Skip to main content
Džo Bajden

BAJDEN IZDAO EVROPSKE SAVEZNIKE? Makron uputio oštru poruku Vašingtonu

Foto: Profimedia
Bivši predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp bio je koristan bauk za Evropu. Njegov naslednik, Džo Bajden, pokazuje se mnogo lukavijim - prijatelj koji govori sve prave stvari, ali vas ostavlja na cedilu onda kada je najbitnije

Od iznenadnog povlačenja Vašingtona iz Avganistana do transatlantskog eksplozija oko prodaje podmornica Australiji (AUKUS) i, sada, sve veće prepirke oko Zakona o smanjenju inflacije (IRA), koji nudi poreske olakšice i subvencije zelenim preduzećima u Sjedinjenim Državama, Bajdenova administracija iznova i iznova zatiče i pogađa Evropu spuštenog garda.

Evropljani pri svakom novom uočenom maltretiranju izražavaju šok, frustraciju i užasnutost: kako je Vašington mogao da propusti da konsultuje svoje saveznike, ili da ih u najmanju ruku obavesti o svojim planovima?

DRAMA NA KOSOVU: Šešelj otkrio ko će da zameni Kurtija - "Amerika ima svog čoveka koji će preuzeti vlast"

DRAMA NA KOSOVU: Šešelj otkrio ko će da zameni Kurtija - "Amerika ima svog čoveka koji će preuzeti vlast"

EU I AMERIKA OKRENULE LEĐA SVOM POTRČKU! Haradinaj besan na Kurtija: "Sigurnost danas ugroženija nego ikada pre"

EU I AMERIKA OKRENULE LEĐA SVOM POTRČKU! Haradinaj besan na Kurtija: "Sigurnost danas ugroženija nego ikada pre"

RUSI I AMERIKANCI ODBRUSILI ERDOGANU: Ne pokreći vojne akcije u Siriji!

RUSI I AMERIKANCI ODBRUSILI ERDOGANU: Ne pokreći vojne akcije u Siriji!

U međuvremenu, američki odgovor je uvek neka varijanta: Strašno mi je žao, nismo ni pomislili na to.

Osnovni princip je ljubazna ravnodušnost. Uprkos obnovljenoj posvećenosti Vašingtona NATO-u i ogromnim izdacima oružja i sredstava za pomoć Ukrajini da se odbrani od Rusije, SAD ostaju čvrsto fokusirane na ono što se najviše smatra glavnim egzistencijalnim izazovom: Kina.

U toj jednačini, Evropa je često naknadna misao. Samo što mnogi sa ove strane Atlantika nisu uspeli da shvate poruku – ili da izvuku zaključke o tome šta to znači za budućnost bloka – umesto da su radije glumili scenario gneva i prigovora.

Aktuelni primer je cvetajući transatlantski argument oko Bajdenove IRA.

Mesecima u izradi, mukotrpno razbacanim na Kapitol Hilu, zakon predstavlja najbolji dvostranački napor Vašingtona do sada da dekarbonizuje svoju ekonomiju i pripremi se za odvajanje od Kine. Predlog zakona označava 369 milijardi dolara za energetske i klimatske programe, uključujući milijarde subvencija koje finansiraju poreski obveznici za proizvodnju električnih vozila u SAD.
Desilo se da je to potencijalna katastrofa za Evropu.

U modricama i zbunjen

Usred energetske krize zbog koje veliki delovi ekonomije Evropske unije gledaju u ambis, francuski predsednik Emanuel Makron je predvodio optužbu protiv Bajdenove IRA, optužujući Vašington da održava „dvostruki standard“ u energetici i trgovini. On je pozvao Evropu da odgovori u naturi uvođenjem sopstvenog plana subvencija, što je izazvalo posetu SAD. Trgovinska predstavnica Ketrin Taj na sastanku ministara trgovine EU u Pragu 31. oktobra.

Ali umesto da pokuša da ih nagovori ustupcima, Tai ih je pozvala da se ukrcaju u kineski voz uvođenjem sopstvenih subvencija - što Evropljani nisu želeli da čuju.

Prema diplomati EU koji je razgovarao za POLITICO uoči sastanka ministara trgovine u petak, članovi bloka se i dalje nadaju da će Bajden poslati IRA nazad u Kongres kako bi ga učinili pogodnijim za sve, ugledni zvaničnik SAD kaže da je takvo nešto verovatno isto koliko i otkazivanje Dana zahvalnosti.

Rezultat je da se Evropa sada vratila na poznatu teritoriju: u modricama, zbunjena i u potrazi za odgovorom, dok nije uspela da formuliše sopstvenu kohezivnu strategiju za borbu sa Kinom. I umesto da dobiju solidarnost od Vašingtona u vreme rata, oni osećaju da SAD se doveo u savršenu poziciju da isisa investicije iz Evrope.

Obrisi odgovora EU na IRA-u su počeli da se oblikuju ranije ove nedelje, kada su Pariz i Berlin — tek nedavno ponovo razgovarali nakon svađe — zajednički pozvali na plan EU za subvencionisanje domaće industrije.

Ali taj plan je verovatno nedeljama, čak mesecima, daleko od toga da postane stvarnost. Čak i ako svih 27 zemalja EU uspeju da postignu dogovor, njihovi lideri će biti pod teškim pritiskom da u nju ulože bilo šta blizu onoliko novca koliko je Vašington odredio, jer većina zemalja EU i dalje urla od bolova zbog visoke cene gasa — čiji veći deo sada uvoze sa terminala za tečni prirodni gas u Teksasu.

Opet, Bajdenova Amerika brine o svojim interesima, dok EU ostaje da stenje zbog propuštenih signala, povređenih osećanja i nepoštenih praksi.

Tragedija za Evropu je to što se to dešava u vreme kada je zamišljeno da transatlantski odnosi budu na vrhuncu svih vremena. Bajdenov izbor, praćen ratom u Ukrajini i ogromnim ulaganjem Vašingtona u jačanje istočnog krila NATO-a, trebalo je da signalizira odlučujući povratak SAD u evropsku sferu.

Ali ono što Evropljani otkrivaju jeste da je rat u Ukrajini samo jedan aspekt većeg strateškog duela SAD sa Kinom, koji će uvek imati prednost nad interesima EU.

To je bilo tačno i pod Trampom, a ostaje i pod njegovim naslednikom. Samo što je poruka isporučena u drugačijem stilu.

Dugoročno gledano, Bajdenova ljubazna ravnodušnost može se pokazati smrtonosnijom.

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd