Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Како су постали непријатељи и ЗАШТО ЈЕ ИРАН НАПАО ИЗРАЕЛ? "Они су малигни тумор, који ће несумњиво бити искорењен и уништен"

15.04.2024. 09:43
Пише:
Србија Danas/BBC
Iran, Izrael
Иран, Израел / Извор: Shutterstock

Иран је лансирао дронове и ракете ка Израелу у знак одмазде за смртоносни напад на његов конзулат у Дамаску, главном граду Сирије. Израел није потврдио а ни демантовао отворено да је извео напад на конзулат, а напад од суботе увече представља први директан удар Ирана на Израел.

Две земље годинама воде рат у сенци - нападају мете једна другој, а да не преузимају одговорност.

Овакви напади су се значајно умногостручили током садашњег рата у Гази, сукоба који је избио после напада палестинске групе Хамас на израелске заједнице прошлог октобра.

Зашто су Израел и Иран непријатељи?

Две земље су биле савезнице све до Исламске револуције у Ирану 1979. године, када је власт преузео режим којем је супротстављање Израелу кључни део идеологије.

Иран не признаје Израелу право на постојање и позива на брисање ове државе.

Врховни вођа ове земље, ајатолах Али Хамнеи, раније је назвао Израел „малигним тумором" који ће „несумњиво бити искорењен и уништен."

Израел сматра да Иран представља претњу постојању ове државе, на основу реторике Техерана, стварању директних и индиректних савезника заклетих на уништење Израела, финансирању и наоружавању палестинских група међу којима су Хамас и милитантна група Хезболах из Либана, као и уверење у тајну потрагу Ирана за нуклеарним оружјем, иако ова земља негира намеру да направи нуклеарну бомбу

Иран је хтео да узврати после напада на конзулат

Иран каже да је бомбардовање Израела у ноћи између суботе и недеље одговор на ваздушни напад на његов конзулат у Дамаску, главном граду Сирије, 1. априла, у којем су погинули високи команданти иранске војске.

Иран криви Израел за овај ваздушни напад који сматра кршењем сопственог суверенитета. Израел није преузео одговорност за напад, али многи претпостављају да га је извео.

Тринаест људи је погинуло у нападу, међу њима и бригадни генерал Мохамад Реза Захеди, високи командант јединица Кудс, дела елитне иранске Репубиканске гарде активне у иностранству. Захеди је био главна фигура иранске операције наоружавања Хезболаха.

Напад на конзулат следи схему ваздушних напада на циљеве у Ирану, углавном приписане Израелу.

Неколико виших команданата Републиканске гарде убијено је у ваздушним нападима у Сирији последњих месеци.

Иранска Републиканска гарда усмерава и шаље оружје и опрему, међу којом су и високо прецизне ракете, кроз Сирију у руке Хезболаха.

Израел покушава да заустави ове испоруке, као и да спречи Иран да ојача војно присуство у Сирији.

Ко су савезници Ирана?

Иран је изградио мрежу савезника и повезаних снага на Блиском истоку за које каже да чије део „осовине отпора" присуству и интересима Америке и Израела у региону. Техеран их подржава у различитој мери.

Сирија је најважнији савезник Ирана који је, заједно са Русијом, помогао режиму сиријског председника Башара ал-Асада да преживи деценију дуг грађански рат у земљи.

Хезболах у Либану је најмоћнија наоружана група којиу подржава Иран. Скоро свакодневно размењује ватру са Израелом на граници откако је избио рат са Хамасом. Десетине хиљада цивила на обе стране границе морале су да напусте домове.

Иран подржава неколико милитантних група Шиита у Ираку које су ракетама гађале америчке базе у Ираку, Сирији и Јордану. Америка је узвратила када су три војника погинула у војној бази у Јордану.

Huti, Jemen
Хути, Јемен / Извор: Профимедиа

У Јемену, Иран пружа подршку Хути покрету који контролише најнасељеније делове земље.

Да би показали подршку Хамасу у Гази, Хути су гађали ракетама и дроновима Израел, а нападају и трговачке бродове који плове блузу обала ове земље, потопивши најмање један. Америка и Британија су одговориле гађајући циљеве Хутија.

