Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ИЗРАЕЛСКО ВАЗДУХОПЛОВСТВО МОЖЕ ДА БАЦИ ИРАН НА КОЛЕНА? Анализа стручњака показала одакле је могућ напад и КО ЧИМЕ РАСПОЛАЖЕ

15.04.2024. 11:48
Пише:
Србија Данас/Мондо
rat Irana i Izraela
рат Ирана и Израела / Извор: Shutterstock

У недељу нешто пре 1х по средњеевропском времену у Јерусалиму, али убрзо и у другим деловима земље, чуле су се експлозије и сирене за ваздушну опасност

Вишесатни састанак израелског ратног кабинета завршен је у недељу касно без одлуке о томе како ће Израел одговорити на ирански ракетни и дрон напад, рекао је израелски званичник. Господари Израела одлучни су да одговоре, али тек треба да одлуче о времену и току акције, а званичник је рекао да је војска задужена да смисли додатне опције за одговор, посебно пошто су САД наводно рекле Нетањахуу да 'олади'.

-У последња два сата, одобрили смо оперативне планове и за офанзивне и за дефанзивне акције", такође је рекао контраадмирал Данијел Хагари, портпарол ИД. Иран се на хитном састанку УН позвао на право на самоодбрану, наводећи да "нема избора". Са своје стране, амбасадор Израела у УН Гилад Ердан рекао је да Техеран "не брине ништа, ништа о исламу или муслиманима". Иран "мора бити заустављен пре него што одведе свет до тачке без повратка, до регионалног рата који може да ескалира у светски рат - рекао је дипломата.

Потенцијално разарајући напад за Израел

Председник Џо Бајден, наводно, жели да избегне било какву контраофанзиву против Техерана која би могла да привуче америчке трупе, пише Политико. Амерички званичници рекли су да је ирански напад могао бити заиста разоран да пројектили нису пресретнути и да би вероватније довео до регионалног рата. Амерички званичници рекли су да је најнапетији тренутак напада наступио када је Иран лансирао 100 балистичких пројектила, способних да стигну до Израела за неколико минута, у кратком временском периоду.

Готово све је наводно оборио израелски противракетни одбрамбени систем Arrow, док су пресретачи које су испалили амерички разарачи у источном Медитерану, USS Arleigh Бурке и USS Carney, погодили између 4 и 10 балистичких пројектила. Батерија америчке противваздушне одбране Патриот у близини Ербила, у Ираку, оборила је једну од ракета.

Иран је такође лансирао више од 30 крстарећих ракета са копна и више од 150 дронова. Неке балистичке ракете оштетиле су ваздушну базу Неватим у јужној пустињи Негев, признао је у недељу портпарол Израелских одбрамбених снага. Подсећамо, Иран је у ноћи са суботе на недељу напао Израел са више од 300 дронова, крстарећих пројектила и балистичких пројектила.

Како би израелско ваздухопловство могло да баци Иран на колена?

Анализа Јерусалим Поста показује како би израелске снаге могле да покушају да неутралишу иранске војне капацитете. Представљен сценарио је да неколико група 'stelt' борбених авиона Ф-35 лете на одвојеним рутама за напад на војне локације у Ирану, од којих су неке удаљене чак 2.000 км од јеврејске државе. Неки од авиона би могли да лете дуж границе између Сирије и Турске, а затим да пређу у Ирак. Други авиони могу летети кроз саудијски ваздушни простор и Персијски залив.

Примарна сврха првог таласа Ф-35 била би елиминисање иранске противваздушне одбране која штити десетине иранских нуклеарних објеката. Након прве етапе спроведене са Ф-35, постојао би одвојени талас израелских Ф-15, Ф-16, али других Ф-35 напуњених америчким ГБУ-72 бомбама од преко 2 тоне да би погодили тешко утврђене циљеве. Анализа показује да би након тога могло доћи до додатних таласа који би помогли у уништавању најважнијих иранских нуклеарних објеката у Фордоу и Натанзу.

