clear sky
23°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

BITKA ZA IDLIB: Sirijska armija brani svoju zemlju od Turaka i terorista, migranti nadiru ka Evropi (VIDEO)

29.02.2020. 07:53
Piše:
Srbija Danas
turska vojska
turska vojska / Izvor: Profimedia/ilustracija

Pratite situaciju iz minuta u minut.

Situacija u Idlibu je i dalje na ivici otvorenog rata arapske republike i Turske, posle sirijskog vazdušnog napada tokom noći 27. februara, u kom su poginula čak 33 turska vojnika.

ASADOV ODGOVOR NA ERDOGANOVE PRETNJE: Novi napad sirijske vojske na turske položaje! IMA MRTVIH! (FOTO/VIDEO)

ASADOV ODGOVOR NA ERDOGANOVE PRETNJE: Novi napad sirijske vojske na turske položaje! IMA MRTVIH! (FOTO/VIDEO)

BIVŠI TURSKI MINISTAR PRIZNAO: Koristimo militante da ostvarimo naše ciljeve u Libiji i Siriji!

BIVŠI TURSKI MINISTAR PRIZNAO: Koristimo militante da ostvarimo naše ciljeve u Libiji i Siriji!

"RATOVALI SMO SA RUSIMA, I PONOVO ĆEMO!" Jeziva pretnja iz Erdoganovog kabineta, Turci se spremaju za PAKAO (VIDEO)

"RATOVALI SMO SA RUSIMA, I PONOVO ĆEMO!" Jeziva pretnja iz Erdoganovog kabineta, Turci se spremaju za PAKAO (VIDEO)

Nakon toga, Turska je uzvratila napadima na sirijske položaje, u kojima je navodno ubijeno na stotine sirijskih vojnika, što je očigledna propaganda čiji je cilj da da vetar u leđa džihadistima.

Erdogan je zapretio Evropi da će pustiti migrante ukoliko ne dobije podršku za akciju u Idlibu, i odmah je prešao sa reči na dela. Turci su povukli graničare sa bugarske granice, a mornarici je naređeno da prestane sa kontrolom i zaustavljanjem migrantskih čamaca.

Odmah potom hiljade i hiljade migranata su krenuli ka Bugarskoj, a na grčkom ostrvu Lezbos je izbio haos posle "desanta" izbeglica.

00:29
Makron pozvao na prekid vatre

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je predsednike Rusije i Turske da obustave neprijateljstva u Siriji i dogovore trajni prekid vatre.

Makron je u odvojenim telefonskim razgovorima Vladimiru Putinu i Tajipu Redžepu Erdoganu rekao da je duboko zabrinut zbog moguće humanitarne katastrofe izazvane sirijskom ofanzivom i njihovim saveznicima u Idlibu, prenosi Rojters.

- Predsednik je istakao da je hitan prekid vatre neophodan i pozvao Rusiju i Tursku da uspostave trajni i proverljvi prekid vatre kao što je dogovoreno sa Francuskom i Nemačkom na samitu u Istanbulu 2018. godine - saopštila je Jelisejska palata.

Emanuel Makron
Emanuel Makron / Izvor: Profimedia

Makron je takođe izrazio žaljenje zbog smrti turskih vojnika u Siriji i pozvao Tursku da sarađuje sa Evropskom unijom po migrantskom pitanju.

23:36
Sirijska vojska raspalila po Turcima

Sirijska armija zasula je teškom artiljerijom turske osmatračnice u gradu Mork, severno od Hame. 

21:50
Turci priznali da njihova vojska u Siriji nije na meti Rusije

Rusija podržava sirijske vlasti, ali se ne može reći da joj je na meti turska vojska u Idlibu, saopštio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

- Rusija podržava sirijski režim, ali ne možemo reći da smo joj mi meta. Zajedno sa Rusijom radimo na tome da osiguramo održivo primirje. Juče smo primili rusku delegaciju, ali očigledno da samo predsednici (Putin i Erdogan) mogu da reše ovaj problem. Oni bi trebalo da se sastanu u prvoj sedmici marta - rekao je Čavušoglu novinarima u Kataru.

19:40
Razgovor Putina i Makrona o Idlibu

 Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o situaciji u sirijskom Idlibu.

Razgovor je inicirao Pariz.