Иран такође снабдева оружјем и врши обуку палестинских оружаних група попут Хамаса, који је напао Израел 7. октобра 2023, изазвавши тако тренутни рат у Гази и сукобе на ширем подручју Блиског истока. Међутим, Иран пориче било какву улогу у нападима 7. октобра.

Поређење војне моћи Ирана и Израела

Иран је географски много већи од Израела и у земљи живи близу 90 милиона становника, скоро десет пута више, али то не значи и већу војну моћ.

Режим је уложио значајне суме у ракете и дронове. Има огроман сопствени арсенал, али и снабдева савезнике великим количинама - Хутије у Јемену и Хезболах у Либану.

Оно што Ирану недостаје је модеран систем противваздушне одбране и борбени млазњаци.

Верује се да Русија сарађује са Ираном на унапређивању у замену за војну подршку Техерана у рату са Украјином.

Иран је снабдео Москву Шахид дроновима за напад, а Русија наводно сада покушава да сама покрене производњу овог оружја.

Насупрот Ирану, Израел је једна од најнапреднијих ваздушних сила у свету.

Према извештају IISS о војној равнотежи, Израел поседује најмање 14 млазних ескадрила, међу којима су и млазњаци Ф-15, Ф-16 и најмодернији Ф-35 „невидљиви" млазни авион.

Израел такође има искуства са извођењем напада дубоко у непријатељској територији.

Имају ли Иран и Израел нуклеарно оружје?

Претпоставља се да Израел поседује сопствено нуклеарно оружје, али јавно заступа намерно двосмислену званичну политику.

Иран не поседује нуклеарно оружје и такође демантује да покушава да користи сопствени цивилни нуклеарни програм за наоружање државе.

nuklearno naoružanje
нуклеарно наоружање / Извор: Shutterstock

Прошле године је светска организација за надгледање нуклеарних постројења пронашла честице уранијума обогаћене до чистоће од 83,7 одсто - што је врло близу потребне за оружје - у подземном складишту Ирана Фордо.

Иран је саопштио да су се можда појавиле „ненамерне флуктуације" у стопи обогаћивања.

Иран отворено обогаћује уранијум до чистоће од 60 одсто већ више од две године, кршећи тако договор из 2015. године са светским силама.

Међутим, овај споразум је на ивици колапса откако се бивши амерички председник Доналд Трамп једнострано повукао и поново увео сурове санкције Ирану 2018.

Израел се од почетка противио овом договору.

Какву поруку Иран шаље овим нападом?

- Блокирали смо. Пресрели смо. Заједно ћемо победити - овако је израелски премијер Бењамин Нетањаху проценио исход напада.

Али Том Флечер, спољнополитички саветник неколицине британских премијера и бивши амбасадор у Либану, оцењује да је ирански напад био "језовит сигнал иранске моћи и домета".

Власти и Ирана и Израела су „под притиском у земљи, суочене су са међународном осудом и врло се очигледно играју ватром", упозорио је Флечер.

Ипак, ирански до сада незабележени напад је, чини се, био пажљиво калибрисан, каже Флечер за BBC.

- Иран јесте најављивао ове нападе и зато их је било лакше одбити - оцењује он, упоредивши их са разменама ватре којима је сведочио током амбасадорских дана у Либану, где је "намера била да се покаже способност, али не и да ескалира" сукоб.

Сматра да је „позитивно" што је Иран одабрао да директно одговори него нападом преко Хезболаха.

У Израелу се чују гласови да војска треба да прошири суочавање са оружаном групом из Либана да би њене борце потерала даље од границе.

Санам Вакил из аналитичке групе Четам хаус оцењује да је напад био успешан са тачке гледишта Израела и да је Техеран „прозрео блеф Израела."

- Ово је први пут да је Израел директно прекршио и повредио суверенитет Израела - каже Вакил за BBC.

IRGC, iranska vojska
ИРГЦ, иранска војска / Извор: Профимедиа

- Удари су били јасно калибрирани, усмерени на војне инсталације, са циљем да не нанесу превелику штету нити да повреде неког - оцењује аналитичарка.

Извор: Србија Данас/BBC/Рафи Берг,Том Спендер,Џонатан Бил