. Слободан Кашћелан, који се с групом окупљеном око њега из шкаљарског клана тада одвојио у нови - кавачки. Разлог његове љутње и оштре претње дојучерашњим сарадницима наводно је био сукоб унутар до тада јединствене криминалне групе, а који је избио међу члановима после нестанка више од 200 килограма кокаина из једног стана у Валенсији.

ТЕШКА ТРАГЕДИЈА! ЦЕЛА МОДРИЧА ЗАВИЈЕНА У ЦРНО: Власник кафића убијен на дан рођења детета! Бебу није ни видео

ТЕШКА ТРАГЕДИЈА! ЦЕЛА МОДРИЧА ЗАВИЈЕНА У ЦРНО: Власник кафића убијен на дан рођења детета! Бебу није ни видео

УСТАЛА ЈЕ ЦРНА ГОРА, СВЕТИЊА СЕ БРАНИТ МОРА: Широм земље ауто-литије, вијоре се брјаци (ВИДЕО)

УСТАЛА ЈЕ ЦРНА ГОРА, СВЕТИЊА СЕ БРАНИТ МОРА: Широм земље ауто-литије, вијоре се брјаци (ВИДЕО)

РАСВЕТЉЕНА ЛИКВИДАЦИЈА У ЗЕТИ: Ухапшен човек из Подгорице за кога се сумња да је возио убицу Саше Кликовца

РАСВЕТЉЕНА ЛИКВИДАЦИЈА У ЗЕТИ: Ухапшен човек из Подгорице за кога се сумња да је возио убицу Саше Кликовца

С једне стране, остали су Кашћелан, Радоје Звицер и Игор Божовић, док су вођство другом групом, према полицијским евиденцијама, преузели браћа Јован и Игор Вукотић и покојни Игор Дедовић.

Следи освета

У рату некадашњих сарадника, који је почео те 2014. убиством Горана Радомана у Београду, у протеклих шест година број убијених достигао је 50 особа. Да је Кашћелан озбиљно мислио оно што је рекао, потврдило се у последњих годину дана, када су редом убијени истакнути чланови супарничког табора - Игор Дедовић, Стеван Стаматовић, а пре неколико дана и Алан Кожар и Дамир Хаџић.

- Шкаљарском клану најтежи ударац задат је убиством Игора Дедовића у Атини 19. јануара, јер је Јован Вукотић у притвору у Црној Гори, а његов брат Игор у бекству. Иако нису словили за вође, Кожар и Хаџић су били важне карике и веома битни људи за функционисање ове криминалне групе, нарочито у последњих годину дана, када се клан осуо - каже извор.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Он подсећа и да је током рата два клана, који је превазишао сукоб због дроге и води се до истребљења, прошле године убијен отац Игора и Јована Вукотића, Веселин Вукотић. Читуље које су тада дали синови најбоље описују колики им је ударац смрћу оца задат.

- Понестало ми је речи. Нисмо стигли да се опростимо пред твој вечни одлазак на јуначко Чево. Твоја смрт је данас пробудила оно што сам задњих година умиривао у себи. Свако зна шта му је чинити! Образ ћемо сачувати како си нас учио целог живота, а живот је пролазан. Нека ти је вечна слава и хвала - написао је у читуљи Јован Вукотић.

Страдао и адвокат

Крајем јула 2018. брутално је убијен и познати београдски адвокат, дугогодишњи заступник Луке Бојовића који блиско сарађује са шкаљарским кланом, Драгослав Миша Огњановић.

Криминолог Добривоје Радовановић слаже се да су "шкаљарци" ослабљени и да ће им сада бити теже да освете претходне ликвидације.

- Шкаљарци су сада ослабљени, али то не значи да се овај клан гаси. Можемо само навести да су "кавчани" сада у благој предности. Шкаљарци се сада морају организовати јер ће сигурно неко преузети послове које су радили Кожар и Хаџић, али брзо се враћају на старе стазе - сматра Радовановић.

БОЖА СПАСИЋ

Овај рат је као утакмица!

Божидар Спасић, бивши оперативац ДБ, каже да убиство Кожара и Хаџића не значи крај шкаљарског клана, али сматра да "кавчани" имају благу предност јер им помажу неке обавештајне службе. На то, према Спасићевим речима, упућује чињеница да имају - тачан тајминг и идеалне услове за егзекуцију.

- Рат "кавчана" и "шкаљараца" изгледа попут неке утакмице. Као да више нису заинтересовани за превласт на тржишту, већ су им битна само убиства припадника супарничких група и све то се претвара у једну велику крвну освету. Постоји мафијашка заклетва одраније да се "мора" осветити глава сваког члана групе, али у последње време су почели да претерују с масовним ликвидацијама и засад инцијативу имају "кавчани" - каже он и напомиње да шкаљарски клан брзо уводи на сцену подмлађену екипу спремну на све.

- По свему судећи, већ у наредним недељама можемо очекивати нови талас, односно одговор "шкаљараца" - рекао је он.

ЗЛАТКО НИКОЛИЋ

Биће кратког примирја

Криминолог Златко Николић сматра да ће после ликвидације на Крфу завладати "изнуђено примирје".

- Кланови ће се сада благо примирити. Убијају се по принципу једно они - једно ми. Сад је ред да "шкаљарци" одговоре на потез "кавчана". Полако ће "шкаљарци" припремати нову војску и омладину коју ће послати на нови задатак. Рат ова два завађена клана ићи ће до истребљења и много ће протећи још воде и крви да се они угасе. Све док има дроге на тржишту, они ће се борити и за дрогу и за превласт на тржишту.

