Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БИТКА ЗА ИДЛИБ: Сиријска армија брани своју земљу од Турака и терориста, мигранти надиру ка Европи (ВИДЕО)

29.02.2020. 07:53
Пише:
Србија Данас
turska vojska
турска војска / Извор: Профимедиа/илустрација

Пратите ситуацију из минута у минут.

Ситуација у Идлибу је и даље на ивици отвореног рата арапске републике и Турске, после сиријског ваздушног напада током ноћи 27. фебруара, у ком су погинула чак 33 турска војника.

АСАДОВ ОДГОВОР НА ЕРДОГАНОВЕ ПРЕТЊЕ: Нови напад сиријске војске на турске положаје! ИМА МРТВИХ! (ФОТО/ВИДЕО)

АСАДОВ ОДГОВОР НА ЕРДОГАНОВЕ ПРЕТЊЕ: Нови напад сиријске војске на турске положаје! ИМА МРТВИХ! (ФОТО/ВИДЕО)

БИВШИ ТУРСКИ МИНИСТАР ПРИЗНАО: Користимо милитанте да остваримо наше циљеве у Либији и Сирији!

БИВШИ ТУРСКИ МИНИСТАР ПРИЗНАО: Користимо милитанте да остваримо наше циљеве у Либији и Сирији!

"РАТОВАЛИ СМО СА РУСИМА, И ПОНОВО ЋЕМО!" Језива претња из Ердогановог кабинета, Турци се спремају за ПАКАО (ВИДЕО)

"РАТОВАЛИ СМО СА РУСИМА, И ПОНОВО ЋЕМО!" Језива претња из Ердогановог кабинета, Турци се спремају за ПАКАО (ВИДЕО)

Након тога, Турска је узвратила нападима на сиријске положаје, у којима је наводно убијено на стотине сиријских војника, што је очигледна пропаганда чији је циљ да да ветар у леђа џихадистима.

Ердоган је запретио Европи да ће пустити мигранте уколико не добије подршку за акцију у Идлибу, и одмах је прешао са речи на дела. Турци су повукли граничаре са бугарске границе, а морнарици је наређено да престане са контролом и заустављањем мигрантских чамаца.

Одмах потом хиљаде и хиљаде миграната су кренули ка Бугарској, а на грчком острву Лезбос је избио хаос после "десанта" избеглица.

00:29
Макрон позвао на прекид ватре

Француски председник Емануел Макрон позвао је председнике Русије и Турске да обуставе непријатељства у Сирији и договоре трајни прекид ватре.

Макрон је у одвојеним телефонским разговорима Владимиру Путину и Тајипу Реџепу Ердогану рекао да је дубоко забринут због могуће хуманитарне катастрофе изазване сиријском офанзивом и њиховим савезницима у Идлибу, преноси Ројтерс.

- Председник је истакао да је хитан прекид ватре неопходан и позвао Русију и Турску да успоставе трајни и проверљви прекид ватре као што је договорено са Француском и Немачком на самиту у Истанбулу 2018. године - саопштила је Јелисејска палата.

Emanuel Makron
Емануел Макрон / Извор: Профимедиа

Макрон је такође изразио жаљење због смрти турских војника у Сирији и позвао Турску да сарађује са Европском унијом по мигрантском питању.

23:36
Сиријска војска распалила по Турцима

Сиријска армија засула је тешком артиљеријом турске осматрачнице у граду Морк, северно од Хаме. 

21:50
Турци признали да њихова војска у Сирији није на мети Русије

Русија подржава сиријске власти, али се не може рећи да јој је на мети турска војска у Идлибу, саопштио је министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу.

- Русија подржава сиријски режим, али не можемо рећи да смо јој ми мета. Заједно са Русијом радимо на томе да осигурамо одрживо примирје. Јуче смо примили руску делегацију, али очигледно да само председници (Путин и Ердоган) могу да реше овај проблем. Они би требало да се састану у првој седмици марта - рекао је Чавушоглу новинарима у Катару.

19:40
Разговор Путина и Макрона о Идлибу

 Руски председник Владимир Путин разговарао је телефоном с председником Француске Емануелом Макроном о ситуацији у сиријском Идлибу.

Разговор је иницирао Париз.

Како се наводи у саопштењу Кремља, они су разговарали о ескалацији насиља у тој зони, а с тим у вези Путин је француског колегу обавестио о мерама које се предузимају у борби против терориста.

Такође, Путин је рекао да ће сви акспекти решавања сиријског проблема бити на дневном реду његовог сусрета с председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом наредних дана.

Раније је најављено да до тог сусрета треба да дође 5. или 6. марта.

19:05
Председник Ирана разговарао са Путином и Ердоганом о ситуацији у Сирији

Председници Русије и Ирана, Владимир Путин и Хасан Рохани, разговарали су телефоном о ситуацији у сиријском Идлибу.

Разговор је иницирала иранска страна.

Како се наводу и саопштењу из Техерана, Рохани је изнео и став да ескалација насиља у Идлибу изазива забринутист, али да ситауција у тој сиријској провонцији не сме да буде изговор за мешање САД.

- Више пута је речено да се сиријски проблем може речити само политичким путем и он ће бити решен путем дијалога. Али, не смемо да дозволимо да се САД мешају и злоупотребљавају сиријски проблем - рекао је Рохани Путину.

Двојица председника су се сложила да је неопходно спровођење споразума постигнутих у Астани, који се пре свега односе на борбу против терориста, при чему је неопходно поштовати суверенитет и територијалну целовитост Сирије.

Ирански председник је претходно телефоном разговорао и с турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом о ситуацију у Идлибу, при чему је истакао значај наставка сарадње између Ирана, Русије и Турске.

- Питање Идлиба, посебно концентрација опасних терориста и заштита цивила у том региону, веома је сложено. С једне стране треба заштитити цивиле, а с друге уништити терористе - рекао је у разговору Рохани, који је такође истакао значај астанског процеса.

Ердоган је навео да садашња ситуација у Идлибу не сме да се настави и да је забринут за судбину договора из Астане.

Према његовим речима, политички дијалог је једини пут за решавање сиријског проблема.

18:00
Турци моле Американце да им пошаљу ракетни систем патриот

Турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу изјавио је данас да је званична Анкара затражила од САД да пошаљу ракетне системе типа "Патриот" као подршку Турској у сиријској провинцији Идлиб.

Више о овом прочитајте ОВДЕ 

16:10
Бурна седница СБ УН - Сукоб Русије и САД

Стална представница САД при УН Кели Крафт позвала је Русију да "моментално приземљи своје авионе у Сирији", док је Русија, као одговор на то, позвала западне земље да поштују договор.

Крафтова је уједно позвала и Дамаск да повуче своје снаге до линије разграничења, која је утврђена још 2018. године.

Она је на ванредној седници Савета безбедности о ситуацији у Сирији рекла и да САД подржавају Турску по питању "неоправданог напада на турске контролне пунктове што је довело до погибије војника".

Руски медији, међутим, оцењују да је захтев САД упућен Русији упитан имајући у виду да се руске снаге у Сирији налазе легитимно, на захтев званичног Дамаска.

Истовремено, стални представник Русије при УН Василиј Небензја поручио је да се Русија нада да ће поштовање постигнутих договора допринети да се убудуће избегну било какви слични догађаји као што је то био случај прексиноћ у Идлибу.

- Уколико војни и политички званичници успеју да се сконцентришу на основне договоре који су постигнути у оквиру Астанског процеса, као и на оне по питању зоне деескалације у Идлибу, овакви инциденти били би избегнути - рекао је он.

Небензја је поновио став Русије да сиријска војска има пуно право да одговара на нападе терориста, те да Русија не може то ни на који начин да забрани Сирији.

Турски војници погинули ван зоне контролних пунктова

Небензја је такође рекао и да се инцидент са погибијом турских војника догодио ван територије где се налазе турски контролни пунктови.

