Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДУХ ГАДАФИЈА СЕ НАДВИО НАД ЛИБИЈОМ: Фелдмаршал Хафтар и влада из Триполија страхују, "Мач ислама" долази по њих!

18.12.2021. 21:24
Пише:
Србија Danas/South Фронт
Moamer Gadafi
Моамер Гадафи / Извор: Профимедиа

Земља је на ивици хаоса

Председнички избори заказани за 24. децембар у Либији неће бити одржани. Сада је извесно. Чека се само званична изјава Државне високе изборне комисије. Већ у наредних неколико сати Хнец ће подићи белу заставу. Либија ризикује вакуум власти, јер би и премијер Абделхамид Дбеибах и шеф државе Мохамед Јунис Ахмед ал-Манфи пали са својих функција у случају избора. Њихов мандат је завршен и повезан са изборним консултацијама.

ЛИБИЈА У ХАОСУ! Триполи под контролом разних милиција и војске, Хафтарове снаге ЛНА заузеле град Себу, ништа од избора!

ЛИБИЈА У ХАОСУ! Триполи под контролом разних милиција и војске, Хафтарове снаге ЛНА заузеле град Себу, ништа од избора!

ХУТИ ЛАНСИРАЛИ БАЛИСТИЧКЕ РАКЕТЕ НА САУДИЈСКУ АРАБИЈУ: Гађани витални објекти краљевине, то је освета за почињене злочине

ХУТИ ЛАНСИРАЛИ БАЛИСТИЧКЕ РАКЕТЕ НА САУДИЈСКУ АРАБИЈУ: Гађани витални објекти краљевине, то је освета за почињене злочине

АСАД И ЕРДОГАН НА ПРАГУ ИСТОРИЈСКОГ ДОГОВОРА: На помолу обнова Аданског споразума, Курдима се не пише добро!

АСАД И ЕРДОГАН НА ПРАГУ ИСТОРИЈСКОГ ДОГОВОРА: На помолу обнова Аданског споразума, Курдима се не пише добро!

Кандидатура Саифа ал Ислама ал Гадафија уништила је ионако несигурну равнотежу између фракција које се боре за власт у Либији. Земља је подељена на три велике области утицаја. Триполитанија је у великој мери под заштитом турске владе, Киренаика – тренутно једини "мирни" регион – којим управља Либијска национална армија (ЛНА) коју предводи генерал Калифа Хафтар је под утицајем је Русије и Египта.

И коначно, Фезан, резервоар већег дела либијског богатства са 70 одсто угљоводоника. Управо у изборној јединици Себа, најважнијем граду Фезана, Саиф ал Ислам ал Гадафи (Мач ислама) је представио своју кандидатуру за председника Либијске Републике.

Притисци међународне заједнице да се изађе на изборе су застали због трвења између различитих делова либијског света и због објективне чињенице. Да је гласање заиста слободно, Либија би несумњиво изабрала Саифа ал Ислама за новог шефа државе. То је резултат свих предизборних анкета које су медији и оператери друштвених мрежа спровели последњих недеља.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Гадафијево име би победило сваког конкурента и био би то епохални пораз Уједињених нација и нових лидера Либије после 2011. године.

Постоје јасни сигнали са политичког и војног поља. Триполи је прошле недеље поново дошао под контролу наоружаних милиција. Бригада Ал Самоуд пуковника Салаха Бадија показала је потпуну недоследност двојца Дбеибах-Менфи. За неколико сати, возила пуковника Бадија ставила су под контролу кључне тачке моћи у Триполију, од председничке палате до Министарства одбране.

У исто време, Либијска национална армија је опседала град Себу. Циљ трупа генерала Хафтара био је да ставе 116. бригаду под своју контролу. Мисија је остварена. Хафтарова војска сада контролише два од три главна либијска региона.

Оно што се чини као увод у грађански рат је заправо "ризико игра" која служи за репозиционирање снага на терену и успостављање стабилне равнотеже. За Дбеибаха и Ал Менфија нема наде да ће остати на челу земље после 24. децембра. Велики радник је Аквила Салех, бивши шеф државе у Либији између 2014. и 2015. године. 

Након што је напустио функцију у корист Фајеза Ал Сераџа (председника који је Либији наметнула међународна заједница), Салех је наставио свој политички рад из Тобрука. Кандидат на изборима 24. децембра, либијски политичар је успео да пронађе решење које задовољава све снаге на терену. "Јединствено" решење које се састоји у томе да се сви удруже против повратка Гадафија на власт.

Тако је вечитим ривалима предодређено да се у блиској будућности претворе у згодне савезе. Салехов план укључује стварање неких гаранцијских цифара. Са старијим лидером пореклом из града Ал Куба као председником нације, вођење владе би било поверено протурском Фати Башаги, бившем министру унутрашњих послова владе Ал Сераџа.

Прича Салех-Башага није ништа ново. Њих двојица су се заједно представили на завршним изборима у Форуму за либијски политички дијалог у Женеви (ЛПДФ, серија унутарлибијских састанака започета крајем 2020. године, са циљем да брзо доведе до либијских избора и до демократског легитимитета либијских институција).

На гласању 18. јануара 2021. године, Салех и Башага (обојица подржани од стране америчког Стејт департмента) поражени су са пет гласова од два практично непозната политичара: актуелног премијера Дбеибаха и председника Ал Манфија. Либијска влада ће имати и два потпредседника. Једно име је сигурно: Калед Ал Мисри, један од вођа Муслиманског братства у Либији. Ал Мисри је месецима најавио да Братство неће учествовати на изборима.

Остаје да се разјасни коју улогу доделити трећем главном либијском играчу: генералу Хафтару. Салех је играо посредничку улогу између команданта Либијске националне армије и бившег министра унутрашњих послова Башаге. Хафтар, или ко већ за њега, имаће задатак да координира војни систем одбране целе Либије.

Пре само годину и по дана, Хафтарове милиције и трупе националне владе (подржане од турског контингента) сукобиле су се у операцији "Вулкан беса" за освајање Триполија. Од тада је прошло доста времена. Гадафијев дух, симболично оличен у његовом најстаријем сину, толико је застрашујући да приморава два стара ривала да склопе нови савез.

Споразум је прошао и контролу турске владе, која је дала зелено светло. Када ступи на дужност, влада Салех-Башаге мораће да одреди нови датум избора. Али биће дуго времена. Прво, потребно је једном заувек обрачунати се са старим непријатељем свих времена: духом Гадафија.

Вести из Сирије, Ирака, Јемена и Либије можете прочитати ОВДЕ.