Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРИСТУПАЊЕМ ШЕСТ ДРЖАВА БРИКС ПОСТАЈЕ СУПЕРСИЛА: Површина у милионима, становништво у милијардама - моћни савез постаје главни играч

26.08.2023. 11:29
Пише:
Србија Данас
Vladimir Putin i Si Đinping
Владимир Путин и Си Ђинпинг / Извор: Shutterstock

Кроз своју сарадњу, чланице БРИКС-а могу утицати на успостављање норми и правила у међународним односима, као и на стварање новог светског економског поретка.

БРИКС - скраћеница за Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку, представља организацију пет земаља које су се удружиле како би заједно промовисале економску сарадњу, политички дијалог и утицај на међународној сцени. Ово удружење је доживело значајан раст и развој од свог оснивања и игра све важнију улогу у глобалним питањима, што показује и све већа заинтересованост других земаља за приступ овој организацији. 

БРИКС ПОСТАЈЕ СВЕ МОЋНИЈИ: Још 15 држава разматра захтеве, могућ улазак и земаља са Запада

БРИКС ПОСТАЈЕ СВЕ МОЋНИЈИ: Још 15 држава разматра захтеве, могућ улазак и земаља са Запада

БРИКС СЕ ШИРИ! Сви се питају да ли ће променити име: Председник Бразила открио шта ће се догодити

БРИКС СЕ ШИРИ! Сви се питају да ли ће променити име: Председник Бразила открио шта ће се догодити

НОВИХ ПЕТ ЗЕМАЉА ДАНАС УЛАЗИ У БРИКС: Ево које државе ће постати чланице!

НОВИХ ПЕТ ЗЕМАЉА ДАНАС УЛАЗИ У БРИКС: Ево које државе ће постати чланице!

Пре само неколико дана Јоханесбург је постао епицентар светске политике, када су се лидери Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке окупили  на годишњем Самиту. На овом важном скупу истакнут је значај удружења земаља у промовисању економске сарадње и политичког дијалога на глобалној сцени.

На Самиту је одлучено да ће БРИКС-у приступити још шест моћних држава. Нове чланице БРИКС-а биће Аргентина, Иран, Саудијска Арабија, Египат, Етиопија и Уједињени Арапски Емирати.

briks
брикс / Извор: Фото: Танјуг/АП/Гианлуиги Гуерциа

Председник Јужне Африке, Сирил Рамафоса, који је био домаћин самита, најавио је да ће нови кандидати бити примљени у чланство 1. јануара 2024. године. Додао је да је пријем нових чланица прва фаза проширења петорке.

- Ово је глобални тренутак за коришћење локалних валута, алтернативних финансијских процедура и алтернативних система плаћања - рекао је Рамафоса том приликом.

Лидери Брикса поздравили су проширење те организације. Приступањем нових држава БРИКС би могао постати одлучујући фактор на међународној сцени.

Број становника, површина, БДП

Петорка има укупну површину од 39.746.220 квадратних километара и процењену укупну популацију од око 3,21 милијарде људи, што чини отприлике 26,7% светске површине копна и 41,5% популације. Бразил, Русија, Индија и Кина се убрајају међу десет највећих земаља света према популацији, површини и БДП-у. Свих пет држава су чланице Г20, са укупним номиналним БДП-ом од 28,06 билиона америчких долара (око 26,6% светске бруто производње), укупним БДП-ом од око 56,65 билиона америчких долара (32,5% глобалног БДП), и процењених 4,46 билиона америчких долара у заједничким девизним резервама. 

Приступањем нових држава чланица, број становника Организације повећао би се за још 420.654.205 људи, а површина копна за још 8.768.635 квадратних километара. Поређења ради САД се налазе на четвртом месту по површини која износи 9.372.610 квадратних километара и имају 339.996.563 милиона становника.

Економска снага

Чланице БРИКС-а имају велике економске ресурсе и велико тржиште, што их чини важним играчима у светској трговини и инвестицијама. БРИКС земље су често карактерисане високим стопама економске експанзије и растом БДП-а. Тако је, Кина, на пример, постала највећа економска сила на свету, а у стопу је све више прати Индија.

Аргентина

Ова држава Јужне Америке има више од 45 милиона становника. Као једна од највећих латиноамеричких економија, има богату историју економске активности, изазова и успеха. Аргентина је један од највећих светских извозника хране, а има и значајне резерве минерала, укључујући сребро, злато, бакар, цинк, олово и литијум. Треба напоменути да се управо у овој земљи налази једно од најбогатијих налазишта сребра.

