Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Крвава БИОГРАФИЈА УБИЈЕНОГ лидера Исламске државе Ал Багдадија: Ко је он био и шта је све радио

16.06.2017. 11:02
Пише:
Србија Данас
Abu Bakr Al Bagdadi
Абу Бакр Ал Багдади / Извор: СД/илустрација

Истакао се у бројним нападима

Абу Бакр Ал Багдади

Ибрахим ибн Авад ибн Ибрахим Али ибн Мухамед ел Бадри ел Самараи, раније такође познат као др Ибрахим и Абу Дуа, најпознатији по свом ратном надимку Абу Бакр ел Багдади  и у покушају да се прикаже као потомак пророка Мухамеда, као Абу Бакр ел Багдади ел Хусеини ел Хашими ел Кураши и као Вођа правоверних Халиф Ибрахим вођа је терористичке организације, који је именован за "халифа" самопроглашене терористичке државе под називом "Исламска држава" која окупира делове западног Ирака и централне и источне Сирије. Био је вођа Исламске државе.

Е САД ЈЕ ГОТОВ СТВАРНО: Руси убили лидера Исламске државе ал Багдадија!

Сиријска војска ОПАСНО СТИСЛА терористе на југу Сирије: Тела џихадиста на све стране у Дари (ФОТО)

Награда за његово хватање

Дана 4. октобра 2011, Стејт департмент Сједињених Држава је поставио Ал Багдадија на списак глобалних терориста, објавио награду до 10 милиона долара за информацију која би довела до његовог хватања или проналажења живог или мртвог. Једино је за Ајмана ел Завахирија, вођу већ од раније познате терористичке групе Ал Каиде обећана већа награда у износу од 25 милиона долара.

Родом из Самаре

Верује се да је Ал Багдади рођен близу Самаре у Ираку, 1971. године. Извештаји сугеришу да је био имам у џамији Имама Ахмада ибн Ханбала у Самари у време америчке инвазије на Ирак. Завршио је мастер и докторске Исламске студије на Универзитету исламских наука у багдадском предграђу Азамија.

Хвале се на сва УСТА: Џихадисти тврде да су њихови СПЕЦИЈАЛЦИ убили 32 курдских бораца

Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа

Америчка инвазија на Ирак

Након америчке инвазије на Ирак 2003, Ал Багдади је учествовао у оснивању милитантне групе „Војска сунитског народа и заједнице“ у којој је служио као вођа шеријатског комитета. Ал-Багдади и његова група су се придружили Муџахединском савету шуре (МСЦ) 2006, у коме је такође служио као део шеријатског комитета. Након што је МСЦ преименован у Исламска држава Ирака (ИСИ) 2006, Ал Багдади је постао генерални супервизор шеријатског комитета и члан вишег консултативног савета.

Судећи по подацима Министарства одбране САД, Ал Багдади је држан у америчком војном кампу Бука као „интернирани цивил“ од фебруара до децембра 2004, када је пуштен. Одбор који је одлучивао о његовом пуштању је предложио „безусловно ослобађање“ Ал Багдадија и не постоје подаци да је био затваран у неком другом периоду. Са друге стране, у више новина је објављено да је Ал Багдади био затворен од 2005 до 2009.

Исламска држава осујетила СНАЖАН напад побуњеника Слободне сиријске војске на југу Сирије (ФОТО)

Raka
Рака / Извор: Профимедиа

Исламска држава Ирака (ИСИ)

Исламска држава Ирака (ИСИ), позната и као Ал Каида Ирака је била ирачки огранак међународне исламистичке организације Ал Каида. Дана 16. маја 2010. објављено је да је Ал Багдади постао вођа ИСИ након смрти његовог претходника Абу Омара ел Багдадија у нападу месец дана раније.

Као вођа ИСИ, Ал Багдади је био одговоран за организовање и управљање великим операцијама као што је напад на Ум ел Кура џамију у Багдаду 28. августа 2011, у коме је убијен познати сунитски правник Халид ел Фахдави. Између марта и априла 2011, ИСИ је преузела одговорност за 23 напада јужно од Багдада, за које се тврди да су извршени под Ал Багдадијевом командом.

