scattered clouds
10°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1484
usd
109.6792
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

TUGA U KOMONVELTU ZBOG SMRTI KRALJICE: Sledi desetodnevna žalost, zastave na pola koplja i u Americi (FOTO/VIDEO)

08.09.2022. 16:24
Piše:
Srbija Danas
Kraljica Elizabeta
Kraljica Elizabeta / Izvor: Foto: Shutterstock
Kraljica Elizabeta II je pod medicinskim nadzorom u Balmoralu nakon što su lekari postali zabrinuti za njeno zdravlje, saopštila je Bakingemska palata.
TUGA u Komonveltu zbog smrti kraljice: Sledi desetodnevna žalost, oglasili se svetski zvaničnici

Elizabeta se u utorak sastala sa odlazećim premijerom Borisom Džonsonom pre nego što je imenovala novu premijerku Liz Tras u Balmoralu. Nakon toga, britanska kraljica Elizabeta Druga odložila je sastanak sa svojim savetnicima iz Državnog saveta Velike Britanije, koji je trebalo da bude održan juče, nakon što su joj lekari savetovali da se odmori.

- Nakon dalje procene jutros, kraljičini lekari su zabrinuti za zdravlje Njenog Veličanstva i preporučili su joj da ostane pod medicinskim nadzorom. Kraljica ostaje u Balmoralu - navodi se u saopštenju.

ODLOŽEN SASTANAK DRŽAVNOG SAVETA ZBOG KRALJICE ELIZABETE: Prihvatila savete lekara - oglasila se Bakingemska palata

ODLOŽEN SASTANAK DRŽAVNOG SAVETA ZBOG KRALJICE ELIZABETE: Prihvatila savete lekara - oglasila se Bakingemska palata

NAROD SE OKUPLJA ISPRED PALATE - Nakon vesti o LOŠEM zdravstvenom STANJU kraljice Elizabete, Engleska na nogama

NAROD SE OKUPLJA ISPRED PALATE - Nakon vesti o LOŠEM zdravstvenom STANJU kraljice Elizabete, Engleska na nogama

U TEŠKOM ZDRAVSTVENOM STANJU - Kraljica Elizabeta stavljena pod stalnu lekarsku kontrolu

U TEŠKOM ZDRAVSTVENOM STANJU - Kraljica Elizabeta stavljena pod stalnu lekarsku kontrolu

 

22:30
Putin uputio saučešće Čarlsu

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je saučešće kralju Velike Britanije Čarlsu Trećem povodom smrti kraljice Elizabete Druge.

- Sa imenom Njenog Veličanstva neraskidivo su povezani najvažniji događaji u novijoj istoriji Ujedinjenog Kraljevstva. Elizabeta Druga je mnogo decenija sa pravom uživala ljubav i poštovanje svojih podanika, kao i autoritet na svetskoj sceni. Želim vam hrabrosti i istrajnosti pred ovim teškim, nenadoknadivim gubitkom - navodi se u poruci objavljenoj na Telegram kanalu Kremlja.

Ruski lider takođe je zatražio da se prenese saučešće i podrška članovima kraljevske porodice i narodu Velike Britanije.

22:00
Makron: Pamtim je kao prijatelja Francuske

- Njeno Veličanstvo kraljica Elizabeta II sažima kontinuitet i jedinstvo britanske nacije više od 70 godina. Pamtim je kao prijatelja Francuske, dobrodušnu kraljicu koja je ostavila trajan doprinos za svoju zemlju i svoj vek - poručio je francuski predsednik Emanuel Makron. 

Emanuel Makron
Emanuel Makron / Izvor: Profimedia

21:45
Oglasio se i Zelenski

Ukrajinski predsednik Zelenski poručuje da Kijev tuguje.

S dubokom tugom smo saznali za smrt Njenog Veličanstva Kraljice Elizabete II. U ime naroda izražavamo iskreno saučešće kraljevskoj porodici, celom Ujedinjenom Kraljevstvu i Komonveltu zbog ovog nenadoknadivog gubitka. Naše misli i molitve su s vama.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski / Izvor: Profimedia

21:15
Zastave na Kapitol Hilu na pola koplja

Nensi Pelosi naredila da se zastave na američkom Kapitolu vijore na pola koplja zbog smrti kraljice Elizabete.

21:10
Oglasio se i Džonson
20:55
EU odaje počast doprinosu britanske kraljice Elizabete u izgradnji mira, objavio je Borelj

 

20:52
Elizabeta je bila stena na kojoj je počivala Britanija

Nova britanska premijerka Britanska premijerka Liz Tras odala je počast preminuloj kraljici Elizabeti, a istovremeno pružila i podršku i izrazila lojalnost novom kralju Čarlsu. Tras je u obraćanju ispred Dauning strita rekla da je smrt kraljice “veliki šok za naciju i svet” i da je danas dan velikog gubitka.

Ona je rekla za kraljicu da je bila kao stena na kojoj je izgrađena moderna Britanija i “sam duh Velike Britanije”, prenosi Rojters.

Kazala je da je kraljica bila inspiracija i za nju kao i za mnoge Britance.

– Kraljica Elizabeta Druga bila je stena na kojoj je počivala moderna Britanija. Naša zemlja je porasla i procvetala pod njenom vladavinom. Velika Britanija je danas velika zemlja zbog nje, poručila je Tras koja podseća da je pre samo dva dana otišla u Balmoral kako bi se sastala s kraljicom i polozila zakletvu za premijera.

Odala je i počast novom kralju Čarlsu i istakla da se zemlja sada mora ujediniti kako bi ga podržala i ponudila svoju “lojalnost i odanost”.

Uvodimo novu eru u veličanstvenoj istoriji naše velike zemlje, baš onako kako bi njeno velicanstvo želelo, rekla je Tras i izjavu završila rečima: “Bože čuvaj kralja“.

Liz Tras
Liz Tras / Izvor: Profimedia

 

20:50
Kejt i Vilijam dobijaju nove titule

U trenutku kada je kraljica Elizabeta II umrla, tron je odmah i bez ceremonije prešao na naslednika Čarlsa, bivšeg princa od Velsa.

Iako su mnogi spekulisali da bi novi kralj mogao da postane i njen unuk, princ Vilijam, Bakingemska palata je u saopštenju o kraljičinoj smrti napisala da će "kralj i kraljica supruga ostaće u zamku večeras, a sutra će otputovati u London", misleći na princa Čarlsa i njegovu suprugu Kamilu.

Princ Vilijam je naslednik trona, ali on neće automatski postati princ od Velsa.

 Međutim, on odmah nasleđuje drugu očevu titulu, vojvodu od Kornvola. Njegova supruga Kejt Midlton biće poznata kao vojvotkinja od Kornvola.

Takođe će i Čarlsova supruga dobiti novu titulu, a ona će glasiti Kraljica supruga - to je termin koji se koristi za suprugu monarha.

20:10
Prva izjava kralja Čarlsa

Bakingemska palata objavila je posvetu kraljici Elizabeti koju joj je posvetio njen sin, nekada princ, a sada kralj Čarls. 

On je smrt svoje majke opisao kao "trenutak najveće tuge za mene i sve članove moje porodice"

20:05
Desetodnevna žalost

Britanija bi trebalo da uđe u desetodnevnu zvaničnu žalost zbog gubitka kraljice Elizabete Druge, koja je umrla u 96 godini.

Kako su u toku pripreme za sahranu, odmah počinje proces pristupanja novog šefa države.

Princ Čarls (73) je sada zapravo kralj iako protokol nalaže da se on proglasi za novog monarha dan nakon kraljičine smrti.

20:00
Predsednik Vučić uputio telegram saučešća

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti Njenog Veličanstva kraljice Elizabete II, u kojem se kaže:

- U ime građana Republike Srbije i u svoje ime, upućujem iskreno i duboko saučešće povodom smrti kraljice Elizabete II.

 Njeno Veličanstvo je svojom nesebičnom javnom službom obeležilo modernu istoriju Ujedinjenog kraljevstva i sveta, dajući primer kako treba nositi vladarski autoritet i obavljati dužnosti i u najtežim vremenima. Kraljica Elizabeta II se sa svakim izazovom suočavala mudro, nenametljivo, ali odlučno, prevashodno vodeći računa o dobrobiti nacije, čime je stekla ogromnu naklonost kako svojih podanika, tako i brojnih poštovalaca širom sveta. Bila je oslonac svojoj porodici i celoj naciji, koja joj je bila privržena kroz generacije.

Njen predani odnos prema dužnostima i brizi za naciju i državu, kao i posvećenost očuvanju najviših moralnih vrednosti i načela, postao je sinonim za period vladavine kraljice Elizabete II, koja je tokom decenija neumorno i dosledno radila na tome da Ujedinjeno Kraljevstvo bude zemlja blagostanja za sve. Bez obzira na brojne izazove i teškoće koje su obeležile decenije njene suverene vladavine, kraljica Elizabeta II je, ispod spoljašnje krhkosti, pokazivala snagu dostojnu najvećih vladara u istoriji.

