Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈВЕЋА КРАЉЕВСКА ВЕНЧАЊА У ИСТОРИЈИ: На листи најгламурознијих и свадба једног СРПСКОГ ВЛАДАРА

13.10.2020. 11:29
Пише:
Србија Данас/Историјски забавник
kraljevska svadba
краљевска свадба / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/British Pathé

Мислите да су данашње свадбе британске краљевске породице раскошне и огромне? Када видите ова венчања која су се догодила током историје схватићете да то није ништа!

Последња краљевска свадба која је заокупила пажњу глобалне јавности била је она британског принца Харија и америчке глумице Меган Маркл из 2018. Венчање је привукло огромну међународну пажњу. Процењује се да је пренос гледало десетине милиона телевизијских гледалаца широм света.  

Тајну о њима данас чува острво Свети Ђорђе: Ромеа и Јулију из Црне Горе задесила ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА

Тајну о њима данас чува острво Свети Ђорђе: Ромеа и Јулију из Црне Горе задесила ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА

УБИСТВО ТУРСКОГ АМБАСАДОРА У БЕОГРАДУ: Догађај који је запрепастио читав свет (ФОТО)

УБИСТВО ТУРСКОГ АМБАСАДОРА У БЕОГРАДУ: Догађај који је запрепастио читав свет (ФОТО)

ПОРАЗИО ПЕРСИЈУ НА ЊЕНОМ ВРХУНЦУ: Страни владар који је највише учинио за Србе од 7. века до данас

ПОРАЗИО ПЕРСИЈУ НА ЊЕНОМ ВРХУНЦУ: Страни владар који је највише учинио за Србе од 7. века до данас

Ипак, иако је све изгледало грандиозно и екстравагантно, реч је заправо била о прилично скромној свадби, нарочито када је број званица у питању… Бар у односу на ове историјске примере:

Луј XVI и Марија Антоанета

Француски краљ познат по свом расипничком начину живота организовао је једну од најграндиознијих венчања 18. века. Када су он и Марија Антоанета 1770. године изговорили судбноносно "да", било је присутно око 5.000 званица, а то је било спајање две највеће европске породице - Хабзбурга и Бурбона, пише Харпер’с Базаар.

Marija Antoneta
Марија Антонета / Извор: Фото: Wikipedia

Венчање је прослављено у Сали огледала у Версајском дворцу. Пред венчање Марија Антоанета је добила велику колекцију дијаманата који су традиционално припадали француској круни и која је била процењена на око 2 милиона ливри.

Краљ Лудвиг И и принцеза Тереза

Будући баварски краљ се 1810. године оженио принцезом Терезом, а слављу је присуствовала буквално цела држава! Како то?! 

Били су организовани фестивали који су трајали данима, и на које су сви били позвани, а прослава је била толико успешна да се усталила и понављала на сваку њихову годишњицу брака. 

Овај догађај данас знамо као Октобарфест. 

Краљица Елизабета и принц Филип II

Одмах после краја Другог светског рата, 1946. године тада млада краљица Елизабета се венчала са принцем Филипом II у присуству 2.000 званица.

Ипак, верује се да је преко 200 милиона људи пратило сваки корак вољене краљице до олтара јер је венчање преношено преко радија. Венчаница Елизабете је на себи имала 10.000 бисера.

Реније III од Монака и Грејс Кели

По много чему, била је реч о венчању века! Престолонаследник и холивудска дива били су "добитна комбинација" за новинаре који су похрлили у малу кнежевину да 1956. присуствују овом спектаклу.

Тада 26-годишња Грејс Кели удала се за принца Ренијеа, а међу више од 600 званица нашла су се и славна лица попут Керија Гранта, Аристотела Оназиса, Аве Гарднер и Конрада Хилтона.

Џон и Џеки Кенеди

Џон Фицџералд Кенеди и Жаклина Бувије стали су на луди камен 1953. године. На венчању је било толико сватова да се пар два сата само руковао са гостима.

Будући председник Америке је у то време био сенатор, па је свадби присуствовао велики број сенатора, конгресмена и политичара, али у холивудски крем у пратњи гомиле новинара и фотографа.

Принц Чарлс и Дајана Спенсер

Син краљице Елизабете по грандиозности своје свадбе преважишао је своју мајку. Ако су њено венчање пажљиво слушали милиони, његово су имали прилику и да виде!  

Спектакуларну свадбу 29. јула 1981. године преносиле су телевизије широм света, а процењује се да је уз мале тв пријемнике све време церемоније било 750 милиона људи!

Краљ Александар И Карађорђевић и краљица Марија

На листи најраскошнијих венчања налази се и једно домаће - венчање краља Александра са румунском принцезом Маријом. Принцеза је имала веома високо порекло - рођена је као треће дете румунског краља Фердинанда, њена бака по мајци је била сестра руског цара Александра ИИИ, а деда по мајци други син британске краљице Викторије.

Са друге стране, краљ Александар је био на челу новоформиране велике државе Јужних Словена и прекаљени ратник који је из Првог светског рата изашао као победник и ослободилац.

Зато и не чуди што је њихово венчање тог јунског дана 1922. био светски догађај број један. Само 24 сата уочи венчања у Београд је допутовало више од 20.000 људи! На краљевску свадбу у Београду своје изасланике послале су многе државе. Представнике су послали чак и Персија, па и далеки Јапан, а допутовао је и гост из Аустрије, са којом је до пре четири године Србија ратовала.