Џихадисти СТРАХОВИТО ударили по положајима Курда у Ефрину на северозападу Сирије

Osama bin Laden
Осама бин Ладен / Извор: Профимедиа

Позив на одмазду поводом убиства Осаме бин Ладена

Након америчке акције 2. маја 2011. у Аботабаду у Пакистану, у којој је убијен вођа Ал Каиде, Осама бин Ладен, Ал Багдади је издао саопштење у коме је славио Бин Ладена и запретио насилном одмаздом за његову смрт. 5. маја 2011, Ал Багдади је преузео одговорност за напад у граду Хили у коме је убијено 24 полицајца и рањено 72 људи.

Напади широм Ирака

Дана 15. августа 2011, талас самоубилачких напада ИСИ је започет у Мосулу, који је довео до смрти 70 људи. Убрзо потом, ИСИ је на свом сајту обећала да ће извршити 100 напада широм Ирака у знак одмазде за убиство Бин Ладена. Речено је да ће ова кампања бити спроведена на више различитих начина који укључују самоубилачке нападе, бомбе поред пута и друге видове напада у свим градовима и руралним областима широм Ирака.

НА ПУТУ ЗА ДЕИР ЕЗ ЗОР: Џихадисти ИС беже пред налетом сиријског 5. корпуса!

Američki vojnici u Iraku
Амерички војници у Ираку / Извор: Профимедиа

Дана 22. децембра 2011, серија координисаних напада аутомобилима бомбама и импровизованим експлозивним направама је извршена у десетак крајева широм Багдада. У овим нападима су погинуле најмање 63 особе, а рањено је 180; напад је уследио само неколико дана након што су Сједињене Државе завршиле повлачење својих трупа из Ирака. 26. децембра, ИСИ је издала саопштење на џихадистичким интернет форумима, у којима преузима одговорност за ову операцију и истакла да су мете багдадских напада „детаљно прегледане и истражене“ и да су „операције биле дистрибуисане између циљања безбедносних штабова, војних патрола и места окупљања прљавих из Ел Даџал армије“, што се односи на Махди армију шиитског ратног вође Муктаде ел Садра.

Дана 2. децембра 2012, ирачки званичници су тврдили да су заробили Ел Багдадија у Багдаду након двомесечне операције хватања. Званичници су тврдили да су такође запленили и списак са именима и локацијама других оперативаца Ал Каиде.  Међутим, ИСИ је одбацила ове наводе. У интервјуу датом Ал Џазири 7. децембра 2012, вршилац дужности министра унутрашњих послова Ирака је рекао да ухапшени човек није Ал Багдади већ вођа одсека задужен за област од северних предграђа Багдада до дистрикта Таџи северно од Багдада.

Русија ЖЕСТОКО искритиковала Американце: Какав је то начин да уносите ракете против воље Сиријаца!

Borci Al Kaide u Levantu
Борци Ал Каиде у Леванту / Извор: Профимедиа

Ширење ИСИ-ја на Сирију

Ал Багдади је остао вођа ИСИ до његовог формалног ширења у Сирију 2013, када је у изјави 8. априла прогласио формирање Исламске државе Ирака и Леванта (ИСИЛ) (у алтернативном преводу са арапског Исламска држава Ирака и Сирије). Као вођа ИСИЛ, Ал Багдади је преузео команду над свим активностима организације у Ираку и Сирији.

Раскол између Ал Багдадија (Исламска држава) и Ајмана Ал Завахирија (Ал Каида)

Када је најавио формирање ИСИЛ-а, Ал Багдади је рекао да је џихадистичка фракција умешана у Грађански рат у Сирији, Ал Нусра Фронт је била проширење ИСИ у Сирији, и тада је спојена са ИСИС-ом (ИС). Вођа Ал Нусра фронта, Абу Мухамед ел Џавлани, оспорио је да ће доћи до спајања две групе и позвао емира Ал Каиде, Ајмана ел Завахирија да се огласи по овом питању. Ал Завахири је издао саопштење да ИСИЛ треба да буде укинута и да Ал Багдади треба да ограничи активности своје групе на Ирак. Ал Багдади је, међутим, одбацио Ал Завахиријеву одлуку и преузео контролу над наводних 80 одсто страних бораца фронта Ал Нусре. У јануару 2014, ИС је избацио Фронт Ал Нусра из сиријског града Ар-Рака, а истог месеца су сукоби између две групе у Сирији довеле до смрти стотина бораца и расељавања десетина хиљада цивила. У фебруару 2014, Ал Каида се одрекла свих односа са ИС-ом.

КРВАВ пут до гасних поља Арак: ЖЕСТОК сукоб сиријске војске и терориста унутар нафтних поља! (ВИДЕО)

Al Nusra Front
Ал Нусра Фронт / Извор: Профимедиа/илустрација

Порекло финансијке помоћи Ал Багдадију и Исламској држави

Према неколицини западних извора, Ал Багдади и ИС су примали финансијску подршку од грађана Саудијске Арабије и Катара, и регрутовали су борце у оквиру кампања, нарочито у Саудијској Арабији.

Успостављање калифата (халифата), проглашење калифом и реакција муслиманског света

Дана 29. јуна 2014, ИС је објавио успостављање калифата, и проглашење Ал Багдадија за халифа, који ће од сада бити познат као Халиф Ибрахим, а Исламска држава Ирака и Леванта је преименована у Исламску државу. Широм муслиманског света су уследиле бројне дебате о легитимитету ових потеза.

Проглашење халифата су жестоко критиковале блискоисточне владе и друге џихадистичке групе као и сунитски теолози и историчари. Јусуф ел Карадави, познати учењак који живи у Катару је рекао:

- Проглашење издато од стране Исламске државе је ништавно по шеријату и има опасне последице по суните у Ираку и по побуну у Сирији - додајући да звање халифа може „дати само цео муслимански народ“, а не појединачна група.

Сиријска армија прогласила исток Палмире СЛОБОДНИМ и приказала СНИМКЕ НАПРЕДОВАЊА ка Деир ез Зору! (ФОТО/ВИДЕО)

Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа/илустрација

Аудио порука из џамије Ал Нури у Мосулу

У аудио поруци, Ал Багдади је најавио да ће ИС марширати на Рим како би успоставили Исламску државу од Блиског истока па широм Европе, истакавши да ће освојити и Рим и Шпанију у овом походу. Такође је позвао муслимане широм света да емигрирају у нову Исламску државу.

Дана 5. јула 2014. објављен је видео који изгледа да приказује Ал Багдадија како држи говор у Великој џамији ел Нури у Мосулу на северу Ирака. Представник ирачке владе је изјавио да се на снимку не налази Ал Багдади, назвавши га „фарсом“. Међутим, i BBC i Asošijeted прес су цитирали неименоване ирачке званичнике који су рекли да верују да човек на снимку заиста јесте Ал Багдади. Ал Багдади се у говору прогласио вођом свих муслимана, и позвао муслимане широм света да га подрже.

МЕСЕЦ СМРТИ У СИРИЈИ: Овај јун Исламска држава никада неће заборавити (МАПА)

Su-35
Су-35 / Извор: Профимедиа

Убијен неколико пута до сада

У више наврата је проглашаван мртвим, након бројних акција коалиционих снага на челу са САД у Сирији и Ираку. Посебно ако се узму у обзир ваздушни удари за које се претпостављало да су елиминисали овог светског терористу и лидера најопасније терористичке организације у свету.

Најновије саопштење руског Министарства одбране поводом његове смрти

Последња таква информација о смрти Ал Багдадија стигла је дана 16. јуна 2017. године, када је руско Министарство одбране објавило вест да је он убијен у нападу руских ваздушних снага 28. маја на југу Раке.

- Према информцијама које се проверавају из различитих канала, на војном састанку је (по питању извођења удара ваздушно-космичких снага Русије) присуствовао такође и лидер ИС-а Ибрахим Абу Бакр ел Багдади који је за време удара убијен - наводи се у саопштењу. Више о томе можете прочитати ОВДЕ.

У комбинованом нападу авиона Су-34 и Су-35 на седиште калифата у Раки, поред Багдадија, страдало је 30 војних лидера и преко 300 бораца Исламске државе.

Вести из Сирије и Ирака можете прочитати ОВДЕ.