Još jednom izražavam duboko saučešće porodici Njenog Veličanstva, kao i građanima i Vladi Ujedinjenog Kraljevstva, uveren da će nastaviti da je pamte poštujući njenu vladarsku mudrost i patriotizam - navodi se u telegramu saučešća predsednika Vučića.

Aleksandar-Vučić
Aleksandar-Vučić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

19:42
Princ Čarls postao kralj Engleske

Čarls je odmah postao kralj nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II.

Kao očigledan naslednik od svoje treće godine, on je najduži naslednik prestola u britanskoj istoriji.

Kada ga krunišu, Čarls ima mogućnost da uzme bilo koje ime koje odabere za svoju vladavinu kao kralj. Na primer, pravo ime kralja Džordža VI zapravo je bilo Albert. Dva prethodna monarha zvali su se Čarls.

Princ Čarls
Princ Čarls / Izvor: Profimedia

19:37
Biografija kraljice Elizabete

Britanska kraljica Elizabeta II, rođena je kao Elizabeta Alekandra Marija  21. aprila 1926. godine, a kraljica Ujedinjenog Kraljevstva i 14 drugih suverenih zemalja, postala je 1952. godine. Ona je preminula u 96. godini života u svom zamku Balmoral u Škotskoj. 

Detalje iz biografije kraljice možete pročitati OVDE.  

19:35
Zastave na Bakingemskoj palati spuštene na pola koplja

Zastave na Bakingemskoj palati spuštene su na pola koplja. Mediji prenose da se hiljade građana okupilo ispred palate sa svećama i cvećem kako bi odali počast voljenoj kraljici Elizabeti. 

Bakingemska palata
Bakingemska palata / Izvor: Foto: Printscreen

 

Javni servis BBC je emitovao britansku himnu nakon što je objavljeno saopštenje Bakingemske palate o smrti kraljice.

Britanska kraljica Elizabeta II, najdugovečniji britanski monarh i figura nacije u poslednjih sedam decenija, preminula je u 96. godini, saopštila je nešto ranije Bakingemska palata.

Kraljica je preminula mirno u Balmoralu danas popodne, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

19:30
Umrla kraljica Elizabeta II

 Britanska kraljica Elizabeta Druga preminula je danas u 96. godini, saopštila je Bakingemska palata.

- Krajica Elizabeta preminula je danas u zamku Balomoral. Kralj i kraljica supruga ostaće u zamku večeras, a sutra će otputovati u London - sopštila je Bakingemska Palata.

19:05
Porodica čeka princa Harija

Princ Hari je još uvek na putu za zamak Balmoral, izveštava kraljevski dopisnik CNN-a Maks Foster, a porodica verovatno čeka da on stigne pre nego što budu objavljene bilo kakve objave o stanju kraljice Elizabete II.

- Znamo da je stigao i princ Vilijam. Mislim da čekamo samo princa Harija pre bilo kakve objave. Oslanjamo se na lokalne fotografe, jer su oni tamo gore, tako da čekamo da vidimo kakve slike dolaze - rekao je Foster za CNN.

Princ Vilijam i Princ Hari
Princ Vilijam i Princ Hari / Izvor: Profimedia

19:00
Sve više građana ispred Bakingemske palate

Hiljade građana se okuplja ispred Bakingemske palate dok čekaju vesti o stanju kraljice Elizabete. Kako prenose svetski mediji, zabrinutost javnosti u Velikoj Britaniji je sve veća. 

 

18:16
Princ Vilijam, Endrju i Edvard stigli u zamak Balmoral

Crni džipovi primećeni su kako ulaze na imanje Balmoral, sat vremena nakon što su avioni u kojima je bilo nekoliko članova kraljevske porodice sleteli u Škotsku.

Princ Čarls njegova supruga i kraljičina ćerka Ana se već nalaze na imanju.

Kraljevska porodica
Kraljevska porodica / Izvor: Reuters

 

18:03
Britanski mediji: Megan Markl ne putuje u Balmoral

Pojedini britanski mediji objavili su da je samo princ Hari otputovao u Škotsku, dok je njegova supruga Megan Markl ostala u Londonu.

Postoji mogućnost da će mu se ona kasnije pridružiti u Balmoralu. 

17:50
BBC prekinuo program

 BBC-jev vodeći kanal prekinuo je svoju epizodu Bargain Hunta kako bi javnost bila obaveštena o kraljičinom zdravlju. 

Na videu objavljenom na Tviteru vidi se kako je program prekinut, a započeto je izveštavanje o kraljičinom zdravlju.

 

17:00
Zašto je Balmoral Elizabetino omiljeno mesto?

Elizabeta svakog leta putuje na imanje i obično joj se pridružuju drugi članovi porodice.

Oni koji su bili u poseti pričali su o porodičnim roštiljanjima koja se održavaju na imanju, gde je vojvoda od Edinburga kuvao, a kraljica prala posuđe.

Nakon venčanja Filipa i princeze Elizabete 1947. godine, oni su proveli deo svog medenog meseca u velikoj lovačkoj kući na imanju.

Princeza Eugenija, kraljičina unuka, jednom je opisala Balmoral kao najlepše mesto na planeti.

- Šetnje, izleti, psi, puno pasa, uvek ima pasa, i ljudi koji stalno ulaze i izlaze - rekla je ona.

Zamak je predat kraljici kroz generacije kraljevskih porodica nakon što ga je princ Albert kupio za kraljicu Viktoriju 1852. godine.

Balmoral
Balmoral / Izvor: Profimedia

16:53
Avion u kom su princ Hari i Megan Markl sleteo na aerodrom u Škotskoj

Avion u kom su princ Hari i Megan Markl sleteo je na aerodrom u Škotskoj koji se nalazi na sat vremena vožnje od zamka Balmoral.

Očekuje se da će se uskoro pridružiti starijim članovima kraljevske porodice.

16:05
"Nešto se loše dešava"

Pažljive izjave koje dolaze iz kraljevske palate upućuju na to da se "možda nešto ozbiljno dešava" sa zdravljem kraljice Elizabete, kaže bivši kraljevski dopisnik Bi-Bi-Sija, Ričard Samner

 - Cela politika palate je uvek bila ublažavanje i uvek sam sumnjao da je ovde možda reč o više od problema mobilnosti. Uz starenje mogu postojati i drugi komplikovaniji medicinski problemi - rekao je on.

Prema njegovim rečima, "kada imate 96 godina, naravno, ne možete očekivati da ćete imati zdravlje 25-godišnjaka". On je rekao da se nada da će kraljica pregrmeti i ovo, ali da misli da se zaista radi o ozbiljnoj situaciji.

- Nadajmo se da je ovo prolazna oluja koja se može prevazići, ali mislim da se, sudeći po pažljivim formulacijama palate, nešto ozbiljno ovde dešava - rekao je Samner.

I kraljevska istoričarka Ana Vajtlok rekla je da saopštenje Bakingemske palate sugeriše „očigledno veoma ozbiljna vremena“ i ukazuje na to da "kraj nije daleko".

- Svih kraljičinih četvoro dece je sada sa njom u zamku Balmoral. Zajedno sa njenim unukom, vojvodom od Kembridža. Ovo je ozbiljna situacija - naveo je na Tviteru Kris Šip, urednik vesti ITV, zadužen za kraljevsku porodicu

16:00
Građani se okupljaju ispred zamka Balmoral

Veliki broj građana počeo je da se okuplja ispred zamka Balmoral kako bi pružio podršku kraljici Elizabeti i članovima kraljevske porodice u ovim teškim trenucima.

16:00
Šta do sada znamo o kraljičinom zdravlju?

Iako je kraljica godinama aktivno obavljala svoje angažmane, ona je od prošle godine, tačnije nakon smrti njenog supruga princa Filipa drastično smanjila pojavljivanja u javnosti.

Njeno veličanstvo je u poslednjih dvadesetak godina nekoliko puta zabrinula javnost zbog svog zdravstvenog stanja.

Kraljica je u decembru 2003. godine imala operaciju uklanjanja hrskavice sa levog kolena. Iste godine imala je identičnu operaciju samo na drugoj nozi.

Deset godina kasnije kraljica je hospitalizovana zbog problema sa gastritisom, ali se ubrzo potpuno oporavila.

Glasine da sa njenim zdravstvenim stanjem nije sve u najboljem redu pojačale su se u maju prošle godine kada je propustila nedeljnu služnu zbog, kako je tada saopšteno, uganuća leđa. 

U oktobru iste godine kraljica je provela noć u bolnici jer je bila "podvrgnuta kliničnik ispitivanjima".

