clear sky
16°C
16.05.2024.
Beograd
eur
117.1216
usd
108.2155
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

TRAMP I BAJDEN UVERENI U POBEDU: Glasovi se i dalje broje, IZJEDNAČENJE u državi od koje sve zavisi

03.11.2020. 20:36 09:52
Piše:
Ekipa Srbija Danas
tramp bajden
tramp bajden / Izvor: Foto:SD ilustracija/Profimedia

Budite uz nas i pratite ishod američkih izbora.

Sjedinjene Američke Države biraju predsednika na izborima na kojima su kandidati za četvorogodišnji mandat u Beloj kući aktuelni predsednik, republikanac Donald Tramp (74) i demokrata, bivši potpredsednik Džozef Džo Bajden (77).

Izbori, čiji ishod s nestrpljenjem iščekuje cela planeta, jer će trasirati put ne samo Amerike u naredne četiri godine, već i uticati na buduća svetska dešavanja, već sada ulaze u istoriju, jer je rekordnih više od 95 miliona Amerikanaca iskoristilo pravo da glasa ranije, lično ili poštom, što je oko 40 odsto upisanih u birački spisak.

Ovoliki odziv na ranom glasanju, promena je bez presedana, izazvana pre svega zabrinutošću zbog širenja korona virusa i zainteresovanošću građana za izbore.

1.45
Trampova prednost u Džordžiji se istopila, Bajden uzima sve više glasova u Pensilvaniji

Trumpova prednost u Džordžiji se gotovo potpuno istopila. U ovom trenutku aktuelni predsednik SAD-a ima oko 3.600 glasova prednosti, a u igri je još 18.000 glasova.

Trampova prednost i u Pensilvaniji opada. Kako pristižu rezultati, Bajden je sve bliži pobedi. Na 94 odsto obrađenog uzorka, Tramp ima 49,8, Bajden 48,9 odsto glasova.

Podsetimo, Pensilvanija nosi 20 elektorskih glasova. Ukoliko bi Bajden osvojio Pensilvaniju ili Džordžiju, šanse za Trampa bi bile izgubljene.

1.15
Pojedine televizije prekinule prenos Trampovog govora

Pojedine televizijske kuće, ABC, CBS i MSNBC prestale su u jednom trenutku da emituju govor predsednika Donalda Trampa, zbog njegovog "nedemokratskog ponašanja".

Dok je MSNBC prekidao prenos iz Bele kuće, voditelj Brajan Vilijams je rekao: "Evo nas, opet, u neobičnoj poziciji, da ne samo da prekidamo predsednika SAD, već i da ispravljamo predsednika SAD.

1.03
Tramp napustio konferenciju

Tramp je završio konferenciju i samo izašao iz sale, nije želeo da odgovara na novinarska pitanja.

tramp
tramp / Izvor: Profimedia

 

00:55
"Ovo su lažni izbori, imam puno dokaza da sam pokraden - predvideo sam prevaru"

- Ovo su lažni izbori, moram tako da kažem. Dobijali smo u mnogim zemljama, a onda, nekim čudom, stvari su počele da se okreću u Bajdenovu korist. Ali, predvideo sam da će glasanje poštom biti prevara.

- Neverovatno je kako su svi listići koji su poslati poštom doprineli samo jednoj strani. Da ne pričam o prekidu brojanja glasova. Ljudi su mi slali poruke, nikada nisam video takvu ljubav, takvu podršku od građana, ali protivnici hoće da ukradu izbore, a mi ne smemo da im dozvolimo.

- Na kraju ću ja pobediti, imam puno dokaza da sam pokraden. Čuli smo puno horor-priča i ne smemo da dopustimo ovu sramotu. Nadam se da će istina izaći na videlo i to vrlo skoro - izjavio je Tramp.

00:50
Tramp: Glasovi su stizali i nakon zatvaranja birališta

Tramp je izjavio da je ogroman broj glasova je stigao nakon što su birališta bila zatvorena i da je širom zemlje bilo mnogo neregularnosti. Dodao je da su u Mičigenu posmatrači republikanske stranke sprečeni da nadgedaju glasanje, a da je i u Džordžiji pripadnicima njegovog tima bilo onemogućeno da prisustvuju procesu brojanja glasova.   

Više žena republikanki su izabrani u Kongres nego ikada ranije. Lako smo pobedili u Floridi. Takođe, vrlo lako smo dobili i Ohajo - izjavio je Tramp.

Predsednik Tramp je u obraćanju naciji naglasio da je ostvario istorijsku pobedu i da je pobedio "lagano" ukoliko se računaju samo legalni glasovi.

- Glatko sam pobedio, ako računate legalne glasove. A ako brojite ilegalne izbore, oni će ukrasti izbore od nas - rekao je Donald Tramp i pohvalio činjenicu da su Republikanci zadržali senat, ali i govorio o odlično odrađenom poslu u Ohaju i Floridi.

00.07
Tramp se uskoro obraća naciji

Predsednik Tramp će se obratiti naciji u 18:30 (00:30 po našem vremenu). 

23.45
Na pomolu veliki preokret u Džordžiji

Glasovi u Džordžiji se i dalje broje, a situacija je prilično napeta jer je vođstvo Donalda Trampa spalo na manje od 10.000 glasova.

- Ista stvar se dešava i u Pensilvaniji - navodi CNN.

Trampovi advokati već se nalaze na oba mesta.

U Džordžiji je izbrojano oko 98 odsto glasova, u Pensilvaniji 93 odsto.

23.10
Podneta tužba protiv zvaničnika iz Filadelfije

Trampova kampanja podnela je tužbu protiv izbornih zvaničnika iz Filadelfije zbog navodnog kršenja izbornog procesa time što su blokirali posmatranje glasačkih listića u gradu. 

23.07
Arizona će jasniju sliku imati u petak

Zvaničnici iz Arizone da će nakon sutrašnjeg dana imati jasniju sliku o ishodu glasanja. 

23.02
Greta Tunberg proziva Trampa

Mlada ekološka aktivistkinja Greta Tunberg objavila je tvit u kojem navodi da Tramp treba da poradi na kontrolisanju besa, a preporučila mu je odlazak u bioskop sa prijateljem.

22.30
Bajden se obratio

- Izbori su jako važni. Zato se svaki glas mora brojati! - poručio je na početku svog obraćanja.

- Hvala vam svima na poštenju. Idemo dalje brojati glasove. Neka vas Bog sve blagoslovi.

- Kamala Haris i ja smo zadovoljni trenutnim stanjem. Ne sumnjamo da ćemo posle prebrojavanja glasova biti proglašeni pobednicima. Molim vas sve za strpljenje. Ovo je proces koji traje, ali prebrojavanje glasova će uskoro biti završeno. Znaćemo vrlo brzo - rekao je demokratski kandidat Džo Bajden na konferenciji za novinare.

22.25
Uskoro još jedno obraćanje Bajdena

Džo Bajden će se uskoro ponovo obratiti naciji. 

22.20
Sud: Pošte SAD dva puta da pregledaju da li stižu glasovi

Američko državno sudstvo je danas naložilo da se dva puta dnevno pregledaju pošte kako bi se što pre primili glasački listići koji su poslati u finišu izbora, preneo je Rojters.

Neke države, uključujući Nevadu i Severnu Karolinu, sada prebrojavaju glasove koji su stigli poštom dan nakon izbora održanih u utorak.

Zbog kašnjenja u isporuci glasačkih listića, advokati su u žalbi napisali da je Pošta izbornoj komisiji isporučila oko 150.000 glašackih kutija dan nakon izbora, "iako je između 8.000 i 9.000 kutija poslato još u nedelju."

Okružni sudija u SAD Emet Saliven je naložio da Pošte moraju dva puta dnevno da pregledaju da li su glasovi stigli, kako bi se kutije isporučile izbornoj komisiji istog dana.

Sudija Saliven je i ranije apelovao na Poštu da uradi sve što je moguće da se glasovi isporuče pre isteka roka. 

21.46
U Džordžiji ostalo da se izbroji oko 47.000 glasova

 U Džordžiji još treba da se izbroji 47.277 glasova, a u prednosti je trenutno Tramp za oko 12.000 glasova.

21.30
Trampov sin poziva građane da prijave izborne nepravilnosti
21.20
Senator smatra da će Pensilvanija da bude Bajdenova 

Senator Pensilvanije Bob Kejsi rekao je da veruje da je u Pensilvaniji sada izbrojan dovoljan broj glasova te da bi Bajden mogao da prestigne Trampa.

On navodi da je Bajdenova pobeda u Pensilvaniji "neizbežna" jer glasovi koji tek treba da se izbroje dolaze iz urbanih delova i stigli su poštom.

20.45
Ako izgubi, Tramp se kandiduje 2024?

Bivši saradnik Donalda Trampa Mik Malveni, koji je trenutno specijalni izaslanik u Severnoj Irskoj, rekao je da očekuje da će se predsednik Tramp kandidovati za izbore 2024. godine ukoliko sada izgubi od demokrate Džoa Bajdena, prenosi Guardian. 

20.30
Glasovi iz Nevade tek za vikend?

Službenik Džo Gloria, iz okruga Klark u Nevadi rekao je kako očekuje da će svi glasovi proći kroz sistem do subote ili nedelje, tako da se čini da ćemo rezultate za tu državi čekati još danima. 

20.00
Još jedan sud odbio Trampovu žalbu

Nakon suda u Mičigenu i državni sud Džordžije odbacio je danas žalbu izbornog štaba Donalda Trampa, koji je tvrdio da su pomešani listići birača koji su se izjasnili poštom na vreme i sa zakašnjenjem, tvrdi televizijska stanica Foks njuz. Žalba se zasnivala na tvrdnji posmatrača kojem se učinilo da je došlo do mešanja listića. Državni sudija u Džordžiji je rekao da nema dokaza da se to dogodilo. 

19.51
Državni sekretar Pensilvanije: Možda ćemo imati rezultate danas
19.45
Sud odbio Trampovu žalbu

Izborni štab predsedničkog kandidata Donalda Trampa izgubio je spor pred sudom u Mičigenu, preneo je Rojters. Trampov štab je tražio da se zaustavi glasanje u ovoj američkoj saveznoj državi, međutim, državni sudija Mičigena je odbacio žalbu. 

19,.40
Razlika u Džordžiji samo 13.000 glasova!

U Džordžiji se treba prebrojati još nešto više od 50 hiljada glasačkih listića, a Tramp u toj saveznoj državi vodi za 13 hiljada glasova, javlja CNN. 

19.35
Može li Bajden da "ukrade" i Džordžiju?
19.30
Situacija u ključnoj Nevadi
19.23
Situacija za Bajdena u ovom trenutku prilično jasna

Ako osvoji Nevadu i Arizonu, on je novi predsednik SAD-a.

Vrhovni sud savezne države Pensilvanije poništio je odluku suda kojom je posmatračia iz Trampove predsedničke kampanje dopušteno blisko promatranje procesa glasanja, javlja "Fox News". Vrhovni je sud rekao da Trampova kampanja nije ponudila dostatnu količinu dokaza da se nešto nepravilno događa u procesu brojanja glasova. Trampova će kampanja s toga morati poštovati prethodno utvrđena pravila promatranja.

Amerika
Amerika / Izvor: Profimedia

"The Guardian" piše da je okrug Alegani, okrug u kojem se nalazi drugi najveći grad te savezne države Pitsburg, prestao brojati glasove jer je ispravnost 29 hiljada glasova usporena sudskim putem. Uz to, šest hiljada listića moraće se ručno prebrojati jer ne mogu bez problema ući u skener. Prebrojavanje u tom okrugu nastavit će se u petak u 9 sati po lokalnom vremenu. S obzirom na to da u okrugu Alegani treba prebrojati još 35 hiljada glasova, šanse su male da će se u četvrtak doznati ishod glasovanja u Pensilvaniji.

Tramp u Pensilvaniji vodi za 115 hiljada glasova. U sredu ujutro ta je prednost iznosila oko 600 hiljada. Nadalje, još se 17 posto glasova koji su predani u Filadelfiji, najvećem gradu Pensilvanije, trebaju prebrojati, a Bajden u tom gradu vodi s 80 odsto dobijenih glasova.

19.00
Mediji: Bajden uvećao prednost u Nevadi

Demokratski kandidat za predsednika SAD Džo Bajden povećao je vođstvo u Nevadi u odnosu na rivala Donalda Trampa za oko 3.500 glasova, preneo je Rojters. Na uzorku od preko 87 odsto izbrojanih glasova, Bajden ima oko 49,5 odsto glasova, a Tramp ima oko 48,5 odsto glasova. Prema izvorima CNN-a, Bajden je uvećao razliku i u odnosu na Trampa ima više od 11.000 glasova, a na prethodnom preseku je ta razlika bila 7.647. 

18.54
I Bajden se oglasio na tviteru
18.52
Sud u Pensilvaniji doneo odluku

Sud u Pensilvaniji presudio je da posmatrači iz kampanje republikanskog predsednika Donalda Trampa mogu da stoje bliže i da posmatraju proces prebrojavanja glasova u Filadelfiji.

 Više o tome možete pročitati OVDE.

18.50
Tramp: Zaustavite prevaru
18.06
Erik Tramp objavio ekskluzivan snimak

Erik Tramp, sin republikanca i aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa na svom Tviter nalogu je objavio neverovatan video snimak.

Na njemu se jasno vidi izborna krađa i način brojanja glasova na predsedničkim izborima u Americi. Kako je napisao u tvitu, video je snimljen u saveznoj državi Džordžija.

17.50
Pensilvanija ažurira podatke

Tramp je optužio demokrate za prevaru i pokušaj "krađe izbora", a njegova kampanja je pokrenula tužbe protiv brojača glasačkih listića u brojnim državama.

