Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

12 ДАНА НЕМИРА У АМЕРИЦИ: Како су изгледали НАЈМАСОВНИЈИ ПРОТЕСТИ У ИСТОРИЈИ? Жестоки сукоби, нова убиства...

08.06.2020. 07:26
Пише:
Србија Данас/Блиц
Protesti u Americi
Протести у Америци / Извор: Профимедиа

Већ 12 дана узастопно америчке улице су биле пуне људи који демонстрирају због убиства Џорџа Флојда, црнца који је умро за време хапшења у Минеаполису.

Протесте су обележили нови примери полицијске бруталности, жестоки окршаји демонстраната и полиције, дивљање хулигана, Трампово распоређивање војске и скривање у бункеру, као и најмасовније демонстрације икада.

У последњих 12 дана Америка је дубоко потресена расном поделом која је њене градове оставила у пламену, а њене грађане да захтевају промене. Америка је и раније била у хаосу због расних немира, али никада са председником чији је одговор на захтеве за основном правдом био толико ратоборан и подељен да су се чак и његови бивши војни званичници окренули против њега.

Кренула је у шетњу и НИЈЕ СЕ ВРАТИЛА: Сви су изгубили наду да је жива, али успела је да се спаси и то на начин достојан ФИЛМА

Кренула је у шетњу и НИЈЕ СЕ ВРАТИЛА: Сви су изгубили наду да је жива, али успела је да се спаси и то на начин достојан ФИЛМА

НЕМА ПОТВРДЕ ДА ЛИ ЈЕ МЕДЛИН МЕКЕН ЖИВА ИЛИ МРТВА: Полиција добила нових 400 дојава, а ово је осумњичени убица

НЕМА ПОТВРДЕ ДА ЛИ ЈЕ МЕДЛИН МЕКЕН ЖИВА ИЛИ МРТВА: Полиција добила нових 400 дојава, а ово је осумњичени убица

ДЕМОНСТРАНТИ У ЛОНДОНУ ГРАФИТОМ НА СПОМЕНИКУ ИЗРАЗИЛИ СТАВ О БРИТАНСКОМ ЛИДЕРУ: Черчил је био расиста (ВИДЕО)

ДЕМОНСТРАНТИ У ЛОНДОНУ ГРАФИТОМ НА СПОМЕНИКУ ИЗРАЗИЛИ СТАВ О БРИТАНСКОМ ЛИДЕРУ: Черчил је био расиста (ВИДЕО)

Полицајац оптужен за убиство Џорџа Флојда

Све је почело још једном у низу смрти ненаоружаних црнаца који су страдали од руке белих полицајаца. Џорџа Флојда (43) су у Минеаполису приводила четворица полицајаца, када је један од њих Дерек Шовин, због наводног опирања, клекнуо на врат и притискао га тако скроо девет минута, након чега је он умро.

Против Шовина је покренута истрага и оптужен је за другостепено убиство, док су и друга двојица полицајаца оптужена као саучесници.

Међутим, активисти за људска права, а посебно из организација "Животи црнаца су важни", протестују јер желе да се расизму и полицијској бруталности, нарочито белих полицајаца према црнцима и другим мањинама, коначно стане на крај.

Протести су почели мирно, али су се убрзо раширили по читавој земљи, а међу демонстранте се умешали и разни припадници банци и хулигани који су искористили прилику да направе хаос пљачкањем и паљењем аутомобила, па и зграда.

Džordž Flojd
Џорџ Флојд / Извор: Профимедиа

Трамп побегао у бункер

Откривено је и да је у једном тренутку амерички председник Доналд Трамп, који се у суботу вратио са Флориде у Вашингтон, побегао у посебан бункер код Беле куће у страху од демонстраната. Тамо је провео око сат времена, а Бела кућа је била у мраку, по први пут још од први пут после 131 године тачније од 1889. године.

Посебни бункер испод Беле куће направљен је како би се председник и високи званичници склонили у случају терористичког напада или сличног ванредног догађаја. Последњи пут су се званичници тамо склонили за време терористичког напада 11. септембра 2001. године.

Трамп је касније изјавио да се није крио, него да је био у бункеру да "изврши инспекцију". у међувремену је око Беле куће поставио велику ограду са катанцем.

Трамп, национална гарда и Библија

Најдраматичније је било у недељу и понедељак увече, када су протести ескалирали насиље, а председник САД Доналд Трамп наредио слање Националне гарде на улице.

Он је одржао конференцију испред Беле куће, а након што му је полиција "раскрчила пут" тако што је сузавцем и гуменим мецима растерала протесте, посетио је Цркву Светог Јована, која је горела за време једног од претходних протеста, држао Библију и позирао за камере.

Сукоб Трампа и војних званичника

Доналд Трамп се суочава са невиђеним револтом елитног корпуса бивших војних лидера, због његовог одговора на масовне протесте и подстицање расних подела.

Као права "бомба" из Вашингтона у среду увече стигла је изјава бившег министра одбране Џејмса Матиса, одликованог генерала маринаца кога су поштовале његове трупе, који је поручио Американцима да морају да се уједине без председника.

Матис је практично упоредио Трампово понашање са нацистичким за време Другог светског рата.

- Поготово уочи савезничког искрцавања у Нормандију - када је откривено да је план нациста за уништење противника био ''Завади, па владај'' - рекао је он.

Такође у среду увече, пензионисани генерал Џон Ален, бивши заповедник америчких снага у Авганистану, критиковао Трампа у изјави за "Форин полиси". Он се посебно осврнуо на Трампову фотографију са Библијом испред цркве.

- Није било довољно што су мирни демонстранти управо ускраћени права из првог амандмана, он је тим позирањем настојао да ту злоупотребу легитимише слојем религије - рекао је Ален.