Претходно се по том питању огласил и Кремљ који је саопштио да су турски војници погинули приликом напада сиријске војске на положаје терориста, будући да турска страна никоме није саопштила да се у том тренутку тамо налазе и припадници турске војске.

- Припадници турске војске, који су се синоћ нашли под ударом сиријских снага, није требало уопште да се налазе на тој локацији - писало је у саопштењу.

15:20
Припрема се сусрет Путина и Ердогана, поводом ситуације у Сирији

 Председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, могли би се састати следеће недеље у Москви, док расту напетости у Сирији, објавио је Кремљ.

- Припрема се могући састанак на највишем нивоу у Москви 5. или 6. марта - рекао је портпарол Кремља, Дмитриј Песков.

Напредовање снага сиријског председника Башара ал-Асада у подручју Идлиба, последњег упоришта побуњеника и оружаних група у Сирији, изазвало је кризу између Москве, главне савезнице режима у Дамаску, и Анкаре, која подржава неке побуњеничке групе.

Турска војска у четвртак је претрпела најтеже губитке у неком нападу од почетка своје интервенције у Сирији 2016. године, изгубивши више од 30 војника у нападима сиријске војске.

Ердоган и Путин телефонски су разговарали у петак ујутро те изразили забринутост стањем у Идлибу, према претходном саопштењу Кремља.

Русија и Турска су 2018. године у Сочију закључиле договор који предвиђа окончање сукоба и постављање турских посматрачких положаја у подручју Идлиба, али договор је пропао последњих седмица, за што две стране једна другој пребацују одговорност.

Од 2017. године одржано је пет самита Ердогана, Путина и иранског председника Хасана Роханија.

Последњи је одржан септембра прошле године у Анкари.

14:28
Руси одговорили на Ердоганов захтев

Остављање Турске "један на један" са сиријским властима је апсолутно неприхватљиво, тим пре јер турске власти немају никаква овлашћења да одређују судбину Сирије, истакао је заменик председавајућег Одбора за међународне послове Државне думе Русије Дмитриј Новиков.

- Таква изјава је неприхватљива из било које тачке гледиште и показује жељу Турске да наметне своју вољу суседним земљама. Поставља се питање ко се и по ком основу налази на сиријској територији. Руска војска је тамо у складу са захтевом легитимне сиријске владе. Што се тиче Ердоганових претензија на управљање судбином Сирије, важно је истаћи да он такво овлашћење нема, да их није добио од Сирије, као и да нису одобрена од стране УН - рекао је Новиков.

Посланик је такође нагласио да покушај да се интереси сиријског председника Башара Асада отуђе од интереса народа те земље делује "веома несквадишање", имајући у виду да је Асад на изборима добио сва потребна овлашћења од сиријског народа како би представљао њихове интересе. 

12:00
Американци преко Турске краду сиријско благо

Америка продаје нафту са сиријских налазишта другим земљама преко Турске, изјавио је сиријски министар трговине Атеф Надаф.

- Америка, наш непријатељ, продаје нафту Турској и преко ње другим земљама, док су у областима Сирије где има нафте у потпуности уништени инфраструктура, железнице и електране. Немамо струју, а без струје, наравно, нема ни локалне производње - рекао је сиријски министар за телевизију.

Он је истакао да је Сирија принуђена да увози нафту, коју може купити само за доларе. Истовремено је подсетио да су сиријске банке, укључујући и централну, под санкцијама, а било какви трансфери новца у Сирију из иностранства су забрањени. 

10:25
Америка изабрала страну - чврсто стоје уз Анкару

 - Ми смо уз нашу савезницу, чланицу НАТО, након безобзирног и дрског напада на турска снаге у Идлибу у којем су погинула 33 војника - рекао је Мајк Помпео у саопштењу, изражавајући саучешће турској влади.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Рекао је да САД најснажније осуђују напад и да "режим сиријског председника Асада, Русија, Иран и Хезболах морају да обуставе нападе на Идлиб".

Помпео је оценио да "њихове акције директно спречавају успостављање примирја на северу Сирије".