Izvešteno je da je demokratski kandidat na američkim predsedničkim izborima Džo Bajden uspeo da smanji nedostatak predsednika Donalda Trampa u državi Pensilvanija, što je od najveće važnosti za određivanje pobednika.

Više o tome pročitajte OVDE

17.22
60 hiljada glasova odlučuje!

Džordžija je upravo objavila najnovije informacije u vezi sa prebrojavanjem glasova u toj državi.

Još uvek se konačno ne zna ko je pobednik na ovogodišnjim izborima, ali i dalje je veoma tesna bitka između dva predsednička kandidata.

Zvaničnici su objavili da je ostalo još 60.000 neizbrojenih glasačkih listova. Za sada Tramp vodi, ali mu Bajden diše za vratom.

Više o tome pročitajte OVDE

17.09
Tramp ponovo tvituje - Pensilvanija "osvojena"?

- Velika legalna pobeda u Pensilvaniji - napisao je Tramp na svom tviter nalogu. 

17.00
Oglasili se Nemački mediji povodom izbora

Nemački političari zabrinuti su zbog još uvek neizvesnog ishoda predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, dok pojedini otvoreno govore da ne bi bili zadovoljni pobedom Trampa.

Predsednik komiteta Bundestaga za spoljne poslove iz Hrišćansko-demokratske unije Norbert Retgen izjavio je da Nemačka nije spremna da još četiri godine sarađuje sa Donaldom Trampom, kao predsednikom SAD.

- Nemačka nije raspoložena da još četiri godine sarađuje sa Trampom. Druga pobeda na izborima će nam biti ozbiljan izazov za koji još nismo spremni - napisao je Retgen na Tviteru.

Više o tome možete pročitati OVDE

16.50
Rezultati u Nevadi
16.30
Tramp se ponovo obratio javnosti

Trka za predsednika SAD se zahuhtava.

Donald Tramp, predsednik SAD, ponovo se oglasio na Tviteru, a ljuta borba za novog predsednika i dalje traje.

15.57
Džordžija pri kraju sa brojanjem glasova

"Washington Post" javlja da je u Džordžiji preostalo još 61.000 dopisnih glasova za prebrojavanje. Većina njih su iz okruga koji naginju Demokratima. 

Više o tome pročitajte OVDE

U Georgiji je trenutno u vodstvu Donald Trump s 18.000 glasova razlike, no dopisni bi glasovi mogli ići Bidenu pa se očekuje mala razlika između dvojice kandidata.

15.35
Iz izbornog štaba Donalda Trumpa najavili "veliku objavu" u Las Vegasu u Nevadi za 17.30 po našem vremenu.

Prema trenutnim podacima AP-a, u Nevadi je trenutno neizvesna situacija: Bajden ima blagu prednost s 49,3 posto elektorskih glasova, a Donald Trump 48,7 posto. Nevada nosi šest elektorskih glasova.

15.25
Tramp želi da se zaustavi brojanje

Ubrzo nakon Bajden na Tviteru se oglasio i republikanac. I Trampova poruka je bila jasna i glasna: "Zaustavite brojanje"

15.15
Oglasio se Bajden

Bivši potpredsednik SAD-a još nije proglasio pobedu na izborima, ali se iz njegovim izjava može naslutiti da se polako priprema za ulazak u Belu kuću.

Bajden je najavio i svoj potencijalno prvi veliki potez ako postane predsednik SAD.ž

To je objavio na svom zvaničnom Tviter profilu.

- Danas je Trampova administracija služeno napustila Pariski sporazum o klimi. I za tačno 77 dana, Bajdenova administracija će mu opet pristupiti - napisao je Bajden u svom tvitu

15.02
Moskva o izborima u Americi

Moskva se nada da će američki predsednik biti izabran u skladu sa ustavom SAD, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Nadamo se da će pravni mehanizmi, koji trenutno postoje u SAD, omogućiti da se odredi budući predsednik zemlje u potpunosti u skladu sa američkim ustavom i, što je najvažnije, da se izbegnu masovni neredi u zemlji - istakla je Zaharova.

Više o tome pročitajte OVDE

14.52
Moskva se nada da će američki predsednik biti odabran u skladu sa ustavom

Moskva se nada da će američki predsednik biti izabran u skladu sa ustavom SAD, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Marija Zaharova
Marija Zaharova / Izvor: Profimedia

- Nadamo se da će pravni mehanizmi, koji trenutno postoje u SAD, omogućiti da se odredi budući predsednik zemlje u potpunosti u skladu sa američkim ustavom i, što je najvažnije, da se izbegnu masovni neredi u zemlji - istakla je Zaharova.

Više o tome možete pročitati OVDE.

14.48
Ponovo se oglasio Bajden

Kandidat demokrata Džo Bajden oglasio se danas na Tviteru jednostavnom i kratkom porukom koja glasi: "Izbrojite svaki glas". 

14.40
Kako se menjala situacija u Arizoni i Pensilvaniji?
14.36
"Kanje 2024"

Reper Kanje Vest koji je se kandidovao kao nezavisni kandidat osvojio je oko 60.000 glasova, ali čini se ne odustaje od ideje da se jednog dana useli u Belu kuću. On je već najavio kandidaturu za sledeće izbore objavivši na Tviteru uz svoju fotografiju uz koju je napisao "KANYE 2024".

14.35
Još 140.000 glasačkih listića

Preostalo je još oko 140.000 glasačkih listića za brojanje u okrugu Filadelfija u Pensilvaniji, piše CNN. Državni zakon u Pensilvaniji dozvoljava da se glasački listići dospeli poštom mogu brojati do sutra.

13.57
Haos u Arizoni: Demonstranti upali u izborni centar, za njima i policajci

Pristalice aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa okupile su se u jednoj od "ključnih" država Arizoni kako bi izrazili protest postizbornih dešavanja u toj saveznoj državi.

Kako prenose mediji, u jednom trenutku demonstranti su upali u izborni centar za brojanje glasova, ali su ga kasnije napustili.

Više o tome pročitajte OVDE

13.27
Donald Tramp podneo tužbu u saveznoj državi Džordžiji

Štab aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa podneo je tužbu u saveznoj državi Džordžiji zahtevajući da se prekine brojanje dopisnih glasova koji su pristigli nakon izbornog dana. Uprkos postojećem roku, štab Džoa Bajdena pozvao je angažovane na izborima da idu "od vrata do vrata i pomognu biračima da unesu ispravke na listićima koje šalju poštom".

Američki izbori
Američki izbori / Izvor: Reuters

To je treća savezna država u kojoj je Trampov štab podneo tužbu nakon što izborne projekcije pokazuju vođstvo protivkadidata, demokrate Džoa Bajdena.

Više o tome pročitajte OVDE.

12.39
Tramp i dalje vodi u Džordžiji, ali tesno

U Džordžiji, državi u kojoj Tramp tvrdi da je pobedio, rezultati se i dalje broje. Za sada, sa 96 odsto izbrojanih glasova, Tramp ima prednost, ali ona se polako topi.

Prema poslednjim rezultatima, Tramp ima 49,6, a Bajden 49,2 odsto.

Poređenja radi, 2016. u toj državi, koja nosi 16 elektoralnih glasova, Tramp je odneo ubedljivu pobedu, osvojivši 200.000 glasova više od Hilari Klinton.

12.15
Topi se prednost u Arizoni

Nakon što su mediji preneli da je smanjena prednost Bajdena u Arizoni za 10.000, iz Trampovog štaba tvrde da je brojka viša i da je zapravo aktuelni predsednik dobio još 11.000. Kao i da je na putu da preuzme vođstvo.

Više o tome možete pročitati OVDE.

10.57
Kremlj: Izborna kriza u Americi može negativno uticati na svetsku privredu

Neizvesnost oko ishoda predsedničkih izbora u SAD mogla bi negativno da utiče na globalne događaje, posebno u oblasti ekonomije, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Što duže potraje ta nizvesnost, to će i negativan uticaj biti jači - rekao je Peskov.

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov / Izvor: Profimedia

Prema njegovoj oceni, svaka neizvesnost u najjačoj svetskoj ekonomiji i jednoj od najvećih zemalja sveta ima potencijal da izazove negativne posledice na svetska dešavanja, posebno u oblasti ekonomije.

Više o tome pročitajte OVDE.

10.51
Okrug Vigo je skoro uvek pogađao pobednika, a sada kaže - Tramp

Birači okruga Vigo iz američke savezne države Indijane tačno su predvideli predsednika na svim izborima od 1888. godine, uz samo dva izuzetka, a sada su glasali za Donalada Trampa.

Ipak, sada se čini da je Džo Bajden mnogo bliže pobedi, pa bi ovo mogao biti i treći izuzetak.

Indijana
Indijana / Izvor: Reuters

Poslednji predsednički kandidat koji je pobedio na izborima a nije bio većinski miljenik birača okruga Vigo bio je Dvajt Ajzenhauer 1952. godine, piše Gardijan.

Više o tome možete pročitati OVDE.

10.47
Protest u Finiksu

Pristalice predsednika Donalda Trampa zauzeli su na stepenice državnog kapitola u Arizoni, uzvikujući "Još četiri godine" i "Volimo Trampa", dok predsednička trka ostaje neodlučna u Americi 4. novembra.

Protest u Finiksu
Protest u Finiksu / Izvor: Reuters

Foks Njuz je projektovao da će bivši potpredsednik Džo Bajden pobediti u istorijski crvenoj državi Arizoni, što je naizgled veliki gubitak Trampove kampanje.

Finiks
Finiks / Izvor: Reuters

Trampove pristalice takođe su skandirale zapisničaru okruga Maricopa Adrianu Fontesu da izađe iz zgrade. Ne zna se tačno šta su želeli da on uradi.

09.57
Protest Trampovih pristalica u Arizoni

Nekoliko desetina pristalica Donalda Trampa, neki naoružani puškama i pištoljima, okupilo se ispred izbornog centra u Arizoni, nakon neutemeljenih glasina da se namerno ne broje glasovi za republikanskog predsednika.

Uzvikujući "Stop krađi!" i "Prebrojte moj glas", demonstranti su stajali ispred Odeljenja za izbore okruga Marikopa u Feniksu, gde se Bajdenova prednost smanjivala sa novim glasovima, piše AP.

Prednost demokratskog kandidata Džoa Bajdena nad aktuelnim američkim predsednikom Donaldom Trampom u Arizoni se smanjuje, pa sada vodi za samo nešto više od 10.000 glasova, javlja CNN.

Kako se navodi u izveštaju, rezultat predsedničkih izbora održanih u utorak tesan je i u još dve ključne države, Džordžiji i Pensilvaniji.

Najveći okrug u Arizoni Marikopa Kaunti objavio je nove rezultate, prema kojima Bajedn ima 912.585 glasova, a Tramp 838.071.

Prethodno je Bajden bio u prednosti od nešto više od 85.000 glaova.

Više o tome pročitajte OVDE.

09.38
Trampov sin: Kriju i spaljuju naše glasove

Erik Tramp, sin republikanskog kandidata za predsedika SAD Donalda Trampa proglasio je na Tviteru pobedu u Pensilvaniji.

Iako nisu svi glasovi prebrojani, Trampov sin se oglasio na Tviteru i objavio pobedu. Samo nekoliko minuta po objavljivanju da su pobedili u Pensilvaniji, Tviter je ovu objavu označio neprikladnom, pošto rezultati još nisu zvanični.

Erik Tramp takođe tvrdi da su pronađeni spaljeni i sakriveni birački listići, sugrerišući tako da su "izbori pokradeni".

Više o tome pročitajte OVDE

09.24
Ričard Blek: SAD imaju bogatu istoriju falsifikovanja rezultata izbora

Postoji verovatnoća da će u SAD biti podneto na desetine tužbi u vezi sa rezultatima predsedničkih izbora, rekao je Sputnjiku bivši senator američke savezne države Virdžinija Ričard Blek, istakavši da "SAD imaju bogatu istoriju falsifikovanja rezultata glasanja". 

Američki izbori 2020.
Američki izbori 2020. / Izvor: Reuters

- Biće na desetine tužbi. Siguran sam da će to doći do Vrhovnog suda, ali ne znam u kojoj meri će taj sud moći da pomogne predsedniku Donaldu Trampu - istakao je Blek.

Više o tome pročitajte OVDE.

09.10
Le Drian: Verujem da će zdrav razum prevladati u SAD

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drian izjavio da danas da veruje da će zdrav razum prevladati na izborima u SAD i da će snažne demokratske vrednosti te zemlje obezbediti tačne rezultate.

Le Drian
Le Drian / Izvor: Reuters

- Verujem u američke institucije koje potvrđuju rezultate izbora - rekao je Le Drian za radi Evropa 1.

08.54
Trampov štab uložio žalbe u više država

Izborni štab predsednika SAD Donalda Trampa podneo je žalbe u Pensilvaniji, Mičigenu i Džordžiji, postavljajući temelje za osporavanje glasanja u državama u kojima zaostaje za demokratom Džoom Bajdenom u lovu na 270 glasova elektora potrebnih za pobedu u Beloj kući.

Donlad Tramp
Donlad Tramp / Izvor: Reuters

Nove žalbe, koje se pridružuju postojećim republikanskim tužbama u Pensilvaniji i Nevadi, zahtevaju bolji pristup posmatrača štaba lokacijama na kojima se glasački listići obrađuju i broje, i izražavaju zabrinutost zbog glasanja u odsustvu, saopšteno je iz štaba, prenosi AP.

08.33
Protesti nakon izbora u više gradova SAD

U više američkih gradova nakon predsedničkih izbora došlo je do protesta pristalica i republikanaca i demokrata, koji zahtevaju da se glasanje zaustavi, odnosno pozivaju zvaničnike da "prebroje svaki glas".

Sijetl
Sijetl / Izvor: Reuters

Kako prenosi "USA Today", protesti su pretežno mirni ali je povremeno dolazilo do napetosti i uzavrelih emocija.

