Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КРВАВИ СУКОБ У НАГОРНО-КАРАБАХУ: Рањени руски новинари пребачени у Москву, Јерманија одбацила оптужбе Азербејџана о нападу на Мингачевир (ФОТО/ВИДЕО)

09.10.2020. 08:05
Пише:
Србија Данас
Nagorno-Karabah
Нагорно-Карабах / Извор: Профимедиа/илустрација

Баку и Јереван објављују опречне информације, међусобно се оптужујући за ескалацију сукоба

Ситуација у Нагорно-Карабаху, јерменској енклави у Азербејџану, ескалирала је крајем септембра. Обе стране, Азербејџан и Јерменија, међусобно се оптужују за иницирање новог сукоба, који иначе траје више деценија.

До заострашвања је дошло у фебруару 1988. године, када је овај регион објавио отцепљење од Азербејџана, а касније, после оружаног сукоба 1992-1994, Баку је изгубио контролу над Нагорно-Карабахом и седам суседних региона.

Stepanakert
Степанакерт / Извор: Реутерс

Јереван: Нисмо извели напад на Мингачевир

Јерменско министарство одбране одбацило је оптужбе Азербејџана да су јерменске снаге извеле напад на Мингачевир и Aghjabadi као лажне вести.

Рањени руски новинари специјалним летом пребачени у Москву

Авион специјалног летачког одреда "Русија" превезао је у Москву двојицу руских новинара, који су повређени током сукоба у Нагорно-Карабаху, саопштио је дописник Спутњика.

Током лета рањени новинари су спавали. Чланови владине делегације, која је долетела у Јереван заједно са премијером Русије Михаилом Мишустином, уступили су повређенима места у првој класи.

Више детаља о стању руских новинара пронађите кликом на овај ЛИНК.

Пашињан: Видећете Турке пред вратима Беча

Јерменски премијер Никол Пашињан изјавио да су Јерменија и непризнати Нагорно-Карабах последње препреке на путу експанзионизма Анкаре.

- Ако међународна заједница хитно не интервенише, ускоро ће видети Турке пред вратима Беча, као у 17. веку - рекао је Пашињан у интервјуу, објављеном на сајту јерменске владе.

Jermenija
Јерменија / Извор: Профимедиа

Баку: Оборили смо јерменски пројектил на висини од 20 км

Азербејдзанске оружане снаге обориле су балистичку ракету која је лансирана са територије Јерменије ка граду Мингачевир, саопштило је данас из министарство одбране Азербејдзана.

Више о овој вести можете прочитати кликом на овај ЛИНК.

Поново јаке експлозије у Степанакерту

У Степанакерту су се чуле снажне експлозије, у граду се огласила сирена за ваздушни напад

Како јављају агенције, у предграђу главног града непризнатог Нагорно-Карабаха чуло се шест експлозија.

Алијев: Армија Азербејџана ослободила неколико села

Предсеник Азербејџана Илхам Алијев је изјавио да су оружане снаге његове земље успоставиле контролу над неколико насеља у Нагорно-Карабаху.

- Наша војска је заузела села Гадрут, Чајли, Јухари Гузлак, Гозлак, Горазизли, Гишлаг, Гарачајли, Афандилар, Сулејманли, Сур - рекао је Алијев.

Ilham Alijev
Илхам Алијев / Извор: Реутерс

Пашињан: Ово је агресија на читав Јерменски народ

- Непријатељски напади азербејџанске армије, уз асистенцију Турске, нису усмерени само на регион Нагорно-Карабаха, већ на Јеременију у целости - рекао је премијер Никол Пашињан на састанку Евроазијског међувладиног савета (ЕМС).

Више о Пашињановом наступу на ЕМС можете да прочитате ОВДЕ.

Зараћене стране започеле преговоре у Москви

Министри спољних послова Азербејџана и Јерменије, Џејхун Бајрамов и Зограб Мнацакањан, стигли су у Москву на консултације о ситуацији у Нагорно-Карабаху. Агенције јављају да су преговори почели.

Више о темама и току састанка у престоници Русије можете да прочитате ОВДЕ.

Путин са члановима Савета безбедности Русије о ратном сукобу

Како јављају медији, Владимир Путин је разговарао са члановима Савета безбедности Русије о ситуацији у Нагорно-Карабаху.

Истовремено, из Кремља је стигло саопштење да председник Русије неће имати састанак са шефовима дипломатија Јерменије и Азербејџана, који данас долазе у Москву на консултације.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Две експлозије су потресле центар Степанакерта

За сада је непознато шта је била мета напада. Један део града је остао без струје, док су људи отишли у склоништа.

