Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТАЛИБАНИ "СЕДЕ" НА МИЛИЈАРДАМА ДОЛАРА: За сада то не могу да искористе, али све би могло убрзо да се преокрене

19.08.2021. 12:08
Пише:
Танјуг
talibani
талибани / Извор: Фото: Профимедиа

Авганистан је једна од најсиромашнијих нација на свету, али би то могло лако да се промени

Муњевито талибанско заузимање Авганистана две деценије након америчке инвазије на ту земљу, покренуло је политичку и хуманитарну кризу, а безбедносни стручњаци се питају шта ће се догодити са огромним неискоришћеним рудним богатством те земље.

Да ли сте знали да из Србије можете да тргујете ценом акција компанија Адидас и Најк?

Да ли сте знали да из Србије можете да тргујете ценом акција компанија Адидас и Најк?

ИСЛАМСКИ ЕМИРАТ АВГАНИСТАН ЈЕ ФОРМИРАН! Талибани у трансу, остварили су вековни сан

ИСЛАМСКИ ЕМИРАТ АВГАНИСТАН ЈЕ ФОРМИРАН! Талибани у трансу, остварили су вековни сан

ТАЛИБАНИ ЗАПУЦАЛИ НА ЦИВИЛЕ: Људи развили заставу Авганистана, а онда се зачуо рафал (ВИДЕО)

ТАЛИБАНИ ЗАПУЦАЛИ НА ЦИВИЛЕ: Људи развили заставу Авганистана, а онда се зачуо рафал (ВИДЕО)

Авганистан је једна од најсиромашнијих нација на свету, међутим, амерички војни званичници и геолози су 2010. године открили да земља, која се налази на раскрсници централне и јужне Азије, "седи" на налазиштима минерала вредним скоро 1.000 милијарди долара, што би могло драматично променити њене економске изгледе, преноси Си-Ен-Ен.

Залихе минерала попут гвожђа, бакра и злата раштркане су по провинцијама. Ту су и минерали ретке земље и, можда најважније, оно што би могло бити једно од највећих светских налазишта литијума - битне компоненте за пуњиве батерије и друге технологије од виталног значаја за решавање климатске кризе.

- Авганистан је свакако један од региона најбогатијих традиционалним племенитим металима, али и металима потребним за економију у развоју 21. века - рекао је Род Шоновер, научник и стручњак за безбедност који је основао групу "Еколоџикал фјучерс груп".

Безбедносни изазови, недостатак инфраструктуре и озбиљне суше спречили су експлоатацију највреднијих минерала у прошлости, што се, како оцењује Си-Ен-Ен, вероватно неће ускоро променити ни под контролом талибана.

Ипак, постоји интересовање земаља, укључујући Кину, Пакистан и Индију, које би могле покушати да се ангажују упркос хаосу.

- То је међутим велики знак питања - рекао је Шоновер.

Чак и пре него што је амерички председник Џо Бајден најавио да ће повући америчке трупе из Авганистана, постављајући тако предуслове за повратак талибанске контроле, економски изгледи те земље били су слаби.

Процењује се да је до 2020. године, око 90 одсто Авганистанаца живело испод нивоа сиромаштва, док је Светска банка, у свом последњем извештају о тој земљи, објавила да је та економија и даље крхка и зависна од помоћи.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Развој и диверзификација приватног сектора ограничени су несигурношћу, политичком нестабилношћу, слабим институцијама, неадекватном инфраструктуром, широко распрострањеном корупцијом и тешким пословним окружењем - наводи се у извештају Светске банке из марта.

Многе земље са слабим владама пате од такозваног "проклетства ресурса", у којем напори за искоришћавање природних ресурса не доносе користи локалном становништву и домаћој економији.

Упркос томе, открића о рудном богатству Авганистана, која су заснована на ранијим истраживањима које је спровео Совјетски Савез, понудила су велика обећања.

Потражња за металима као што су литијум и кобалт, као и елементима ретке земље, попут неодима, све је већа јер многе земље настоје да пређу на електричне аутомобиле и друге чисте технологије како би смањиле емисију угљеника.

Међународна агенција за енергетику (ИЕА) саопштила је у мају да се глобалне залихе литијума, бакра, никла, кобалта и елемената ретке земље морају драстично повећати или свет неће успети у свом покушају да се избори са климатском кризом.

Три земље - Кина, Демократска Република Конго и Аустралија - тренутно чине 75 одсто глобалне производње литијума, кобалта и метала ретке земље.

talibani
талибани / Извор: Фото: Профимедиа

Просечан електрични аутомобил захтева шест пута више минерала од конвенционалног аутомобила, према ИЕА.

Литијум, никл и кобалт су кључни за батерије. Електроенергетске мреже такође захтевају огромне количине бакра и алуминијума, док се елементи ретке земље користе у магнетима потребним за рад ветротурбина.

Америчка влада је наводно проценила да би се налазишта литијума у Авганистану могла мерити са онима у Боливији, где се налазе највеће светске познате резерве.

- Да је Авганистан имао неколико година мира, што би дозволило развој његових минералних ресурса, у року од једне деценије је могао постати једна од најбогатијих земаља на том подручју - рекао је Мирзад из америчког Геолошког завода за магазин "Сајенс" 2010. године.

Међутим, тај мир никада није стигао, а већина рудног богатства Авганистана остала је у земљи, рекао је Мосин Кан, виши сарадник у Атлантском савету и бивши директор Међународног монетарног фонда за Блиски исток и централну Азију.

Иако је било експлоатације злата, бакра и гвожђа, експлоатација литијума и минерала ретких земаља захтева много већа улагања и техничко знање, као и време.

ИЕА процењује да је у просеку потребно 16 година од открића налажишта да би рудник започео производњу.

Тренутно, минерали у Авганистану генеришу само милијарду долара прихода, рекао је Кан, процењујући да се 30-40 одсто губи због корупције.

Пратите дешавања у Авганистану УЖИВО из минута у минут.

Више вести о дешавањима у Авганистану можете прочитати ОВДЕ.