Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Амери развијају луде теорије: Ако убију Ким Џонг Уна, Северну Кореју чека неколико сценарија (ФОТО/ВИДЕО)

20.03.2018. 19:07
Пише:
Србија Danas/Msn.com
Kim Džong Un, Severna Koreja
Ким Џонг Ун, Северна Кореја / Извор: Профимедиа

Да ли би земља доживела колапс?

Северна Кореја је често у жижи светске јавности поготово када изводи нуклеарне тестове.

После велике вербалне препирке са америчким председником, лидер Северне Кореје одлучио је да се састане са Доналдом Трампом, а састанак би требало да се одржи у мају.

Ким је тражио од Трампа да се састану, обећавши да је заузврат спреман да се суздржи од нуклеарних покушаја и испаљивања пројектила. Место историјског сусрета још увек није званично потврђено, а као могућу дестинацију медији наводе Шведску.

Иако цео свет жели да стане на пут нуклеарним претњама на дипломатски начин, поставља се питање да ли би убиство Ким Џонг Уна било решење? Да ли би његов наследник водио другачију спољну политику?

Ким Џонг Ун се на челу Северне Кореје налази од смрти оца Ким Џонг Ила 2011. године. По објављивању очеве смрти државна телевизија га је прогласила за "великог наследника". Севернокорејски лидер је у последњих неколико година систематски очистио свој унутрашњи круг ривала.

Без очигледног наследника који би га заменио на престолу, да ли би Северна Кореја доживела колапс? Стручњаци се не слажу са тим.

- Не знам ко би преузео вођство, али то не би био крај династије Ким. На власт би сигурно неког довели - изјавио је професор Енди Џексон са Универзитета Монаш.

Култ личности који има династија Ким је неупоредив у модерној светској историји, док становници Северне Кореје верују да њихов лидер има божанске квалитете.

Kim Džong Un
Ким Џонг Ун / Извор: Профимедиа

Пре смрти његовог оца, о Џонг Уну скоро да се није знало, што значи да би и у случају његове смрти на чело земље дошао неко из породице Ким, па чак и ако би служио као марионета.

- Можда постоји легитимни наследник за ког ми не знамо а ко ће га наследити на трону - истакао је Џексон. Иако смо имали примере у историји да су незадовољне масе срушиле своје диктаторе, Џексон сматра да промена режима долази из унутрашњих кругова моћи.

- Потребно је да незадовољне елите стану на страну народа, а они пак треба да имају подршку страних снага - истакао је он.

НЕМЦИ У ПАНИЦИ: Нуклеарне ракете Северне Кореје могу да стигну до Немачке

Роберт А. Менинг, виши сарадник у Атлантском савезу, изнео је своје мишљење на који начин би Ким Џонг Ун могао да оде са власти.

- Једини начин који ја могу да замислим, на основу десетине чланова елите које је он "убио", је да и њега убије неко ко му је близак и ко има приступ њему. То је вероватније од промене режима или државног удара - истакао је он. Менинг је додао како би га у том случају заменио неко из породице "јер је у питању династија која је започела са Ким Ил Сунгом, која има легитимитет и коју народ признаје".

Као могући наследник наводи се Кимов старији брат Ким Џонг Чул (36), други син Ким Џонг Ила. Чул се сада наводно вратио у Пјонгјанг. И поред тога што је повезан са режимом у Северној Кореји, био је неколико пута примљен на концерте Ерика Клептона у Лондону, Берлину и Сингапуру. Иако је старији, његов отац није хтео да га он наследи јер га је сматрао "феминизираним, слабим и декадентним".

Севернокорејског вођу могла би да наследи и његова рођена сестра, Ким Јо Џонг. Она је најмлађа од седморо деце коју је Ким Џонг Ил имао са четири жене. Рођена је 1987. или 1988. и школовала се у истој приватној школи у Швајцарској као и њен брат. Обоје су током школовања живели у амбасади Северне Кореје и имали лажна имена.

Она је увек била блиска с оцем и постављена је на одговорне позиције у влади. Била је вођа тимова за инспекције, који би посећивали локације пре службених државних посета, а имала је и административне дужности. Кимова млађа сестра први пут се појавила у јавности на очевој сахрани. Она и брат су наводно веома блиски, а аналитичари за Северну Кореју сматрају да је она једина којој млади севернокорејски вођа у потпуности верује.

Kim Jo Džong
Ким Јо Џонг / Извор: Профимедиа

Као потенцијални наследник наводи се и нећак Ким Џонг Ила, Ким Хан Сол, син наводно отрованог Ким Џонг Нама. Он је изјавио како би желео да се врати у Северну Кореју и учини земљу бољом, због чега Ким Џонг-ун може да га види као претњу.

На три метра од ДРУГОГ човека САД Мајк Пенса, ни мање ни више него рођена сестра Ким Џонг Уна! (ФОТО)

Стручњаци сматрају да убиство лидера ове земље није решење. Џејкоб Шапиро, аналитичар за "Геополитицал Футурес" истиче да режим Северне Кореје не чини један човек.

- Ако убијете Кима, онај ко га буде наследио имаће страствену подршку 25 милиона људи у земљи. - истакао је аналитичар.

Он је додао како ни санкције нису решење, јер је земља већ 20 година у економским санкцијама и ништа се није променило.

Severna Koreja
Северна Кореја / Извор: Профимедиа

Ако би убили Кима, војска би била приморана да настави да се бори за Демократску Народну Републику Кореју због лојалности руководства. Војна елита има користи од тренутног система у земљи и лојална је породици Ким. У случају да земља буде нападнута, конзервативна војна установа би вероватно извршила постојеће ратне планове. То довело до гранатирања Сеула и његових 10 милиона становника, као и да се нападну америчке војне базе које су смештене уз границу. Неке од ракета биле би наоружане хемијским или биолошким оружјем. Такође, војска би могла да реагује нуклеарним нападима на САД и Јужну Кореју.

Шведска мири Кима и Трампа: Шта се крије иза ПОСЕТЕ севернокорејског министра скандинавској земљи?

Без Кимовог управљања, Северна Кореја би могла да упадне у хаос. У том случају, да би осигурале мир и ставиле оружје за масовно уништење под контролу, Кина са једне стране и САД и Јужна Кореја са друге стране, могле би да нападну земљу. Највећа опасност је да би могле ове земље могле да уђу у међусобни оркршај, што би довело до рата између две нуклеарно оружане земље.