clear sky
22°C
21.05.2024.
Beograd
eur
117.1131
usd
107.611
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

AMERIČKI BORBENI AVIONI NADLEĆU KABUL: Suđenje po kratkom postupku na svakom koraku, Talibani nemaju milosti!

19.08.2021. 08:52 22:14
Piše:
Srbija Danas
Američka vojska
Američka vojska / Izvor: Reuters

Najnovija dešavanja iz Avganistana

Zahvaljujući munjevitoj ofanzivi, talibani su osvojili Kabul čime su postali de facto vladari Avganistana. U državi je trenutno na snazi haotično stanje, a evakuacije uplašenog stanovništva i stranih diplomata je i dalje u toku.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Iako su novi vladari obećali da se neće svetiti civilima, kao i da će poštovati prava žena, situacija je daleko od dobre. Na ulicama se često mogu čuti pucnji, a priče o tome šta talibani rade "neposlušnima" uteruje strah u kosti. Kako će se dešavanja dalje razvijati u Avganistanu, pratite UŽIVO na našem blogu.

21.58
Talibani prave crnu listu saradnika bivše vlade i SAD

Talibani su počeli da stavljaju na "crnu listu" Avganistance za koje sumnjaju da su bili bitni saradnici prethodne avganistanske vlade ili snaga predvođenih SAD koje su je podržavale, prenosi Rojters pozivajući se na norvešku neprofitnu organizaciju.

U izveštaju, koji je sačinio Norveški centar za globalne analize RHIPTO i u koji je Rojters imao uvid, navodi se da talibani tragaju za pojedincima povezanim sa prethodnom vladom, koja je pala u nedelju kada je islamistički militantni pokret zauzeo Kabul.

- Talibani intenziviraju potragu za svim pojedincima i saradnicima bivšeg režima, posebno među pripadnicima bezbednosnih struktura, a ako u tome nemaju uspeha, hapse njihove porodice i kažnjavaju ih prema vlastitom tumačenju šerijatskog zakona - navodi se izveštaju RHIPTO koji je objavljen u sredu.

Talibani
Talibani / Izvor: Profimedia

Neprofitni Norveški centar za globalne analize RHIPTO, koji vrši nezavisne obaveštajne procene, saopštio je da je ovaj izveštaj o Avganistanu dostavio agencijama i pojedincima koji rade u okviru Ujedinjenih nacija.

Talibani su saopštili da proglašavaju amnestiju za sve državne zvaničnike, pozivajući ih da se vrate na posao, dva dana nakon preuzimanja vlasti u Avganistanu. Oni su poručili i da ne žele da žene budu žrtve i da su dobrodošle da učestvuju u novoj vlasti.

Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove, a oni su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima i ušli u Kabul, kada je avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio zemlju.

Talibani
Talibani / Izvor: Profimedia

21.44
Želja talibana za priznanjem prednost SB UN u pregovorima

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je danas da želja talibana za međunarodnim priznanjem predstavlja jedinu prednost Saveta bezbednosti UN da insistira na inkluzivnoj vladi i poštovanju ljudskih prava u Avganistanu, posebno ženskih.

Gutereš je novinarima rekao da je o tome govorio na zatvorenoj sednici Saveta bezbednosti u ponedeljak, pozvavši članice tog tela da budu ujedinjene.

- Veoma je važno da međunarodna zajednica bude ujedinjena, da sve članice Saveta bezbednosti budu ujedinjene kako bismo iskoristili zaiteresovanost talibana za legitimno priznanje, što je naša jedina prednost - poručio je Gutereš.

On je istakao da je spreman da sam pregovara sa talibanima "kada bude jasno s kim treba da pričam", prenosi Rojters.

Naveo je da su do sada zvaničnici UN u Kabulu bili u bliskom kontaktu sa talibanima.