Snage reda prijavile su "veliku štetu" u Portlandu, a haos je zavladao i u delovima Mičigena, ključne države u izbornoj trci.

Portland
Portland / Izvor: Reuters

Slični protesti održani su u najmanje šest gradova, uključujući Los Anđeles, Sijetl, Hjuston, Pitsburg, Mineapolis i San Dijego.

Los Anđeles
Los Anđeles / Izvor: Reuters

Demonstranti su se okupili ispred gradske kuće u Dalasu u Teksasu.

Više o tome pročitajte OVDE.

08.22
Protest Bajdenovih pristalica u Njujorku

Video snimci i fotografije koje se dele na društvenim mrežama prikazuju demonstrante koji se tuku sa policajcima, marširaju ulicama i blokiraju saobraćaj.

Protesti su počeli kod Vašingtonskog trga i proširili su se na Vest Vilidž i Donji Menhetn.

Uhapšeno je 50 ljudi.

Više o tom pročitajte OVDE.

08.07
Grenel: Nije važno šta kažu mediji

Američki diplomata Ričard Grenel, koji je blizak saradnik predsednika Donalda Trampa, poručio je da nije bitno šta mediji govore o ishodu izbora, već da glasovi moraju da budu overeni.

- Nije važno šta Foks njuz i drugi mediji kažu. Nije važno šta Džo Bajden kaže. Prebrojavanje glasova mora da se overi. Uradićemo to na pravni način - poručio je u sredu na Tviteru.

08.01
Bajden još nije proglasio pobedu, ali...

Demokratski kandidat na predsedničkim izborima u SAD Džozef Bajden nije proglasio pobedu na izborima, ali pokazuje visok nivo samopouzdanja pokretanjem svoje nove ''tranzicione veb stranice'', piše britanski ''Gardijan''.

Džo Bajden
Džo Bajden / Izvor: Reuters

- Građani Amerike će odlučiti ko će postati sledeći predsednik Amerike. Glasovi se još broje u nekoliko saveznih država - napisao je Bajden.

07.58
Trampovi glasači: Zaustavite brojanje glasova! Isto Trampovi glasači: Nastavite!

Pristalice Donalda Trampa održale su protest ispred mesta za prebrojavanje glasova u Detroitu i ispred izbornog centra u Feniksu. U Mičigenu pozvali su izborne zvaničnikeda zaustave glasanje, a u Feniksu su zahtevale suprotno - da prekinu brojanje glasova! 

Pristalice kandidata republikanaca okupile su se i i zu Arizoni. 

 

07.51
Koje države su u fokusu?

Pensilvanija - Tramp vodi ispred Bajdena sa 164.000 glasova, ali ostalo je da se izbroje glasački listići iz okruga Filadelfija, koji je tradicionalno naklonjen demokratama.

Džordžija - Tramp vodi sa oko 28.000 glasova, brojanje u toku.

Američki izbori
Američki izbori / Izvor: Reuters

Arizona - Bajden vodi sa 79.000 glasova, ali Tramp je smanjio jaz. AP je juče proglasio Bajdena pobednikom, ali postoji šansa da bi Tramp mogao da prestigne demokratu.

Nevada - Brojanje glasova juče obustavljeno, biće nastavljeno danas.

07.42
Tramp tvrdi da je "šteta već učinjena"

Donald Tramp od zatvaranja biračkih mesta ne prestaje da tvituje. Uporno ponavlja da se dogodila izborna krađa i najavljuje tužbe.

- Naši advokati su tražili "značajan pristup", ali koju korist imamo od toga? Šteta po naš sistem je već učinjena i samim predsedničkim izborima. Razmišljajte o tome - navodi Tramp u svojoj objavi na Tviteru.

Sjedinjene Američke Države su se zvanično povukle iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama. Na Tviteru je Džo Bajden ponovo obećao da će se SAD ponovo priključiti ovom sporazumu. 

07.38
Bajdenu fali još 17, Trampu 57 glasova

Prema poslednjoj projekciji CNN, Bajden ima ukupno 253 elektorska glasa, a Tramp 213. Za pobedu je demokratskom kandidatu potrebno još 17, a republikanskom još 57 glasova elektorskog koledža, tako da iznenađenja nisu nemoguća.

Izborna mapa
Izborna mapa / Izvor: Foto: Printscreen/Voa

Izraženo u procentima, to izgleda ovako: Bajden 50,5 odsto, a Tramp 40 odsto. 

07.33
Kada će najkasnije stići kompletni rezultati izbora?

Prema izjavama zvaničnika, rezultati iz Pensilvanije trebalo bi da stignu u petak. Rok za glasove pristigle poštom u Nevadi i Aljasci je utorak sledeće nedelje. Glasovi koji će se najduže čekati su oni iz Severne Karoline koji bi trebalo da stignu u četvrtak 12. novembra.

Američki izbori
Američki izbori / Izvor: Reuters

07.23
Bajden uveren u pobedu, Tramp najavljuje tužbe "zbog krađe"

Bajden se juče obratio javnosti navodeći da je uveren u pobedu. Rekao je da je pobedio u Viskonsinu i da ima 35.000 glasova više od Trampa u Mičigenu.

- Nisam ovde da proglasim pobedu, ali sam ovde da kažem da mi verujemo da ćemo pobediti kada brojanje glasova bude završeno - rekao je Bajden.

Američki izbori
Američki izbori / Izvor: Reuters

S druge strane, Tramp je optužio protivnike za izbornu prevaru, ali nije ponudio dokaze. Trampov izborni štab je podneo zahtev da se u Mičigenu zaustavi brojanje glasačkih listića. Traži da se ponovo prebroje glasovi u Viskonsinu i Pensilvaniji i preti tužbama.

- Demokrate su se urotile kako bi obespravile republikanske glasove - rekao je Tramp.

Njegov sin Erik je već proglasio pobedu u Pensilvaniji i, kao i Tramp, na Tviteru tvrdio da su glasovi birača opredeljenih za republikance "spaljeni" i "bačeni".

4.24
Bajden opet poziva pristalice da doniraju novac

Bajden je još jednom istakao na Tviteru da ni on ni Tramp ne odlučuju od pobedniku, već narod. On je još jednom pozvao pristalice da doniraju novac kako bi mogao pravno da se bori protiv protivkandidata.

4.20
Tramp "beži" samo 33.000 u Džordžiji

Prednost Trampa nad Bajdenom u Džordžiji se smanjila na samo 33.000 glasova.

Trampu je neophodna pobeda u ovoj državi, kako bi nastavio trku za predsednika SAD-a.

4.10
Trampove pristalice, neke sa oružjem, na ulicama Finiksa

U Arizoni, u Finiksu, Trampove pristalice izašle su na ulice. Većina njih okupljena je ispred gradske većnice gde se broje glasovi.

U masi je viđen najmanje jedan muškarac sa teškim naoružanjem.

Građani uzvikuju: "Sramota za Fox", besni što je ta medijska kuća proglasila Bajdenovu pobedu u toj državi.

3.50
Novi rezultati iz Arizone, Tramp smanjuje razliku

Kako pristižu novi glasovi iz najvećeg okruga Maricope razlika se smanjuje. Prebrojano je 75.000 glasova od kojih je Trampovih 59%.

Trampu je potrebno da u glasovima koji su preostali uzme najmanje 57 odsto, kako bi zadržao šanse da preokrene rezultat.

3.30
Tramp je zabrinut

Nezvanični izvori tvrde da je Tramp u ovom trenutku veoma umoran, ali i zabrinut zbog svega što se događa. Ipak, i dalje postoji šansa da se situacija preokrene.

3.20
Sve manje nade za Trampa u Arizoni

Trampov izborni štab velike je nade polagao u rezultate glasanja okruga Maricopa u Arizoni. Iako je AP na temelju prethodno pristiglih rezultata već proglasio Džoa Bajdena pobednikom u toj saveznoj državi, Trampovi ljudi bili su poprilično ljuti na tu činjenicu, kao i na činjenicu da je isti potez povukao i Fox News.

Ali, čini se da njihove nade u preokret ipak nisu imale temelja. Maricopa je najveći okrug u Arizoni i ima ogroman uticaj na rezultat u celoj državi.

Kako CNN navodi, Bajden tamo ima za sada solidnu većinu od 52 % u odnosu na Trampovih 47 %. Na celoj Arizoni, Bajden drži vođstvo od 50.7 posto, dok Tramp ima 47.9 posto glasova. 

2.37
Tramp gubi vođstvo u Džordžiji, ima još da se broji

Državni sekretar Džordžije Bred Rafensberger rekao je da u Džordžiji još uvek ima 149.350 neizbrojanih glasačkih listića.

Neki okruzi rekli su CNN-u da će brojanje završiti do večeras, dok se očekuje da će se glasanje u nekim produžiti i sutra.

Razlika između Trampa i Bajdena sada se smanjila na ispod jedan procenat sa najnovijim podacima, uz prognoze da će Tramp sačuvati malo vođstvo.

U Džordžiji je do sada prema Foks njuzu izbrojano 98 posto glasova, Tramp ima 49,8%, dok je Bajden osvojio 49%, a razlika između njih je oko 40.000 glasova.

Više o tome čitajte klikom OVDE.

2.17
Došlo je do promene u Nevadi

Opet je došlo do promene u Nevadi koja će tek sutra u 18 sati po srednjoevropskom vremenu objaviti nove rezultate u toj saveznoj državi. Podsetimo, u Nevadi vodi Džo Bajden, a kako država nosi 6 elektora to bi demokratskom kandidatu bilo dovoljno za ukupnu pobedu na američkim predsedničkim izborima.

1.50
Severna Karolina neće ažurirati svoje podatke sve do 12. novembra

Severna Karolina, savezna država potrebna američkom predsedniku Donaldu Trampu za sve manje izglednu pobedu na predsedničkim izborima, neće ažurirati svoje rezultate do 12. novembra, prenosi u NBC.

Severna Karolina, u kojoj Tramp prema podacima američkih medija trenutno vodi sa 50,1 posto prema 48,7 posto koliko ima demokrata Džo Bajden, svoje rezultate neće ažurirati do 12. novembra, s "vrlo malo razlika", objavila je izborna komisija te savezne države, a prenosi NBC. 

U Severnoj Karolini trenutno je prebrojano oko 95 posto glasova, a bez pobede u toj saveznoj državi nije sigurno da će Tramp ostati američki predsednik. 

Tamošnji zvaničnici objavili su da će trenutni rezultat većinom ostati nepromenjen idućih osam dana jer većina lokalnih odbora neće prebrojavati prevremene glasove do održavanja ranije dogovorenih sastanaka. 

NBC procenjuje da se u Severnoj Karolini treba prebrojati još 300 hiljada glasova, a tamošnji ishod mogao bi da utičei na konačnu većinu u Senatu. 

1.39
Trampov štab zatražio obustavu prebrojavanja glasova u Džordžiji

Trampov štab je zatražio obustavu prebrojavanja glasova i u saveznoj državi Džordžija, javlja AP.

To je, uz Pensilvaniju i Mičigan već treća država u kojoj su zatražili obustavu prebrojavanja glasova, dok su u Viskonsinu zatražili ponovno prebrojavanje glasova.

1.30 
Latino podržavaju Trampa, mlađi Bajdena

Predsednik Tramp je prikupio više glasova Latino populacije u nekoliko ključnih država, nego što je to bio slučaj 2016. godine, pokazuju rezultati nacionalne CNN ankete.

Predsedniku Trampu je pripalo oko polovine glasova ove popoulacije na Floridi, u kojoj je pobedio, u odnosu na 35% na izborima 2016. godine. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Profimedia

1.25 
Demokrate na putu za osvajanje većine u Senatu?

Mark Keli pobedio je republikansku senatorku iz Arizone Martu Mek Skeli čime je sprečen njen reizbor u ovoj saveznoj državi. On je osvojio 52,6% glasova dok je Mek Skeli osvojila 47,4%. Demokrate sada imaju neto korist od jednog dodatnog mesta u Senatu, pridobivši Kolorado, ali uz gubitak Alabame od republikanaca.

Više o tome pročitajte OVDE.

1.21
Rudi Đulijani opleo po Bajdenu

 Ranije tokom večeri Trumpov pravni savetnik i bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani održao je u Filadelfiji krajnje bizaran govor u kojem je utvrdio da su na izborima možda glasali i "mrtvi, Marsovci, a možda je i Bajden sam za sebe glasao 5000 puta".

Rudi Đulijani
Rudi Đulijani / Izvor: Profimedia

Više o izjavi Rudija Đulijanija pročitajte OVDE.

1.12
Džo Bajden možda nije proglasio pobedu, ali zato je već lansirao svoju web stranicu koja se bavi prenosom vlasti, piše Gardijan

 - Amerikanci će odlučiti ko će biti novi predsednik SAD-a. Glasovi se i dalje broje u nekoliko država širom zemlje - stoji na početku web stranice "buildbackbetter.com."

 - Krize s kojima se ova zemlja suočava su ozbiljne - od pandemije do ekonomske recesije, klimatskih promena i rasne nejednakosti - i naš tranzicijski tim će nastaviti da se priprema punom brzinom za administraciju Bajden-Haris kako bismo s efektivnim radom počeli od prvog dana - stoji na stranici.

Džo Bajden
Džo Bajden / Izvor: Profimedia

1.07
Izbila svađa oko Arizone, Foks njuz oštetio Trampa

U emisiji "Special Report" na Trampovoj omiljenoj tv mreži, Foks njuzu, došlo je do prilično neugodne situacije za jednog od Trampovih saradnika - direktora komunikacija njegove kampanje Tima Martaga.

Naime, Martag je od Foks njuza odlučno tražio da povuče svoje proglašenje Bajdena za pobednika u saveznoj državi Arizoni.

