Skip to main content
Rat u Libiji

LIBIJA U HAOSU! Tripoli pod kontrolom raznih milicija i vojske, Haftarove snage LNA zauzele grad Sebu, ništa od izbora!

Foto: Profimedia
Libija je na korak od novog građanskog rata

Tripoli i Seba su žarišta pobune, dok grad Misurata zatvara vrata delegaciji UN, koju predvodi Stefani Vilijams i potvrđuje da neće učestvovati na izborima zakazanim za 24. decembar.

HUTI OBORILI AMERIČKI VAZDUHOPLOV! Ansaralah nepobediv, uzvraća snažne udarce vojnoj imperiji

HUTI OBORILI AMERIČKI VAZDUHOPLOV! Ansaralah nepobediv, uzvraća snažne udarce vojnoj imperiji

SIRIJSKA VOJSKA I ASADOVE PRISTALICE PRESRELE AMERIČKE SNAGE: Letele kamenice, malo falilo da zapucaju! (VIDEO)

SIRIJSKA VOJSKA I ASADOVE PRISTALICE PRESRELE AMERIČKE SNAGE: Letele kamenice, malo falilo da zapucaju! (VIDEO)

NOVI UDARI NA SIRIJU! Izraelske F-16 bombardovale aerodrom u Damasku, Panciri zagrmeli žestoko, oboren veliki broj raketa!

NOVI UDARI NA SIRIJU! Izraelske F-16 bombardovale aerodrom u Damasku, Panciri zagrmeli žestoko, oboren veliki broj raketa!

Nedelju dana pre glasanja, tenzije između rivalskih frakcija ruše kulu od karata koju je izgradila međunarodna zajednica da bi obnovila demokratski put. Sada je izvesno: izbori koji su trebali da dovedu do imenovanja novog šefa države i nove parlamentarne skupštine biće odloženi za kasnije.

Verovatno na proleće sledeće godine. Sledećeg ponedeljka će na red doći Visoka izborna komisija da konstatuje nemogućnost glasanja. Sada je, međutim, neophodno shvatiti ko će moći da povede zemlju na izbore, a da izbegne još jedan građanski rat. Vlada koju vodi privremeni premijer Ahmed Dbeibah više ne kontroliše zemlju.

Tripoli je od sinoć ponovo pod kontrolom milicija. Glavni grad ponovo doživljava noćnu moru građanskog rata, sa čitavim kvartovima bez struje i vode. Od juče uveče ulicama Tripolija patroliraju vozila Brigade Al Samoud, kojom komanduje pukovnik Salah Badi (vojnik koji se poredi sa Džordžom Vašingtonom i koji je pod sankcijama Ujedinjenih nacija). Vojska vlada prostorom oko zgrade Vlade nacionalnog jedinstva, predsedničkog saveta, a od juče uveče su opkolile i Ministarstvo odbrane.

Vojna vozila takođe drže pod kontrolom južni deo grada. Pobuna je izbila nakon što je Predsednički savet smenio komandanta Tripoliskog vojnog okruga. Komandant vojnog okruga Tripoli Abdel Baset Marvan zamenjen je – odlukom libijskog predsednika Memfisa – Abdelom Kaderom Mansurom, bivšim pripadnikom vojnih operacija Fadžr Libija, Al Bunjan Al Marsus i operacije "Bes vulkana".

Predsednički kandidati u Libiji
Predsednički kandidati u Libiji
Foto: Profimedia/Youtube/Printscreen

Poslednjih nedelja, Dbeibah i Menfi su takođe zamenili šefa obaveštajne službe, postavljajući generala Osamu Al Juvailija na vrh vojne obaveštajne službe. Brigada Al Samoud preuzela je kontrolu nad glavnim gradom praktično bez ispaljenog metka. Poslednjih nedelja, Dbeibah i Menfi su takođe smenili šefa obaveštajne službe, postavljajući generala Osamu Al Juvailija na vrh vojne obaveštajne službe.

Brigada Al Samoud je u belešci koju je objavila milicija objasnila da "neće biti predsedničkih izbora i da će sve državne institucije biti zatvorene".

Čak i u Fezanu, regionu najbogatijem naftom, došlo je do sukoba. Snage povezane sa Libijskom nacionalnom armijom (LNA) generala Kalife Haftara ušle su u južni libijski grad Sebu nakon dogovora sa gradskim šeicima i uglednicima.

Postignuti sporazum predviđa prolazak 116. brigade – koja je ranije bila u sastavu Ministarstva odbrane Vlade nacionalnog jedinstva Tripolija – pod kontrolom snaga Kirenaike. Komanda nad 118. brigadom prebacuje se sa komandanta Masuda al Džedija na Ali al Deba al Sulaimanija.

Seba je bila okružena dugim vojnim kolonama oklopnih vozila i tenkova LNA.

U međuvremenu, misija Stefani Vilijamsa u Misurati završila se senzacionalnim neuspehom. Izaslanik Ujedinjenih nacija se do poslednjeg časa nadao da će ubediti vojskovođe i plemenske vođe u toj oblasti da slede put izbora. Dobio je oštro "ne".

U stvarnosti, u opasnosti nisu dovedeni samo izbori koje je sada nemoguće održati. Celokupno jedinstvo Libije je u pitanju. Zemlja je sve bliža još jednoj podeli koja neće biti bezbolna.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd