Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТРЕБА ЛИ ДА ВЕРУЈЕМО МИЛАНОВИЋУ?! До јуче је језиве ствари говорио о Србима, а сада брани Космет - ево неких изјава које не смемо заборавити

31.01.2023. 22:41
Пише:
Србија Данас/Блиц
Zoran Milanović
Зоран Милановић / Извор: Фото: Shutterstock/Youtube Printscreen/Jutarnji лист

Остаје питање како схватити Зорана Милановића? Да ли његове изјаве узимати здраво за готово или их игнорисати? Да ли је у питању класична манипулација или председник Хрватске само не размишља о ономе што изговара?

Ако нешто зна председник Хрватске Зоран Милановић, то је да изазове пажњу јавности контроверзним изјавама. Може се рећи да му је то ужа специјалност. У том погледу можда је највише "запаљивих ставова" имао према Србији којој је углавном претио, провоцирао, вређао, ниподаштавао је и оптуживао.

Али некад му се, свесно или несвесно, омакне да каже нешто што годи нашим ушима. Последњи пут у понедељак када је изјавио да су "Хрватска и међународна заједница отели Косово Србији".

ПЛЕНКОВИЋ ЗБОГ УКРАЈИНЕ НАПАО ПРЕДСЕДНИКА: "Загреб и Кијев имају сјајне односе упркос Милановићу"

ПЛЕНКОВИЋ ЗБОГ УКРАЈИНЕ НАПАО ПРЕДСЕДНИКА: "Загреб и Кијев имају сјајне односе упркос Милановићу"

У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ ПОЈАВИЛА СЕ ШУГА! Паника међу родитељима - ако приметите ове симптоме ОДМАХ одведите децу код лекара

У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ ПОЈАВИЛА СЕ ШУГА! Паника међу родитељима - ако приметите ове симптоме ОДМАХ одведите децу код лекара

ГРАЂАНИ У БиХ У ВЕЛИКОЈ ПАНИЦИ: Чувена река постала црвена - "Ово је неко предсказање" (ВИДЕО)

ГРАЂАНИ У БиХ У ВЕЛИКОЈ ПАНИЦИ: Чувена река постала црвена - "Ово је неко предсказање" (ВИДЕО)

- Србија и Русија нису исто. То је нажалост болна чињеница и опасност. Анектирали смо Косово. Ми и међународна заједница. Узето је од Србије. Ко је то направио него ми? Јесмо признали Косово? Није анексија, него отимање. Како се то зове? Екстракција. Није шија, него врат. Ово није довођење у питања Косова, него целог концепта - рекао је Милановић.

Том изјавом хрватски председник завредео је похвале у српској јавности па је чак и министар спољних послова Ивица Дачић поручио да је "истина све што је рекао Милановић". С друге стране, Милановић је наишао на осуду и жестоке критике, пре свега, у Хрватској и на Косову.

Ипак, пре него што ико помисли да је председник Хрватске на страни Србије треба се подсетити дугачког списка његових изјава о нашој земљи у којима је углавном подстицао негативне емоције.

Па кренимо редом, хронолошки.

"Шарај мало, брате"

Несувислим готово простачким речником Милановић је скренуо пажњу на себе још 2015. године када је у време мигрантске кризе као тадашњи премијер Хрватске затворио граничне прелазе са Србијом за теретна возила.

- Штета због затварања Бајакова је већа за српску привреду него за Хрватску. Није то добро, али нисмо ми будале, видите шта раде. Земље које су најмање угрожене, као Мађарска, изводе шоу. Зашто? За то ће пред Богом одговарати. Србију не прозивам, али могу јој поручити да мало снизи тон и, као што би се у вицу рекло: “Шарај мало, брате. Шаљи мало горе у Мађарску и Румунију” - рекао је Милановић, парафразирајући виц са расистичком конотацијом о положају црнаца у јужноафричкој Републици у време апартхејда.

Zoran Milanović
Зоран Милановић / Извор: Профимедиа

У то време почео је свако мало да шаље увреде на рачун Србије, али и претње. Тако се памти изјава у којој је Србију назвао "шаком јада", а владу Србије "београдском чаршијом".

- Наша политика о Србима у Хрватској је да су то наши грађани и покушавамо их што више обгрлити, али Влада у Београду је београдска чаршија, понашају се бахато. Видим да се сналазе у кошарци и ватерполу, али политика је компликованија... И ако буде потребно, не само да ћемо им блокирати преговоре него ћемо донети закон по којем ћемо прогањати њихове починитеље по Косову. То је нешто чиме се нормална држава не бави, али буде ли потребно, и то ћемо направити, не само блокирати. Не желимо блокирати, то је непотребно јер можемо се договорити, ако буде интелигенције с друге стране да склопимо билатерални уговор... - причао је својевремено Милановић као премијер Хрватске.