Gutereš je ocenio da bi zajednički front u pregovorima sa talibanima mogao da ih natera da formiraju inkluzivnu vladu, da poštuju ljudska prava, nastave da dozvoljavaju evakuaciju iz Kabula i da spreči da Avganistan postane raj za terorizam.

talibani
talibani / Izvor: Profimedia

21.34
"Život mi je u opasnosti"

Avganistanska TV voditeljka Šabnam Davran rekla je da joj talibani nisu dozvolili da radi nakon što je grupa preuzela kontrolu nad zemljom, dodajući da joj je život u opasnosti.

Davran, koja je radila za avganistansku državnu Radio televiziju "Mili", rešila je da na Tviteru podeli svoju priču, rekavši: "Kada sam čula da su se pravila talibana i novog sistema vlasti promenila. Sa hrabrošću koju sam imala u sebi, otišla sam u kancelariju da započnem svoj posao, ali vojnici sadašnjeg sistema nisu mi dali dozvolu da odradim taj posao."

Šabnam Darvan, TV voditeljka iz Avganistana
Šabnam Darvan, TV voditeljka iz Avganistana / Izvor: Foto: Twitter/Printscreen/@ashalexcooper

21.18
Erdogan udario na Evropu: Preuzmite odgovornost za migrante, mi nećemo

Erdogan je rekao da bi Turska mogla da razgovara sa novom vladom koju će formirati talibani, kako bi razmotrili i neke planove od zajedničkog interesa.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas evropske zemlje da preuzmu odgovornost za migrante koji dolaze iz Avganistana i naglasio da njegova zemlja nema nameru da postane "evropski prostor za skladištenje migranata".

Erdogan
Erdogan / Izvor: Profimedia

20.56
Talibani uhvatili muškarca u krađi, sude mu po šerijatu

Tvrdnje talibana da su postali umereniji dovedene su u pitanje najnovijim snimcima koje stižu iz Avganistana. Jedna scena prikazuje navodnog kradljivca automobila koji je namazan katranom i vezan na pikapu u javnosti, dok je jedna žena takođe ubijena, navodno jer nije nosila burku.

Grupa, koja je preuzela kontrolu nad zemljom nakon povlačenja američkih i britanskih trupa, tvrdi da je manje brutalna od svojih prethodnika koji su bili na vlasti pre 20 godina.

Talibani vezuju lopova
Talibani vezuju lopova / Izvor: Foto: Printscreen/Metro.co.uk

20.18
Odmazda Talibana uveliko traje! Likvidiran bivši šef policije!

Iako su talibani saopštili da neće biti osvete i pozvali su svoje protivnike i pripadnike bezbednosnog aparata bivše vlasti da se predaju, jezivi snimci koji se pojavljuju na internetu svedoče o tome da su pripadnici ovog radikalnog pokreta počeli da uklanjaju konkurenciju.

Na najnovijem snimku koji je objavljen vidi se pogubljenje Mule Ačgazija, bivšeg šefa policije u provinciji Bagdis.

19.50 
Srbija je potpisala izjavu Stejt departmenta o izbeglicama iz Avganistana

Srbija je među oko 100 zemalja sveta koje su potpisale Zajedničko saopštenje Stejt departmenta o Avganistanu u kojem se sve strane u toj zemlji pozivaju da poštuju i omoguće bezbedan i organizovan odlazak stranih državljana i Avganistanaca koji žele da napuste zemlju.

Na sajtu Stejt departmenta objavljen je ažurirani spisak zemalja koje su potpisale dokument, među kojima je i Srbija.

Evakuacija žena, dece i muškaraca iz Avganistana
Evakuacija žena, dece i muškaraca iz Avganistana / Izvor: Profimedia

19.43
Putin i Makron: Rešiti humanitarne probleme u Avganistanu

Predsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putrin i Emanuel Makron, istakli su danas u telefonskom razgovoru značaj održavanja bezbednosti za civile i rešavanja humanitarnih problema u Avganistanu, saopštilaje pres služba Kremlja.

