Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕКСКЛУЗИВНО: СПИСАК 250 ИСЛАМСКИХ РАТНИКА СА БАЛКАНА У СИРИЈИ И ИРАКУ (33): Сведочење Амнеса Чековића из Новог Пазара

11.07.2018. 16:59
Пише:
Србија Данас/Душан Марић
Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа

Многи се нису вратили из џихада

Црљенковић Амир (1991) из Раковчана код Приједора у Сирију је отишао у јуну 2014. а погинуо је после месец дана, крајем јула 2014. године. Његов отац Хасага Црљенковић био је сведок тужилаштва БиХ у процесу против вође вехабијског покрета Билала Боснића.

- Мој син је увек био у вери, ја сам га тако одгојио. Курански ајет "борите се на Алахову путу залажући иметке и животе своје" био је мотив за његов одлазак на сиријско ратиште - рекао је Црљенковић.

Он је добио информацију да му је син на ратишту био у некој јединици са Чеченима, а да је са њим био и њихов рођак Енес Боровец, такође из Приједора, који је у Сирију отишао у новембру 2013.

НЕЗАУСТАВЉИВА офанзива на свим фронтовима у Дари: Нижу се победе сиријске војске, исламисти у расулу

Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа

- Док је овде живео, заједно смо ишли на џуму-намаз код Боснића, знао је по неколико дана отићи у Маочу и Ошве код Маглаја, али никад није помињао одлазак у Сирију. Послали су ми слику преко скајпа да је погинуо – истакао је отац страдалог џихадисте.

Црновршанин Изудин (1989) је 3. априла 2018. пред Специјалним судом у Београду, заједно са још шесторицом муслимана из Рашке области, осуђен на девет година и шест месеци затвора због повезаности са исламским тероризмом и учешћем у рату у Сирији на страни Исламске државе. Изудин је изрицање казне дочекао у затвору, у којем се налази од октобра 2014. када је ухапшен заједно са Сеадом Плојовићем и Фератом Касумовићем.

Снимци све говоре: Запад слао оружје у Дару за борбу против сиријске војске (ВИДЕО)

Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа

Црновршанин је на ратиште у Сирију отишао 2013. године, у организацији Абида Подбићанина, заједно са Тефиком Мујовићем, Фератом Касумовићем, Асмиром Авдуловићем и Амнесом Чековићем. Вратио се после три месеца, заједно са Касумовићем.

Чековић Амнес (1989) из Новог Пазара, на ратиште у Сирију је отишао 2013. године, у организацији Абида Подбићанина. По повратку у Србију је ухапшен. Пристао је да сарађује са правосудним органима и о свом одласку на Блиски исток сведочи пред Специјалним судом.

Снимци све говоре: Запад слао оружје у Дару за борбу против сиријске војске (ВИДЕО)

Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа

У новопазарском џемату Фуркан, где је ишао да моли, 2013. године упознао је Рејхана Плојовића и Изудина Црновршанина, који га је почео убеђивати да иду у Сирију. Чековић је објаснио да је два-три пута ишао и у Горњу Маочу у БиХ, средиште вехабијског покрета, где је слушао предавања шеиха Нусрета Имамовића, који је присутним верницима говорио да је исправно ићи у Сирију и џихад.

- Изудин ме је позвао да идем. Рекао сам да имам болесну мајку. Он је казао да је болест од Алаха, да и болесни људи иду. Поручио ми је: Одлучи до сутра. Сутрадан сам казао да хоћу да идем али да немам новац за пут. Рејхан и Изудин су рекли да ће паре да се прикупе у Аустрији и Луксембургу.

Руси ОСВЕТИЛИ сиријску војску: Исламисти беже пред ракетама у Латакији

vehabije
вехабије / Извор: Профимедиа/илустрација

Међутим, планирани пут је одлаган, па је међу будућим борцима против легалне сиријске владе дошло до сукоба. Чекали су све док преко "вестерн униона" из Хамбурга нису добили новац, након чега су одлучили да купе одећу и вреће за спавање за ратиште.

- Изудин је рекао да узимамо црну одећу да нас не би уочио непријатељ. Асмир, Рејхан и ја смо кренули опет у Горњу Маочу, али су Рејхана зауставили на граници и казали да не може у Босну. Ми смо стигли касно. Питали смо Нусрета Имамовића да ли је у реду слагати родитеље и отићи без њиховог пристанка у Сирију. Он је рекао да је то у реду - изјавио је Чековић.

ОСВЕТА КУРДА У АФРИНУ: Погледајте ЈЕЗИВО смакнуће команданта Слободне сиријске војске! (ВИДЕО)

muslimani se mole
муслимани се моле / Извор: Профимедиа

У једном тренутку, Чековић је одустао од одласка у рат и то саопштио Плојовићу. Али након тога наставио је да тражи неку другу везу преко које би отишао на Блиски исток. Препоручили су му да преко Фејсбука контактира Мирзу Ганића (младић из Новог Пазара, касније погинуо у Сирији). У међувремену, ступили су у везу са Абидом Подбићанином, имамом из Пријепоља и једним од организатора одласка џихадиста из Србије у Сирију.

- Сеад Плојовић нам је казао да нас Подбићанин поздравља и да нас чека. Речено нам је да ћемо тамо почети као стража на већ обезбеђеним границама, да ћемо ићи у камп за обуку и да ћемо бити у јединици код Абида Подбићанина - причао је Чековић.

У Сирију су пошли Чековић, Асмир Авдуловић из Новог Пазара и још један младић.

Страховит удар Исламске државе у Дари! У самоубилачком нападу убијен велики број сиријских војника!

sirijska vojska
сиријска војска / Извор: Профимедиа

– На граници су ми рекли: "Знамо где идете, дечко, врати се". Казао сам да идемо у Турску да набављамо гардеробу. Питао је где су нам паре, али су нас ипак пустили у Бугарску. У Софији је стигла порука да је и Изудин Црновршанин у Бугарској, па смо се нашли са њим. Били смо у ресторану са још око 100 људи. Сви они су чекали да се пребаце у Сирију. Ту су била и нека два полицајца која су нас упозорила да не ширимо причу куда идемо. Увече смо кренули кроз Турску ка Сирији - сведочио је на суду Чековић.

У путу, када су били близу сиријске границе, код града Килис, који је био под контролом терористичке Исламске државе, на мобилни телефон га је позвао отац, који му је рекао да зна куда је кренуо и молио га да се врати у Србију. Није послушао оца, иако је бринуо за мајчино здравље, плашећи се да би могла да изврши самоубиство.

Islamisti
Исламисти / Извор: Профимедиа

БИТКА ЗА ДАРУ скоро ЗАВРШЕНА! Побуњеници РАЗБИЈЕНИ, сиријска војска ВЕЋ СЛАВИ ВЕЛИКУ ПОБЕДУ! (МАПА)

- Имао сам 24 године. Највише ме је бринуло да ми Алах неће опростити ако моја мајка науди себи због мене. Сматрао сам да је исправно борити се против Асадове војске јер ја сам припадник сунита, а не шиита - изјавио је Чековић, који тврди да у Сирији није учествовао у борбама.

Пише: Душан Марић

Вести из Сирије, Ирака и Јемена погледајте ОВДЕ.