Премијер Русије: Важно је осигурати хитан прекид ватре

Русија је спремна да помогне у решењу конфликта у Нагорном Карабаху, важно је осигурати хитан прекид ватре, изјавио је руски премијер Михаил Мишустин, изразивши саучешће породицама убијених током конфликта.

- Пре свега, желео бих да изразим најискреније саучешће породицама и пријатељима погинулих и повређених ових дана. Жалимо за свима онима који су изгубили своје блиске у овом конфликту - изјавио је Мишустин на седници Евроазијског међувладином савету.

- Наравно, важно је осигурати хитан прекид ватре, почети са дипломатским решавањем конфликта. Русија је спремна да помогне у томе заједно са другим ко-председницима Минске групе ОЕБС - нагласио је руски премијер.

Mihail Mišustin
Михаил Мишустин / Извор: Профимедиа

Французи најављују брзо потписивање примирја у Нагорно-Карабаху!

Јерменија и Азербејџан би могле данас или сутра да закључе примирје по питању Нагорно-Карабаха, саопштила је агенција АФП, позивајући се на администрацију председника Француске.

Више о могућем примирју између Јерменије и Азербејџана прочитајте ОВДЕ.

Јермени се повлаче из Степанакерта?!

Министарство одбране Азербејџана тврди да су дуж линије фронта до самог јутра вођене жестоке борбе - азербејџанска војска је нападала важне правце и, наводно, ограничила слободу кретања противника.

- Припадници Оружаних снага Јерменије, уз велике губитке у нападу азербејџанске војске на Ханкенди (Степанакерт) - евакуишу се. Велики број војника је био убијен и рањен у артиљеријском нападу на једну од јединица у Ханкенди - тврде у Бакуу.

Сусрет премијера Русије и Јерменије

Руски премијер Михаил Мишустин допутовао је у Јереван на седницу Евроазијског међувладиног савета, где га је дочекао јерменски колега Никола Пашињан.

Чудо после бомбардовања храма: Спасила га Библија коју је држао у рукама

Младић је седео јуче у цркви када је уследио ракетни напад који су наводно извршиле снаге Азербејџана. У рукама је држао Библију у коју се зарио гелер, док се око њега све рушило.

Више о невероватном случају преживљавања прочитајте ОВДЕ

Карабашке снаге изгубиле још 26 војника

Министарство одбране непризнатог Нагорно-Карабаха саопштило је да је изгубило још 26 војника током борби са азербејџанским јединицама.

До сада, од почетка конфликта 27. септембра, погинуло је 376 припадника војске Карабаха.

Јерменија и Азербејџан прихватили Путинов предлог!

- Баку и Јереван су потврдили учешће на консултацијама у Москви. У току су активне припреме - саопштила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Више о предузетим корацима за окончање сукоба у Нагорно-Карабаху прочитајте ОВДЕ.

Пашињан: Француска ће признати Карабах

Премијер Јерменије Никола Пашињан очекује да Француска призна независност Нагорно-Карабаха.

- Забринутост председника Француске (због ситуације у Карабаху) нема друго решење, пошто све то може прерасти у хуманитарну катастрофу - рекао је Пашињан у интервјуу Тв5Монде.

Више о очекивањима премијера Јерменије од Француза можете да прочитате ОВДЕ.

Nikol Pašinjan
Никол Пашињан / Извор: Профимедиа

Јерменски министар спољних послова путује у Москву

Министар иностраних послова Јерменије Зограб Мнацакањан планира данас да допутује у Москву на консултације о Нагорно-Карабаху, саопштила је јерменска амбасада у Русији.

Јерменија: Ситуација на линији раздвајања напета

- Ситуација ноћу на линији раздвајања била је стабилно напета. Оперативно-тактичка ситуација се није променила. На одређеним деловима фронта вршена је размена ватре, вођене су артиљеријске борбе - саопштила је портпаролка Министарства одбране Јерменије Шушан Степањан на фејсбуку.

Nagorno-Karabah
Нагорно-Карабах / Извор: Реутерс

Експлозије у Степанакерту током ноћи

У незваничној престоници Нагорно-Карабаха, Степанакерту, ноћас је одјекнуло неколико експлозија. Власти су укључиле ваздушну сирену, јавио је дописник Спутњика.

Још није познато шта је тачно погођено.

Позив Јерменији и Азербејџану: Заштитите новинаре!

Међународна организација Комитет заштите новинара, са седиштем у Њујорку, затражила је од Јерменије и Азербејџана да осигура безбедност новинара након што су два руска репортера рањена у Карабаху.

Један руски новинар наводно је тешко повређен када су азербејџанске снаге гранатирале град Шуши у подручју Нагорно-Карабах.

ПАЖЊА: (УЗНЕМИРУЈУЋЕ)