Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АСАДОВ ОДГОВОР НА ЕРДОГАНОВЕ ПРЕТЊЕ: Нови напад сиријске војске на турске положаје! ИМА МРТВИХ! (ФОТО/ВИДЕО)

28.02.2020. 11:15 22:55
Пише:
Србија Данас/Медији
asad
асад / Извор: СД/илустрација

Турска војска извела је копнене и ваздушне ударе на позиције сиријских снага, након погибије 33 турска војника у Идлибу.

- Наша војска, уз подршку из ваздуха и са копна, изводи нападе на позиције режима (Башара Асада). Наставићемо да изводимо нападе и даље - наводи се у саопштењу администрације председника Турске.

Пожурите у TRAVELLAND јер ПОПУСТИ на ЛУКСУЗНА ЛЕТОВАЊА убрзо ИСТИЧУ

Пожурите у TRAVELLAND јер ПОПУСТИ на ЛУКСУЗНА ЛЕТОВАЊА убрзо ИСТИЧУ

НАПЕТО НА СИРИЈСКО-ТУРСКОЈ ГРАНИЦИ: Погледајте уживо дешавања из ЖАРИШТА СУКОБА (ВИДЕО)

НАПЕТО НА СИРИЈСКО-ТУРСКОЈ ГРАНИЦИ: Погледајте уживо дешавања из ЖАРИШТА СУКОБА (ВИДЕО)

ИЗРАЕЛЦИ ХЕЛИКОПТЕРИМА НАПАЛИ СИРИЈУ! Ударају са леђа преко ОКУПИРАНОГ ГОЛАНА, нема краја ЊИХОВОМ ЛУДИЛУ (ФОТО)

ИЗРАЕЛЦИ ХЕЛИКОПТЕРИМА НАПАЛИ СИРИЈУ! Ударају са леђа преко ОКУПИРАНОГ ГОЛАНА, нема краја ЊИХОВОМ ЛУДИЛУ (ФОТО)

Турска је позвала међународну заједницу и учеснике астанског процеса да преузму одговорност како би се зауставио "злочин против човечности који врши сиријски режим".

- Наша делатност у Сирији се наставља, све док не поломимо руке онима који посежу за нашом заставом - наводи се у документу који је објављен на крају седнице Савета безбедности.

22:30
УН: Ескалација у Идлибу један од најтежих догађаја од почетка рата

Генерални секретар УН-а Антонио Гутереш изјавио је да је ескалација ситуације у сиријском Идлибу једним од догађаја, који је изазвао највећу забринутост за све време рата у Сирији.
Он је истакао да је последњих дана више пута упозоравао на опасност ескалације ситуације на северозападу Сирије.

- Плашим се да смо, с обзиром на оно што се догодило у последњих 24 часа, достигли ту тачку. То је један од догађаја, који је изазвао можда и највећу забринутост за све време рата у Сирији - рекао је Гутереш.

Antonio Gutereš
Антонио Гутереш / Извор: Профимедиа

Према његовим речима, сада је најнеопходније да се "моментално прекине сукоб, пре него што ситуација измакне контроли".

Гутереш је изјавио да је у тесном контакту са Русијом и Турском, и да је активно позивао на прекид сукоба.

- За сад нисмо успели да то постигнемо, али се надам да ћемо успети у најближој будућности - закључио је генерални секретар УН.

21:45
Нови напад сиријске војске

Сиријска војска покренула је нови артиљеријски напад у Идлибу, а том приликом је погинуо један турски војник  а двојица су рањена.

Подсећамо, у ваздушним нападима сиријских снага синоћ у Идлибу убијена су 33 турска војника.

Након тога, Турска је узвратила нападима на сиријске положаје.

20:15
Састанак Путина и Ердогана већ следеће недеље!

Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је да се ради на томе да до сусрета Владимира Путина и турског председника Реџепа Тајипа Ердогана дође 5. или 6. марта.

- У овом тренутку, а после телефонског разговора двојице лидера, ради се на могућности да се састанак на највишем нову одржи 5. или 6. марта, тј. следеће недеље - рекао је Пексов.

19:38
Ердоган након разговора са Ангелом Меркел се сложио: Потребно избећи хуманитарну катастрофу

Немачка канцеларка Ангела Меркел  и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган разговарали су телефоном о најновијим сукобима у Идлибу и том приликом истакли неопходност новог примирја и почетка политичких преговора у што скорије време. УН спремају хуманитарну мисију за тај регион.

Angela Merkel i Redžep Tajip Erdogan
Ангела Меркел и Реџеп Тајип Ердоган / Извор: Профимедиа

- Председник и канцеларка су размотрили актуелну ситуацију и догађаје у Идлибу, укључујући и питање избеглица. Канцеларка је осудила жестоке нападе на турске снаге и захтевала окончање офанзиве сиријске војске и њених савезника. Обоје су се сагласили да је неопходно што пре договорити се о новом примрију и почети политичке преговоре што пре - наводи се у саопштењу из кабинета канцеларке.

Меркелова је такође пренела саговорнику да је немачка влада солидарна када је реч о хуманитарној помоћи избеглицама из Идлиба.

Ердоган је током дана имао читав низ разговора са светским званичницима у вези са ситауцијом у Идлибу, укључијући руског председника Владимира Путина и америчког председника Доналда Трампа.

19:00
Ердоган Трампу: Анкара одлучна да потисне сиријске снаге ван зоне у Идлибу

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је током телефонског разговора с америчким председником Доналдом Трампом потврдио да је Анкара одлучна да потисне сиријску војску ван зоне деескалације у Идлибу, наводи се у саопштењу администрације турског лидера.

Tramp
Трамп / Извор: Профимедиа

- Током разговора су размотрени, пре свега, скорашњи догађаји у Идлибу, као и билатерална и регионална питања. Наш председник је подсетио на то да су кривци за подли напад на наше хероје добили одговор, а такође је потврдио одлучност Турске да очисти територију, која је одређена меморандумом о Идлибу из Сочија, од снага сиријског режима - наводи се у саопштењу турске стране.

Оба лидера су се сложила да је у најкраћем року неопходно предузети додатне кораке како би се спречила хуманитарна катастрофа у Идлибу.

18:30
Бивши турски министар: Турски циљ је свргавање Асада!

Бивши министар спољних послова Турске Јашар Јакис каже да се не зна тачно која је стратегија Анкаре за излаз из кризе у Сирији али да се говори о стварању зоне дуж турско-сиријске границе коју би Турска контролисала како би се омогућило избеглицама да се тамо настане. Јакис каже и да Турска жели оставку сиријског председника Башара Асада.

17:55
Турска тражи примирје у Идлибу!

Турска је током разговора са Русијом о Идлибу инсистирала на одрживом примирју и повлачењу сиријске армије ван граница зоне деескалације, саопштио је портпарол турског Министарства спољних послова.

Pokušaj državnog udara u Turskoj
Покушај државног удара у Турској / Извор: Профимедиа

Према речима портпарола турског Министарства, турска страна нагласила је потребу да се што пре прогласи одрживо примирје у Идлибу, смањи напетост и повуку снаге сиријске армије ван ганица, које су одређене споразумом из Сочија.

17:35
Огласио се Дамаск: Турска војска директно учествује у акцијама терориста

Турска војска директно учествује у акцијама терористичких група које подржава у околини града Саракиба у провинцији Идлиб, саопштила је данас сиријска војска.

У саопштењу се наводи да сиријске владине снаге одбијају нападе милитаната и турских снага у тој области, преноси Тас с. 

Истиче се да милитанти и Турска нису постигли циљ у Саракибу, због чега се Анкара фокусира на "наводне велике губитке сиријске војске, што не одговара реалности" и додаје да сиријска војска ствара значајне губитке непријатељским снагама.

Тензије у Идлибу ескалирале су јутрос када је Анкара саопштила да су у нападу сиријских владиних снага погинула 33 турска војника, док је као одговор Турска напала више од 200 сиријских војних циљева.

У руском мистарству одбране кажу да су милитанти терористичке организације Џабхат ал-Нусра, која је забрањена у Русији, покушала да покрене велику офанзиву на Идлиб, а да су турски војници који су се нашли на удару сиријске војске били међу милитантима. 

17:10
Турске власти преувеличавају информације о губицима сиријске војске након напада турских и протурских снага, изјавио је сиријски војни извор

Према његовим речима, сиријска армија и даље одбија нападе терориста, које подржавају турске оружане снаге, у области града Саракиба у провинцији Идлиб.

- Како би компензовала оно што председник Турске Реџеп Тајип Ердоган није успео да реализује у Идлибу након победе сиријске армије над терористима, Турска се усредсредила на преувеличавање када је реч о губицима сиријске армије током одбијања двоструког напада терориста и Турака, и игнорише реалне губитке нападача, када је реч о људству и техници - саопштио је сиријски извор за медије.

Он је истакао да сиријска армија наставља да штити становништво и намерава да очисти целу територију Сирије од терориста.

16:34
Лавров: Запад да престани да користи терористе како би дошао до својих циљева!

Западне земље не треба да понављању сопствене грешке користећи терористе како би постигле своје геополитичке циљеве, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Он је оценио да спољни играчи треба да блиско сарађују у свим фазама како би се обезбедила деескалација у Сирији и да би се спречила било каква криза.

- То је наш циљ у дијалогу са колегама из Европске уније, НАТО и САД - рекао је Лавров, преноси Тас с.

Он је истакао да Москва потврђује пуну посвећеност споразумима о Идлибу које су постигли руски председник Владимир Путин и његов турски колега Реџеп Тајип Ердоган и позвао је Анкару да почне да се понаша у складу са њима.

Лавров је навео да се споразуми тичу онога што мора бити урађено у зони деескалације Идлиба, односно одвајања нормалне опозиције од терориста, демилитаризације унутрашњег појаса у тој зони тако да нико не може да гранатује положаје сиријске војске и руску војну базу одатле, као и осигуравање несметаног коришћења аутопутева који пролазе кроз ту зону, преноси ТАС С. 

Sergej Lavrov
Сергеј Лавров / Извор: Профимедиа

- То остаје наш заједнички циљ са нашим турским колегама. Ипак, од суштинског је значаја да се започне са спровођењем ових споразума, будући да се ствари не раде како треба годину и по дана - рекао је шеф руске дипломатије.

Лавров је претходно рекао да су руски и турски председник разговарали телефоном о имплементацији споразума о Сирији, након што су 33 турска војника погинула у ваздушним нападима у сиријском Идлибу.    

Он је изјавио и да су Русија и Турска спремне да наставе сарадњу кад је реч о Сирији.

ТАС С је пренео да је Лавров на конференцији за новинаре рекао да је Русија затражила од Сирије да зауставе операције у Идлибу, како би се евакуисали повређени људи.

Лавров је, такође, рекао да Москва не може да спречи сиријску армију да реагује на територистичке активности у Идлибу.

16:20
Шеф дипломатије ЕУ Жозеф Борел разговарао је с министром спољних послова Турске Мевлутом Чавушоглуом о последњој ескалацији у Сирији, наводи се у Бореловом саопштењу на Твитеру.

- Разговарао сам с министром спољних послова Турске Мевлутом Чавушоглуом. Деескалација (у Сирији) остаје кључни фактор за ефикасно решавање проблема на терену. Људска страдања и губитак живота треба да се зауставе. Добили смо потврду да Турска остаје привржена заједничким споразумима ЕУ и Турске - истиче се.

16:10
Популарне друштвене мреже Фејсбук, Твитер, Инстаграм и Јутјуб поново су доступне корисницима у Турској, преносе медији

Проблеми са приступом друштвених мрежама појавиле су се након првих информација да је на десетине турских војника погинуло током ваздушних напада у сиријском Идлибу. Раније су турске власти блокирале приступ друштвеним мрежама након великих терористичких напада и током државног удара у јулу 2016. године.

