Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АМЕРИЧКИ ВЕТЕРАН ОТКРИВА МАЛО ПОЗНАТЕ ДЕТАЉЕ ПАДА АВГАНИСТАНА ПОД ТАЛИБАНЕ: Амбасада САД пала на испиту људскости!

18.11.2021. 22:18
Пише:
Србија Данас/Курир
Američka vojska na aerodromu u Kabulu
Америчка војска на аеродрому у Кабулу / Извор: Профимедиа

Бивши штабни наредник, рођен у Авганистану, рекао је да је отпутовао из САД у Пакистан како би покушао да помогне својој породици да побегне од Талибана и побегне из Авганистана

Бивши амерички војник у Пакистану рекао је да му је америчка амбасада више пута спустила слушалицу док је молио за помоћ и да му није дозволила да уђе у зграду да разговара са владиним званичником.

УБИЈЕН ПОЗНАТИ НОВИНАР И ТВ ВОДИТЕЉ! Експлодирала магнетна бомба, комби разнет на комаде! (ФОТО/ВИДЕО)

УБИЈЕН ПОЗНАТИ НОВИНАР И ТВ ВОДИТЕЉ! Експлодирала магнетна бомба, комби разнет на комаде! (ФОТО/ВИДЕО)

ПОЗНАТИ КРИВЦИ БОМБАШКОГ НАПАДА У КАБУЛУ: Одјекнуле две експлозије - једна особа погинула, има повређених

ПОЗНАТИ КРИВЦИ БОМБАШКОГ НАПАДА У КАБУЛУ: Одјекнуле две експлозије - једна особа погинула, има повређених

РАЗОРНА ЕКПЛОЗИЈА УЗДРМАЛА КАБУЛ! Непознат број жртава, људи панично беже (ВИДЕО)

РАЗОРНА ЕКПЛОЗИЈА УЗДРМАЛА КАБУЛ! Непознат број жртава, људи панично беже (ВИДЕО)

Бивши штабни наредник, рођен у Авганистану, рекао је да је отпутовао из САД у Пакистан како би покушао да помогне својој породици да побегне од Талибана и побегне из Авганистана. Отишао је у амбасаду да затражи дипломатску помоћ за своју породицу и за америчке држављане, носиоце зелене карте и Авганистанце са специјалним имигрантским визама за које је рекао да су заглављени на граници.

- Појавио сам се испред америчке амбасаде и буквално сам их молио да ме пусте унутра - рекао је ветеран, који носи позивни знак "Легенда", рекао је за Фокс њуз. "Било је тако срамотно. Држављанину САД није дозвољен улазак на америчко тло."

Рекао је да се нико није јавио када је покушао са једним бројем телефона. Када је неко одговорио на други број, рекао им је да је амерички војник и да му је потребна помоћ. Рекао је да му није пријатно да разговара о детаљима преко телефона, с обзиром на њихову осетљивост. Фокс Њуз је добио и прегледао снимке неколико његових телефонских позива, потврђујући његови изјаву.

- Они су спустили слушалицу - рекао је ветеран за Фокс њуз. "Звао сам поново и поново, иста ствар. Нисам могао да верујем. Био сам у шоку."

- Одустао сам, одустао сам - наставио је. "Наставили су да спуштају слушалицу. Без обзира шта сам рекао, они су спуштали слушалицу."

Рекао је да је "почео да плаче" када је напустио то подручје.

- Осећао сам се као да ми неко забија ножем у леђа - рекао је за Фокс њуз ветеран, који је отпуштен после трауматске повреде мозга.

Фокс Њуз му је обезбедио анонимност како би заштитио њега и његову породицу од талибана.

Talibani
Талибани / Извор: Профимедиа

- Свесни смо ових извештаја, али из разлога приватности немамо даље коментаре - рекао је портпарол Стејт департмента за Фокс њуз.

Ветеран је рекао да су талибани, ИСИС-К и Ал Каида сви на пакистанској граници, што чини све тежим и опаснијим за све који покушавају да побегну из Авганистана. Рекао је да су талибани створили више контролних пунктова као одговор на повећану претњу ИСИС-а.

"Претресају све", рекао је ветеран за Фока Њуз. "Ови авганистански савезници које имамо – грађани САД, власници зелених карата – морају да прођу све ове контролне пунктове и да се онда не само сакрију од талибана, већ и од ИСИС-а, а потом и од Ал Каиде."

- И ИСИС директно циља грађане САД, носиоце зелених карата, све који имају авганистански пасош који желе да изађу - додао је он. "Они су у потрази за овим момцима."

Поред тога, пакистанска влада неће дозволити никоме да пређе границу Авганистана, чак и ако има одговарајућа документа, каже ветеран. Као резултат тога, Авганистанци су заглављени на граници, не могу да се врате у градове попут Кабула због талибанских контролних пунктова. Авганистанци могу да подмите граничара за било шта од 300 до 700 долара по особи ако имају визе, али не би добили улазни печат, рекао је ветеран.

Američka vojska
Америчка војска / Извор: Профимедиа

Као резултат тога, било је случајева, рекао је, када би Авганистанци путовали око 50 километара у земљу, али би их пакистанска полиција заустављала и депортовала.

- Али овога пута, сада их враћају талибанима - рекао је ветеран за Фокс њуз. "За почетак су бежали од талибана."

Сви који желе да пређу границу у Пакистан "сви моле америчку амбасаду да уђу", рекао је ветеран.

Такође је критиковао амерички Стејт департмент да се "хвали како помажу авганистанским савезницима".

"Ниси", рекао је ветеран. "Лажете, не дозвољавате ни улазак грађанима САД."

Džo Bajden, Američka vojska
Џо Бајден, Америчка војска / Извор: Профимедиа

Свим грађанима САД који желе да напусте Авганистан са одговарајућом документацијом "понуђена је прилика да то учине", рекао је у петак државни секретар Ентони Блинкен. Бивши војник је рекао да је помогао најмање 30 ризичних Авганистанаца, укључујући хришћане и друге мањине, да илегално пређу у Пакистан.

Али, за његову шесточлану породицу није било изводљиво да путује из Кабула до границе, јер су морали да прођу око 30 талибанских контролних пунктова, рекао је. Плашили су се талибана који би их убили ако би били ухваћени, због ветеранског рада у америчкој војсци, као и њиховог рада у авганистанској влади. Поред тога, његова нећака, новинарка, била је гласни критичар талибана.

Ветеран је успешно помогао својој породици да побегне из Авганистана другим путем након интервјуа за Фокс њуз, али је рекао да ће бити депортовани у руке талибана ако не могу да обезбеде пролаз у року од 28 дана од доласка. Покушали су да напусте аеродром у Кабулу током ваздушног транспорта САД, али нису успели. Ветеран је окривио Бајденову администрацију за неуспех да евакуише мете талибана, укључујући његову породицу.

- Направили су овај велики неред, а сада се крију иза ових зидова и неће пристати ни да отворе капије за америчког држављанина - рекао је ветеран за Фокс њуз.

Talibani
Талибани / Извор: Профимедиа

Рекао је да му једино преостаје да оде у медије и "замоли за помоћ".

- Учинио сам све остало што је било у мојој моћи - рекао је за Фокс њуз.

- Ако постоји неко ко може да ми помогне, помогне мојој породици, помогне свим овим другим појединцима, грађанима САД, власницима америчких зелених карата, нашим авганистанским савезницима, молим вас, помозите нам - рекао је ветеран. "Нама је преко потребна помоћ".

Више информација о дешавањима у Авганистану можете прочитати ОВДЕ.