Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

БАЈДЕН ИЗДАО ЕВРОПСКЕ САВЕЗНИКЕ? Макрон упутио оштру поруку Вашингтону

25.11.2022. 11:15
Пише:
Србија Данас
Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

Бивши председник Сједињених Држава Доналд Трамп био је користан баук за Европу. Његов наследник, Џо Бајден, показује се много лукавијим - пријатељ који говори све праве ствари, али вас оставља на цедилу онда када је најбитније

Од изненадног повлачења Вашингтона из Авганистана до трансатлантског експлозија око продаје подморница Аустралији (АУКУС) и, сада, све веће препирке око Закона о смањењу инфлације (ИРА), који нуди пореске олакшице и субвенције зеленим предузећима у Сједињеним Државама, Бајденова администрација изнова и изнова затиче и погађа Европу спуштеног гарда.

Европљани при сваком новом уоченом малтретирању изражавају шок, фрустрацију и ужаснутост: како је Вашингтон могао да пропусти да консултује своје савезнике, или да их у најмању руку обавести о својим плановима?

ДРАМА НА КОСОВУ: Шешељ открио ко ће да замени Куртија - "Америка има свог човека који ће преузети власт"

ДРАМА НА КОСОВУ: Шешељ открио ко ће да замени Куртија - "Америка има свог човека који ће преузети власт"

ЕУ И АМЕРИКА ОКРЕНУЛЕ ЛЕЂА СВОМ ПОТРЧКУ! Харадинај бесан на Куртија: "Сигурност данас угроженија него икада пре"

ЕУ И АМЕРИКА ОКРЕНУЛЕ ЛЕЂА СВОМ ПОТРЧКУ! Харадинај бесан на Куртија: "Сигурност данас угроженија него икада пре"

РУСИ И АМЕРИКАНЦИ ОДБРУСИЛИ ЕРДОГАНУ: Не покрећи војне акције у Сирији!

РУСИ И АМЕРИКАНЦИ ОДБРУСИЛИ ЕРДОГАНУ: Не покрећи војне акције у Сирији!

У међувремену, амерички одговор је увек нека варијанта: Страшно ми је жао, нисмо ни помислили на то.

Основни принцип је љубазна равнодушност. Упркос обновљеној посвећености Вашингтона НАТО-у и огромним издацима оружја и средстава за помоћ Украјини да се одбрани од Русије, САД остају чврсто фокусиране на оно што се највише сматра главним егзистенцијалним изазовом: Кина.

У тој једначини, Европа је често накнадна мисао. Само што многи са ове стране Атлантика нису успели да схвате поруку – или да извуку закључке о томе шта то значи за будућност блока – уместо да су радије глумили сценарио гнева и приговора.

Актуелни пример је цветајући трансатлантски аргумент око Бајденове ИРА.

Месецима у изради, мукотрпно разбацаним на Капитол Хилу, закон представља најбољи двостраначки напор Вашингтона до сада да декарбонизује своју економију и припреми се за одвајање од Кине. Предлог закона означава 369 милијарди долара за енергетске и климатске програме, укључујући милијарде субвенција које финансирају порески обвезници за производњу електричних возила у САД.
Десило се да је то потенцијална катастрофа за Европу.

У модрицама и збуњен

Усред енергетске кризе због које велики делови економије Европске уније гледају у амбис, француски председник Емануел Макрон је предводио оптужбу против Бајденове ИРА, оптужујући Вашингтон да одржава „двоструки стандард“ у енергетици и трговини. Он је позвао Европу да одговори у натури увођењем сопственог плана субвенција, што је изазвало посету САД. Трговинска представница Кетрин Тај на састанку министара трговине ЕУ у Прагу 31. октобра.

Али уместо да покуша да их наговори уступцима, Таи их је позвала да се укрцају у кинески воз увођењем сопствених субвенција - што Европљани нису желели да чују.

Према дипломати ЕУ који је разговарао за ПОЛИТИЦО уочи састанка министара трговине у петак, чланови блока се и даље надају да ће Бајден послати ИРА назад у Конгрес како би га учинили погоднијим за све, угледни званичник САД каже да је такво нешто вероватно исто колико и отказивање Дана захвалности.

Резултат је да се Европа сада вратила на познату територију: у модрицама, збуњена и у потрази за одговором, док није успела да формулише сопствену кохезивну стратегију за борбу са Кином. И уместо да добију солидарност од Вашингтона у време рата, они осећају да САД се довео у савршену позицију да исиса инвестиције из Европе.

Обриси одговора ЕУ на ИРА-у су почели да се обликују раније ове недеље, када су Париз и Берлин — тек недавно поново разговарали након свађе — заједнички позвали на план ЕУ за субвенционисање домаће индустрије.

Али тај план је вероватно недељама, чак месецима, далеко од тога да постане стварност. Чак и ако свих 27 земаља ЕУ успеју да постигну договор, њихови лидери ће бити под тешким притиском да у њу уложе било шта близу онолико новца колико је Вашингтон одредио, јер већина земаља ЕУ и даље урла од болова због високе цене гаса — чији већи део сада увозе са терминала за течни природни гас у Тексасу.

Опет, Бајденова Америка брине о својим интересима, док ЕУ остаје да стење због пропуштених сигнала, повређених осећања и непоштених пракси.

Трагедија за Европу је то што се то дешава у време када је замишљено да трансатлантски односи буду на врхунцу свих времена. Бајденов избор, праћен ратом у Украјини и огромним улагањем Вашингтона у јачање источног крила НАТО-а, требало је да сигнализира одлучујући повратак САД у европску сферу.

Али оно што Европљани откривају јесте да је рат у Украјини само један аспект већег стратешког дуела САД са Кином, који ће увек имати предност над интересима ЕУ.

То је било тачно и под Трампом, а остаје и под његовим наследником. Само што је порука испоручена у другачијем стилу.

Дугорочно гледано, Бајденова љубазна равнодушност може се показати смртоноснијом.