Umesto toga,  voditelji su u emisiju pozvali čelnika izbornog štaba Foks njuza koji je objasnio kako su došli do toga da Arizonu proglase za Bajdena, a onda je i pomalo posprdno odbio svaku pomisao da Foks njuz povuče svoju odluku.

Više o tome pročitajte OVDE.

Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Profimedia

0.55
AP: Bajden pobedio u Mičigenu

Demokratski kandidat Džo Bajden pobedio je u Mičigenu i osvojio 16 elektorskih glasova čime se približio broju od 270 elektorskih glasova neophodnih za pobedu na izborima, javlja AP.

0.48
Oglasio se i senator Berni Sanders - ocrnio Trampa

Senator Berni Sander koji je bio i demokratski kandidat za predsednika, kaže da je ovo borba "Trampa protiv demokratije". Kako je rekao, Tramp pokušava da potceni demokratiju.

Više o tome pročitajte OVDE.

Berni Sanders
Berni Sanders / Izvor: Profimedia

0.39
Amerika večeras neće spavati - očekuju se nemiri širom zemlje

U toku je okupljanje velikog broja Trampovih pristalica širom Amerike, smatraju da je u pitanju velika krađa.

Najpre su izbili protesti u Mičigenu. Pristalice Donalda Trampa okupljaju se u velikom broju ispred izborne komisije u Detroitu.

0.24 
Čeka se još 5 država: Bajden osvojio 264 elektora, Tramp 214

 Sve oči uprte su u ono što se trenutno dešava u Nevadi, ali je ishod izbora podjednako važan i u Pensilvaniji, Džordžiji, Severnoj Karolini, kao i na Aljasci.

0.22 
Tramp tvrdi da je veliki broj listića bačen

tramp, kampanja
tramp, kampanja / Izvor: Profimedia

 

0.20 
U Arizoni se broji više od 600.000 glasova

U Arizoni ostalo da se prebroji još između 615.000 i 635.000 glasova, a verovatno i više, javlja Si-En-En pozivajući se na izjave zvaničnika.

Bajden trenutno ima oko 93.000 glasova više od Trampa, ako se zbroje glasovi širom države, što bi u procentima izgledalo ovako: 51 odsto za Bajdena i 47,6 odsto za Trampa. Prema nezvaničnim procenama, Tramp bi trebalo da osvoji približno 58 odsto preostalih glasova da bi pobedio Bajdena.

0.17
Demonstranti izlaze i na ulice Njujorka

Veliki broj demonstranata izašao je na ulice Njujorka zahtevajući da se svi glasovi prebroje.

0.15
Poređenje sa izborima 2016. godine

Nevada je tada "otišla" demokratskom kandidatu Hilari Klinton, dok je sada isto demokratski kandidat Džo Bajden u prednosti za nekih 8.000 glasova u odnosu na republikanskog kandidata Donalda Trampa.

Treba reći da je velika razlika i u tome što su 2016. godine i Viskonsin i Mičigen otišli Trampu, dok se sada dogodilo neočekivano. Bajden je proglasio pobedu u obe savezne države, a Tramp je zatražio novo prebrojavanje glasova.

Tada je Arizona glasala za Donalda Trampa, dok je Nevada glasala za Klintonovu.

23.49
U toku je velika borba za državu Nevadu

Prema 75 odsto obrađenih glasova, demokratski kandidat za predsednika Džo Bajden vodi sa 49,3 odsto, dok Tramp ima 48,7 odsto podrške glasača.

Ukuono 588.300 glasova je otišlo Bajdenu, a 580,600 Donaldu Trampu.

23.45
Tramp ubeđen: Pobedio sam u Mičigenu, Pensilvaniji, Severnoj Karolini i Džordžiji

Predsednički kandidat Donald Tramp tvrdi je da je pobedio u Pensilvaniji, Džordžiji, Severnoj Karolini kao i u Mičigenu.

23.35
Grupa ljudi ometa brojanje glasova u Detroitu

Grupa ljudi u Detroitu pokušala je večeras da onemogući brojanje glasova u američkoj saveznoj državi Mičigen, javlja En-Bi-Si.

Okupljeni viču da se zaustavi brojenje glasova, a ljudi koji rade na biralištu kartonima od pice prekrili su prozore kako okupljeni demonstranti ne bi videli šta se dešava unutra.

23.06
Bajden prešao 70 miliona glasova

Bajden je upravo prešao 70 miliona glasova. Trenutno ih ima 70,470,208,a Tramp 67,286,343.

22.27
Bajden najavio pobedu

Uvereni smo da smo pobedili - rekao je upravo kandidat demokrata na predsedničkim izborima u SAD Džo Bajden.

- Broj naših glasova će se povećavati. Na putu smo da osvojimo istorijski broj glasova, više od 70 miliona glasova - rekao je on u svom obraćanju naciji dok se glasovi sa najnapetijih izbora u SAD i dalje zbrajaju.

21.48
Put do pobede se krije u ovoj državi, postoji način da Tramp osvoji novi mandat

Kada je reč o rezultatima predsedničkih izbora u Americi, situacija je toliko neizvesna da je gotovo nemoguće predvideti da li će Donald Tramp ostati u Beloj kući ili će njen stanar postati demokrata Džo Bajden. Sve po malo podseća na izbore 2000. godine i duel Ala Gora i republikanca Džordža V. Buša kada je pobednika odlučilo svega par stotina glasova. Tri nedelje nakon što su održani izbori, 26. novembra, država Florida proglasila je Buša pobednikom i 25 glasova elektora pripalo je upravo njemu.

Više o tome možete pročitati OVDE

Na ovim izborima najveća borba vodi se oko Mičigena, Pensilvanije, Nevade, Džoržije i Severne Karoline, a u zavisnosti kako tamo budu raspoređeni glasovi, odnosno kome pripadnu njihovi elektori znaćemo ko će i pobediti. Važan Viskonsin sada je u rukama Bajdena. što za Trampa dosta komplikuje situaciju.

21.00
Stigli prvi ukupni rezultati izbora

 Trenutni ukupni rezultat elektorskih glasova: Bajden - 237, Trump - 213

20.37
Bajden pobedio u Viskonsinu
20.15
Bajden traži da se prebroji svaki glas
20.11
Tramp proglasio pobedu u Pensilvaniji

- Pobeđujemo u Pensilvaniji, ali državni sekretar upravo je objavio da su preostali milioni glasačkih listića koje treba prebrojati - piše Tramp na Tviteru.

19.36
Srpska novinarka iz Bele kuće otkrila kolike šanse ima aktuelni američki predsednik

Ksenija Pavlović Mekatir, srpska novinarka koja svakodnevno izveštava iz Bele kuće kaže da Trampova kampanja tvrdi da demokrate pokušavaju da ubace zakasnele izborne listiće, ali da ako se budu računali samo legalni izborni listići, Tramp pobeđuje.

- Sinoć sam provela dvanaest sati u Beloj kući u kojoj je Tramp proveo izbornu noć u iščekivanju rezultata. Izborna noć je počela dobro za Trampa, i trend je išao u korist crvene države na izbornoj mapi. Obraćanje predsednika Trampa je usledilo nakon Bajdenove prejudicirane izjave da će pobediti, što je doprinelo Bajdenu u oku javnosti jer je iskoristio momentum, iako bi svi kritikovali Trampa u slučaju da to isto uradi - kaže Ksenija Pavlović Mekatir.

19.10
Bajden dobio Viskonsin, vodi i u Mičigenu

Prema najnovijim informacijama, koju su preneli svetski mediji, demokratki kandidat Džo Bajden osvojio je Viskonsin, jednu od dve ključne države za pobedu na izborima. Bajden je osvojio oko 20.000 glasova više nego tramp. Prema istim informacijama, gotovo svi glasavo u Viskonsinu su prebrojani, osim jednog gradića. Bajden, trenutno, vodi i u Mičigenu, koji je druga od ukupno tri ključne države.

18.50
Tramp traži ponovno prebrojavanje glasova

Si-en-en tvrdi da im je iz Trampovog štaba javljeno da će predsednik SAD tražiti ponovno prebrojavanje glasova u Viskonsinu!

Izborni štab predsednika Donalda Trampa odmah će zatražiti ponovno brojanje glasova u Viskonsinu, iako rezultati predsedničkih izbora u državi tek treba da budu zvanično proglašeni.

- Bilo je izveštaja o nepravilnostima u nekoliko okruga Viskonsina koje izazivaju ozbiljne sumnje u valjanost rezultata - rekao je menadžer kampanje Bil Stepijen, ne navodeći detalje o izveštajima.

18.20
Bajden osvojio Mejn

Prema projekcijama CNN Bajden osvojio Mejn i najmanje 3 od 4 elektorska glasa.

18.09
Tramp se ponovo oglasio na tviteru

Predsednik SAD Donald Tramp ponovo se oglasio na svom Tviter nalogu, komentarišući izbornu trku i glasove koji pristižu iz minuta u minut.

- Glasove za Bajdena pronalaze svuda, u Pensilvaniji, Viskonsinu i Mičigenu. Ovo je šteta za našu zemlju - piše Tramp.

17.15
Tramp objavio fotografiju kojom tvrdi da je pokraden

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je fotografiju koja dovodi u sumnju izbore u Mičigenu.

Na fotografiji se jasno vidi da je Bajden dobio 100 odsto glasova u jednom brojanju posle pauze u Mičigenu.

- Ovo je dovoljan razlog za odlazak na sud. Nijedna iskrena osoba ne može ovo da pogleda i  da kaže da je to normalno i da nije zabrinjavajuće - piše u tvitu koji je Tramp podelio.

17.00
PROSLAVLJAJU TRIJUMF: Štab Džoa Bajdena objavio pobedu?

- Pobeđujemo na izborima, pobedili smo na izborima - rekao je savetnik izbornog štaba i advokat Bob Bauer na konferenciji za novinare.

Takođe je naveo da niko u štabu Demokratske partije nije zabrinut izjavom Donalda Trampa da će se povodom rezultata izbora obratiti Vrhovnom sudu.

- Ne znam šta bi mogla biti tužba, teško je zamisliti da bi taj pravni akt imao bilo kakvog smisla. Međutim, ako žele to da urade, oni to mogu da učine. Mi se oko toga ne brinemo - kazao je Bauer.

16.30
Skandal u Pensilvaniji

U Pensilvaniji, u kojoj Donald Tramp vodi sa oko 700.000 glasova razlike, napravljena je drama sa prekidom brojanja glasova, što omogućava manipulaciju izbornim materijalom.

16.12
Oglasio se Donald Tramp

Donald Tramp se oglasio nakon što je Bajden preuzeo vođstvo u Mičigenu i Viskonsinu.

- Prošle noći sam vodio i to solidno u mnogim ključnim državama, koje vode demokrate i kontrolišu. Onda, jedna po jedna, počele su da nestaju čim su počeli da se "prilivaju glasovi". Veoma čudno - napisao je Tramp.

16.00
Nemački poslanici kritikuju Trampovo ponašanje

Političari svih nemačkih parlamentarnih stranaka izrazili su zaprepašćenje reakcijom aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa na trenutni tesan ishod izbora u SAD ocenivši da se radi o napadu na demokratiju.

Nedugo nakon što je njegov protivnik Džo Bajden izjavio da veruje da će pobediti na izborima, Tramp je u Beloj kući proglasio svoju pobedu, svaki suprotan ishod bez argumenata proglasio krađom i najavio da će njegovi advokati započeti pravnu bitku na Vrhovnom sudu, rekavši da se radi o "velikoj prevari američkog naroda".

Ceo tekst možete pročitati OVDE.

15.50
Američke službe vršile sajber napade na Rusiju i Iran da bi sprečile mešanje u izbore

Dok Sjedinjene Države uveliko broje glasove kako bi otkrile ko će sedeti u Ovalnoj sobi naredne četiri godine, poslednji izveštaji kažu da su SAD pokrenule sajber napade na Rusiju i Iran "kako bi sprečile mešanje u izbore".

Krajem oktobra, Vašington je optužio Iran i Rusiju za pokušaje uticaja na izbore. Obe zemlje negirale su optužbe za pokušaj petljanja u američke izbore.

KAD SU PRE STIGLI: Američke službe vršile sajber napade na Rusiju i Iran da bi sprečile mešanje u izbore!

KAD SU PRE STIGLI: Američke službe vršile sajber napade na Rusiju i Iran da bi sprečile mešanje u izbore!

15.44
Strani mediji nižu naslove o američkim izborima

BBC je objavio zanimljiv pregled naslova i izjava iz stranih medija o izborima na kojima Amerikanci biraju između Donalda Trampa i Džoa Bajdena.

Celu vest možete pročitati OVDE.

15.35
Bajden preuzeo vođstvo u Mičigenu

Američka medijska mreža Foks njuz tvrdi da je demokratski kandidat Džo Bajden preuzeo vođstvo u jednoj od ključnih država - Mičigenu.

Prema njihovim navodima Bajden je u vođstvu od 0,1 odsto.

Podsećamo, u Sjedinjenim Američkim Državama danas se održavaju izbori za predsednika SAD između aktuelnog predsednika, Donalda Trampa, i demokratskog kandidata, Džoa Bajdena.

Izbori su krajnje neizvesni. Oba kandidata imaju svoja uporišta, a ima i nekih iznenađenja, poput Trampovog osvajanja Floride, ili Bajdenove pobede u Arizoni.

14.58
Mičigen izmiče Trampu

Trampova prednost u Mičigenu počela je da se topi. Prema pojedinim projekcijama, Bajden sada zaostaje za samo 0,3 odsto. Na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova, Tramp trenutno ima 49,4 odsto, a Bajden 49,1 odsto.

U Mičigenu Tramp vodi za nešto više od 12.000 glasova, a tek treba da se probroji još oko 539.000 glasova.

Tesan rezultat u Mičigenu posebno je izražen u okrugu Vejn u kome se nalazi Detroit. Oko 18 odsto stanovništa Mičigena živi u ovom okrugu, a veliki deo njih glasa putem pošte. Upravi glasovi pristigli putem pošte ranije su doneli minimalnu prednost Bajdenu u Viskonsinu.