Египат

Афричка држава са више од 100 милиона становника могла би умногоме да допринесе укључивањем у БРИКС. Египат има значајне резерве нафте и природног гаса. Такође, она има важан стратешки положај - Суецки канал је кључни део египатске и светске инфраструктуре. Теретни бродови, контејнерски бродови, танкери и путнички бродови користе овај канал како би брже стигли до својих одредишта. То доприноси смањењу времена путовања, трошкова транспорта и олакшава глобалну логистику. Египатска влада и економске институције профитирају од прихода генерисаних из проласка бродова кроз канал. 

Саудијска Арабија

Чланство Саудијске Арабије у БРИКС-у могло би да има значајне економске последице за регион и свет у целини. Ако би се Саудијска Арабија придружила овој групи, то би не само значајно повећало величину и утицај блока, већ би земљи омогућило приступ моћној мрежи економских партнера. Једна од потенцијалних предности придруживања Саудијске Арабије БРИКС-у су повећане трговинске могућности. Са својим јаким ресурсима нафте и природног гаса, Саудијска Арабија би могла да постане кључни играч у трговини енергентима унутар блока, који већ доминира глобалном потрошњом нафте и гаса са 30 односно 22 одсто светског удела.

Naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji
Нафтна постројења у Саудијској Арабији / Извор: Профимедиа/илустрација

Као највећи светски извозник нафте, усклађивање Саудијске Арабије са земљама БРИКС-а би преобликовало геополитику енергената и потенцијално би довело у питање доминацију западних тржишта нафте. 

Уједињени Арапски Емирати

УАЕ је једна од најбогатијих земаља света захваљујући богатству нафте и природног гаса. Дубаи је постао глобални финансијски центар, трговачки и туристички хуб, док је Абу Даби фокусиран на енергетику, инфраструктуру и инвестиције. 

Етиопија

Са више од 120 милиона становника Етиопија је друга земља Африке по броју становника, а уједно је и једна највећих и најбрже растућих привреда на том континенту. Етиопија има претежно руралну економију са пољопривредом као кључном граном. Такође има ресурсе као што су кафа (кафа), злато и минерали. Иако најсиромашнија у друштву богатих, Етиопија би имала шансе да промовише сопствене интересе и постане део преображаја међународне привреде и геополитичког поретка који је у току.

Иран

Иран има разноврсну економију која се ослања на нафту и гас, као и пољопривреду и друге индустрије. Уласком ове земље и оружани капацитети би се значајно увећали. Земља је уложила значајне напоре у развој свог наоружања. Иран је развио програм балистичких ракета, а доста напора улаже у развој нуклеарног програма.

Војна суперсила

Иако БРИКС није формална војна алијанса попут НАТО-а, има потенцијал да игра одлучујућу улогу као фактор који утиче на глобалне питања из различитих разлога.

Кина има огроман број војних припадника и резервиста, готово 2 милиона, што је један од кључних фактора који је чине војном суперсилом. Њена копнена војска, ваздушна војска и морнарица су међу највећима на свету. Индија се налази одмах иза Кине, са 1.450.000 припадника оружаних снага. Русија се налази на петом месту светске листе, са више од 830.000 војника, на седмом месту су оружане снаге Ирана, које броје више од пола милиона војника. Египат има 440.000 војника, Бразил 360.000, Саудијска Арабија 225.000 припадника оружаних снага.

IRGC, iranska vojska
ИРГЦ, иранска војска / Извор: Профимедиа

Поређења ради, према подацима са сајта "СТАТИСТА" укупан број војног особља међу чланицама НАТО-а је износио око 3,37 милиона у 2023. години.

Узимајући у обзир бројност, површину, изобиље природних ресурса, војне капацитете и многе друге факторе, може се закључити да се БРИКС већ наметнуо као важан фактор на глобалној сцени, са све већим потенцијалом да обликује нове економије, политике и међународне односе.

Briks
Брикс / Извор: Србија Данас

Ситуација у свету се мења, они који су се наметнули као одлучујући креатори дешавања на глобалном нивоу након Другог светског рата, а нарочито након Хладног рата, све више остају у сенци ове велике и моћне организације.

Оно што је разликује од свега до сада је то што је главна политика Организације залагање за формирање мултиполарног светског поретка, заснованог на међународном праву, укључујући право народа на сопствени развој. Она се противи свакој хегемонији и изузетности одређених држава. Управо је то један од главних разлога све веће заинтересованости и других држава за приступање.

Кроз своју сарадњу, чланице БРИКС-а могу утицати на успостављање норми и правила у међународним односима, као и на стварање новог светског економског поретка.

}