Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ДОК ЈЕДНОМ НЕ СМРКНЕ, ДРУГОМ НЕ СВАНЕ: Шта друге државе очекују од исхода америчких избора?

04.11.2020. 04:07
Džo Bajden, Donald Tramp, Amerika, Američki izbori, SAD
Џо Бајден, Доналд Трамп, Америка, Амерички избори, САД / Извор: СД/илустрација

За земље широм планете, председавање Доналда Трампа Сједињеним Државама у његовом првом мандату било је јединствено искуство које је требало гледати

Ово пише ноћас америчка новинска агенција АП у тексту о томе како свет гледа на изборе у САД, у којем је посебно поглавље о Србији и Косову.

(УЖИВО) АМЕРИЧКИ ИЗБОРИ: Бајден узима Њујорк, Трампу неопходан преокрет у Охају - жестока борба за Тексас!

(УЖИВО) АМЕРИЧКИ ИЗБОРИ: Бајден узима Њујорк, Трампу неопходан преокрет у Охају - жестока борба за Тексас!

У КАМЕРУ ПРИЗНАО ДА ЈЕ ИЗДАО ТРАМПА! Гувернер гласао за Бајдена, јавно стао уз њега! (ВИДЕО)

У КАМЕРУ ПРИЗНАО ДА ЈЕ ИЗДАО ТРАМПА! Гувернер гласао за Бајдена, јавно стао уз њега! (ВИДЕО)

СТРАХ ОД ИЗБИЈАЊА НЕМИРА! Трампов штаб хитно евакуисан из Вашингтона

СТРАХ ОД ИЗБИЈАЊА НЕМИРА! Трампов штаб хитно евакуисан из Вашингтона

- Четири године државе света гледале су како се врло другачији амерички председник повезује са међународном заједницом или се - не повезује - пише у опширном тексту. У том раздобљу дугогодишњи савези су угрожени, споразуми обрисани, царине подигнуте, средства повучена.

Неке државе су биле предмет председничког подсмеха. Друге, попут Северне Кореје, биле су изложене дипломатском удварању које се некада сматрало незамисливим.

- Сада, каад је тачка преокрета у Трамповом времену на власти надомак америчких гласача, шта је улог ако његово председништво престане, или ако се настави? - пита АП.

Дописници АП-а из целог света су одговорили како њихови региони гледају на оно што се дешава у Сједињеним Државама и какав би могао бити улог.

Бразил

У Бразилу председник с крајње деснице Жаир Болсонаро није крио омиљеног победника, отворено изјавивши подршку Трампу, али бранилац прашуме Амазоније од уништавања у којем учествују америчке фирме, могао би бити председник из редова Демократа, Џозеф Бајден.

Куба

У Хавани победу желе Бајдену јер је из администрације која је успоставила дипломатске и друге везе САД с Кубом, а Трамп их погоршао и прети санкцијама кубанској социјалистичкој влади у покушају да подстакне политичке промене.

Donald Tramp, Džo Bajden, Amerika, SAD
Доналд Трамп, Џо Бајден, Америка, САД / Извор: Фото: СД илустрација/ Профимедиа

Француска

У Фрацуској препирка Трампове администрације и Европске уније, те и Париза, резултирала је љутњом Француза погођених додатним америчким царинама у оквиру шеснаестогодишњег спора око држвних субвенција европском мултинационалном произвођачу авиона "Ербас".

Србија и Космет

Одмах затим, при врху текста АП је поглавље "Србија и Косово" где пише да је "за неке српске лидере амерички председник Доналд Трамп херој, док његов изазивач Џо Бајден није ништа друго него 'мрзитељ Срба' ".

Srbi
Срби / Извор: Профимедиа/илустрација

"Стога не чуди" - пише АП - "да су Срби који живе у САД позвани да гласају за Трампа на изборима у уторак".

"Бајденова политика не подржава Србе", цитира АП Александра Вучића од понедељка.

Албанци

"Супротно томе", пише даље АП, "косовски Албанци још памте Бајденову подршку током њиховог крвавог рата за отцепљење од Србије 1990-их и углавном желе да он победи".

SAD
САД / Извор: Профимедиа/илустрација

У тексту се даље каже да се "исход америчких избора помно прати у те две балканске земље, где многи мисле да би следећи амерички лидер могао пресудно помоћи тим непријатељима да нађу трајни мир".

- Косово више воли председника који би гајио добре везе са Европом, јер је Косово пројекат обе стране - САД и Европске уније - рекла је за АП независна косовска аналитичарка Евлиана Берани.

OVK
ОВК / Извор: Профимедиа/илустрација

Ове године је, пише даље АП, "Трампов изасланик преговарао о трговинском споразуму Србије и Косова који је потписан у Белој кући. Али тај споразум није решио кључно питање које претеже у односима те две земље: одбијање Србије да призна независност Косова, проглашену 2008. године".

 Amerika
Америка / Извор: Профимедиа

АП наводи да "то није спречило Трампа да преузме заслуге за окончање крвопролића између те две балканске земље, иако је њихов рат завршен пре више од две деценије. Трамп је својим присталицама говорио на митинзима прошле недеље да је тај споразум 'spasao много живота' ".

Али, подсећа АП, "у ствари, Бајден је био међу онима који су допринели окончању рата на Косову који је оставио најмање 10.000 мртвих. Као амерички сенатор 1999. године, Бајден је подржао ваздушне нападе НАТО-а на Србију који су зауставили њено крваво насиље над албанским сепаратистима на Косову - што српски националисти вероватно неће ускоро опростити".

Република Српска

- Лидер босанских Срба, Милорад Додик, назвао је Бајдена "мрзитељем Срба" и позвао Американце српског порекла да гласају за Трампа - пише АП на крају поглавља о Србији и Косову.

У истом тексту америчка агенција даље пише и о односу према америчким изборима Венецуеле, Етиопије, Украјине која покушава да је "силе у Вашингтону не забораве" усред "натезања с Русијом".

Amerika
Америка / Извор: Профимедиа

Велика Британија

Једно поглавље текта АП је и о Великој Британији уз питање: "Ако сте све изолованија земља, шта је боље: задржати непоузданог пријатеља (Трампа) или стећи поузданог критичара (Бајдена)?".

Русија

Однос према изборима у САД анализирали су и дописници АП из Мексика који зависи од САД, а тек потом се анализира однос Русије.

Putin
Путин / Извор: Профимедиа

- Из Москве, амерички председнички избори изгледају као надметање за "избор онога коме се Русија највише не свиђа" - како је рекао портпарол Кремља Дмитриј Песков, преноси АП.

Пошто констатује да је "Кремљ горко разочаран Трамповим мандатом", АП наводи да "Бајденове шансе за победу изгледају довољно јаке да Русија почне да се припрема за то", што је рекла Татјана Становаја, политиколог из Московског центра Карнеги, пошто су, како је оценила, "негативне последице Трамповог председниковања и разочарање у њега довели до трезвенијег и прагматичнијег приступа" Москве.

Amerika
Америка / Извор: Профимедиа

Израел

АП пише и о томе какав је однос Израела према америким изборима, пошто је та држава "међу највећим корисницима Трампове политике на Блиском истоку" јер је у његовом кабинету почела нормализација веза Израела и арапских држава.

izraelska vojska
израелска војска / Извор: Профимедиа

Иран

АП се даље осврће на однос Ирана према изборима у САД јер су међу тим земљама стари, дубоки проблеми, потом пише о односу Индије, двема Корејама где је Трамп имао дипломатских успеха, али не и више од тога.

Iran
Иран / Извор: Профимедиа

НР Кина

Наредно поглавље анализе АП је о тешким односима с Кином где се "све врти око трговине, а трговина јој служи да постигне економски раст код куће и да буде технолошки лидер у свету".

Kineska vojska
Кинеска војска / Извор: Профимедиа

- Иако победа демократског изазивача Џоа Бајдена не пружа гаранцију олакшања, Пекинг се нада да ће избећи даље погоршање и преговорима изједначити положај са САД.

Кинески инвеститор Динг Ченлинг је рекао да "ко год био председник САД, нема избора: мораће да послују с Кином" - пише у тексту АП о томе како свет гледа на изборе у САД, који завршава анализом ставова и положаја Филипина, "кључног америчког савезника у Азији".