Kako se navodi u saopštenju Kremlja, oni su razgovarali o eskalaciji nasilja u toj zoni, a s tim u vezi Putin je francuskog kolegu obavestio o merama koje se preduzimaju u borbi protiv terorista.

Takođe, Putin je rekao da će svi akspekti rešavanja sirijskog problema biti na dnevnom redu njegovog susreta s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom narednih dana.

Ranije je najavljeno da do tog susreta treba da dođe 5. ili 6. marta.

19:05
Predsednik Irana razgovarao sa Putinom i Erdoganom o situaciji u Siriji

Predsednici Rusije i Irana, Vladimir Putin i Hasan Rohani, razgovarali su telefonom o situaciji u sirijskom Idlibu.

Razgovor je inicirala iranska strana.

Kako se navodu i saopštenju iz Teherana, Rohani je izneo i stav da eskalacija nasilja u Idlibu izaziva zabrinutist, ali da sitaucija u toj sirijskoj provonciji ne sme da bude izgovor za mešanje SAD.

- Više puta je rečeno da se sirijski problem može rečiti samo političkim putem i on će biti rešen putem dijaloga. Ali, ne smemo da dozvolimo da se SAD mešaju i zloupotrebljavaju sirijski problem - rekao je Rohani Putinu.

Dvojica predsednika su se složila da je neophodno sprovođenje sporazuma postignutih u Astani, koji se pre svega odnose na borbu protiv terorista, pri čemu je neophodno poštovati suverenitet i teritorijalnu celovitost Sirije.

Iranski predsednik je prethodno telefonom razgovorao i s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom o situaciju u Idlibu, pri čemu je istakao značaj nastavka saradnje između Irana, Rusije i Turske.

- Pitanje Idliba, posebno koncentracija opasnih terorista i zaštita civila u tom regionu, veoma je složeno. S jedne strane treba zaštititi civile, a s druge uništiti teroriste - rekao je u razgovoru Rohani, koji je takođe istakao značaj astanskog procesa.

Erdogan je naveo da sadašnja situacija u Idlibu ne sme da se nastavi i da je zabrinut za sudbinu dogovora iz Astane.

Prema njegovim rečima, politički dijalog je jedini put za rešavanje sirijskog problema.

18:00
Turci mole Amerikance da im pošalju raketni sistem patriot

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da je zvanična Ankara zatražila od SAD da pošalju raketne sisteme tipa "Patriot" kao podršku Turskoj u sirijskoj provinciji Idlib.

Više o ovom pročitajte OVDE 

16:10
Burna sednica SB UN - Sukob Rusije i SAD

Stalna predstavnica SAD pri UN Keli Kraft pozvala je Rusiju da "momentalno prizemlji svoje avione u Siriji", dok je Rusija, kao odgovor na to, pozvala zapadne zemlje da poštuju dogovor.

Kraftova je ujedno pozvala i Damask da povuče svoje snage do linije razgraničenja, koja je utvrđena još 2018. godine.

Ona je na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti o situaciji u Siriji rekla i da SAD podržavaju Tursku po pitanju "neopravdanog napada na turske kontrolne punktove što je dovelo do pogibije vojnika".

Ruski mediji, međutim, ocenjuju da je zahtev SAD upućen Rusiji upitan imajući u vidu da se ruske snage u Siriji nalaze legitimno, na zahtev zvaničnog Damaska.

Istovremeno, stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja poručio je da se Rusija nada da će poštovanje postignutih dogovora doprineti da se ubuduće izbegnu bilo kakvi slični događaji kao što je to bio slučaj preksinoć u Idlibu.

- Ukoliko vojni i politički zvaničnici uspeju da se skoncentrišu na osnovne dogovore koji su postignuti u okviru Astanskog procesa, kao i na one po pitanju zone deeskalacije u Idlibu, ovakvi incidenti bili bi izbegnuti - rekao je on.

Nebenzja je ponovio stav Rusije da sirijska vojska ima puno pravo da odgovara na napade terorista, te da Rusija ne može to ni na koji način da zabrani Siriji.

Turski vojnici poginuli van zone kontrolnih punktova

Nebenzja je takođe rekao i da se incident sa pogibijom turskih vojnika dogodio van teritorije gde se nalaze turski kontrolni punktovi.