U saopštenju se navodi da je u razgovoru izražena spremnost da se u Avganistanu uvede mir i stabilnost kroz zajedničke napore, uključujući Savet Bezbednosti i G20, prenosi Tas s.

Dvojica lidera su razgovarala i o iranskom nuklearnom sporazumu, kao i o situaciji u vezi sa Ukrajinom i Nagorno-Karabahom.

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

19.33
Novinarka CNN-a napadnuta u Kabulu

CNN novinarka, Amerikanka Klarisa Vord, dospela je pre nekoliko dana na sve naslovne strane zbog drastične transformacije koju je napravila u svom izgledu nakon što su talibani ušli u Kabul i preuzeli Avganistan.

19.23
 Rusija: Gani odgovoran za uspeh talibana u Avganistanu

Rusija smatra da je predsednik Avganistana Ašraf Gani odgovoran za ubrzano preuzimanje zemlje od strane talibana, tako što je odugovlačio pregovore o sveobuhvatnom mirovnom sporazumu.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da je predsednik Gani imao priliku, tokom poslednje tri godine, da obezbedi uspeh avganistanskog mirovnog procesa sa talibanima i pomogne u postepenom formiranju vlade nacionalnog jedinstva, koja bi uključivala sve etničke i političke frakcije, prenosi AP.

Zaharova je ocenila da je Gani, koji je pobegao iz zemlje kada su talibani u nedelju zauzeli Kabul u munjevitoj ofanzivi, propustio priliku za mirno rešenje i snosi odgovornost za ono što se dogodilo.

Moskva je dugo bila kritična prema Ganiju, optužujući ga za odugovlačenje dugotrajnih pregovora sa talibanima i drugim avganistanskim frakcijama u prošlosti.

Ašraf Gani, bivši predsednik Avganistana
Ašraf Gani, bivši predsednik Avganistana / Izvor: Profimedia

19.17
"Bili ste tamo 20 godina i ništa niste uradili"

Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a Avganistan nije prestao da bude mesto iz kojeg potiču terorističke i narkotičke pretnje, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN.

- Čini se da je nakon tragičnih događaja 11. septembra 2001. Avganistan 20 godina bio pun američkih i NATO trupa, instruktora i savetnika, čija se svrha zvanično nazivala borba protiv terorizma i priprema avganistanskih nacionalnih bezbednosnih snaga za ovu borbu. U tu svrhu su angažovani ogromni ljudski i finansijski resursi - objasnio je Nebenzja.

Vasilij Nebenzja
Vasilij Nebenzja / Izvor: Profimedia

19.03
"Iscrpljen sam, ali mi je laknulo"

Britanski "opasni turista" (21) koji je otišao na odmor u Kabul, "iscrpljen je, ali mu je laknulo" nakon sletanja u Dubai avionom za evakuaciju sa stotinama Avganistanaca koji beže od nove talibanske vladavine.

Otišao na godišnji odmor guglajući "najopasnije mesto na svetu" i odabrao Avganistan kao destinaciju.

Majls Rutledž (21), koji je u petak u Istanbul stigao iz Dubaija, deo je grupe ljudi koja je pobegla iz prestonice Avganistana, kada su se talibani približavali gradu već zauzevši ključne gradove Kandahar i Laškar Gah.

Mladi Britanac zaglavljen u Kabulu
Mladi Britanac zaglavljen u Kabulu / Izvor: Foto: Facebook/Printscreen/Miles Le-vesconte Routledge

18.50
Oglasila se Milka Damjanović, jedina Srpkinja koja čeka na evakuaciju iz Kabula

Milka Damjanović, jedina srpska državljanka u Kabulu, još čeka na evakuaciju. Ona kaže da je trenutno na bezbednom i da se nada da će uskoro biti evakuisana iz Avganistana.

Podsećamo, Milka Damjanović je u Kabul, gde je provela poslednjih nekoliko meseci, stigla kao deo jedne italijanske humanitarne organizacije. Ona i njene kolege trebalo bi Avganistan da napuste zajedno.

Talibani
Talibani / Izvor: Profimedia

18.47
Ovako izgleda štab NATO pakta nakon dolaska Talibana - da se naježiš!

Na društvenim mrežama pojavio se snimak iz štaba NATO pakta odnosno nekadašnje Komande misije ISAF u Avganistanu, koja je ostala pusta, pred ulazak talibana u prestonicu.

Koliko je strah bio veliki u Komandi NATO vidi se po tome što je skoro sva elektronska oprema i diskovi sa poverljivim podacima bili na brzaka uništeni i pobacani u kontejner.

18.35
Poznati avganistanski fudbaler je čovek koji je poginuo padom sa američkog aviona

Užasni prizori na kojima ljudi padaju sa aviona u letu dok pokušavaju da odlete iz Avganistana obišli su čitav svet.

Danas se saznalo da je jedan od onih koji su pokušali da se drže za avion u letu bio i avganistanski fudbaler Zaki Anvari.

18.05
Američki brobeni avioni nadleću Kabul

Naoružani američki borbeni avioni nadletali su danas Kabul kako bi nadgledali bezbednost evakuacije u tom gradu, saopštio je portparol Pentagona Džon Kirbi.

On je na brifingu za novinare precizirao da lovci nisu izvodili niske prelete nad glavnim gradom Avganistana, prenosi Rojters.

Dva aviona tipa F-22
Dva aviona tipa F-22 / Izvor: Profimedia/ilustracija

17.39
Sirijska Al Kaida čestitala pobedu Talibanima

Hajat Tahrir al-Šam (HTS), povezan sa Al Kaidom, de-fakto vladar severozapadne sirijske oblasti Veliki Idlib, čestitao je talibanima na njihovom uspešnom "osvajanju" Avganistana. 

Tri dana ranije, talibani su učvrstili kontrolu nad Avganistanom nakon što su ušli u glavni grad Kabul i preuzeli predsedničku palatu. Avganistanski predsednik Ašraf Gani podneo je ostavku i pobegao iz zemlje u UAE, gde sada živi.

Hajat Tahrir al Šam
Hajat Tahrir al Šam / Izvor: Profimedia

17.30
Avganistanskoj TV voditeljki život u opasnosti

Avganistanska TV voditeljka Šabnam Davran rekla je da joj talibani nisu dozvolili da radi nakon što je grupa preuzela kontrolu nad zemljom, dodajući da joj je život u opasnosti.

17.06
Dečak (5) evakuisan iz Avganistana, pao sa prozora hotela i poginuo

Veruje se da je petogodišnji dečak koji je tragično poginuo tako što je pao sa prozora hotela bio avganistanska izbeglica čija je porodica pobegla od talibana tokom preuzimanja zemlje.

Smatra se da je petogodišnji dečak, koji je tragično stradao padom sa prozora hotela na visini od 70 metara, bio avganistanska izbeglica čija je porodica pobegla od talibana.

Avganistanske izbeglice
Avganistanske izbeglice / Izvor: Profimedia

16.41
U toku je sednica Saveta bezbednosti UN

To je usledilo nakon političke krize u Avganistanu nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad gotovo svim provincijama u zemlji, a predsednik Ašraf Gani pobegao je u Ujedinjene Arapske Emirate "kako bi izbegao krvoproliće".

U toku je direktan prenos iz sedišta Saveta bezbednosti UN u Njujorku, gde se održava sednica na visokom nivou zbog zabrinutosti UN-a oko mirovnih misija i terorizma.

16.35
Raste nezadovoljstvo Bajdenom

Munjeviti napredak talibana u preuzimanju zemlje naveo je Amerikance avganistanskog porekla, bivše generale i vodeće državnike da optuže predsednika Džozefa Bajdena za brzopleto povlačenje Sjedinjenih Američkih Država.