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

Крвави обрачуни и убиства

Насиље је виђено и од стране полицајаца и од стране цивила.

Два полицајца су у понедељак увече прегажена у Бафалу, а четворица повређена у пуцњави у Сент Луису.

У пуцњавама у Лас Вегасу и Кентакију најмање две особе су изгубиле живот.

Јавност је шокирала и вест да је један демонстрант усмрћен док је клечао на протесту испред полицајаца.

Шон Монтероса (22) настрадао је у ноћи између понедељка и уторка када је полицајац из аутомобила, кроз ветробранско стакло, сасуо у њега пет метака. Полиција све до конференције за медије у среду није откривала да је младић убијен, нити околности његове смрти.

У Бруклину је забележен и тренутак када је полиција џипом буквално газила преко демонстраната који су стајали испред ограде.

Шесторица полицајаца су ухапшена у Атланти због тешког напада на пар тинејџера које су мучки извукли из аутомобила и тукли.

Тамнопути мушкарац из Калифорније Роберт Форбс преминуо је након што га је ударио аутомобил на протесту због убиства Џорџа Флојда. Форбс је преминуо у суботу у болници - три дана након скупа у Бејкерсфилду.

Форбсов нећак Роб Лев уверен је да је мушкарац беле пути намерно прегазио његовог ујака, преноси "Дејли мејл".

На мети полиције и деца

Полицајци су снимљени како, ничим изазвани, туку људе, међу којима и новинаре који прате демонстрације, бацају сузавац и користе гумене метке, како газе аутомобилом демонстранте... тиме само показујући да су демонстранти у праву што се буне.

Примера полицијске бруталности је превише, а на мети су им се нашла чак и деца коју су родитељи повели у мирне протесте.

Тако је у Сијетлу једна девојчица, не старија од 10 година, добила сузавац право у лице.

Дете је вриштало и викало: „Не могу да видим“ пре него што су јој преко главе посули млеко, како би ублажили печење због сузавца.

На Лонг Бичу је снимљена фотографија која је разбеснела људе.

На њој се види како полицајац у пуној опреми упире пушку са гуменим мецима у црнца који стоји док му на раменима седи дете.

Повређени новинари

На протестима у сукобима са полицијом има доста повређених демонстраната, али и новинара који извештавају са лица места.

Они су бежали уз демонстранте када их је полиција засула гуменим мецима и сузавцем. Док су се склањали, нашли су се прибијени уза зид, док је полиција ишла ка њима.

На снимку који је обишао интернет види се како један од полицајаца у пуној опреми пролази поред камермана а онда га одједном жестоко удара штитом. Затим се други полицајац устремио ка новинарки и пендреком је ударио по леђима.

Међу повређенима су и новинари Ројтерса, који су пратили у суботу ситуацију на лицу места у Минеаполису, када су их погодили полицијски гумени меци.

Најмасовнији протести икада

Протести су 12. дана били и најмасовнији, а у Вашингтону је забележено највеће окупљање у историји.

Десетине хиљада људи шетало је, дванаесту ноћ заредом, градовима у целој земљи, носећи маске и позивајући на темељне промене у америчком друштву.

На њима нису забележени већи проблеми, углавном су протекли у миру, а атмосфера је била више свечана него напета.

Најмасовније окупљање забележено је у Вашингтону, где су демонстранти преплавили улице које су биле затворене за саобраћај. а придружила им се и градоначелница Мјуриел Баусер, која је раније затражила од председника Доналда Трампа да повуче војску из града.

Српске кошаркашке звезде подржале демонстранте

Велика имена српске кошарке, Владе Дивац, Пеђа Стојаковић и Богдан Богдановић, подржали су својим присуством протесте због убиства Џорџа Флојда у Сакраменту.

Делегација кошаркашког клуба Кингси, у којој су били Дивац, Стојаковић и Богдановић, била је међу 20.000 људи у протестној шетњи у главном граду Калифорније.

ЗБОГ ФЛОЈДА И ДАЉЕ ГОРИ ПЛАНЕТА: Протести одржани широм света, по први пут у нашем КОМШИЛУКУ (ВИДЕО)

ЗБОГ ФЛОЈДА И ДАЉЕ ГОРИ ПЛАНЕТА: Протести одржани широм света, по први пут у нашем КОМШИЛУКУ (ВИДЕО)

Русија о протестима у САД: Вашингтон да се присети сопствених савета о поштовању људских права

Русија о протестима у САД: Вашингтон да се присети сопствених савета о поштовању људских права

ПОРОДИЦА УБИЈЕНОГ АФРОАМЕРИКАНЦА ТРАЖИ ПРАВДУ: Запањујуће понашање полиције према убици (ВИДЕО)
ХИТ СНИМЦИ ИЗ САД: Војска у Атланти ЗАПЛЕСАЛА с демонстрантима уз звуке "Макарене" и ТРУБАЧА (ВИДЕО)

ХИТ СНИМЦИ ИЗ САД: Војска у Атланти ЗАПЛЕСАЛА с демонстрантима уз звуке "Макарене" и ТРУБАЧА (ВИДЕО)


ПОРОДИЦА УБИЈЕНОГ АФРОАМЕРИКАНЦА ТРАЖИ ПРАВДУ: Запањујуће понашање полиције према убици (ВИДЕО)

НОВО УБИСТВО НА ПРОТЕСТИМА У САД: Афроамериканца полиција ПРЕГАЗИЛА КОЛИМА, тврде да је било СЛУЧАЈНО! (ВИДЕО)

НОВО УБИСТВО НА ПРОТЕСТИМА У САД: Афроамериканца полиција ПРЕГАЗИЛА КОЛИМА, тврде да је било СЛУЧАЈНО! (ВИДЕО)