clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

TREBA LI DA VERUJEMO MILANOVIĆU?! Do juče je jezive stvari govorio o Srbima, a sada brani Kosmet - evo nekih izjava koje ne smemo zaboraviti

31.01.2023. 22:41
Piše:
Srbija Danas/Blic
Zoran Milanović
Zoran Milanović / Izvor: Foto: Shutterstock/Youtube Printscreen/Jutarnji list
Ostaje pitanje kako shvatiti Zorana Milanovića? Da li njegove izjave uzimati zdravo za gotovo ili ih ignorisati? Da li je u pitanju klasična manipulacija ili predsednik Hrvatske samo ne razmišlja o onome što izgovara?

Ako nešto zna predsednik Hrvatske Zoran Milanović, to je da izazove pažnju javnosti kontroverznim izjavama. Može se reći da mu je to uža specijalnost. U tom pogledu možda je najviše "zapaljivih stavova" imao prema Srbiji kojoj je uglavnom pretio, provocirao, vređao, nipodaštavao je i optuživao.

Ali nekad mu se, svesno ili nesvesno, omakne da kaže nešto što godi našim ušima. Poslednji put u ponedeljak kada je izjavio da su "Hrvatska i međunarodna zajednica oteli Kosovo Srbiji".

PLENKOVIĆ ZBOG UKRAJINE NAPAO PREDSEDNIKA: "Zagreb i Kijev imaju sjajne odnose uprkos Milanoviću"

PLENKOVIĆ ZBOG UKRAJINE NAPAO PREDSEDNIKA: "Zagreb i Kijev imaju sjajne odnose uprkos Milanoviću"

U OSNOVNOJ ŠKOLI POJAVILA SE ŠUGA! Panika među roditeljima - ako primetite ove simptome ODMAH odvedite decu kod lekara

U OSNOVNOJ ŠKOLI POJAVILA SE ŠUGA! Panika među roditeljima - ako primetite ove simptome ODMAH odvedite decu kod lekara

GRAĐANI U BiH U VELIKOJ PANICI: Čuvena reka postala crvena - "Ovo je neko predskazanje" (VIDEO)

GRAĐANI U BiH U VELIKOJ PANICI: Čuvena reka postala crvena - "Ovo je neko predskazanje" (VIDEO)

- Srbija i Rusija nisu isto. To je nažalost bolna činjenica i opasnost. Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. Uzeto je od Srbije. Ko je to napravio nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego celog koncepta - rekao je Milanović.

Tom izjavom hrvatski predsednik zavredeo je pohvale u srpskoj javnosti pa je čak i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio da je "istina sve što je rekao Milanović". S druge strane, Milanović je naišao na osudu i žestoke kritike, pre svega, u Hrvatskoj i na Kosovu.

Ipak, pre nego što iko pomisli da je predsednik Hrvatske na strani Srbije treba se podsetiti dugačkog spiska njegovih izjava o našoj zemlji u kojima je uglavnom podsticao negativne emocije.

Pa krenimo redom, hronološki.

"Šaraj malo, brate"

Nesuvislim gotovo prostačkim rečnikom Milanović je skrenuo pažnju na sebe još 2015. godine kada je u vreme migrantske krize kao tadašnji premijer Hrvatske zatvorio granične prelaze sa Srbijom za teretna vozila.

- Šteta zbog zatvaranja Bajakova je veća za srpsku privredu nego za Hrvatsku. Nije to dobro, ali nismo mi budale, vidite šta rade. Zemlje koje su najmanje ugrožene, kao Mađarska, izvode šou. Zašto? Za to će pred Bogom odgovarati. Srbiju ne prozivam, ali mogu joj poručiti da malo snizi ton i, kao što bi se u vicu reklo: “Šaraj malo, brate. Šalji malo gore u Mađarsku i Rumuniju” - rekao je Milanović, parafrazirajući vic sa rasističkom konotacijom o položaju crnaca u južnoafričkoj Republici u vreme aparthejda.

Zoran Milanović
Zoran Milanović / Izvor: Profimedia

U to vreme počeo je svako malo da šalje uvrede na račun Srbije, ali i pretnje. Tako se pamti izjava u kojoj je Srbiju nazvao "šakom jada", a vladu Srbije "beogradskom čaršijom".

- Naša politika o Srbima u Hrvatskoj je da su to naši građani i pokušavamo ih što više obgrliti, ali Vlada u Beogradu je beogradska čaršija, ponašaju se bahato. Vidim da se snalaze u košarci i vaterpolu, ali politika je komplikovanija... I ako bude potrebno, ne samo da ćemo im blokirati pregovore nego ćemo doneti zakon po kojem ćemo proganjati njihove počinitelje po Kosovu. To je nešto čime se normalna država ne bavi, ali bude li potrebno, i to ćemo napraviti, ne samo blokirati. Ne želimo blokirati, to je nepotrebno jer možemo se dogovoriti, ako bude inteligencije s druge strane da sklopimo bilateralni ugovor... - pričao je svojevremeno Milanović kao premijer Hrvatske.

"Šaka jada, nema ih 10 miliona, a žele da budu gospodari celog Balkana"

A zatim je na sastanku sa hrvatskim braniteljima nastavio da vređa našu zemlju.

- Da ste vi radili to što je radio Vučić s one strane Save bili bi optuženi... Mi tim ljudima gledamo kroz prste, da, i to je granica tolerancije, granica do koje sam se spreman praviti blesav, nemoj me terati više od toga. Nažalost, to je šaka jada koja već više od 150 godina ne zna bi li išli u Makedoniju, Vojvodinu, Bosnu, Hrvatsku, Bugarsku... Nema ih deset miliona, a oni bi želeli biti gospodari celog Balkana - dodao je Milanović.

Zoran Milanović
Zoran Milanović / Izvor: Profimedia

S druge strane, Milanović je znao da se i uvredi na izjave srpskih zvaničnika. Tako su ga pogodile Dačićeve reči da "Hrvatska nije u stanju da zaštiti 10 ćiriličnih tabli u Vukovaru".

- Ljudski mi smeta ta izjava. To je ružno. Nemojmo to raditi. S jedne strane te udaraju ekstremisti u Hrvatskoj koji ne mogu da pojme politiku bez konflikta i mržnje, a vidim da i sa druge strane Dunava nema razumevanja problema. Ovaj region je prošao kroz užasne tragedije. Treba nešto iz toga da se nauči. Ne radi se tu o deset ploča, nego nekoliko stotina koje smo potpuno zaštitili, ali ne mi i policija nego i građani. I to je hrvatski ponos – poručio je Milanović u vreme premijerskog mandata.

Kontroverzne izjave o genocidu

Kada je 2020. godine postao predsednik Hrvatske Milanović je nastavio u sličnom maniru da se ponaša prema Srbiji s tim što je imao i izjave iz rubrike "šta je autor želeo da kaže". Recimo, pamte se njegove reči o genocidu na osnovu kojih nije baš najjasnije da li je branio ili napadao Srbe i Srbiju.

Tako je krajem 2021. godine na pitanje novinara da li je za njega zločin u Srebrenici genocid, odgovorio:

- Ja kažem da jeste, ali onda za neke teže zločine moramo izmisliti novo ime. Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid moramo naći drugo ime za ono što su nacisti napravili Jevrejima u Drugom svetskom ratu. Nije svaka žrtva, to je relativiziranje - rekao je Milanović i dodao da je za žrtve bitna pravda.

Zoran Milanović
Zoran Milanović / Izvor: Foto: Facebook Printscreen/HRT Vijesti

Inače, nekoliko dan pre toga Milanović je rekao kako postoje "različite vrste genocida".

- To je moj stav generalno, međutim, postoje genocidi i genocidi. Postoji genocid nad jevrejskim narodom, postoji genocid o Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno, jedan događaj je definisan kao genocid, a genocid ima vrlo širok raspon. Postoji genocid i u Drugom svjetskom ratu, postoji Jasenovac. Dakle, nije sve isto kao što ni svaka žrtva nije ista. Ta priča svaka žrtva je ista, ni govora - poručio je Milanović.

"Srbi su puni šarma, talenta, katkad autodestrukcije"

Nekoliko meseci, kasnije nakon aprilskih izbora u Srbiji Milanović je čestitao Aleksandru Vučiću na pobedi i potom se osvrnuo na činjenicu da naša država u jeku rata u Ukrajini nije uvela sankcije Rusiji.

- Srbija se mora opredeliti i odlučiti je li zapad. Ona je geografski zapad, a šta je u smislu političke geografije, to moraju odlučiti. Srbi su posebna politička kategorija. Puni talenta, šarma, katkad autodestrukcije… Ja želim preko Dunava i kroz Srem da imam normalne susede, ljude koji se neće razmetati da su kupili neke polovne avione i nadmetati se sa Hrvatskom ko je jači - rekao je Milanović.

"Srbija nije šaka jada, beda je frustracija kada ne napreduješ"

Potom je pokušao da "ispegla" svoje ranije izjave o Srbiji kao "šaci jada".

-Srbija nije beda ili šaka jada, ali neke pojave jesu. Beda je frustracija kad ne napreduješ tempom kojim su tvoji građani i društvo sposobni, a Srbija jeste i Hrvatska jeste, još više“, istakao je Milanović.

Ubrzo je ponovo potkačio Srbiju zbog odnosa sa Rusijom i nazvao politiku naše države "kameleonskom", a zatim dodao da Srbiji ljubi Rusiju kojoj je "mala zamrljana fusnota".

- Gde je Srbija ostala, 300 kilometara od Budimpešte koja je u NATO - dodao je Milanović.

"Pored mene živog neće ići u EU"

Novi povod za Milanovićeve "otrovne strelice" bile su podignute optužnice u Srbiji protiv četiri hrvatskih pilota zbog zločina na Petrovačkoj cesti kada je u bombardovanju kolone srpskih izbeglica 1995. godine poginulo devet civila od kojih četvoro dece.

- Dakle, Beograd, predsednik Vučić i saradnici su odlučili da je sada zgodan trenutak podići optužnice protiv četiri hrvatskih ratnih zapovednika, od kojih dvojicu ja lično poznajem i mogu za njih garantovati, mogu dati ruku za njih da nisu nacionalisti i da nisu odgovorni ni za šta. Ali, uopšte ne želim ulaziti u tu vrstu rasprave jer Srbija nema pravo podizati takve optužnice. Hrvatska će sutra optužiti njihovog aktuelnog predseednika, ako bude loše volje, zato što je divljao na teritoriji Hrvatske 1995. godine, a ne na Petrovačkoj cesti, kao u pesmi Branka Ćopića, na kojoj su poginula neka deca. Meni je žao zbog toga, ali za to neće odgovarati hrvatski zapovednici iz Domovinskog rata - poručio je Milanović krajem avgusta prošle godine.

Da bi mesec dana kasnije bio još suroviji na istu temu.

– Ta priča s ubijenom decom mi je postala nepodnošljivo gadljiva. I mi Hrvati isto imamo decu. Kao neko je išao ubijati srpsku decu, baš iz aviona je išao gađati srpsku decu. Kako se Hrvatska ponaša prema Beogradu? U procesu evropskih integracija džentlmenski. Pa dosta je bilo. Takvi pored mene živog neće ući u EU – zapretio je Milanović.

eu
eu / Izvor: Profimedia

Kako tumačiti Milanovića?

Ostaje pitanje kako shvatiti Zorana Milanovića? Da li njegove izjave uzimati zdravo za gotovo ili ih ignorisati. Da li je u pitanju klasična manipulacija ili predsednik Hrvatske samo ne razmišlja o onome što izgovara?

Profesorka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Gabrijela Kišiček smatra da je najveći problem u Milanovićevom izboru termina. Prema njenim rečima, Milanović je komunikacijski vešt, ali nekad se, dodaje, čini da mu je ta veština više teret, jer "ostavlja utisak da vrlo malo promišlja pre nego što javno nastupi".

Kišiček kaže da je ova izjava dobar primer koliko je važno pažljivo birati reči kada se govori o osetljivim temama.

- Možda ta tema nije osetljiva za predsednika, ali bum koji je izazvao u javnosti u okolnim državama pokazuje da je to jedna tema kojoj treba pristupiti vrlo oprezno i diplomatski. Nije svejedno hoćete li reći da je nešto oteto, izuzeto ili anektirano...", rekla je Kišiček, koja smatra da Milanović tome pridaje vrlo malo pažnje.

Na pitanje da li je Milanović doveo u pitanje nezavisnost Kosova, koju je Hrvatska priznala, ona kaže da nema takav utisak.

Vjosa Osmani i Zoran Milanović
Vjosa Osmani i Zoran Milanović / Izvor: Profimedia

- On je nekoliko puta naglasio da je Hrvatska priznala Kosovo. Najproblematičnije je to što je on upotrebio reč oteto. To apsolutno nosi sa sobom negativne konotacije pa se automatski pretpostavlja da on ima nešto protiv toga jer je zdravorazumski da kad je nešto oteto, onda to osuđujemo, kaže Kišiček.

Međutim, dodaje, on kasnije sasvim jasno kaže da je Hrvatska priznala nezavisnost Kosova i da se on sasvim slaže s tim.

Bivši diplomata Zoran Milivojević ističe za "Blic" da je poslednja izjava Milanovića bila politička bez obzira na njegovu kontroverznu ličnost.

- Milanović je to izgovorio kao predsednik države koja je naš sused i članoica Evropske unije i NATO-a. U tom smislu to je politička izjava pogotovo što je data u kontekstu koji je više nego aktuelana zbog rata u Ukrajini i nerešenog kosovskog pitanja. Ne treba smetnuti sa uma da je Milanović to izjavio na ispraćaju hrvatskih vojnika u Litvaniju gde će učestvovati u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti - ocenjuje Milivojević.

Kako kaže, zbog svega toga Milanovićeva izjava je aktuelna.

- Pokrenuo je aktuelnu temu u vezi sa međunarodnim pravom i poretkom. Takođe, njegove reči imaju težinu i zbog konteksta rata u Ukrajini i kosovskog pitanja. A sve što je rekao odgovara istini i pokazuje svu složenost kosovskog pitanja - smatra Milivojević.

Sagovornik primećuje da je Milanović prvi u regionu rekao "notornu istinu i povukao nogu".

- Vidimo i da druge zemlje članice EU koje su priznale nezavisnost Kosova polako shvataju svu kompleksnost kosovskog pitanja. Pre svega, mislim na Mađarsku. Sve to ukazuje da pokušaji Zapada da se brzo reši kosovsko pitanje, prizna takozvana realno i nisu baš toliko na zdravim nogama - poručuje Milivojević.

Bez obzira na poslednju izjavu, odnos Milanovića prema Srbiji neće se mnogo promeniti, smatra bivši diplomata.

- Milanović je nosilac politike koja smatra da je Srbija odgovorna za sve što se dogodilo tokom devedesetih godina. Međutim, kosovsko pitanje je globalno pitanje kada je reč o međunarodnom pravu i odnosima. Zato mislim da ovo što je rekao za Srbiju i Kosovo rekao je sasvim svesno, a ne slučajno i da je ušao u potpunosti u dubinu probelma - zaključuje Milivojević.

 

Piše:
Srbija Danas/Blic
31.01.2023. 22:41