14.34
Otkriveno ko stoji iza nereda u blizini Bele kuće

NBC News poziva se na policijske izvore da su četiri žrtve tretirane zbog povreda koje nisu opasne po život nakon svađe u 700 bloku 14. ulice severozapada oko 3.20 ujutro.

Vođa ponosnih dečaka Enrike Tario rekao je da je uboden u stomak, dok je koleginica Bevelin Beati dobila udarac u leđa.

Tario je tvrdio da je njegova grupa napadnuta nakon što su krenuli da pomognu starijem muškarcu koji je napadnut.

Prema pisanju Newsweeka  napadači cu bili Afroamerikanci i bili odeveni u crno.

14.30
Izbrojano je 99 odsto glasova u Viskonsinu, Bajden ima 20.000 glasova prednosti

BBC javlja da je u Viskonsinu, jednoj od ključnih država, izbrojano 99 posto glasova. Bajden ima oko 20.000 glasova prednosti. 

Po svemu sudeći Viskonsin će pripasti Bajdenu iako BBC još ne izlazi s procenom pobednika u toj saveznoj državi.

14.09
U Mičigenu neizvesno

 Donald Tramp je pobedio u ovoj državi 2016. godine sa 10.704 glasova.

Trenutno stanje je gotovo izjednačeno Bajden ima 49,1 odsto, a Tramp 49,4 odsto. Glasalo je 90 procenata građana Mičigena.

Ali, demokrate u Mičigenu, podstaknute nedavnim anketama koje tvrde da Bajden vodi, naporno rade na tome da gradski glasači, posebno u Detroitu, gde je izlaznost bila smanjena 2016. godine, izađu na izbore.

Više o ovoj vesti pročitajte klikom na ovaj LINK.

13.55
Tuča u blizini Bele kuće: Sevali noževi

Prema prvim informacijama obračunu su prethodile tuča i svađa.

Trojica muškaraca i žena zadobili su povrede opasne po život i upućeni u bolnicu nakon prepirke u blizini raskrsnice 14. ulice i Njujork avenije, nekoliko blokova od Bele kuće, izvestila je policija.

Napad dolazi posle spornih predsedničkih izbora u utorak, na kojima je za dodatnu sigurnost postavljena velika ograda oko Bele kuće.

13.05
Pesivlanija: Da li će Tramp konačno dobiti?

Donald Tramp ubedljivo vodi sa  55,8 odsto, zabeležena izlaznost je 97 procenata.

HOĆE LI PENSILVANIJA KONAČNO BITI TRAMPOVA? Nije imao sreće 2016, a sada stvari stoje ovako

HOĆE LI PENSILVANIJA KONAČNO BITI TRAMPOVA? Nije imao sreće 2016, a sada stvari stoje ovako

12.33
Tramp vodi u Severnoj Karolini

Donald Tramp trenutno vodi sa 50,01 odsto glasova, a zabeležena izlaznost iznosi 94 procenta.

DA LI ĆE SEVERNA KAROLINA OSTATI UZ TRAMPA? Republikanci u ovoj državi dobili 9 od 10 proteklih izbora

DA LI ĆE SEVERNA KAROLINA OSTATI UZ TRAMPA? Republikanci u ovoj državi dobili 9 od 10 proteklih izbora

12.22
U Nevadi neće nastavljati sa brojanjem glasova do četvrtka u devet ujutru
12.02
Tramp stigao Bajdena u Nevadi

Šanse Trampa i Bajdena u Nevadi (6 elektorskih glasova) su se izjednačile, javlja Edison Risrč.

11.57
U Džordžiji neizvesno

Trenutno u ovoj američkoj državi vodi Donald Tramp sa 50,05 odsto glasova. U Džordžiji je zabeležena izlaznost od 94 procenata.

Donald Tramp je osvojio državu za pet poena (u procentima) 2016. godini, a nijedan demokrata je nije nosio od 1992. Ali ankete su pokazale blisku trku između Trampa i  Bajdena.

Više o ovoj vesti pročitajte klikom na ovaj LINK.

11.44
Tramp dobio u Ajovi

 Donald Tramp povećao je prednost nad svojim Bajdenom u Ajovi, pokazuju rezultati na prebrojanih 99 odsto glasova.

Bivši potpredsednik Bajden trenutno ima 45 odsto, a Tramp - 53,2 procenata.

Tramp je u ovoj državi pobedio i na prethodnim izborima 2016. godine.

Ajova donosi šest elektorskih glasova.

Glasački listići će pristizati do 9. novembra, tako da će konačni rezultati biti poznati u roku od nedelju dana.

11.11
CNN: Bajden osvojio Havaje

Džo Bajden će biti pobednik izbora na Havajima, projekcija je CNN.

11.07
Fejsbuk opomenuo Bajdena

Društvena mreža Fejsbuk postavila je upozorenje uz objavu demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena nakon što je on objavio da je "na putu2 da pobedi aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa na izborima.

- Verujte i dalje, pobedićemo - napisao je Bajden na Fejsbuku u pokušaju da ohrabri svoje pristalice u izbornoj noći.

Fejsbuk je brzo reagovao upozorenjem uz Bajdenovu objavu koje glasi:

- Brojanje glasova još uvek traje i pobednik na izborima još uvek nije poznat.

11.00
Bajdenov štab: Borićemo se protiv Trampa ako ode na sud

 Menadžerka kampanje Džoa Bajdena Džen O'Meli Dilon izdala je oštro saopštenje nakon govora predsednika Trampa, nazvavši ga "nečuvenim, bez presedana i netačnim".

- Večerašnja izjava predsednika o pokušaju da zaustavi prebrojavanje regularno ubačenih glasačkih listića bila je nečuvena, bez presedana i netačna. Nečuveno je jer predstavlja ogoljeni pokušaj da se američkim građanima oduzmu  demokratska prava - rekla je O'Meli.

- Brojanje neće prestati - dodala je.

10.58
Bajden preuzima trku u Viskonsinu
10.52
Izbori tresu američku berzu

Na evropskim su berzama u sredu ujutro cene deonica pale nakon što je predsednik SAD-a Donald Tramp proglasio pobedu na izborima i poručio da će se obratiti sudu ako mu pokušaju ukrasti pobedu.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih deonica bio je u 9,30 sati u minusu oko 1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,15 posto, na 5.782 boda, dok je frankfurtski DAX pao 1,05 posto, na 11.960 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 4.791 bod.

Nakon što je rano jutros bio u plusu više od 1 posto, američki terminski S&P 500 indeks trenutno je u minusu više od 1 posto.

Do preokreta smera indeksa došlo je nakon što je predsednik Tramp u obraćanju pristalicama proglasio pobedu na izborima.

10.45
SAD izašle iz Pariskog klimatskog sporazuma

Sjedinjene države službeno su izašle iz Pariskog klimatskog sporazuma u borbi protiv klimatskih promena, tačno godinu dana nakon što je administracija predsednika Donalda Trampa obavestila Ujedinjene nacije.

SAD, najveća svetska privreda i druga najveća zemlja u emisiji gasova koji izazivaju efekat staklene bašte nakon Kine, prva je država koja je napustila sporazum koji su 2015. potpisale gotovo sve zemlje. Taj potez dovodi Trampovu administraciju u sukob sa svim saveznicima i glavnim konkurentima po pitanju klimatskih promena.

Više o ovoj vesti pročitajte klikom na ovaj LINK.

10.42
Biznismen uložio pet miliona dolara na Trampovu pobedu

Pala je najveća politička opklada na svetu, a tiče se upravo prognoze ishoda američkih izbora.

Jedan misteriozni biznismen iz Ujedinjenog Kraljevstva položio je pet miliona dolara u opkladi da će pobediti Donald Tramp i to sa kvotom 37/20.

Celu vest možete pročitati OVDE.

9.54
Njujork tajms: Brojanje glasova u Pensilvaniji, koja se smatra jednom od ključnih država u izbornom ciklusu, može se oteći do naredne srede
9.51
"Nećemo izlaziti sa prognozama"

Foks njuz je saopštio da u narednih nekoliko sati neće izlaziti sa prognozama o tome ko će pobediti na izborima. I AP, takođe je saopštio da ne vidi mogućnost da trenutno daje takve ocene. 

9.40
Kladionice vraćaju Bajdena u igru

Iako je Tramp i dalje favorit, kvote u kladionici su sa 1,33 skočila na 1,61 za Trampa, što znači da Bajdenu rastu šanse. 

9.30
Neki Republikanci šokirani Trampovim govorom

Nekoliko vodećih republikanaca i konzervativnih komentatora reklo je da je zaprepašćeno time što je Tramp proglasio pobedu, dok se još čeka brojanje nekoliko miliona listića.

Bivši guverner Nju Džerzija i Trampov savetnik Krist Kristi je za ABC rekao da je Trampov govor bio pogrešan potez - i u strateškom i u predsedničkom smislu.

9.20
Zašto je Pensilvanija problematična?

Pensilvanija, jedna od najvažnijih "država bojnog polja", koja u velikoj meri utiče na ishod predsedničkih izbora, među nekolicinom je država koje još uvek nisu počele sa obradom glasačkih listića koje stižu poštom. 

9.10
Narod se razilazi ispred Bele kuće
9.05
Tramp trenutno vodi u pet od 6 država gde još uvek nisu prebrojani svi glasovi

 Tramp vodi u Pensilvaniji 56,1 odsto glasova, u Mičigenu sa 53,4 odsto glasova, u Severnoj Karolini sa 50,1 odsto i u Džordžiji sa 56 odsto. Tramp je u prednosti i u Viskonsinu sa 51,3 odsto.

8.34
Pens: Ostaćemo budni

- Verujem svim srcem, i sa razlikom koju smo napravili, da smo na putu ka pobedi i da ćemo ponovo učiniti Ameriku velikom - poručio je aktuelni i kandidat za potpredsednika SAD Majk Pens. 

8.30
Tramp: Ovo je prevara američkog naroda, bili smo spremni da slavimo, ali...

- Milioni ljudi su glasali za nas. Nećemo trpeti ovo što se dešava... Bilo smo spremni da slavimo, a onda je sve stalo. Pobedili smo, ne mogu da nas uhvate.

- Vodimo u mnogim državama, u Pensilvaniji ogromnom većinom... Bili smo spremni za proslavu pobede, ljudi su u rekordnom broju izašli na birališta. Pobedili smo u Floridi, Ohaju, Teksasu...

- Pobedili smo i u Džordžiji, ne mogu nas stići. Pobeđujemo i u Severnoj Karolini.

- Iskreno, mi smo pobedili na izborima. Ići ćemo na Vrhovni sud, želimo da sve stane, da ne "nađu"neke glasove u 4 ujutru i stave ih na gomilu.

8.15
Očekujemo obraćanje Trampa
8.10
Zastoj u brojanju glasova u četiri države 
7.58
Uskoro se obraća Tramp!

Republikanski kandidat i aktuelni predsednik SAD Donald Tramp uskoro će se obratiti javnosti, javlja CNN.

Ranije danas pristalicama iz Vilmingtona u Delaveru obratio se demokratski kandidat Džo Bajden, poručivši da veruje da je "na dobrom putu da pobedi na izborima".

7.47
I Montana pripala Trampu

Prema procenama, Tramp uzima i 3 elektorska glasa iz Montane. Čekaju se i dalje najvažnije države, Pensilvanija, Mičigen, Viskonsin, Severna Karolina. 

7.45
Trampu četiri, a Bajdenu jedan glas elektora u Nebraski

Američki predsednik i kandidat republikanaca Donald Tramp osvojio je četiri od pet glasova elektora u Nebraski, dok je njegovom protivkandidatu iz redova demokrata pripao jedan glas u toj saveznoj državi.

Kako navodi AP, Tramp je pobedio u prvom kongresnom okrugu, u trećem kongresnom okrugu, kao i na nivou države.

Trampu je pripao po jedan glas elektora za svaki kongresni okrug, kao i još dva za pobedu na nivou države.

Bajden je pobedio u drugom kongresnom okrugu, koji uključuje i najveći grad Nabraske, Omahu.

Nebraska je jedna od dve države u kojoj se dele glasovi elektora.

Tramp je na predsedničkim izborima 2016. godine osvojio svih pet glasova elektora u Nebraski.

7.40
Grenel: Tramp vodi, mediji pomažu demokratama

Specijalni izaslanik predsednika SAD za Beograd i Prištinu Ričard Grenel naveo je da su ankete medija o rezultatima izbora u SAD netačne.

- Ankete medija su pogrešne, ali neće to da priznaju - naveo je Grenel na Tviteru u vreme kada pristižu rezultati izbora u SAD.

On je dodao da Tramp trenutno vodi u Mičigenu, Viskonsinu i Pensilvaniji.

- Tako da će mediji sada pomoći demokratama da produže rokove kako bi narednih dana pokušali da dobiju dodatne glasove - smatra Grenel.

7.25
Tramp vodi u Džordžiji na 93 odsto obrađenog uzorka!

Prema rezultatima 93 odsto prebrojanih glasova u Džordžiji, vodi Tramp sa 50,7 odsto glasova, dok Bajden ima 48,1 posto. Međutim, projekcija Njujork tajmsa je mnogo neizvesnija i trenutno predviđa moguć preokret i tesnu pobedu Bajdena. 

7.15
Tramp osvojio Teksas

Prema projekcijama AP, Tramp je osvojio Teksas i njegovih 38 elektorskih glasova. 

7.10
Glasanje na izborima u SAD je zvanično završeno, nakon zatvaranja izbornih mesta na Aljasci
7.05
Tviterov "šamar" Trampu

Čim je Tramp tvitnuo da neko pokušava da pokrade izbore, Tviter mu je taj post označio kao obmanjujuć. 

6.52
Tramp: Pokušavaju da pokradu izbore!

 Donald Tramp je kazao da je ubedljivo u vođstvu, ali da "pokušavaju da pokradu izbore". On je najavio da će se obratiti javnosti večeras uz poruku "velika pobeda" i poručio da se ne može glasati posle zatvaranja birališta!

6.45
Bajden: Budite strpljivi, nije gotovo dok se svaki glas ne prebroji!

- Nije ni na meni ni na Trampu da proglašavamo pobedu. Ta je odluka na američkim građanima. Imamo šanse za Džordžiju. Nadamo se Viskonsinu i Mičigenu, a pobedićemo Pensilvaniju - poručio je Bajden!

Bajden je pozvao glasače na strpljenje i rekao da će ništa nije gotovo dok se svi glasovi ne prebroje.

6.43
Tramp osvaja Ajovu, Montanu i Ohaju, predviđa Foks njuz
6.35
Tramp povećava prednost u Pensilvaniji, vodi u Mičigenu i Viskonsiju!

Na osnovu 64 odsto prebrojanih glasova, Tramp ima 56,9 odsto glasova u Pensilvaniji, a Bajden svega 41,9  odsto. Tramp i dalje vodi u Mičigenu i Viskonsinu.

U Mičigenu Tramp ima 54 %, a Bajden 43,9 %. U Viskonsinu na 79 posto obrađenog uzorka Tramp ima 51,6 %, Bajden 46,9 %.

6.30
Bajden se obraća javnosti

Očekuje se obrađanje Džoa Bajdena javnosti, prenosi CNN. 

6.24
Prvo reagovanje iz Rusije: Tramp na putu da ponovi uspeh

Zamenik predsednika Komiteta Saveta federacije za međunarodna pitanja Vladimir Džabarov smatra da preliminarni podaci glasanja u ključnim američkim državama sugerišu da je aktuelni predsednik Donald Tramp na putu da ponovi uspeh od pre četiri godine.

- Moguće je da Tramp ponovi uspeh na predsedničkim izborima, ostvarujući pobede u ključnim državama - rekao je Džabarov, dodajući da će za prebrojavanje svih glasova biti potrebno nedelju dana.

6.23
Trampov štab: Nije sve gotovo u Arizoni

Izborni štab Donalda Trampa tvrdi da nije sve gotovo u Arizoni, iako su mediji najavili da će Džo Bajden pobediti u toj državi.

6.20
Bajden vodi još samo u Minesoti 

Tramp vodi u šest država, nadomak je velike pobede, iako Bajden ima više glasova i dobijenih elektora za sada.

6.15
Trenutni rezultat - Džo Bajden u blagom vođstvu

Džo Bajden: 59,521,887 glasova (49.7 odsto glasova) - 227 elektora

Donald Tramp: 58,297,614  glasova (48.7 odsto glasova) - 210 elektora

Za pobedu je potrebno 270 glasova elektora.

6.10
Pobeda republikanskog kandidata Donalda Trampa u Ajdahu

Prema 60 odsto obrađenog biračkog uzorka, Donald Tramp je u saveznoj državi Ajdaho osvojio 56,3 odsto glasova, dok je njegov protivnik demokrata Džo Bajden osvojio 41 odsto glasova.

6.03
Proglašena pobeda u Ohaju, Trampove pristalice slave

Na osnovu 95 odsto obrađenih glasova, aktuelni američki predsednik i republikanski kandidat Donald Tramp dobio je 53,4 odsto glasova, dok je demokrata Džo Bajden dobio 45,1 odsto glasova.

5.58
Tramp proglasio pobedu u Teksasu i Indijani

Prema blizu 80 odsto obrađenih glasova, Tramp je u Teksasu osvojio 52 odsto glasova, dok je u Indijani na osnovu 75 odsto obrađenih glasova dobio 59,4 odsto glasova.

S druge strane, Bajden je u Teksasu osvojio 46,6 odsto glasova, a u Indijani 38,6 odsto glasova

5.50
Virdžinija otišla Bajdenu

Kandidat demokratske stranke je prema 65 odsto obrađenih glasova osvojio 48,4 odsto glasova, a republikanski predstavnik Donald Tramp 50,1 odsto glasova.

Međutim, prema projekcijama i naknadno pristiglim glasovima demokrate su proglasile pobedu svog kandidata u ovoj američkoj saveznoj državi.

5.45
Bajden pobeđuje u Arizoni, kaže projekcija Foks njuza
5.30
Rezultati ključnih država

Situacija u ključnim državama gde je prebrojano više od 50 odsto glasova:

Teksas (38 elektora): Tramp 51,5, Bajden 47, 2 (prebrojano 74 odsto glasova)

Florida (29): Tramp 51,3, Bajden 47,8 (prebrojano 98 odsto glasova)

Ohajo (18): Tramp 53,2, Bajden 45,4 odsto (prebrojano 92 odsto glasova)

Džordžija (16): Tramp 54,4, Bajden 44,4 odsto (prebrojano 66 odsto)

Severna Karolina (15): Tramp 50,1, Bajden 48,7 (prebrojano 94 odsto)

Arizona (11): Tramp 45,1, Bajden 53,6 (prebrojano 73 odsto)

5.15
Stižu rezultati sa Zapadne obale

Države sa Zapadne obale drastično menjaju preliminarni rezultat u elektorima, sada je 209-112 za Bajdena. Međutim, Tramp ima prednost u neodlučnim državama, što bi moglo da mu omogući još jedan mandat.

5.10
FOX: Florida ide Trampu!
5.09
Tramp je prema AP-u osvojio Jutu i njenih 6 elektorskih glasova.
5.08
AP procene

Tramp: 

Juta (6), Ajdaho(4), Misuri(10), Kanzas(6), Nebraska(5), Luizijana(8), Vajoming(3), Južna Dakota(3), Severna Dakota(5), Indijana(11), Severna Karolina(15), Arkanzas(6), Oklahoma(7), Tenesi(11), Misisipi(6), Alabama(9), Južna Karolina(9), Zapadna Virdžnija(5), Kentaki(8) 

Bajden: 

Vašington(12), Oregon(7), Kalifornija(55), Nju Hepšir(4), Kolorado(9), DC Kolumbija(3), Novi Meksiko(5), Njujork(29), Vermont(3), Virdžinija(13), Roud Ajland(4), Nju Džersi(14), Masačusets(11), Merilend(10), Ilinos(20), Delaver(3), Konektikat(7)

 CNN: Kalifornija je "plava"

Bajdenu veliki plen na zapadu - Kalifornija, Vašington, Oregon.

5.00
Tramp povećava prednost u Pensilvaniji

Donald Tramp je povećao prednost u Pensilvaniji i sada ima 55,3 odsto, dok Bajden ima 42,1 odsto glasova.

Pensilvanija je jedna od najvažnijih država, pošto donosi 20 elektorskih glasova.

4.40
Pensilvanija se crveni!

Prema 36 posto obrađenih glasova, Donald Tramp ima 53 % glasova, dok njegov protivkandidat ima samo 44 % glasova! 

4.37
I Mičigen je Trampov!

Aktuelni predsednik SAD vodi i u Mičigenu. Naime, prema poslednjiim rezultatima od obrađenih 36 posto glasova, Tramp ima 55,3 %, dok je Bajden osvojio 43 %.

4.30
Ne piše se dobro Bajdenu, Tramp povećava prednost!

Prema podacima koji trenutno stižu, Bajden nema razloga za zadovoljstvo! Naime, u Floridi i Džordžiji stoji osetno lošije nego u anketama, a obe države bi mu, u slučaju pobede, omogućile jednostavan put do 270 ili više elektora.

Prema anketama Bajden je u Floridi vodio od 2 do 5 posto, a nakon 91 posto prebrojanih biračkih mesta Tramp vodi sa 51 naprema 48 posto. U Džordžiji, koja se vodila kao izjednačena, Tramp nakon 54 posto prebrojanih glasova vodi sa 56 naprema 43 posto.

Tramp takođe, posle preokreta, povećava vođstvo u Ohaju i u Severnoj Karolini. Sada mu se daju šanse od 74,2 % da ponovo bude reizabran za predsednika SAD!

 

4.15
Nove procene AP

Tramp: 

Kanzas, Nebraska, Luizijana, Vajoming, Južna Dakota, Severna Dakota, Indijana, Severna Karolina, Arkanzas, Oklahoma, Tenesi, Misisipi, Alabama, Južna Karolina, Zapadna Virdžnija, Kentaki 

Bajden: 

Kolorado, DC Kolumbija, Novi Meksiko, Njujork, Vermont, Virdžinija, Roud Ajland, Nju Džersi, Masačusets, Merilend, Ilinos, Delaver, Konektikat 

4.09
Tramp uzeo i Kanzas

Donald Tramp pobedio je u Kanzasu, objavio je AP. Na osnovu 70 posto obrađenih glasova, Tramp ima 52,2 %, a Bajden 45,6 %.

4.00
Tramp postao favorit na kladionicama!

"Blumberg" je preneo da kladionice sada navode Trampa kao favorita za pobedu na američkim izborima!

3.57
Tesno u Severnoj Karolini

Trka u Severnoj Karolini je veoma tesna. Trenutno u toj državi, koja daje 15 elektora, vodi Džo Bajden sa 49,5 odsto glasova, dok Donald Tramp ima 49,3 odsto. Obrađeno je nešto više od 85 odsto glasova. 

3.55
Šta se gleda u Beloj kući?

Reporterka "Njujork tajmsa" javlja da se u Bijeloj kući gde Tramp prati rezultate okupilo nekoliko stotina gostiju, a gleda se isključivo "Fox News"

3.52
Tramp preuzima vođstvo u Ohaju i Džordžiji 

Donald Tramp preuzima vođstvo u Ohaju, jednoj od ključnih država.

Trenutno Tramp, posle 50,69 odsto obrađenih glasova, vodi sa 50,24 odsto glasova, nasuprot Bajdenovih 48,45 odsto.

Tramp je preuzeo vođstvo i u Džordžiji, gde trenutno ima 56,29 odsto, na osnovu 36,14 odsto prebrojanih glasova.

3.50
Trampov izborni štab proglasio pobedu u više država

Trampov izborni štab proglasio je na Tviteru pobedu u više država, među kojima su Severna i Južna Dakota, Vajoming, Nebraska, Luizijana, Arkanzas, Florida, Južna Karolina, Oklahoma, Tenesi, Misisipi, Alabama, Zapadna Virdžinija, Kentaki i Indijana.

3.47
Mirno ispred Bele kuće

Situacija ispred Bele kuće trenutno je mirna. 

Čuje se muzika, oko 200 ljudi se šeta i povremeno prave selfije sa lutkom u obliku Trampa. Na zidu jedne od zgrada projektuju se vesti. Policija je na određenoj udaljenosti od njih.

Demonstranti, uglavnom Bajdenove pristalice, koje na sebi nose oznake pokreta "Blek lajfs metr", okupile su se ipred Bele kuće i odatle prate rezultate izbora. 

3.45
Bajden osvojio Kolorado

Bajden pobedio u Koloradu, tvrdi AP.

3.40
Tramp potpuno preokrenuo situaciju u Ohaju i Teksasu, republikanci vode!
3.25
Tramp ponovo vodi u Mičigenu i Viskonsinu, koji je još jedna neopredeljena država!
3.15
Južna i Severna Dakota "crvene"

Počinju da pristižu novi rezultati, a preliminarni govore da Tramp vodi u Južnoj i Severnoj Dakoti, kao i u Nebraski. 

3.09
Zatvorena birališta u 13 država

Zatvorena su birališta u Arizoni, Koloradu, Kanzasu, Luizijani, Minesoti, Nebraski, Novom Meksiku, Njujorku, Severnoj i Južnoj Dakoti, Teksasu, Viskonsinu i Vajomingu. Ovih 13 država daju 150 elektora 

3.04
Bajdenu Njujork

Prema procenama, Bajden će osvojiti Njujork i 29 elektorskih glasova. 

3.00
Ohajo bojno polje

Lome se koplja u Ohaju, trenutno vodi Bajden, a Tramp mora da je osvoji ako želi da pobedi.

2.50
Presek projekcija

Izašle su prve projekcije pobednika na američkim izborima po državama.

Prema projekcijama CNN Bajden vodi u Masačusetsu (11 elektorskih glasova), zatim Delaveru (3), gradu Vašingtonu (3), Merilendu (10) i Vermont (3). Tramp vodi u Indijani (11) Oklahomi (7 elektorskih glasova), Kentakiju (11), Tenesiju (11) i Zapadnoj Virdžiniji (5).

Njujork tajms predviđa pobedu Bajdena u Ilinoisu, Virdžiniji, Merilendu, Nju Džersiju, Konetikanu, Masačusetsu i Vermontu. Prema njihovim projekcijama Tramp vodi u Oklahomi, Arkanzasu, Misisipiju, Alabi.

Odnos u elektorskim glasovima, trenutni rezultat: Donald Tramp 72, Džo Bajden 85 elektora prema preliminarnim rezultatima.

2.46
Tramp osvaja Mičigen

"Kolebljivi" Mičigen, prema prvim prognozama pripašće Trampu.

2.45
AP procene

Tramp:

Indijana, Severna Karolina, Arkanzas, Oklahoma, Tenesi, Misisipi, Alabama, Južna Karolina, Zapadna Virdžnija, Kentaki 

Bajden: 

Vermont, Virdžinija, Roud Ajland, Nju Džersi, Masačusets, Merilend, Ilinos, Delaver, Konektikat 

2.40
Ko hoće u Belu kuću moraće da dobije Ohajo

Nijedan republikanski kandidat u moredno doba nije pobedio a da nije dobio glasove u Ohaju. Istovremeno, Bajden mora da osvoji urbane okruge ako hoće da Ohajo na kraju bude "plav". 

02.30
Donald Tramp će pobediti u Arkanzasu

Donald Tramp će pobediti u Arkanzasu, procena je agencije AP.

02.25
Bajden vodi u Ohaju, Tramp ubedljivo gubi u Pensilvaniji, u Teksasu iznenađenje?

Situacija je i dalje veoma neizavesna jer su građani pojedinih država tradicionalno naklonjenih republikancima poput Teksasa i Kanzasa dali neverovatno veliki broj glasova Bajdenu.

02.05
Bajden za sada vodi u Teksasu

Na osnovu 16 odsto obrađenih glasova Bajden ima 53,5 odsto glasova, dok Tramp ima 45,2 odsto glasova, što je za sada veliko iznenađenje.

02.07
Donald Tramp preuzeo je vođstvo u elektorima i sada vodi sa 22-16.

On trenutno vodi na Floridi, u Severnoj i Južnoj Karolini, Kentakiju, Indijani i Zapadnoj Virdžiniji.

Džo Bajden vodi u Vermontu, Nju Hempširu, Ohaju i Virdžiniji.

02.00
Tramp vodi na Floridi!

Jako neizvesna situacija, po poslednjim informacijama Tramp vodi sa 49,7 odsto glasova, dok Bajden ima 49,5 odsto glasova.

01.57
New York Times siguran - Tramp osvaja Floridu!

The New York Times trenutno Trumpu daje 95 posto izgleda da će osvojiti Floridu, jednu od ključnih država na ovim izborima koja nosi čak 29 elektorskih glasova.

01.50
Trenutna situacija

Florida: Bajden 49,9 odsto, Tramp 49,3 odsto glasova

Džordžija: Bajden 47,3 odsto, Tramp 51,7 odsto glasova

Južna Karolina: Bajden 46,5 odsto, Tramp 51,9 odsto glasova

01.40
Neizvesno u Džordžiji 

 Prema 6 odsto obrađenih glasova, u ovoj saveznoj državi je situacija neizvesna. Tramp je u blagoj prednosti za 1 odsto glasova u odnosu na demokratskog kandidata Bajdena.

01.29
Tramp gubi Džordžiju? - jednu od ključnih država

Prema prvim obrađenim podacima, a na osnovu 4 odsto obrađenih glasova Džo Bajden je osvojio 53,3 odsto glasova, dok je Tramp osvojio 45,7 odsto glasova

01.26
Republikanci premestili Izborni štab iz bezbednosnih razloga

Evakuacija Republikanaca Republikanski nacionalni komitet prebacio je svoj izborni žtab iz centra Vašingtona zbog straha od izbijanja nemira, javlja portal Aksios. Nije poznato gde će štab biti.

01.20
Bajden vodi na Floridi

Na osnovu 48 odsto obrađenih glasova, Džo Bajden je osvojio 51,5 odsto glasova, dok je Donald Tramp osvojio 47,9 odsto glasova

01.08
Izlaznost je ogromna, prešla je cifru od 72 odsto

Državni sekretar Mejna Metju Dunlap izjavio je za CNN da je ovogodišnja izlaznost na izborima rekordna. 

- Očekivali smo malu izlaznost sa velikim brojem apstinenata, ali je zapravo broj izašlih veoma dobar. Uopšte nisam nervozan u vezi brojki - izjavio je Dunlap.

Izlaznost je prešla cifru od 72 odsto registrovanih glasača.

01.06
Stigli su i prvi rezultati sa Floride - ključne države

Prema 6 odsto obrađenih glasova aktuelni ameruički predsednik Donald Tramp vodi u odnosu na demokratskog kandidata Džozefa Bajdena.

Tramp je osvojio 57,2, dok Bajden ima 42 odsto glasova.

00.55
Zahuktava se u Kentakiju, Tramp ponovo vodi!

Tramp vodi sa 51,8 odsto glasova, dok Bajden ima 46,6 odsto glasova

00.45
Oglasila se menadžerka Bajdenove kampanje

Menadžerka Bajdenove kampanje Džen O'Mali izjavila je da Bajden može dobiti ove izbore čak i bez pobede u Pensilvaniji i Floridi.

Amerika, glasanje
Amerika, glasanje / Izvor: Foto: Tanjug/AP

00.35
Najveća izlaznost u ovom veku - 67 odsto

 Ovi izbori će ostati upamćeni kao izbori sa najvećom izlaznošću u ovom veku. Zainteresovanost je ogromna, a Amerikanci su masovno glasali.

00.30
Preokret u Kentakiju, Bajden u blagoj prednosti

Na osnovu 8 odsto izbrojanih glasova demokratski kandidat Džo Bajden vodi sa 53,2, dok je republikanski kandidat Donald Tramp osvojio 45,3 odsto glasova.

00.25 
Tramp: Dobro stojimo

Kako su počeli da stižu prvi rezultati, Tramp se oglasio na Tviteru.

- Dobro stojimo u čitavoj zemlji - napisao je Tramp.

00.20
Stigli rezultati iz Nju Hempšira

Tramp ubedljivo vodi sa 61,5 odsto glasova, dok je Bajden osvojio 38,5 odsto glasova glasača.

00.17
Prvi okruzi prijavljuju rezultate

Kako prenosi CNN, u prvim okruzima u Indijani i Kentakiju koji su prijavili rezultate, ubedljivo vodi Tramp. U ovim mestima, inače, Tramp je još ubedljivije pobedio 2016. pa je ovakav rezultat i bio očekivan.

tramp
tramp / Izvor: Profimedia

00.15
Tramp ubedljivo vodi u Indijani

Prvi rezultati stižu iz savezne države Indijane gde , aktuelni američki predsednik Donald Tramp vodi sa 68,3 odsto glasova, dok Džo Bajden, demokrata ima 29,7 odsto glasova.

00.00
Zatvorena prva birališta

U delovima Indijane i Kentakija zatvorena su birališta. 

23.54
Neredi ispred Bele kuće

Izbile su prve čarke i to između demonstranata i policije! Kako javlja ruska RIA Novosti, policija je reagovala u blizini Bele kuće.

Prepirka između aktivista i policije počela je nakon što su policajci pokušali da odgurnu demonstrante dalje od kuće predsednika SAD.

Jedna osoba je uhapšena tokom nereda.

23.48
U Finiksu moguća izlaznost i do 80 odsto - najveća od 1980. godine

Prema CNN-u, u Arizoni je izlaznost ogromna, a u Finiksu se približava broju od 80 odsto. Takva izlaznost nije viđena od 60 - ih godina prošlog veka. Važno je reći da je Finiks demokratska tvrđava u Arizoni. 

23.38
Glasači probijaju rekorde na Floridi

Prema NBC Njuzu, u najnastanjenijem delu Floride, Majami - Dejdu, glasači su već oborili rekord po izlaznosti. Na prošlim izborima je izlaznost bila nešto manja od milion glasača, a sada je već prebacila cifru od 1,2 miliona glasova.

23.30
NBC News izlazna anketa: manje od polovine glasača odobrava Trampov rad

Izlazna anketa koju je sproveo NBC News pokazuje da manje od polovine građana koji su glasali na izborima odobrava rad Donalda Trampa i njegove administracije.

Samo 35% građana je istaklo da snažno podržava rad Trampove administracije

Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Reuters

23.27
Republikanski guverner Vermonta glasao za Bajdena

Guverner savezne države Vermont, republikanac Fil Skot, je danas glasao na predsedničkim izborima za Džozefa Bajdena.

Skot je prvi među republikanskim guvernerima koji je javno podržao demokratskog kandidata.

23:24
Produženo glasanje i u Atlanti

Sudija je naredio da se produži glasanje na dva mesta u Atlanti, piše "Bloomberg". Radi se o jednom od rasno najrazličitijih okruga u Atalanta.

23.20
Tramp ima čemu da se raduje

Rezultati prvih anketiranja glasača mogu da raduju Trampa. Mnogo više birača nego što se očekivalo stavlja ekonomiju ispred koronavirusa...

Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Profimedia

23.17
Izašle prve ankete

Kako prenosi CNN, ankete među glasačima pokazale su da je za Amerikance najvažnije pitanje ekonomija - čak 34% je tako reklo.

Petini je na prvom mestu rasna nejednakost, pitanje koronavirusa je najvažnije za 18% glasača, a po 11% bira bezbednost odnosno zdravlje.

Istovremeno, malo više od pola (52%) bira sprečavanje širenja virusa naspram obnove ekonomije (48%).

Sa druge strane 51% nije zadovoljno kako se Amerika nosi sa koronom.

23.14
Kada možemo da očekujemo rezultate izbora u Americi?

Nakon što se birališta u Americi zatvore, možda ćemo morati da sačekamo još nekoliko sati, dana ili čak nedelja kako bismo saznali da li je na predsedničkim izborima pobedio Donald Tramp ili Džo Bajden.

U 1 čas po našem vremenu zatvaraju se prva glasačka mesta, to će se dogoditi u šest država.

Džo Bajden
Džo Bajden / Izvor: Profimedia

23.12 
Bajden se oglasio na Tviteru

Džo Bajden je još jednom putem Tvitera pozvao glasače da izađu na biračka mesta.

Uskoro se očekuje da stigne u Vilmington, u Delaveru, gde će se obratiti okupljenima.

23.10
Megan Markl glasala na izborima u SAD

Megan Markl je večeras ušla u istoriju jer je prvi član britanske porodice koji će glasati na izborima u Americi.

Prema pisanju američkih medija, izbor brizak Vojvotkinji od Saseksa rekao je da ona planira da glasa na današnjim izborima, međutim, nije poznato da li će glasati uživo ili putem pošte.

22.55
Naoružan MAGA kačketom i pištoljem došao na glasačko mesto

Prema navodima NewYork Times-a, u Severnoj Karolini je uhapšen građanin koji je na glasačko mesto došao naoružan i koji je nakon što je glasao, ostao u blizini kako bi "motrio" na druge glasače. 

Policija ga je ubrzo privela kako ne bi ometao ostale u glasanju.

22.42
Tramp vodi u Floridi

 Prema najnovijim podacima, u saveznoj državi Florida, Republikanska partija trenutno ima prednost. Republikanci vode za oko 170.000 glasova.

22.37
Bajden najavio obraćanje naciji

Demokratski predsednički kandidat Džozef Bajden obratiće se javnosti tokom večeri, čak iako rezultati ne budu u potpunosti poznati, saznaje NPR.

Iz njegovog kampanjskog tima su istakli da će u izbornoj noći biti dovoljno podataka iz ključnih država, na osnovu čega se može zaključiti pravac u kom se trka kreće.

Džozef Bajden
Džozef Bajden / Izvor: Profimedia

22.33
 Ohajo: Rezultati će se znati u večernjim satima u utorak

Majk DeVajn, guverner Ohaja, izjavio je da očekuje da će rezultati predsedničke trke u ovoj saveznoj državi biti poznati tokom izborne noći.

Jedino su moguća odlaganja ukoliko razlika između dva kandidata bude veoma tesna. Prvo će započeti brojanje glasova pristiglih poštom i onih predatih pri ranom glasanju.

Donald Tramp, Džo Bajden
Donald Tramp, Džo Bajden / Izvor: Profimedia

22.25
Moguće neregularnosti u Pensilvaniji

Rojters navodi da su republikanci podneli tužbu u okrugu Montgomeri u Pensilvaniji zbog navodnog neregularnog prebrojavanja glasova pristiglih elektronskom poštom.

Zahtev republikanaca je da se takvi glasovi izuzmu iz brojanja bez mogućnosti da se tim glasačima omogući ponovno glasanje.

22.18
Kamala Heris u Detroitu

Demokratska kandidatkinja za potpredsednicu, Kamala Heris, je prema navodima CNN-a trenutno u Detroitu, u saveznoj državi Mičigen, (koju je Tramp 2016. godine dobio minimalnom prednošću) u četvrti u kojoj pretežno glasaju Afroamerikanci poziva građane da izađu i "pokažu svoju snagu i volju".

 
22.17
Čuveni reper ne gubi nadu

Kanje Vest, čuveni američki reper, objavio je video na svom Tviter profilu na kojem se vidi kako je upisao svoje ime kao predsedničkog kandidata na izborima u SAD. Podsetimo, Vest je ranije najavljivao da će se kandidovati.

22.15
Amiši svi za Trampa 
22.10
Skoro 102 miliona glasalo pre izbornog dan

Na ranom glasanju za predsedničke izbore u SAD glasalo je skoro 102 miliona Amerikanaca, što je 48 odsto upisanih birača, odnosno 73 odsto ukupno izašlih birača na prethodnim izborima 2016. godine, prenosi AP.

22.02
Nacionalna garda izlazi na ulice američkih gradova

Napetost raste širom SAD, a koliko je atmosfera u uzavrela ukazuje i odluka da vozila Nacionalne garde patroliraju ulicama.Brojni objekti su zabarikadirani jer se očekuju nemiri, a Bela kuća je opasana visokom ogradom.

21.56
Glasanje ulazi u završnicu

Za dva sata bi trebalo da budu zatvorena prva biračka mesta. Glasanje se prvo završava u Indijani i Konetikanu.

21.49
Obama traži od Amerikanaca da glasaju protiv Trampa

Bivši američki predsednik Barak Obama oglasio se na Tviteru i još jednom pozvao Amerikance da glasaju za njegovog demokratskog kolegu, Džozefa Bajdena.

Ovog izbornog dana sve je dovedeno u pitanje. Naši poslovi. Naša zdravstvena zaštita. Da li ćemo ovu pandemiju staviti pod kontrolu. Ali danas imamo i jedne dobre vesti - možete da izaberete promenu. Hajde da pobedimo - napisao je Obama.

21.43
Tramp se ponovo oglasio na Tviteru: Izađi i glasaj!

Tramp se još jednom oglasio na Tviteru i ponovio svoj apel glasačima da se odluče za njega. Podsetio je i ovaj put na rekordni ekonomski rast zbeležen tokom njegovog prvog mandata.