Prethodno se po tom pitanju oglasil i Kremlj koji je saopštio da su turski vojnici poginuli prilikom napada sirijske vojske na položaje terorista, budući da turska strana nikome nije saopštila da se u tom trenutku tamo nalaze i pripadnici turske vojske.

- Pripadnici turske vojske, koji su se sinoć našli pod udarom sirijskih snaga, nije trebalo uopšte da se nalaze na toj lokaciji - pisalo je u saopštenju.

15:20
Priprema se susret Putina i Erdogana, povodom situacije u Siriji

 Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, mogli bi se sastati sledeće nedelje u Moskvi, dok rastu napetosti u Siriji, objavio je Kremlj.

- Priprema se mogući sastanak na najvišem nivou u Moskvi 5. ili 6. marta - rekao je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

Napredovanje snaga sirijskog predsednika Bašara al-Asada u području Idliba, poslednjeg uporišta pobunjenika i oružanih grupa u Siriji, izazvalo je krizu između Moskve, glavne saveznice režima u Damasku, i Ankare, koja podržava neke pobunjeničke grupe.

Turska vojska u četvrtak je pretrpela najteže gubitke u nekom napadu od početka svoje intervencije u Siriji 2016. godine, izgubivši više od 30 vojnika u napadima sirijske vojske.

Erdogan i Putin telefonski su razgovarali u petak ujutro te izrazili zabrinutost stanjem u Idlibu, prema prethodnom saopštenju Kremlja.

Rusija i Turska su 2018. godine u Sočiju zaključile dogovor koji predviđa okončanje sukoba i postavljanje turskih posmatračkih položaja u području Idliba, ali dogovor je propao poslednjih sedmica, za što dve strane jedna drugoj prebacuju odgovornost.

Od 2017. godine održano je pet samita Erdogana, Putina i iranskog predsednika Hasana Rohanija.

Poslednji je održan septembra prošle godine u Ankari.

14:28
Rusi odgovorili na Erdoganov zahtev

Ostavljanje Turske "jedan na jedan" sa sirijskim vlastima je apsolutno neprihvatljivo, tim pre jer turske vlasti nemaju nikakva ovlašćenja da određuju sudbinu Sirije, istakao je zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Dmitrij Novikov.

- Takva izjava je neprihvatljiva iz bilo koje tačke gledište i pokazuje želju Turske da nametne svoju volju susednim zemljama. Postavlja se pitanje ko se i po kom osnovu nalazi na sirijskoj teritoriji. Ruska vojska je tamo u skladu sa zahtevom legitimne sirijske vlade. Što se tiče Erdoganovih pretenzija na upravljanje sudbinom Sirije, važno je istaći da on takvo ovlašćenje nema, da ih nije dobio od Sirije, kao i da nisu odobrena od strane UN - rekao je Novikov.

Poslanik je takođe naglasio da pokušaj da se interesi sirijskog predsednika Bašara Asada otuđe od interesa naroda te zemlje deluje "veoma neskvadišanje", imajući u vidu da je Asad na izborima dobio sva potrebna ovlašćenja od sirijskog naroda kako bi predstavljao njihove interese. 

12:00
Amerikanci preko Turske kradu sirijsko blago

Amerika prodaje naftu sa sirijskih nalazišta drugim zemljama preko Turske, izjavio je sirijski ministar trgovine Atef Nadaf.

- Amerika, naš neprijatelj, prodaje naftu Turskoj i preko nje drugim zemljama, dok su u oblastima Sirije gde ima nafte u potpunosti uništeni infrastruktura, železnice i elektrane. Nemamo struju, a bez struje, naravno, nema ni lokalne proizvodnje - rekao je sirijski ministar za televiziju.

On je istakao da je Sirija prinuđena da uvozi naftu, koju može kupiti samo za dolare. Istovremeno je podsetio da su sirijske banke, uključujući i centralnu, pod sankcijama, a bilo kakvi transferi novca u Siriju iz inostranstva su zabranjeni. 

10:25
Amerika izabrala stranu - čvrsto stoje uz Ankaru

 - Mi smo uz našu saveznicu, članicu NATO, nakon bezobzirnog i drskog napada na turska snage u Idlibu u kojem su poginula 33 vojnika - rekao je Majk Pompeo u saopštenju, izražavajući saučešće turskoj vladi.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia / Izvor: Profimedia

Rekao je da SAD najsnažnije osuđuju napad i da "režim sirijskog predsednika Asada, Rusija, Iran i Hezbolah moraju da obustave napade na Idlib".

Pompeo je ocenio da "njihove akcije direktno sprečavaju uspostavljanje primirja na severu Sirije".

10:00
Erdogan molio Putina da mu dozvoli napad na Siriju

Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan razgovarali su juče telefonom povodom rastućih tenzija u sirijskoj provinciji Idlib.

Erdogan je navodno tražio od Putina da dozvoli Turskoj da se razračunaju sa Sirijom "jedan na jedan".

09:20
Smiruje se situacija u Idlibu

Rusija i Turska su na konsultacijama o Siriji u Ankari potvrdili nameru da smanje tenziju kada je reč o kopnenoj borbi sa teroristima, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

U ruskoj delegaciji koja boravi u Ankari su specijalni izaslanik za Siriju predsednika Rusije Aleksandar Lavrentijev, zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Veršinin i predstavnici Ministarstva odbrane, dok tursku delegaciju predvodi zamenik ministra spoljnih poslova Sedat Onal

Ruska vojska
Ruska vojska / Izvor: Profimedia

Kako se navodi, tokom sastanka razmotreni su konkretni koraci kako bi se postigla stabilnost u Idlibskoj zoni deeskalacije na osnovu dogovora iz 2017. i 2018. godine.

Akcenat će se staviti na smanjenje napetosti na kopnu, na nastavak borbe protiv terorista, kao i na zaštitu civilnog stanovništva kao što je utvrđeno i rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

07:30
Sirijska armija ubila još jednog turskog vojnika

Sinoć je sirijska armija pokrenula nove artiljerijske napade, a tom prilikom je poginuo jedan turski vojnik dok su dvojica ranjena.U odgovoru turske vojske uništeno je osam tenkova sirijske vojske, četiri oklopna vozila, pet haubica, dva raketna lansera i neutralisano 56 sirijskih vojnika, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

07:10
Turska vojska navodno uništila sirijski "Pancir S1"

U odmazdi za 33 ubijena turska vojnika u Idlibu, Turska je uništila i jedan protivvazdušni sistem "pancir S-1" snaga sirijskog režima, javili su turski mediji.

"Pancir S-1", ruske proizvodnje, koji se koristi za uništavanje različitih vazdušnih ciljeva navodno je uništen dronom turske vojske.

Ipak, kako su mnogi korisnici društvenih mreža ukazali, sistem koji je uništen na snimku pripada vojsci Ujedinjenih Arapskih Emirata, i pogođen je u Libiji, a ne u Siriji.

Dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu možete pratiti OVDE

LAVROV OBRUSIO TURCIMA: Ne možemo da zabranimo Damasku da se bori protiv TERORISTA (VIDEO)

LAVROV OBRUSIO TURCIMA: Ne možemo da zabranimo Damasku da se bori protiv TERORISTA (VIDEO)

ERDOGAN HITNO ZVAO PUTINA: Težak razgovor dva predsednika posle KRVAVE NOĆI, evo šta je ZAKLJUČAK

ERDOGAN HITNO ZVAO PUTINA: Težak razgovor dva predsednika posle KRVAVE NOĆI, evo šta je ZAKLJUČAK

SADA JE SVE JASNO! Rusi objasnili kako je došlo do SIRIJSKOG NAPADA - Turcima se ovo NEĆE SVIDETI (VIDEO)

SADA JE SVE JASNO! Rusi objasnili kako je došlo do SIRIJSKOG NAPADA - Turcima se ovo NEĆE SVIDETI (VIDEO)

NAPETO NA SIRIJSKO-TURSKOJ GRANICI: Pogledajte uživo dešavanja iz ŽARIŠTA SUKOBA (VIDEO)

NAPETO NA SIRIJSKO-TURSKOJ GRANICI: Pogledajte uživo dešavanja iz ŽARIŠTA SUKOBA (VIDEO)

EU ZABRINUTA ZBOG SITUACIJE U SIRIJI: Napetosti u Idlibu vode u veliki međunarodni sukob (VIDEO)

EU ZABRINUTA ZBOG SITUACIJE U SIRIJI: Napetosti u Idlibu vode u veliki međunarodni sukob (VIDEO)