Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СИГУРНЕ ЗОНЕ У СИРИЈИ: Пут ка миру или нови вид окупације?

04.05.2017. 19:02
Пише:
Србија Данас/Адванце
Sudbina Sirije
Судбина Сирије / Извор: СД/илустрација

Руски председник Владимир Путин се у последњих 24 сата снажније ангажовао око решавања сукоба у Сирији

Наиме, о тој теми прво је телефоном јуче разговарао с америчким председником Доналдом Трампом, а потом и лично с турским председником Ердоганом који је у посети Сочију. А поред тога, како истиче сам Путин, консултације се у исто време воде с Техераном и Дамаском.

Може ли се Сирија напокон надати трајнијем прекиду ватре?

Извесно је да се на томе ради, но, након небројено пропалих покушаја, простора за оптимизам и нема баш превише.

Током конференције с Ердоганом руски председник је поручио: "За развој политичког процеса у Сирији, примирје мора бити успостављено... Русија, Турска и Иран све ово време разматрају како то примире спровести у пракси. Један од начина је стварање сигурних зона или зона де-ескалације".

Погледајте какав ХОРОР остаје након америчких бомби у Мосулу (ФОТО)

Да, то свакако јесте један од начина - један од начина на којем сиријски непријатељи на челу с Турском, заливским монархијама и САД, инсистирају већ годинама. Прича је стара, но да поновимо главни проблем - ко би контролисао те сигурне зоне, ко би их учинио заиста сигурнима? 

УН? Некаква мешавина коалиција сиријских пријатеља и непријатеља? То би чак и могло бити позитивно, али о таквим сценаријима заправо нико не говори - сваки досадашњи помен "сигурних зона" долазио је искључиво од стране сиријских непријатеља који предлажу да они, и само они, обезбеђују сигурност у поменутим зонама. Таква имплементација не би била ништа друго до додатна окупација сиријске територије - а када се сиријски територија једном окупира, тешко се пушта, што можемо видети на примеру Голанске висоравни.

ТЕРОРИСТИ ПОТПУНО ОКРУЖЕНИ: Ирачка војска разбија одбрану Мосула (МАПА/ВИДЕО)

Но, ово би било и нешто више од тога - сигурне зоне вероватно би постале и уточишта за милитанте који рат полако, али сигурно, губе. Надаље, такве просторе већ имамо на северу Сирије где је поједине територије окупирала турска војска, но, тај простор ипак није толико велик колико се Анкара надала.

Provincija Idlib
Провинција Идлиб / Извор: Фото: Printscreen syriancivilwarmap.com

Но, сигурне зоне које помињу светски државници нешто су сасвим друго - били би то већи делови Сирије где би се спречавао сукоб тренутно сукобљених страна. Наравно, таква зона мора бити и зона забране лета - на кога би се пак то односило? На све војне авионе? Немогуће - једна сила ипак мора бити присутна у зраку, како би рушила друге.

САД ће на то рећи "па ми већ и јесмо коалиција, тај посао ћемо преузети ми" - наиме, постоји тзв. америчка анти-ИС коалиција, а то је само параван за америчко војно деловање на простору Ирака и Сирије. У поменутој "коалицији" суделују десетак држава, но њихов допринос је минималан.

Путин истиче како су одређене консултације с Дамаском и Техераном већ обављене и како му делује да амерички председник подупире идеју сигурних зона. Такође, за време конференције питање сигурних зона је коментарисао и Ердоган истичући како подупире ту идеју, нарочито стварања сигурне зоне изнад Идлиба.

БОРЦИ ИС-А СЕ ПОВУКЛИ ИЗ ТАБКЕ: Највећа брана на Еуфрату је слободна! (МАПА)

Којег ли изненађења да Ердоган подупире стварање сигурне зоне, нарочито изнад Идлиба - наиме, реч је о северозападној сиријској провинцији која се граничи с Турском, провинцији која се готово у потпуности налази у рукама исламистичких милитаната. Уз то, поражени милитанти из Алепа и Хомса склонили су се управо у Идлиб.

Džihadisti.jpg
Џихадисти.јпг / Извор: Профимедиа/илустрација

Идлиб је стога на неки начин задњи велики сиријски фронт, или би барем требао бити, ако се овај рат настави колико-толико конвенционално.

Дакле, сигурна зона изнад Идлиба био би најгори могући сценариј за Дамаск. Турска ионако тамо отворено подупире милитанте, а и доводи нове преко границе. Уколико се успостави сигурна зона имали би све време да тамо јачају и припремају се за узвраћање ударца.

Шта ће се на крају догодити? Хоће ли се успоставити сигурне зоне које сиријски непријатељи траже већ годинама?

О томе сада заправо одлучује само један човек, Владимир Путин. Држати судбину у рукама само једног човека по Сирију, свакако, није добро. Иако руска војска помаже сиријској, није се стекао утисак да Москва жели помоћи Дамаску у потпуном ослобађању земље. Посебно јер је Путин након конференције са Ердоганом поручио како су се односи између Турске и Русије "у потпуности опоравили" - у односу на готово потпуни распад који је уследио након што је Турска 2015. срушила један руски војни авион.

ДА ЛИ ЋЕ ОВО ЗНАЧИТИ КРАЈ СУКОБА: Русија тражи успостављање 4 сигурне зоне у Сирији

Такође, започели су и нови сиријски мировни преговори у Астани, а изгледа да су овога пута и Американци ангажованији по том питању јер је и Вашингтон одлучио да пошаље свог представника.

Сирији свакако треба мир, но изгледа да ће то тешко доживети у садашњим границама. Наиме, из преговора "великих играча" јасно се види да се крећу према идеји поделе Сирије, можда не нужно на карти, али дефинитивно на интересне сфере.

Ако желите да знате све о Сирији, запратите нашу Фејсбук страницу посвећену догађајима из ратом разорене Сирије на ОВОМ ЛИНКУ.