Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БИОГРАФИЈА КРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ: Била уз нацију и кад су били против ње, а ево зашто је 1992. година НАЈЦРЊА у њеном животу

08.09.2022. 19:56
Пише:
Србија Данас
Kraljica Elizabeta II
Краљица Елизабета II / Извор: Профимедиа

Детаљна биографија британске краљице Елизабете II

Британска краљица Елизабета ИИ, рођена је као Елизабета Алекандра Марија  21. априла 1926. године, а краљица Уједињеног Краљевства и 14 других суверених земаља, постала је 1952. године. Она је преминула у 96. години живота у свом замку Балморал у Шкотској.

НЕОЧЕКИВАНИ ПОТЕЗ КРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ! Сви у чуду: криза дрма чак и њих?

НЕОЧЕКИВАНИ ПОТЕЗ КРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ! Сви у чуду: криза дрма чак и њих?

(УЖИВО) "КРАЈ НИЈЕ ДАЛЕКО, СИТУАЦИЈА ЈЕ ОЗБИЉНА" Краљица Елизабета је лоше - Хари и Меган Маркл слетели у Шкотску (ФОТО)

(УЖИВО) "КРАЈ НИЈЕ ДАЛЕКО, СИТУАЦИЈА ЈЕ ОЗБИЉНА" Краљица Елизабета је лоше - Хари и Меган Маркл слетели у Шкотску (ФОТО)

ОСАМ СТВАРИ КОЈЕ ЋЕ СЕ ДЕСИТИ НАКОН СМРТИ КРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ: Једну ствар сигурно НЕЋЕМО видети

ОСАМ СТВАРИ КОЈЕ ЋЕ СЕ ДЕСИТИ НАКОН СМРТИ КРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ: Једну ствар сигурно НЕЋЕМО видети

Елизабета је рођена у Мејферу, у Лондону, као прво дете војводе и војвоткиње од Јорка, касније краља Џорџа ВИ и краљице Елизабете. Њен отац је ступио на трон 1936. после абдикације свог брата, краља Едварда ВИИИ, чиме је Елизабета постала претпостављена наследница. Школовала се приватно код куће и почела је да обавља јавне дужности током Другог светског рата, служећи у помоћној територијалној служби.

У новембру 1947. удала се за Филипа Маунтбатена, бившег принца Грчке и Данске, и њихов брак је трајао 73 године до његове смрти у априлу 2021. године. Имају четворо деце заједно: Чарлса, принца од Велса; Ана, краљевска принцеза; Принц Ендру, војвода од Јорка; и принц Едвард, гроф од Весекса.

Kraljica Elizabeta, princ Filip
Краљица Елизабета, принц Филип / Извор: Профимедиа

Када је њен отац умро у фебруару 1952, Елизабета, тада 25-годишњакиња, постала је краљица седам независних земаља Комонвелта: Уједињеног Краљевства, Канаде, Аустралије, Новог Зеланда, Јужне Африке, Пакистана и Цејлона (данас познат као Шри Ланка), као и шеф Комонвелта.

Елизабета је владала као уставни монарх кроз велике политичке промене као што су невоље у Северној Ирској, деволуција у Уједињеном Краљевству, деколонизација Африке и приступање Уједињеног Краљевства Европским заједницама и повлачење из Европске уније. Број њених краљевстава је варирао током времена како су територије стицале независност, а неке области постајале републике. Њене бројне историјске посете и састанци укључују државне посете Кини 1986. године, Русији 1994. године, Републици Ирској 2011. године и посете петорици папа.

Значајни догађаји укључују Елизабетино крунисање 1953. и прославе њеног сребрног, златног, дијамантског и платинастог јубилеја 1977., 2002., 2012. и 2022. године. Елизабета је била најдуговечнији и најдуже владајући британски монарх, најстарији и са најдужим стажом актуелни шеф државе и други најдуже суверени монарх у светској историји. Повремено се суочавала са републиканским осећањима и медијским критикама своје породице, посебно након распада бракова њене деце, њеног annusa horribilisa 1992. године и смрти њене бивше снаје Дајане, принцезе од Велса, 1997. године. Подршка монархији у Уједињеном Краљевству остаје константно висока, као и њена лична популарност.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Рођење и одрастање краљице Елизабете II

Елизабета је рођена у 2:40 сата 21. априла 1926. године, за време владавине њеног деде по оцу, краља Џорџа В. Њен отац, војвода од Јорка, касније краљ Џорџ ВИ, био је други син краља. Њена мајка, војвоткиња од Јорка, касније краљица Елизабета краљица мајка, била је најмлађа ћерка шкотског аристократе Клода Боуз-Лајона, 14. грофа од Стратмора и Kinghorna, у чијој лондонској кући (17 Брутон Стреет, Маифаир) ју је породио царским резом.

Крстио ју је англикански надбискуп Јорка Космо Гордон Ланг у приватној капели Бакингемске палате 29. маја и дао јој име Елизабета по њеној мајци; Александра по прабаки по оцу, која је умрла шест месеци раније; а Марија по баби по оцу. Њена блиска породица звала је "Лилибет", на основу како је себе испрва називала, неговао ју је њен деда Џорџ В, кога је од миља звала "деда Енглеска".

Princ Filip i kraljica Elizabeta
Принц Филип и краљица Елизабета / Извор: Профимедиа

Елизабетина једина сестра је принцеза Маргарет, рођена је 1930. Две принцезе су школоване код куће под надзором мајке и гувернанте Мерион Крафорд. Лекције су се концентрисале на историју, језик, књижевност и музику. Крафорд је 1950. године објавила биографију Елизабетиног и Маргаретиног детињства под насловом "Мале принцезе", на велико згражавање краљевске породице.

Књига описује Елизабетину љубав према коњима и псима, њену уредност и њен став према одговорности. Њена рођака Маргарет Роудс ју је описала као "срећну девојчицу, али суштински разумну и лепо васпитану."

Други светски рат

У септембру 1939. Британија је ушла у Други светски рат. Лорд Хејлшам је предложио да принцезе Елизабет и Маргарет буду евакуисане у Канаду како би се избегла честа ваздушна бомбардовања Лондона од стране Луфтвафеа. 

То је одбацила њихова мајка, која је изјавила: "Деца неће ићи без мене. Ја нећу отићи без краља. А краљ никада неће отићи". 

Kraljevska porodica
Краљевска породица / Извор: Реутерс

Принцезе су остале у замку Балморал, у Шкотској, све до краја. На Божић 1939 су се преселили у Сандрингем хаус у Норфолку. Од фебруара до маја 1940. живели су у Краљевској ложи у Виндзору, све док се нису преселили у замак Виндзор, где су живели већи део наредних пет година. У Виндзору су принцезе постављале пантомиме за Божић као помоћ Краљичином фонду за вуну, који је куповао предиво за плетење војних одевних предмета.Године 1940, 14-годишња Елизабета је први пут емитована на радиу током Би-Би-Сијевог Дечјег сата, обраћајући се другој деци која су евакуисана из градова

Она је тада говорила: "Трудимо се да учинимо све што можемо да помогнемо нашим храбрим морнарима, војницима и авијатичарима, а трудимо се да и сами сносимо свој део опасности и туге рата. Знамо, свако од нас, да ће на крају све бити добро."

Londonski most
Лондонски мост / Извор: Профимедиа

Брак

Елизабета је упознала свог будућег мужа, принца Филипа од Грчке и Данске, 1934. и поново 1937. године. Били су далеки рођаци који су једном уклоњени преко данског краља Кристијана IX и рођаци треће генерације преко краљице Викторије. Након што се у јулу 1939. срели по трећи пут на Краљевском поморском колеџу у Дартмуту, Елизабета је имала само 13 година и тада је рекла да се заљубила у Филипа и да су почели да размењују писма. Имала је 21 годину када је њихова веридба званично објављена 9. јула 1947. године.

Веридба није била без контроверзи; Филип није имао финансијски статус, био је рођен у иностранству, иако је био британски поданик који је служио у Краљевској морнарици током Другог светског рата, и имао је сестре које су се удале за немачке племиће са нацистичким везама. Мерион Крафорд је написала: "Неки од краљевих саветника нису га сматрали довољно добрим за њу. Био је принц без дома или краљевства. Неки од листова су свирали дуге и гласне мелодије на жици Филиповог страног порекла." Касније биографије извештавале су да је Елизабетина мајка у почетку имала резерве према браку и да је Филипа задиркивала да је "Хун". У каснијем животу, међутим, краљица мајка је рекла биографу Тиму Хеалду да је Филип био "енглески џентлмен".

