Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УЗБУНА! Ирански дронови пробили америчку одбрану, ПВО потпуно заказао!

31.03.2023. 19:36
Пише:
Србија Данас/Вечерње новости
Američka vojska
Америчка војска / Извор: Профимедиа

Хоће ли покушаји деескалације на Блиском истоку уродити плодом?

Кључни систем противваздушне одбране у коалиционој бази наводно није био у потпуности оперативан када је ирански дрон напао америчке снаге у Сирији 23. марта, убивши америчког извођача радова и ранивши неколико америчких војника. Дана 24. марта, милиције које подржава Иран покренуле су салву ракетних и беспилотних напада на коалиционе базе, ескалирајући сукоб на североистоку Сирије. Два напада на америчке снаге у Сирији догодила су се у размаку од отприлике 45 минута. Коалиционе снаге на локацији Центра за подршку мисији Коноко биле су мета првог напада, који се догодио у 22:39 сати по локалном времену.

СТРУЈУ ШТЕДИ ДА ХУМАНОСТ ВИШЕ ВРЕДИ: Фондација Mozzart и Министарство рударства и енергетике вас награђују за уштеду електричне енергије и у априлу

СТРУЈУ ШТЕДИ ДА ХУМАНОСТ ВИШЕ ВРЕДИ: Фондација Mozzart и Министарство рударства и енергетике вас награђују за уштеду електричне енергије и у априлу

ХОЛАНДИЈА ОТКРИЛА ПОВЕРЉИВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Убијали смо и цивиле, објављени нови докази, извршили више од 600 ваздушних удара

ХОЛАНДИЈА ОТКРИЛА ПОВЕРЉИВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Убијали смо и цивиле, објављени нови докази, извршили више од 600 ваздушних удара

АМЕРИКА ТРЕБА ДА ПОВУЧЕ СВОЈУ ВОЈСКУ: Време је да се оконча још један непотребан вечити рат

АМЕРИКА ТРЕБА ДА ПОВУЧЕ СВОЈУ ВОЈСКУ: Време је да се оконча још један непотребан вечити рат

У другом нападу, три дрона камиказе напала су базу Грин Вилиџ око 23.23 по локалном времену. Два дрона уништила је савезничка противваздушна одбрана. Један је ушао у комплекс и оштетио једну структуру. Али није било извештаја о повређенима. Удари у петак најновији су у све већем броју узвратних акција између Сједињених Држава и група које подржава ирански Корпус гарде исламске револуције (ИРГЦ).

Сукоб, међу најгорим у региону од 2019. године, прети недавним покушајима деескалације тензија широм Блиског истока.

Централна команда САД (ЦЕНТЦОМ) је известила о десетинама напада милиција које подржава ИРГЦ, а циљане су на снаге и објекте коалиције САД и против ИСИС-а од 2021. Али, овај талас борби је покренут смрћу америчког извођача радова. Пет америчких припадника и још један амерички извођач радова задобили су повреде.

Према Пентагону, жртве су резултат напада беспилотне летелице на коалициону базу земаља које се боре против Исламске државе у североисточној Сирији, у близини Хасаке, око 13.38 часова по локалном времену 23. марта. У извештају који је у петак објавио The New York Тимес, наводи се да примарни систем противваздушне одбране коалиционе ваздушне базе "није био у потпуности оперативан" када се напад догодио.

Један амерички званичник рекао је издању да је систем одбране од ракете Авенџер (Авенгер) у бази можда имао проблема са одржавањем током напада. У петак је бригадни генерал Патрик Рајдер, секретар за штампу Пентагона, рекао новинарима да радар противваздушне одбране ради, али се уздржао од пружања више информација због оперативне безбедности.

Green Village, Sirija
Греен Village, Сирија / Извор: Фото: Google Earth/Printscreen

Неизвесно је да ли би систем открио претњу чак и да је био у потпуности оперативан, јер беспилотне летелице и дронови камиказе повремено могу да функционишу на малим висинама, што представља изазов за радарске системе да их идентификују. Пентагон и други амерички званичници рекли су да оклевају да разоткрију све потенцијалне празнине или неуспехе у слојевитом одбрамбеном систему из страха да ће непријатељима у региону дати било какву предност. Генерал Рајдер је рекао: "Предузећемо разне мере да заштитимо наше људе. Али опет, то је инхерентно опасно место."

Амерички обавјештајни аналитичари потврдили су да је дрон умешан у инцидент иранског порекла. Генерал Рајдер је додао да су Сједињене Државе извеле ваздушне нападе на милитантне локације повезане са иранским Корпусом гарде исламске револуције. Два вишенаменска авиона Ф-15Е америчког ваздухопловства напала су локације које користе групе повезане са ИРГЦ-ом. Касније су те групе испалиле десет ракета на Грин Вилиџ базу у североисточној Сирији, где су биле стациониране коалиционе снаге.

Američka vojska
Америчка војска / Извор: Профимедиа

Системи противваздушне одбране Авенџер

Авенџер је систем противваздушне одбране кратког домета (СХОРАД). Систем наоружања је намењен за одбрану пешадије од беспилотних летелица, крстарећих пројектила, хеликоптера и нисколетећих авиона користећи своје ракетне бацаче ФИМ-92 Стингер.

Распоређивање овог одбрамбеног система у Сирији од стране америчких трупа првобитно је објављено крајем фебруара 2021. Аналитичари су изјавили да би Авенџер могао да понуди копненим снагама очајнички потребну одбрану од таквих ваздушних напада.

Систем, званично познат као AN/TWQ-1, састоји се од куполе са два лансера ракета Стингер од којих сваки може да испали четири метка истовремено и митраљеза М3П који може испалити 50 метака калибра, и нишанског система који се састоји од инфрацрвена камера, оптички нишан и ласерски даљиномер.

Комплетан Авенџер систем се може одвојити и користити са фиксних позиција. Међутим, често се носи на задњем делу Хамвија. САД су такође дале Украјини овај систем противваздушне одбране да се супротстави претњама руских дронова.

Последњих година, недржавне групе у Сирији и Ираку драматично су повећале употребу смртоносних и напредних дронова. Раније је злогласна група Исламска држава (ИСИС) показала свој капацитет да претвори релативно основне комерцијалне дронове у мале бомбардере.

Iran, Iranska vojska, IRGC
Иран, Иранска војска, ИРГЦ / Извор: Профимедиа

Све у свему, имајући у виду ваздушне претње са којима се америчке снаге тренутно суочавају у Сирији, пуне оперативне способности Осветника су од суштинског значаја за оперативне и одрживе становиште одрживости.

Вести из Сирије, Ирака, Јемена и Либије читајте ОВДЕ.