И "КАВЧАНИ" НА МЕТИ

Вође чудом преживеле

Foto: MUP
Фото: МУП / Извор: Фото: МУП

На мети нападача нашле су се и вође кавачког клана Слободан Кашћелан и Радоје Звицер. Кашћелан је био рањен у Новом Саду 2016, а Звицер прошлог месеца у Украјини. Обојица су преживела нападе.

- Убице су најчешће користиле пиштоље и аутоматско оружје, али је за бројне ликвидације коришћен и експлозив. Међутим, да су спремни да се прилагоде различитим ситуацијама, сведочи и то што су покушали вођу "шкаљараца" Јована Вукотића да отрују цијанидом док је боравио у притвору у Централном затвору у Београду - подсећа саговорник.

КРВАВА СЕРИЈА

Виђенији чланови ликвидирани широм Европе

Игор Дедовић и Стеван Стаматовић

Игор Дедовић (43), вођа шкаљарског клана, и Стеван Стаматовић (43) убијени су 19. јануара када су четворица егзекутора ушла у ресторан у предграђу Атине и наочиглед бројних гостију, док су вечерали са супругама и децом, у њих сасула неколико десетина хитаца и побегла. Изрешетани су док су седели на „опроштајној вечери“, јер су им наводно породице допутовале у ту државу како би заједно провели новогодишње празнике и сутрадан је требало да се врате у Црну Гору. Према ранијем писању грчких медија, они су имали чак пет станова у овом граду и често су мењали локације, такође, код себе су имали криптоване телефоне. Убијени Хаџић био је продужена рука Дедовића.

Foto: YoutubePrintscreen/NotosNet/MUP RS
Фото: YoutubePrintscreen/NotosNet/MUP РС / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/NotosNet/MUP РС

Горан Радоман

Горан Радоман (37) прва је жртва крвавог рата, а сумња се да га је убио кавачки клан. Убица га је изрешетао са 25 хитаца у гаражи зграде на Новом Београду. Верује се да је ликвидиран, јер је био најодговорнији за нестанак више од 200 килограма кокаина у Валенсији 2014.

Веселин Веско Вукотић

Веско Вукотић (69), отац Јована и Игора Вукотића, који су означени као наводне вође шкаљарског клана, убијен је 20. априла 2019. у насељу Доброта у Котору, а његова ликвидација је и даље нерасветљена. Непознати нападач с качкетом на глави кобног дана у вечерњим сатима пришао је Вукотићу испред породичних апартмана и у њега испалио више хитаца, након чега је побегао. Полиција је за 48 сати од убиства Вукотића привела и саслушала чак 26 припадника кавачког клана, али нико није задржан, нити процесуиран.

Далибор Ђурић

Далибор Ђурић (35), високопозиционирани члан шкаљарског клана, убијен је хицем из снајпера 22. септембра 2016. године, док је издржавао затворску казну у спушком затвору, где се налазио од октобра 2014. Два пута је био на мети нападача - 2006, када је рањен у Котору, и 2011, када је повређен у експлозији бомбе која је била постављена у улазу зграде на Новом Београду.

Милош Перуничић

Милош Перуничић (41) убијен је 2. јуна у Марбељи и то док је некоме снимао гласовну поруку на мобилном телефону. На њега је, према речима очевидаца, из аутоматског оружја пуцао мушкарац у морнарском оделу, који је побегао мотором. Београђани Немања С. (22), Душко Ш. (29) и Никола Д. (33) ухапшени су због сумње да су убили Перуничића, а истрага се држи у строгој тајности.

СНАЖАН ЗЕМЉОТРЕС ПОГОДИО АЛБАНИЈУ! Потрес се осетио ШИРОМ РЕГИОНА, тресло се све до Босне и Херцеговине!

СНАЖАН ЗЕМЉОТРЕС ПОГОДИО АЛБАНИЈУ! Потрес се осетио ШИРОМ РЕГИОНА, тресло се све до Босне и Херцеговине!

СРАМОТНА ПОРУКА МИЛОВОГ МЕДИЈА: Хоће да отерају СПЦ из Црне Горе?!

СРАМОТНА ПОРУКА МИЛОВОГ МЕДИЈА: Хоће да отерају СПЦ из Црне Горе?!

ЦРНИ СПИСАК СВЕ ЈЕ ДУЖИ: Ово су жртве "РАТА ЦРНОГОРСКИХ КЛАНОВА", Шкаљарци и Кавчани најчешћа мета ликвидације

ЦРНИ СПИСАК СВЕ ЈЕ ДУЖИ: Ово су жртве "РАТА ЦРНОГОРСКИХ КЛАНОВА", Шкаљарци и Кавчани најчешћа мета ликвидације

ВЕЛИЧАНСТВЕНА АУТО-ЛИТИЈА КРЕНУЛА СА ОСТРОГА: Верници и данас бране светиње (ВИДЕО)

ВЕЛИЧАНСТВЕНА АУТО-ЛИТИЈА КРЕНУЛА СА ОСТРОГА: Верници и данас бране светиње (ВИДЕО)

ПОКУШАЈ УБИСТВА ЗВИЦЕРОВЕ ЖЕНЕ ТАМАРЕ: Вукотић доставио доказе да није пуцао на жену вође кавчана

ПОКУШАЈ УБИСТВА ЗВИЦЕРОВЕ ЖЕНЕ ТАМАРЕ: Вукотић доставио доказе да није пуцао на жену вође кавчана