10:00
Ердоган молио Путина да му дозволи напад на Сирију

Председник Русије Владимир Путин и његов турски колега Реџеп Тајип Ердоган разговарали су јуче телефоном поводом растућих тензија у сиријској провинцији Идлиб.

Ердоган је наводно тражио од Путина да дозволи Турској да се разрачунају са Сиријом "један на један".

09:20
Смирује се ситуација у Идлибу

Русија и Турска су на консултацијама о Сирији у Анкари потврдили намеру да смање тензију када је реч о копненој борби са терористима, саопштило је руско Министарство иностраних послова.

У руској делегацији која борави у Анкари су специјални изасланик за Сирију председника Русије Александар Лаврентијев, заменик министра спољних послова Сергеј Вершинин и представници Министарства одбране, док турску делегацију предводи заменик министра спољних послова Седат Онал

Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

Како се наводи, током састанка размотрени су конкретни кораци како би се постигла стабилност у Идлибској зони деескалације на основу договора из 2017. и 2018. године.

Акценат ће се ставити на смањење напетости на копну, на наставак борбе против терориста, као и на заштиту цивилног становништва као што је утврђено и резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација.

07:30
Сиријска армија убила још једног турског војника

Синоћ је сиријска армија покренула нове артиљеријске нападе, а том приликом је погинуо један турски војник док су двојица рањена.У одговору турске војске уништено је осам тенкова сиријске војске, четири оклопна возила, пет хаубица, два ракетна лансера и неутралисано 56 сиријских војника, саопштило је турско министарство одбране.

07:10
Турска војска наводно уништила сиријски "Панцир С1"

У одмазди за 33 убијена турска војника у Идлибу, Турска је уништила и један противваздушни систем "панцир С-1" снага сиријског режима, јавили су турски медији.

"Панцир С-1", руске производње, који се користи за уништавање различитих ваздушних циљева наводно је уништен дроном турске војске.

Ипак, како су многи корисници друштвених мрежа указали, систем који је уништен на снимку припада војсци Уједињених Арапских Емирата, и погођен је у Либији, а не у Сирији.

Дешавања у Сирији, Ираку и Јемену можете пратити ОВДЕ

ЛАВРОВ ОБРУСИО ТУРЦИМА: Не можемо да забранимо Дамаску да се бори против ТЕРОРИСТА (ВИДЕО)

ЛАВРОВ ОБРУСИО ТУРЦИМА: Не можемо да забранимо Дамаску да се бори против ТЕРОРИСТА (ВИДЕО)

ЕРДОГАН ХИТНО ЗВАО ПУТИНА: Тежак разговор два председника после КРВАВЕ НОЋИ, ево шта је ЗАКЉУЧАК

ЕРДОГАН ХИТНО ЗВАО ПУТИНА: Тежак разговор два председника после КРВАВЕ НОЋИ, ево шта је ЗАКЉУЧАК

САДА ЈЕ СВЕ ЈАСНО! Руси објаснили како је дошло до СИРИЈСКОГ НАПАДА - Турцима се ово НЕЋЕ СВИДЕТИ (ВИДЕО)

САДА ЈЕ СВЕ ЈАСНО! Руси објаснили како је дошло до СИРИЈСКОГ НАПАДА - Турцима се ово НЕЋЕ СВИДЕТИ (ВИДЕО)

НАПЕТО НА СИРИЈСКО-ТУРСКОЈ ГРАНИЦИ: Погледајте уживо дешавања из ЖАРИШТА СУКОБА (ВИДЕО)

НАПЕТО НА СИРИЈСКО-ТУРСКОЈ ГРАНИЦИ: Погледајте уживо дешавања из ЖАРИШТА СУКОБА (ВИДЕО)

ЕУ ЗАБРИНУТА ЗБОГ СИТУАЦИЈЕ У СИРИЈИ: Напетости у Идлибу воде у велики међународни сукоб (ВИДЕО)

ЕУ ЗАБРИНУТА ЗБОГ СИТУАЦИЈЕ У СИРИЈИ: Напетости у Идлибу воде у велики међународни сукоб (ВИДЕО)