"Шака јада, нема их 10 милиона, а желе да буду господари целог Балкана"

А затим је на састанку са хрватским бранитељима наставио да вређа нашу земљу.

- Да сте ви радили то што је радио Вучић с оне стране Саве били би оптужени... Ми тим људима гледамо кроз прсте, да, и то је граница толеранције, граница до које сам се спреман правити блесав, немој ме терати више од тога. Нажалост, то је шака јада која већ више од 150 година не зна би ли ишли у Македонију, Војводину, Босну, Хрватску, Бугарску... Нема их десет милиона, а они би желели бити господари целог Балкана - додао је Милановић.

Zoran Milanović
Зоран Милановић / Извор: Профимедиа

С друге стране, Милановић је знао да се и увреди на изјаве српских званичника. Тако су га погодиле Дачићеве речи да "Хрватска није у стању да заштити 10 ћириличних табли у Вуковару".

- Људски ми смета та изјава. То је ружно. Немојмо то радити. С једне стране те ударају екстремисти у Хрватској који не могу да појме политику без конфликта и мржње, а видим да и са друге стране Дунава нема разумевања проблема. Овај регион је прошао кроз ужасне трагедије. Треба нешто из тога да се научи. Не ради се ту о десет плоча, него неколико стотина које смо потпуно заштитили, али не ми и полиција него и грађани. И то је хрватски понос – поручио је Милановић у време премијерског мандата.

Контроверзне изјаве о геноциду

Када је 2020. године постао председник Хрватске Милановић је наставио у сличном маниру да се понаша према Србији с тим што је имао и изјаве из рубрике "шта је аутор желео да каже". Рецимо, памте се његове речи о геноциду на основу којих није баш најјасније да ли је бранио или нападао Србе и Србију.

Тако је крајем 2021. године на питање новинара да ли је за њега злочин у Сребреници геноцид, одговорио:

- Ја кажем да јесте, али онда за неке теже злочине морамо измислити ново име. Поштујем туђу жртву, али није све исто. Ако све буде геноцид морамо наћи друго име за оно што су нацисти направили Јеврејима у Другом светском рату. Није свака жртва, то је релативизирање - рекао је Милановић и додао да је за жртве битна правда.

Zoran Milanović
Зоран Милановић / Извор: Фото: Facebook Printscreen/HRT Вијести

Иначе, неколико дан пре тога Милановић је рекао како постоје "различите врсте геноцида".

- То је мој став генерално, међутим, постоје геноциди и геноциди. Постоји геноцид над јеврејским народом, постоји геноцид о Руанди, постоји геноцид у Сребреници, односно, један догађај је дефинисан као геноцид, а геноцид има врло широк распон. Постоји геноцид и у Другом свјетском рату, постоји Јасеновац. Дакле, није све исто као што ни свака жртва није иста. Та прича свака жртва је иста, ни говора - поручио је Милановић.

"Срби су пуни шарма, талента, каткад аутодеструкције"

Неколико месеци, касније након априлских избора у Србији Милановић је честитао Александру Вучићу на победи и потом се осврнуо на чињеницу да наша држава у јеку рата у Украјини није увела санкције Русији.

- Србија се мора определити и одлучити је ли запад. Она је географски запад, а шта је у смислу политичке географије, то морају одлучити. Срби су посебна политичка категорија. Пуни талента, шарма, каткад аутодеструкције… Ја желим преко Дунава и кроз Срем да имам нормалне суседе, људе који се неће разметати да су купили неке половне авионе и надметати се са Хрватском ко је јачи - рекао је Милановић.

"Србија није шака јада, беда је фрустрација када не напредујеш"

Потом је покушао да "испегла" своје раније изјаве о Србији као "шаци јада".

-Србија није беда или шака јада, али неке појаве јесу. Беда је фрустрација кад не напредујеш темпом којим су твоји грађани и друштво способни, а Србија јесте и Хрватска јесте, још више“, истакао је Милановић.

Убрзо је поново поткачио Србију због односа са Русијом и назвао политику наше државе "камелеонском", а затим додао да Србији љуби Русију којој је "мала замрљана фуснота".

- Где је Србија остала, 300 километара од Будимпеште која је у НАТО - додао је Милановић.

"Поред мене живог неће ићи у ЕУ"

Нови повод за Милановићеве "отровне стрелице" биле су подигнуте оптужнице у Србији против четири хрватских пилота због злочина на Петровачкој цести када је у бомбардовању колоне српских избеглица 1995. године погинуло девет цивила од којих четворо деце.