ИД би такође могао да користи значајан број балистичких пројектила, као и дронове за нападе и прикупљање обавештајних података. Међутим, уништавање бункера биће прави изазов. На пример, главна област у Фордову је закопана око 80 метара испод земље. Дубина коју на папиру могу да униште 13-тонске бомбе 'бункер бустер' у америчком арсеналу. Међутим, чак и под Трамповом администрацијом, САД су наводно одбиле да дају Израелу такве бомбе.

Подсетимо, још 1. априла пређена је црвена линија са нападом који се приписује Израелу на ирански конзулат у Дамаску. "Историјски гледано, Израел показује нулту толеранцију ако његову територију нападне друга држава", наглашавају западни стручњаци, који сматрају да Бењамин Нетањаху не може а да не реагује. Са друге стране уколико Израел одговори превише агресивно, вероватно ћемо се наћи у ситуацији ескалације која би се могла прелити, те се сматра да није у интересу Израела да отвори нови директни фронт са Ираном док је земља у рату са Хамасом у Појасу Газе.

Какви су резултати иранског напада на Израел?

Пре иранског удара, стручни медији су спекулисали да Техеран за предвиђени напад може употребити ракете Сејјил, Khorramshahr 4 (Кхаибар), Емад, Схахаб 3, Qadr-110, Павех, Кхаибарсхекан или Fattah 2. Иран је коначно био приморан, бар морално, да након вишедневних претњи узврати Израелу за бомбардовање конзулата у Сирији. Да ли је Техеран заиста обавестио Вашинтон о времену и циљевима напада, још увек остаје у зони спекулација. На Израел је лансирано пеко 300 пројектила, укључујући 170-185 УАВ, 30-36 крстарећих и 110-120 балистичких ракета. Напад је укупно трајао око пет часова.

Према западним изворима, Иранци су користили УАВ Схахид 139, од 30 крстарећих ракета углавном су испалили Абу Махди (Соумар, копија руских X, Кх-55) а од 120 балистичких ракета – Сејјил на чврсто гориво, средњег домета, домета 2000-2500 км, са бојевом гавом од 500 до 1500 кг и/или МРБМ Емад , ракете средњег домета на течно гориво, домета 1700 км.

Према другим подацима, без обзира на тврдње Техерана да ће користити само старије системе, аеродроми су погођени (или су на њих пали) бар са неколико модернијих балистичких ракета средњег домета на чврсто гориво Кхеибарсхекан-4 са бојевом главом од 500 кг, домета 1450 км и брзинама 4-5 Маха (развијена 2022 године).

Амерички ловци и бродови са Источног Средоземља (делимично и снаге Велике Британије и Јордана) оборили су 70 УАВ и 3 балистичке ракете пре него што су доспеле до ваздушног простора Израела. Према званичним подацима, уз наведену америчку помоћ, израелски системи Гвоздена купола и Arrow 2 и 3 оборили су чак 99% иранских летећих објеката.

Потврђено је да су погођене израелске базе Рамон и Невратим. На базу Рамон (Басис Hayil-HaAvir Рамон) у пустињи Негрев наводно је пало 7 ракета. Овде су базирани израелски сквадрони 113, 119, 190, 201 и 253 који користе ловце Ф-16л Суфа, и хеликопере АХ-64Д Apache Longbow Сараф и АХ-64А Apache Петен. Уз њих, базу користе специјална јединица Sky Ридер и бригада Давидс Слинг.

Ваздухопловна база Неватим (Аир Форце Басе 28) је седиште 103, 116, 117, 120, 122, 131 и 140 сквадрона као и специјалне јединице 5700 (YAC). Од децембра 2016, сквадрони 116, 117 и 140 имају најмодерније ловце Ф35л Адир. Према досадашњим извештајима, обе базе су незнатно оштећене и све време су у функцији.

Извор: Србија Данас/Мондо