Kraljica Elizabeta
Краљица Елизабета / Извор: Профимедиа

Присаједињење и крунисање

Здравље Џорџа ВИ се погоршало током 1951. године, а Елизабета га је често замењивала на јавним догађајима. Када је обишла Канаду и посетила председника Харија С. Трумана у Вашингтону, октобра 1951. године, њен приватни секретар Мартин Чартерис је носио нацрт приступне декларације у случају краљеве смрти док је била на турнеји.

Почетком 1952. Елизабет и Филип су кренули на турнеју по Аустралији и Новом Зеланду преко Кеније. Дана 6. фебруара 1952. године, управо су се вратили у свој дом у Кенији, Сагана Лоџ, након ноћи проведене у Треетопс Хотелу, када је стигла вест о смрти Џорџа ВИ и Елизабетином последичном ступању на трон са тренутним ефектом.

Филип је саопштио новој краљици вест. Одабрала је да задржи име Елизабета као своје краљевско име; тако је названа Елизабета II, што је увредило многе Шкоте, јер је била прва Елизабета која је владала у Шкотској. Елизабета и Филип су се преселили у Бакингемску палату.

Kraljica Elizabeta
Краљица Елизабета / Извор: Профимедиа

Турбулентне деведесете године и annus horribilis - 1992. година

После победе коалиције у Заливском рату, краљица је постала први британски монарх који се обратио на заједничком састанку Конгреса Сједињених Држава у мају 1991. године.

Дана 24. новембра 1992. године, у говору поводом Рубинског јубилеја њеног ступања на престо, Елизабета је 1992. назвала својом annus horribilis (латински израз, што значи "ужасна година"). Број републиканаца у Британији је порастао због процена штампе о краљичином приватном богатству и извештаја о аферама и напетим браковима међу њеном широм породицом.

kraljica Elizabeta, princ Filip
краљица Елизабета, принц Филип / Извор: Профимедиа

У марту се њен други син, принц Ендру, развео од своје жене Саре, а Маурицијус је уклонио Елизабету са места шефа државе; њена ћерка, принцеза Ана, развела се од капетана Марка Филипса у априлу; бесни демонстранти у Дрездену гађали су краљицу јајима током државне посете Немачкој у октобру; а велики пожар је избио у замку Виндзор, једном од њених званичних резиденција, у новембру.

Монархија се нашла под појачаном критиком и јавном контролом. У необично личном говору, краљица је рекла да свака институција мора да очекује критику, али је сугерисала да би то могло да се уради са "дозом хумора, нежности и разумевања".  Два дана касније, премијер Џон Мејџор је најавио планове за реформу краљевских финансија, који су направљени претходне године, укључујући да краљица плаћа порез на доходак од 1993. надаље, и смањење цивилне листе.

Princeza Dajana i princ Čarls
Принцеза Дајана и принц Чарлс / Извор: Профимедиа

У децембру су се принц Чарлс и његова супруга Дајана званично раздвојили. Крајем године, краљица је тужила новине The Сун због кршења ауторских права када је објавила текст њене годишње божићне поруке два дана пре него што је емитована. Новине су биле принуђене да јој плате правне трошкове и донирале су 200.000 фунти у добротворне сврхе. Краљичини адвокати су предузели мере против The Сун пет година раније због кршења ауторских права, након што је објавио фотографију њене снаје, војвоткиње од Јорка и њене унуке принцезе Беатрис. Случај је решен вансудским поравнањем којим је новинама наложено да плате 180.000 долара.

princeza Dajana, princ Hari, princ Vilijam
принцеза Дајана, принц Хари, принц Вилијам / Извор: Профимедиа

Веровања, активности и интересовања

Елизабета је ретко давала интервјуе и мало се зна о њеним личним осећањима. Она није експлицитно изражавала своје политичко мишљење на јавном месту и противно је конвенцији да се пита или открије њен став.