16:05
Велика Британија затражила је да данас буде одржана ванредна седница Савета безбедности УН у вези са ситуацијом у Идлибу у Сирији.

- Тражили смо ванредну седницу СБ УН у вези с најновијим догађајима у Идлибу - рекао је неименовави дипломатски званичник.

Седница ће највероватније бити одржана у 16 сати по локалном времену.

Savez bezbednosti UN
Савез безбедности УН / Извор: Профимедиа/илустрација

Турска војска извела је копнене и ваздушне ударе на позиције сиријских снага, након погибије 33 турска војника у Идлибу.

С тим у вези огласило се Министарство одбране Русије које је саопштило да припадници турске војске, који су се синоћ нашли под ударом сиријских снага, није требало уопште да се налазе на тој локацији.

15:50
Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије, генерал армије Валериј Герасимов разговарао је телефоном с председником Комитета начелника штабова Оружаних снага САД, генералом Марком Милијем о ситуацији у Сирији, преноси Министарство одбране Русије.

Valeri Gerasimov
Валери Герасимов / Извор: Профимедиа

- Стране су размениле мишљења о ситуацији у Сирији и другим питањима, која су од обостраног интереса - наводи се у саопштењу.

Војни начелници су претходни пут разговарали 18. децембра 2019. године.

14:50
Ердоган најавио телефонске консултације са лидерима Западних земаља

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган најавио је да ће данас одржати телефонски разговор са америчким председником Доналдом Трампом, немачком канецарком Ангелом Меркел, француским председником Емануелом Макроном и британским премијером Борисом Џонсоном.

Предмет разговора, како је најављено, биће ситуација у сиријском Идлибу.

Портпарол администрације турског председника Фахретин Алтун је подсетио и да је Ердоган нешто раније разговарао са руским председником Владимиром Путином и том приликом договорено је да организују сусрет што је пре могуће.

14:46
Турци гинули ван својих контролних пунктова

Припадници турске војске у Идлибу гинули су искључиво ван својих контролних пунктова, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков након састанка Савета безбедности Русије који је руски председник Владимир Путин сазвао због ескалације тензија у Сирији.

- Ни један турски војник на тим пунктовима није страдао нити је био изложен опасности. Трагични случајеви су се дешавали искључиво на локацијама где су терористичке групације спроводиле нападе, будући да турска страна није саопштила да се тамо налазе и припадници њене војске - рекао је он.

Dmitrij Peskov
Дмитриј Песков / Извор: Профимедиа

Песков је нагласио да је Турска те контролне пунктове у Идлибу поставила са циљем да прати активности терористичких групација и спречи било какве агресивне поступке терориста усмерене ка руским војним објектима, али да у томе није успела.

- Наши турски партнери нису успели да изврше тај задатак, будући да се велики део милитаната налази ван зоне њихове контроле - констатовао је. 

14:00
Путин одржао хитан састанак - Русија учинила све за безбедност турских трупа

Руски председник Владимир Путин одржао је хитан сасатанак Савета безбедности Русије због ситуације у сиријском Идлибу, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Русија је учинила све што је могла за безбедност турских трупа на пунктовима за надгледање током офанзиве снага сиријске владе на терористе у Идлибу, речено је на седници Савета безбедности Русије којом је председавао председник Валдимир Путин.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је истакао да ни један турски војник на тим пунктовима није био у опасности, а да је до трагичне смрти турских војника дошло на местима напада тероиристичких формација, међу којима је велики број страних плаћеника, међу којима и држављани бившег Совјетског Савеза.

Он је, износећи закључке састанка, рекао да турска стана није известила о присуству својих војника у тим областима

Како је рекао, руски председник је том приликом изразио велику забринутост због оштре ескалације ситуације у Идлибу изазване од стране терористичких групација које су све агресивније. 