Cela britanska javnost bila je ozbiljno zabrinuta za kraljičino zdravlje, kada je u februaru ove godine saopšteno da je pozitivna na korona virus. Elizabeta Druga je tada imala blage simptome slične gripu, ali je nastavila da obavlja neke lakše obaveze. 

Od kako je bila pozitivna na korona virus kraljica je u više navrata bila primorana da smanjuje ili otkazuje neke događaje.

Nije prisustvovala svim proslavama povodom njenog platinastog jubileja u junu, a propustila je i otvaranje Parlamenta prošlog meseca zbog problema sa kretanjem.

Kraljica Elizabeta je na vlasti od 1952. godine i ove godine je napunila 96 godina

15:50
Bakingemska palata otkazala smenu stražara

Tradicionalna ceremonija smene straže, koja bi sutra ujutro trebalo da se održi ispred Bakingemske palate, otkazana je.

Obaveštenje je postavljeno na platou ispred palate gde se održavaju kultne smene, kako bi turisti znali da je otkazan.

15:15
Bivši premijer "duboko zabrinut" vestima

Dejvid Kameron, bivši konzervativni premijer, rekao je da je "duboko zabrinut" zbog vesti iz Bakingemske palate.

- Šaljem svoje iskrene misli i molitve Njenom Veličanstvu kraljici i kraljevskoj porodici u ovom zabrinjavajućem trenutku - napisao je na Tviteru.

15:00
Sva deca stigla u zamak

 Sve četvoro dece britanske kraljice Elizabete Druge doputovalo je u zamak Balmoral u Škotskoj da bi bili uz kraljicu.

U Balmoral su stigli princ Čarls, sa sinom-princom Vilijamom, princeza Ana, princ Edvard, kao i princ Endru, prenosi Rojters.

Princ od Velsa je otputovao u Balmoral zajedno sa suprugom Kamilom, vojvotkinjom od Kornvola, saopštio je portparol njegove kraljevske rezidencije Klerens haus. 

14:55
Hari i Megan na putu za Škotsku

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa otputovaće u Škotsku, rekao je portparol para.

Oni su poslednji od viših članova kraljevske porodice koji su krenuli ka zamku, uključujući princa Čarlsa, princa Vilijama, princa Edvarda i princezu Anu, tako da su sva kraljičina deca u Balmoralu ili su krenula ka njemu.

Hari i Megan trebalo je da prisustvuju ceremoniji dodele "WellChild "nagrada u Londonu u četvrtak uveče.

Princ Hari i Megan Markl
Princ Hari i Megan Markl / Izvor: Profimedia

 

14:52
Kejt Midlton ostaje u Vindzoru

Vojvotkinja od Kembridža ostala je u Vindzoru dok su princ Džordž, princeza Šarlot i princ Luis prvi put ceo dan u novoj školi, saopštila je Kensingtonska palata.

Njen muž, princ Vilijam, je na putu za Balmoral.

14:41
Princeza Ana je u zamku Balmoral

Kraljevska princeza je u Balmoralu, a vojvoda od Jorka i grof i grofica od Veseksa su na putu ka kraljičinom škotskom domu, rekli su izvori.

Svi članovi njene bliske porodice stoga idu u Škotsku, za koju kraljevski dopisnik Rianon Mils kaže da će verovatno povećati zabrinutost ljudi.

- Zabrinjava činjenica da je Palata podelila ove informacije o kraljičinom zdravlju - kaže ona.

14:40
Princ Endru ide u Balmoral

Princ Endru, vojvoda od Jorka, sada ide ka zamku Balmoral u Škotskoj.

Pridružiće se princu Čarlsu, Kamili i princu Vilijamu.

Princ Endru
Princ Endru / Izvor: Profimedia

14:15
Pao sajt kraljevske porodice

Mediji prenose kako je izgleda pao sajt kraljevske porodice nakon vesti o zdravlju Elizabete. 

14:10
Princ Čarls i Vilijam krenuli u Škotsku

Sky news prenosi da su princ Čarls, njegova supruga Kamila kao i princ Vilijam krenuli ka dvorcu. 

13:50
Kraljica poslednji put viđena u utorak

Elizabeta se u utorak sastala sa odlazećim premijerom Borisom Džonsonom pre nego što je imenovala novu premijerku Liz Tras u Balmoralu.

Tras je danas popodne tvitovala da će cela zemlja biti "duboko zabrinuta" vestima, dodajući da je mislima uz monarha i njenu porodicu.

 

Piše:
Srbija Danas
08.09.2022. 16:24