Vojnici, državnici i Avganistanci u SAD kritikuju predsednika - ali kako će šira javnost reagovati?

Džo Bajden
Džo Bajden / Izvor: Profimedia

15.50
Talibani: Pružamo pomoć stranim silama u evakuaciji

Avganistanski talibani "drže svoju reč" pružajući stranim silama svoju punu podršku u evakuaciji njihovih državljana sa aerodroma u Kabulu, izjavio je danas jedan talibanski zvaničnik.

- Olakšavamo siguran prolaz ne samo strancima, već i Avganistancima. Sprečavamo svaki oblik nasilnog, verbalnog sukoba na aerodromu među Avganistancima, strancima i pripadnicima talibana - rekao je taj zvanicnik Rojtersu.

Demonstranti koji su mahali nacionalnom zastavom Avganistana izašli su i danas na ulice više avganistanskih gradova u znak protesta protiv talibanskog preuzimanja vlasti, a jedan svedok tvrdi da je nekoliko ljudi poginulo kada su militanti pucali na masu u Asadabadu na istoku zemlje.

Američka vojska, Talibani
Američka vojska, Talibani / Izvor: Profimedia

15.36
Dramatične scene na aerodromu u Kabulu

Situacija na aerodromu u Kabulu je napeta, istakao je danas nemački general Jens Arlt, koji je zadužen za evakuaciju građana iz Avganistana.

Arlt, koji se nalazi u Kabulu, preneo je na onlajn konferenciji za novinare, da se događaju "dramatične scene".

- Sve je veoma, veoma turbulentno. Čućete možda u pozadini koji pucanj - kazao je on.

General Bundesvera preneo je da ima mnogo očajnih Avganistana i državljana različitih nacija koji pokušavaju da uđu u unutrašnjoj aerodroma.

- Sve što vidimo je dramatično - naglasio je on.

Preneo je da postoji spoljni kontrolni prsten koji su talibani uspostavili oko aerodroma.

Talibani
Talibani / Izvor: Profimedia

15.00
Srbi evakuisani iz Avganistana stigli u našu zemlju

U pitanju su Marko Pribak i Aleksandar Cvejić koji su bezbedno doputovali u Srbiju.

Srbi koji su evakuisani iz Avganistana stigli su u našu zemlju. Više o tome pročitajte OVDE.

Dvojica Srba uspešno napustila Kabul
Dvojica Srba uspešno napustila Kabul / Izvor: Foto: N1/Printscreen

14.37
Merkel: Evakuacija iz Avgastana je veoma komplikovana

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je akciju evakuacije iz Avganistana kao veoma komplikovanu.

Ona je posebno zahvalila Bundesveru i Uzbekistanu na njihovoj ulozi u evakuaciji građana iz Avganistana.

- Radimo na tome da vratimo građane iz Avganistana, nemačke državljane, ali i što više lokalne radne snage i Avganistance kojima je potrebna zaštita - objasnila je Merkel u Gisenu.

Ona je kazala da se radi o međunarodnoj akciji, u kojoj Nemačka ima važnu ulogu.

Angela Merkel
Angela Merkel / Izvor: Profimedia/ilustracija

14:30
Putin želi da pomogne u rešavanju problema

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednicima Irana i Tadžikistana. Tokom razgovora lidera izražena je zabrinutost zabrinutost da bi sukob u Avganistanu mogao destabilizovati širi region. 

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Foto: Profimedia

13:15
MMF suspendovao Avganistanu pristup sredstvima Fonda

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je večeras da je suspendovao pristup Avganistana sredstvima MMF-a, što uključuje oko 455 miliona dolara u novim monetarnim rezervama.

11:30
Bogatstvo koje talibani tek treba da otkriju

Po tvrdnjama američkih vojnih zvaničnika i geologa, zemlja na kojoj se nalazi Avganistan, "sedi" na nalazištima minerala vrednim skoro 1.000 milijardi dolara. Munjevito talibansko zauzimanje Avganistana dve decenije nakon američke invazije na tu zemlju, pokrenulo je političku i humanitarnu krizu, a bezbednosni stručnjaci se pitaju šta će se dogoditi sa ogromnim neiskorišćenim rudnim bogatstvom te zemlje.