12:44
НАТО се јасно ставио на страну Турске

НАТО позива Русију и Сирију да зауставе офанзиву у Идлибу и поштују међународно право, изјавио је данас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг и истакао да алијанса подржава Турску.

Jens Stoltenberg na konferenciji za štampu u sedištu NATO u Briselu
Јенс Столтенберг на конференцији за штампу у седишту НАТО у Бриселу / Извор: Профимедиа

Столтенберг је након састанка амбасадора НАТО, који је иницирала Турска, након што су 33 турска војника погинула у ваздушним нападима у сиријском Идлибу, рекао да савезници разматрају додатну подршку Турској.

Он је позвао на деескалацију насиља у Сирији.

12:20
Руски бродови упловили у Медитеран

Русија је у Средоземно море послала два ратна брода опремљена крстарећим ракетама "Калибар", изјавио је начелник прес службе руске Црноморске флоте Алексеј Руљев.

Бродови тренутно пролазе Босфор и придружиће се сталној флоти руске морнарице која је распоређена у Средоземљу.

Руљев је прецизирао да се ради о фрегатама "Адмирал Макаров" и "Адмирал Григорович" које су опремљене високопрецизним наоружањем - ракетним комплексом "Калибар-НК".

Он је подсетио да се у Средоземном мору већ налази фрегата "Адмирал Есен", која је тамо још од децембра прошле године.

12:00
Лавров упозорио Запад

Руски министар спољних послова је упозорио западне земље да не понове грешку са коришћењем терориста зарад реализације сопствених геополитичких интереса у Сирији.

Како је рекао, никада у историји тако нешто није успело.

sergej-lavrov
сергеј-лавров / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Позивам све колеге да упамте да сарадња са терористима није могућа, тим пре у контексту решавања сиријског конфликта - додао је Лавров. 

11:30
Путин и Ердоган разговарали телефоном

Руски и турски председник Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган разговарали су телефоном о имплементацији споразума о Сирији, изјавио је данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров. 

О томе шта су се договорили током разговора више прочитајте кликом ОВДЕ.

10:48
Огласио се Хулуси Акар

Министар одбране Турске Хулуси Акар изјавио је да су турске снаге приликом напада на Идлиб гађале преко 200 циљева сиријских положаја и том приликом ликвидирале 309 сиријских војника.

Hulusi Akar
Хулуси Акар / Извор: Профимедиа

Како је прецизирао, уништено је пет сиријских хеликоптера и 23 тенка.

- Након издајничког напада на турске снаге наши авиони и дронови су извршили напад на преко 200 циљева, а том приликом ликвидирано је и 309 сиријских војника - истакао је он. 

Информације које је изнео треба узети са дозом опреза, пошто су Турци познати по преувеличавању броја убијених непријатељских војника.

10:22
Појачано обезбеђење руске амбасаде у Анкари

Турске власти појачале су обезбеђење руске амбасаде у Анкари након што су медији објавили да је у Идлибу страдало 33 турска војника.

Како се прецизира, у близини амбасаде тренутно патролира неколико полицијских аутомобила, а школа при амбасади је затворена из безбедносних разлога.

Аташе за медије Ирина Касимова појаснила је да амбасаду Русије у Анкари тренутно обезбеђују припадници турских специјалних снага.

10:16
Огласили се представници ЕУ

Напетости у сиријском региону Идлиб могле би да ескалирају у велики међународни сукоб, изјавио је највиши дипломата Европске уније Жозеп Борел додајући да ће блок размотрити све потребне мере заштите својих безбедносних интереса.

Према његовим речима, ескалација у Идлибу мора хитно престати, јер то такође изазива неподношљиве хуманитарне патње и доводи у опасност цивиле, написао је на свом Твитер налогу шеф спољне политике ЕУ.

Žozep Borel
Жозеп Борел / Извор: Профимедиа

- ЕУ позива све стране на брзу деескалацију и жали због свих изгубљених живота. ЕУ ће размотрити све неопходне мере ради заштите својих безбедносних интереса. У контакту смо са свим релевантним актерима - изјавио је Борел.