21.37 
Pošte moraju hitno da dostave sve listiće

Savezni sudija je naredio da pošte moraju da provere svoje prostorije u kojima se nalaze glasački listići i da ih odmah dostave na brojanje. Naredba se odnosi na Pensilvaniju, Floridu i Arizonu.

21.20
Bajden u Filadelfiji: Ujediniću Ameriku

Bajden se obratio pristalicama u Filadelfiji i poručio im da Ameriku neće deliti na "crvenu i plavu".

- Ujediniću Ameriku - rekao je demokratski kandidar i dodao da će Pensilvanija glasati onako kako glasa Filadelfija.

Bajden je rekao i da očekuje da će ove godine glasati "više ljudi nego ikada u američkoj istoriji", odnosno više od 150 miliona ljudi. Prema njegovim rečima, veliki broj glasača čine Amerikanci uzrasta od 18 do 30 godina i da je čak 54 odsto glasača čine žene.

20.40
Tramp: "Velika čast - parada posvećena meni u Nigeriji"
20.36
Teksas, Florida, Arizona, Severna Karolina... "Ubedljivo ćemo pobediti"

Predsednik SAD Donald Tramp izrazio je uverenje da ima "vrlo solidne šanse da pobedi" na predsedničkim izborima

On je to kazao danas u intervjuu na izborni dan za televiziju Foks.

Republikanski predsednik, koji je prema anketama iza svog demokratskog rivala Džoa Bajdena, ocenio je da će "neverovatne mase" prisutne na njegovim predizbornim mitinzima da se ogledaju u brojnim glasovima za njega i njegov ponovni izbor.

- Ubedljivo ćemo pobediti u Teksasu, Floridi i Arizoni. Mislim da će rezultati biti vrlo dobri za nas u Severnoj Karolini - rekao je Tramp u osvrtu na nekoliko saveznih država gde bi rezultati mogli da budu tesni, prenosi agencija Frans pres.

20.20
Izlaznost veća nego na poslednjim izborima

CNN javlja kao je u najmanje šest država izlaznost već sada veća nego što je to bilo na poslednjim izborima, 2016. godine.

20.18
Rezultati prvih anketa

Objavljene su najnovije ankete po kojima Bajden vodi za 8,4 posto, što je gotovo duplo više od prednosti koju je imala Hillary 2016.

20.12
Tramp stiže u Izborni štab u Arlingtonu
20.00
Trampov sin objavio mapu Srbije sa Kosovom i Metohijom

Sin američkog predsednika Donalda Trampa, Donald Tramp Junior, objavio je danas sliku mape predviđanja elektronskog izbornog rezultata, odnosno kako bi sve zemlje sveta glasale na američkim izborima, na kojoj se vidi da je Kosovo deo Srbije.

19.55
Policija budno prati ekstremiste, očekuju se neredi u izbornoj noći

USA Tudej izveštava da policija i stručnjaci nadgledaju ekstremističke grupe koje bi mogle da izazovu nerede u izbornoj noći.

Izveštavaju da ekstremisti planiraju akcije u ključnim, neodlučnim zemljama i da je u tim zemljama najveći rizik za aktivnosti naoružanih grupa.

Lider desničarske grupe u Džordžiji rekao je da postoje vojnici koji su spremni da izađu na birališta ako čuju za prevaru birača.

- Tada smo to jednostavno primetili. Ne želimo nikoga da uplašimo. Ako otkrijemo prevaru, imamo spremne ljude i ako treba da zaustavimo glasanje, učinićemo to - rekao je on, prenosi USA Tudej.

19.45
Šta kažu kladionice?

Iako se opklade na predsedničke izbore u SAD legalno ne nude preko kladionica, očekuje se da će više od milijardu dolara biti uloženo na njihov ishod, smatraju u britanskoj kladionici GVC. Na besplatnim klađenjima jedan kandidat je favorit.

19.40
Uputstva za glasače zaražene koronom

Koronavirus se još rapidno širi SAD-om. Američki centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) objavio je uputstva za glasače koji su zaraženi koronom.

Naveli su da treba da se pridržavaju tri mere: nositi masku, držati fizičku distancu i oprati ruke i dezinfikovati ih pre glasanja.

19.38
Glasala je i Melanija Tramp

Prva dama Melanija Tramp glasala je u Palm Biču, na Floridi

19.33
Tramp je uveren: Dobiću najmanje 306 elektorskih glasova

Tramp je prognozirao da će dobiti 306 elektorskih glasova i da ima "solidne šanse" za pobedu.

- Uverljivo ću pobediti u Teksasu, Floridi i Arizoni, a takođe mislim da nas očekuju i dobri rezultati u Severnoj Karolini - rekao je.

Za pobedu mu treba 270 elektorskih glasova.

19.30
Bajden stigao u rodno mesto, glasala Džil Bajden

Džo Bajden je stigao u svoj rodni grad Skrenton, u Pensilvaniji. To je jedna od država koja bi mogla da presudi izbore ove godine. Takođe, u društvu supruge Džil i dvoje unuka prisustvovao je službi u crkvi Sent Džozef u Delaveru.

Posetio je i grob svog sina Boa Bajdena, koji je preminuo od raka 2015. godine. Supruga Džil Bajden je takođe danas glasala.

19.27
Tramp se javio uživo u program Foks njuza

U Americi se uveliko glasa, a i dalje aktuelni predsednik, republikanac Donald Tramp, javio se telefonom u jutarnji program televizije Foks njuz. 

19.20
Poruke Trampa i Bajdena glasačima

Oba kandidata su se tano jutros obratila javnosti na Tviteru, a analitičari ističu koliko njihove poruke pokazuju sasvim različite stavove. ž

19.17
Veliki redovi za glasanje

Sudeći po snimcima sa društvenih mreža, već su se stvorili veliki redovi ispred biračkih mesta i to od ranih jutarnjih sati. Otvorena su birališta u državama Konektikat, Virdžiniji, Njujork i Nju Džersi. Ispred birališta u Njujorku vide se dugi redovi.

19.10
Bajden osvojio svih 5 glasova u gradiću Diksvil Noču

Građani dva mala mesta u Nju Hempširu prvi su izašli na birališta, u Diksvil Noču na američko-kanadskoj granici i 20-ak kilometara južno u Milsfildu.

U Diksvil Noču je svih pet glasova osvojio Bajden, dok je u Milsfildu pobedio Tramp sa 16 glasova prema 5 Bajdenovih.

19.00
Bajden će izbore pratiti u rodnom gradu

Bajden se vratio u Skranton u Pensilvaniji gde će pratiti izbore. Tamo se rodio i proveo detinjstvo.

18.53
Tramp se vratio u Belu kuću

Još aktuelni predsednik u svojoj će rezidenciji pratiti izbore i ugostiti potencijalno stotine ljudi. U tri dana održao je 14 izbornih skupova.

Otvorena prva birališta

Izborni dan zvanično je počeo u SAD-u otvaranjem prvih birališta u dva mestašca u državi Nju Hemšir tradicionalno u ponoć po lokalnom vremenu, a glavna pažnja je usmerena na trku za Belu kuću.

Birališta su otvorena u Diksvil Noču i Milsfildu u ponoć (6 sati po srednjoevropskom vremenu), u skladu s tradicijom koju nije omela ni pandemija koronavirusa.

Zakon države Nju Hemšir dopušta naseljima s manje od 100 stanovnika da otvore glasačka mesta točno u ponoć. Kada svi s pravom glasa ubace listiće ili potvrde da su iskoristili mogućnost prevremenog glasanja ili prijave da će apstinirati, birališta se mogu odmah i zatvoriti.

Birališta u 50 država

U nekim većim gradovima na istočnoj obali biračka mesta biće otvorena u 6 sati ujutro (12 i 13 sati po srednjoevropskom vremenu), a nakon toga otvoriće se birališta u šest vremenskih zona u 50 država. Birališta na Aljasci, na krajnjem zapadu, zatvoriće se zadnja kada na istoku već bude jutro.

Osim novog predsednika, američki građani s pravom glasa takođe biraju 35 članova Senata i ceo Predstavnički dom, niz državnih i lokalnih zvaničnike pa glasaju o nizu referendumskih pitanja od poreske politike do zakona o drogi.

Bajden i Tramp osudili teroristički napad u Beču

Američki predsednik Donald Tramp oglasio se danas povodom napada u Beču, ističući da napadi na nevine ljude moraju da se zaustave.

On je na Tviteru napisao da je SAD uz Austriju, Francusku i celu Evropu u borbi protiv terorista, uključujući i radikalne islamske teroriste.

"Molimo se za građane Beča nakon još jednog gnusnog akta terorizma u Evropi. Ovi napadi zla protiv nevinih ljudi moraju da se zaustave. SAD je uz Austriju, Francusku i celu Evropu u borbi protiv terorista, uključujući radikalne islamske terorirste", napisao je Tramp.

Kandidat demokrata za predsednika SAD Džo Bajden poručio je nakon terorističkih napada u Beču da svi ujedinjeno moraju da ustanu protiv mržnje i nasilja.

"Nakon sinoćnih užasnih terorističkih napada u Beču u Austriji, Džil i ja se molimo za žrtve i njihove porodice. Moramo se ujediniti protiv mržnje i nasilja", napisao je on na Tviteru.

Teheran: Tramp ili Bajden? Svejedno nam je, ne menjamo stav

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei rekao je danas da izbori u SAD neće promeniti politiku Teherana prema Vašingtonu.

"Naša politika prema Sjedinjenim Državama je postavljena jasno i pojedinci je ne mogu promeniti. Nebitno je ko dolazi na čelo države, a ko odlazi", rekao je Hamnei za državnu televiziju, a preneo Rojters.

EU priželjkuje pobedu Bajdena i obnovu transatlantizma

Džozef Bajden prema većini anketa i procena trenutno vodi na predsedničkim izborima u SAD, kaže Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku i dodaje da većina članica EU priželjkuje njegovu pobedu kako bi se ponovo uspostavilo transatlantsko partnerstvo.

Grubješić je navela da je o američkim izborima urađeno oko 4.000 anketa, istraživanja i procena, a da prema većini trenutno vodi Bajden i u pojedinim državama ima prednost i do 10 odsto u odnosu na Donalda Trampa.

''Međutim, malo je hrabrih prognozera koji će reći ko će pobediti. Mislim da to nećemo saznati ni danas ni narednih dana, jer je više od 90 miliona Amerikanaca glasalo unapred, a i današnji glasovi će se dugo brojati'', rekla je Grubješić.

Tramp predvideo veličanstvenu pobedu na izborima

Američki predsednik Donald Tramp predvideo je noćas "veličanstvenu pobedu" republikanaca na poslednjem predizbornom skupu u državi Mičigen, nekoliko sati pre otvaranja biračkih mesta.

"Sutra ćemo ponovo ispisati stranicu istorije", rekao je Tramp pred svojim pristalicama.

Donald Tramp je završio kampanju takođe u Grand Rapidsu i za prethodne izbore na kojima je pobedio Hilari Klinton.

"Pomalo sam sujeveran. Radićemo isto", objasnio je Tramp pred dolazak u Mičigen.

Prema anketama Bajden vodi

Iako prema najnovijim anketama Bajden ubedljivo vodi, treba imati u vidu da 2016. gotovo nijedno istraživanje nije najavilo pobedu Donalda Trampa, kao i činjenicu da je, zbog specifičnosti američkog izbornog sistema, tada on pobedio većinom u Elektorskom koledžu, iako je Hilari Klinton osvojila na izborima tri miliona glasova više.

Isto se dogodilo i 2000. godine kada je Džordž Buš dobio 271 elektorski glas, iako je Al Gor dobio pola miliona glasova Amerikanaca više.

Od presudnog značaja i ovog puta biće države koje imaju najveći broj elektora kao i takozvane "kolebljive" države.

Većina Amerikanaca glasa za predsednika i Kongres, ali na glasačkim listićima naći će se i imena kandidata za lokalne izbore, tako da listići neće biti isti u svim mestima, mada će na svima stajati imena Bajdena i Trampa.

Pobednik će biti izabran kroz kompleksan izborni sistem

Pobednik američkih predsedničkih izbora odlučuje se kroz kompleksan sistem u dva koraka, gde posle glasanja na nivou država sledi drugo glasanje, u telu koje se zove Elektorski koledž.

Pojedinačnim državama pripada određeni broj "elektora", na osnovu broja stanovnika, a elektori podržavaju pobednika direktnog glasanja, koji se proglasi pošto se prebroje svi glasovi.

Intenzivna kampanja

Kandidati su najintenzivniju kampanju vodili i u takozvanim presudnim ili neopredeljenim državama - u kojima je ishod izbora još neizvestan, kao što su Arizona, Florida, Mičigen, Severna Karolina, Pensilvanija i Viskonsin.

U svim državama, osim Mejna i Nebraske, kandidat koji dobije većinu direktnih glasova osvaja sve glasove elektora u toj državi.

Postoji i "košmarni scenario", kaže politikolog Vilijam Golston iz neprofitnog instituta Brukings za Glas Amerike, a to je da bi tesni izbori sa spornim ishodom mogli da "celu zemlju bace u haos, u izrazito negativnim okolnostima".

Tramp sumnja u glasanje poštom

Predsednik Tramp sumnja da će masovno glasanje poštom dovesti do netačnog izbornog rezultata i više puta je odbio da se unapred obaveže na miran prenos vlasti u slučaju da izgubi. Bajden je pak rekao da će prihvatiti izborne rezultate, pod uslovom da se glasovi pošteno prebroje.

Između Izbornog dana i brojanja glasova elektora u Kongresu 6. januara postoji nekoliko ključnih datuma. Prvi je 8. Decembar kada savezne države dostavljaju Nacionalnom arhivu SAD verifikovane liste svojih elektora.