10:35
Talibani formirali Islamski Emirat Avganistan

Na dan kada se Avganistan oslobodio britanske vlasti 1919. godine, talibani su objavili formiranje Islamskog Emirata Avganistan, što predstavlja vekovnu želju ove militantne grupe.

10:20
Talibani otvorili vatru na civile u Asadabadu

Danas se dogodio incident kada su talibani otvorili vatru na okupljene demonstrante u Asadabadu. Šta je podstaklo talibane na ovakav potez, saznajte klikom na OVAJ LINK.

09:50
Talibani proslavljaju "Dan nezavisnosti Avganistana"

Džihadistički pokret tvrdi da je odneo veliku pobedu nad "arogantnim svetskim moćnikom". Pored njih, i narod Avganistana obeležava današnji datum kada je 1919. godine konačno okončana britanska vladavina u njihovoj zemlji.

09:30
Doneta odluka o opštoj amnestiji

Talibani su doneli odluku da puste na slobodu sve političke zatvorenike bivšeg avganistanskog režima. Šta to tačno znači za narod, možete pročitati klikom na OVAJ LINK.

09:10
Stroga pravila koja su talibani nametnuli ženama

Nakon pada Kabula i osvajanja vlasti od strane talibana, u državi je zavladalo haotično stanje. Da se stanovništvo s razlogom plaši talibanskog terora, dovoljno govore brojne informacije o tome kako se oni ponašaju prema ženama. Oni žene faktički doživljavaju kao niža bića, koja za njih nemaju vrednost ako se ne bave rađanjem dece. Da bi se uklopile u kalup šerijatskog zakona, moraju da se pridržavaju strogih 29 pravila, kako ne bi bile mučene i ubijane.

08:50
Evakuacija u toku, ali ima žrtava

Evakuacija stranih diplomata, saradnika bivše avganistanske vlade, ali i civila trenutno je u toku sa aerodroma u Kabulu. Iako se on nalazi pod kontrolom američkih vojnika, situacija nije nimalo naivna jer opasnost od iznenadnog napada talibana visi u vazduhu. Koliko je stanje kritično, pokazuje podatak da je nekoliko ljudi poginulo prilikom bekstva iz zemlje.

08:30
Potresna priča "avganistanske virdžine"

Život pod talibanima može biti izuzetno težak, a kolika opasnost vreba svima koji se ne uklapaju u šablon strogog šerijatskog zakona, najbolje govori priča "avganistanske virdžine", koja je bila prinuđena da se preruši u dečaka, samo kako bi preživela. 

08:15
Provincija koja nastavlja da pruža otpor talibanima

Iako su talibani munjevito bacali na kolena avganistanske vlasti, provincija Pandžšer, poznata po svom dugogodišnjem otporu prema talibanima, odbija da se potčini militantima. Ipak, pomoć Zapada je neophodna kako bi se talibani skinuli sa vlasti u Kabulu, a više o tome šta borci iz provincije Pandžšer zahtevaju od svojih saveznika, možete pročitati klikom na OVAJ LINK.

Avganistan
Avganistan / Izvor: Foto: Profimedia

08:00
CIA je znala šta se sprema u Avganistanu?

Danas su se pojavile informacije da je CIA i te kako bila upoznata sa tim šta će se događati u Avganistanu kada se američke snage povuku iz države. Navodno je i predsednik Džo Bajden obavešten o svemu, ali ništa nije preduzeo da spreči katastrofu. O tome šta je on imao da kaže o tome, pročitajte OVDE.

Džo Bajden
Džo Bajden / Izvor: Foto: Reuters

Više vesti o dešavanjima u Avganistanu možete pročitati OVDE.