Skip to main content
NATO

HOLANDIJA OTKRILA POVERLJIVE INFORMACIJE: Ubijali smo i civile, objavljeni novi dokazi, izvršili više od 600 vazdušnih udara

Foto: Profimedia
Nemili događaji bili su predmet žučnih rasparva u holandskom parlamentu

Holandija je danas otkrila poverljive informacije o holandskim vazdušnim udarima na mete ISIS-a u Iraku i Siriji. Potez dolazi nakon što su holandski novinari pronašli nove dokaze o civilnim žrtvama u napadu na Mosul u martu 2016. godine.

IZRAEL IZVRŠIO ŽESTOKE UDARE NA SIRIJU: Vazdušni napad izveden na Damask

IZRAEL IZVRŠIO ŽESTOKE UDARE NA SIRIJU: Vazdušni napad izveden na Damask

"UOPŠTE SE NE KAJE" Sin milijardera javno priznao ubistvo studentkinje, ali mu ne mogu ništa!

"UOPŠTE SE NE KAJE" Sin milijardera javno priznao ubistvo studentkinje, ali mu ne mogu ništa!

LOVCI F-16 IZVRŠILI STRAHOVITE UDARE: Pokrenuta serija vazdušnih napada, ima mrtvih!

LOVCI F-16 IZVRŠILI STRAHOVITE UDARE: Pokrenuta serija vazdušnih napada, ima mrtvih!

Navodi se da je holandsko vazduhoplovstvo ubilo najmanje sedam civila u napadu na stambenu zgradu u iračkom gradu Mosulu 2016. godine, pokazala je istraga holandskih medija, a preneo je holandski list NRC.

Taj udar bio je usmeren na stambenu zgradu nedaleko od Univerziteta u Mosulu u kojoj su smešteni akademici i njihove porodice. Holandsko Ministarstvo odbrane tvrdi da je tu zgradu koalicija protiv ISIS-a, koju je predvodila SAD, označila kao štab terorističke organizacije.

Kako se navodi, Centralna komanda SAD iz 2017. godine lažno je zaključila da napad nije doveo do povrede civila. Kao odgovor na nalaze, holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren u četvrtak je najavila istragu o napadu koju vodi vlada.

U pismu holandskom parlamentu, ona je takođe rekla da je Holandija danas obelodanila ranije poverljive informacije koje se odnose na više od 600 vazdušnih udara korišćenjem oko 2.200 bombi koje je izvelo holandsko vazduhoplovstvo u Iraku i Siriji između 2014. i 2018. godine. Ključni podaci u vezi sa napadima, uključujući i koordinate holandskih ciljeva i datume i vreme kada su napadnuti, bili su javno dostupni u onlajn bazi podataka.

Ovaj događaj je korak bez presedana, koji je preduzeo evropski koalicioni partner u vazdušnoj kampanji protiv ISIS-a u pogledu obezbeđivanja veće transparentnosti i kada je reč o lošim uticajima na civile. Dugi niz godina, međutim, holandska vlada nije uspevala da obezbedi takvu transparentnost, uprkos ponovljenim pozivima holandskih zakonodavaca da to učini.

Islamska država, ISIS
Islamska država, ISIS
Foto: SD/ilustracija

O tom pitanju se žestoko raspravljalou parlamentu nakon što su mediji 2019. godine izvestili da je u holandskom vazdušnom napadu 2015. na irački grad Havija ubijeno najmanje 70 civila. Tada je holandski premijer Mark Rute rekao da je na američkoj Centralnoj komandi da utvrdi šta se dogodilo.

- Oni su arbitri u takvim slučajevima, jer imaju sve znanje i iskustvo i mogu to da urade veoma autoritativno - rekao je Rute poslanicima 2019. godine.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
20 Beograd