- Дакле, Београд, председник Вучић и сарадници су одлучили да је сада згодан тренутак подићи оптужнице против четири хрватских ратних заповедника, од којих двојицу ја лично познајем и могу за њих гарантовати, могу дати руку за њих да нису националисти и да нису одговорни ни за шта. Али, уопште не желим улазити у ту врсту расправе јер Србија нема право подизати такве оптужнице. Хрватска ће сутра оптужити њиховог актуелног предсеедника, ако буде лоше воље, зато што је дивљао на територији Хрватске 1995. године, а не на Петровачкој цести, као у песми Бранка Ћопића, на којој су погинула нека деца. Мени је жао због тога, али за то неће одговарати хрватски заповедници из Домовинског рата - поручио је Милановић крајем августа прошле године.

Да би месец дана касније био још суровији на исту тему.

– Та прича с убијеном децом ми је постала неподношљиво гадљива. И ми Хрвати исто имамо децу. Као неко је ишао убијати српску децу, баш из авиона је ишао гађати српску децу. Како се Хрватска понаша према Београду? У процесу европских интеграција џентлменски. Па доста је било. Такви поред мене живог неће ући у ЕУ – запретио је Милановић.

eu
еу / Извор: Профимедиа

Како тумачити Милановића?

Остаје питање како схватити Зорана Милановића? Да ли његове изјаве узимати здраво за готово или их игнорисати. Да ли је у питању класична манипулација или председник Хрватске само не размишља о ономе што изговара?

Професорка на Филозофском факултету у Загребу Габријела Кишичек сматра да је највећи проблем у Милановићевом избору термина. Према њеним речима, Милановић је комуникацијски вешт, али некад се, додаје, чини да му је та вештина више терет, јер "оставља утисак да врло мало промишља пре него што јавно наступи".

Кишичек каже да је ова изјава добар пример колико је важно пажљиво бирати речи када се говори о осетљивим темама.

- Можда та тема није осетљива за председника, али бум који је изазвао у јавности у околним државама показује да је то једна тема којој треба приступити врло опрезно и дипломатски. Није свеједно хоћете ли рећи да је нешто отето, изузето или анектирано...", рекла је Кишичек, која сматра да Милановић томе придаје врло мало пажње.

На питање да ли је Милановић довео у питање независност Косова, коју је Хрватска признала, она каже да нема такав утисак.

Vjosa Osmani i Zoran Milanović
Вјоса Османи и Зоран Милановић / Извор: Профимедиа

- Он је неколико пута нагласио да је Хрватска признала Косово. Најпроблематичније је то што је он употребио реч отето. То апсолутно носи са собом негативне конотације па се аутоматски претпоставља да он има нешто против тога јер је здраворазумски да кад је нешто отето, онда то осуђујемо, каже Кишичек.

Међутим, додаје, он касније сасвим јасно каже да је Хрватска признала независност Косова и да се он сасвим слаже с тим.

Бивши дипломата Зоран Миливојевић истиче за "Блиц" да је последња изјава Милановића била политичка без обзира на његову контроверзну личност.

- Милановић је то изговорио као председник државе која је наш сусед и чланоица Европске уније и НАТО-а. У том смислу то је политичка изјава поготово што је дата у контексту који је више него актуелана због рата у Украјини и нерешеног косовског питања. Не треба сметнути са ума да је Милановић то изјавио на испраћају хрватских војника у Литванију где ће учествовати у НАТО активности ојачане предње присутности - оцењује Миливојевић.

Како каже, због свега тога Милановићева изјава је актуелна.

- Покренуо је актуелну тему у вези са међународним правом и поретком. Такође, његове речи имају тежину и због контекста рата у Украјини и косовског питања. А све што је рекао одговара истини и показује сву сложеност косовског питања - сматра Миливојевић.

Саговорник примећује да је Милановић први у региону рекао "ноторну истину и повукао ногу".

- Видимо и да друге земље чланице ЕУ које су признале независност Косова полако схватају сву комплексност косовског питања. Пре свега, мислим на Мађарску. Све то указује да покушаји Запада да се брзо реши косовско питање, призна такозвана реално и нису баш толико на здравим ногама - поручује Миливојевић.

Без обзира на последњу изјаву, однос Милановића према Србији неће се много променити, сматра бивши дипломата.

- Милановић је носилац политике која сматра да је Србија одговорна за све што се догодило током деведесетих година. Међутим, косовско питање је глобално питање када је реч о међународном праву и односима. Зато мислим да ово што је рекао за Србију и Косово рекао је сасвим свесно, а не случајно и да је ушао у потпуности у дубину пробелма - закључује Миливојевић.