Када је новинар "Тајмса" Пол Рутлиџ питао краљицу за њено мишљење о штрајку рудара 1984–85, она је одговорила да се "све радило о једном човеку" (помињање Артура Скаргила), са чиме се Рутлиџ није сложио. Широко критикован у медијима због постављања питања, Рутлиџ је рекао да у почетку није требало да присуствује краљевској посети и да није био упознат са протоколима. После референдума о независности Шкотске 2014, премијер Дејвид Камерон је изјавио да је краљица задовољна исходом. Она је вероватно издала јавну шифровану изјаву о референдуму тако што је једној жени изван Балморал Кирка рекла да се нада да ће људи "веома пажљиво" размислити о исходу. 

kraljica Elizabeta, princ Filip
краљица Елизабета, принц Филип / Извор: Профимедиа

Елизабета је имала дубок осећај верске и грађанске дужности и своју крунску заклетву схватала је озбиљно. Поред своје званичне верске улоге као врховног поглавара Англиканске цркве, она је уједињена са том црквом, као и са националном црквом Шкотске. Она је показала подршку међуверским дијалозима и састајала се са вођама других цркава и религија, укључујући и сусрете са чак пет папа: Пија XII, Јована XXIII, Јована Павла ИИ, Бенедикта XVI и папа Фрању. Лична белешка о њеној вери често се појављује у њеној годишњој Божићној поруци која се емитује Комонвелту. 

- За многе од нас, наша веровања су од фундаменталног значаја. За мене Христово учење и моја лична одговорност пред Богом представљају оквир у којем покушавам да водим свој живот. И ја сам, као и многи од вас, извлачила велику утеху у тешким временима из Христових речи и примера - рекла је 2000. године краљица Елизабета ИИ.

Елизабета је била покровитељ више од 600 добротворних организација. Фондација Charities Аид процењује да је Елизабета помогла да се прикупи више од 1,4 милијарди фунти за  током њене владавине. Њена главна интересовања у слободно време била су јахање и пси, посебно њен омиљени пас велшки корги. Њена животна љубав према коргијима почела је 1933. са Дукијем, првим коргијем у власништву њене породице. Она и њена породица, с времена на време, заједно су спремали оброке и након тога прали судове.

Kraljica Elizabeta
Краљица Елизабета / Извор: Профимедиа

Елизабетино лично богатство

О Елизабетином личном богатству се годинама спекулисало. Године 1971., Џок Колвил, њен бивши приватни секретар и директор њене банке, Coutts, проценио је њено богатство на 2 милиона фунти (што је еквивалентно са око 30 милиона фунти 2021. године). Године 1993., Бакингемска палата је процене од 100 милиона фунти назвала "великим и прецењеним". Године 2002. наследила је имање у вредности од 70 милиона фунти од своје majke. The Sunday Times Rich Лист 2020. проценио је њено лично богатство на 350 милиона фунти, што је учинило 372. најбогатијом особом у Великој Британији. Била је број један на листи у Сандеј Тајмсу 1989, са пријављеним богатством од 5,2 милијарди фунти, што је укључивало државну имовину која није била њена лично, (приближно 13,8 милијарди фунти у данашњој вредности).

Краљевска колекција, која обухвата хиљаде историјских уметничких дела и крунских драгуља, није у личном власништву, али је описана као да је у поверењу краљице за њене наследнике и нацију, као и њене званичне резиденције, као нпр. Бакингемска палата и замак Виндзор, и Војводство Ланкастер, портфељ имовине процењен на 472 милиона фунти 2015. године. Парадисе Паперс, који су процурели 2017. године, показују да је Војводство Ланкастер држало инвестиције у британским пореским рајевима Кајманских острва и Бермуда. Кућа Сандрингем у Норфолку и замак Балморал у Абердинширу су лично у власништву краљице. 

Kraljica Elizabeta
Краљица Елизабета / Извор: Реутерс

Титуле и почасти краљице Елизабете II

21. април 1926 – 11. децембар 1936: Њено Краљевско Височанство принцеза Елизабета од Јорка

11. децембар 1936 – 20. новембар 1947: Њено Краљевско Височанство Принцеза Елизабета

20. новембар 1947 – 6. фебруар 1952: Њено Краљевско Височанство принцеза Елизабета, војвоткиња од Единбурга

Од 6. фебруара 1952: Њено Величанство Краљица

Kraljica Elizabeta
Краљица Елизабета / Извор: Профимедиа

Елизабета је имала бројне титуле и почасне војне функције широм Комонвелта, монарх је са бројним одликовањима у својим земљама и добила је почасти и награде из целог света. На свакој од својих територија, она има посебну титулу која следи сличну формулу: краљица Свете Луције, краљица Аустралије и њених других територија у Аустралији, итд. На Каналским острвима и Острво Ман, који су зависни од круне, а не одвојене области, позната је као војвоткиња од Нормандије и лорд од Мана, респективно. 

БОНУС ВИДЕО: Ужас на конференцији у Египту, бизнисмен се срушио и умро током говора