10:00
Руски војни аналитичар окривио Турску за погибију војника

Одговорност за смрт турских војника у Идлибу лежи на Министарству одбране Турске које није успело у догледном времену да раздвоји терористе од протурских милитантских групација, изјавио је политички аналитичар Игор Коротченко.

Он је подсетио да се на територији Идлиба налази око 20.000 радикалних исламиста и терориста, а свега 2.500 протурских бораца.

Igor Korotčenko
Игор Коротченко / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/Vesti News

- Турска провоцира, преко 1.000 специјалаца се налази на територији Сирије. Наравно да ће доћи до жртава - констатовао је Короченко.

09:20
Турци објавили прве снимке напада на сиријске трупе

 

09:10
У Идлибу прети сукоб Турске и Русије

Непримерена активност Турске у Сирији води ка избијању веома озбиљног и опасног конфликта руских и турских и руских снага, што је крајње непожељно, изјавио је заменик шефа комитета за одбрану Савета федерације Русије Владимир Џабаров.

Он је подсетио на инцидент са обарањем руског авиона Су-24 у новембру 2015. године од стране Турске, али да је сарадња Москве и Анкаре успешно обновљена захваљујући дорбој вољи руководства и једне и друге земље.

- Надам се да Турска неће поновити ту грешку када је реч о односима са Русијом - додао је он.

08:40
Данас састанак НАТО пакта због Сирије

Амбасадори НАТО састаће се данас на захтев Турске, након што су 33 турска војника погинула у ваздушним нападима у сиријском Идлибу, најавио је данас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

- Данас ће се састати Савет НАТО, на захтев Турске, а на основу Члана 4 Североатолантског Споразума из Вашингтона - написао је Столтенберг на Твитеру.

Члан 4 подразумева да чланица НАТО може затражити консултације уколико верује да су њен интегритет, политичка незавиност или безбедност угрожени.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу је касно синоћ телефоном разговарао са Столтенбергом.

ХИТНО ЗАСЕДАЊЕ НАТО ПАКТА! Ердоган их МОЛИ ЗА ПОМОЋ, позивају се на ОЗЛОГЛАШЕНИ ЧЛАН ЧЕТИРИ

ХИТНО ЗАСЕДАЊЕ НАТО ПАКТА! Ердоган их МОЛИ ЗА ПОМОЋ, позивају се на ОЗЛОГЛАШЕНИ ЧЛАН ЧЕТИРИ

РУСИ ПОКОПАЛИ ТУРКЕ! "Уопште нисте требали да будете тамо!" - Морали да их ЕВАКУИШУ током БЕЖАНИЈЕ

РУСИ ПОКОПАЛИ ТУРКЕ! "Уопште нисте требали да будете тамо!" - Морали да их ЕВАКУИШУ током БЕЖАНИЈЕ

ПРВИ СНИМЦИ ТУРСКИХ НАПАДА! Дронови и авиони ЗАПАЛИЛИ ИДЛИБ, ево зашто је Сирија синоћ КРВАВО ОДГОВОРИЛА (ВИДЕО)

ПРВИ СНИМЦИ ТУРСКИХ НАПАДА! Дронови и авиони ЗАПАЛИЛИ ИДЛИБ, ево зашто је Сирија синоћ КРВАВО ОДГОВОРИЛА (ВИДЕО)

ТУРЦИ НАПАДАЈУ СИРИЈУ: Почели копнени и ваздушни УДАРИ, операција у Идлибу постаје ОТВОРЕНИ РАТ

ТУРЦИ НАПАДАЈУ СИРИЈУ: Почели копнени и ваздушни УДАРИ, операција у Идлибу постаје ОТВОРЕНИ РАТ

НОВЕ ТУРСКЕ ЖРТВЕ У СИРИЈИ: Погинуло девет војника!

НОВЕ ТУРСКЕ ЖРТВЕ У СИРИЈИ: Погинуло девет војника!